2/10/22

Η 2α Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 2α Οκτωβρίου είναι η 275η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 90 μέρες ως το τέλος του έτους.

534. Πέθανε σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών ο βασιλιάς των Οστρογότθων της Ιταλίας Αθαλάριχος που διαδέχτηκε στο θρόνο τον παππού του Θεοδώριχο το 526 σε ηλικία 10 ετών και την εξουσία ασκούσε αρχικά η μητέρα του Αμαλασούνθα.

829 .Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε , ύστερα από βασιλεία εννέα περίπου ετών, ο αγράμματος και Τραυλός, Μιχαήλ Β και τον διαδέχτηκε ο 16χρονος γιος του, από τον πρώτο του γάμο, Θεόφιλος.  

1187. Ο Σαλαντίν μετά από πολιορκία κατέλαβε την Ιερουσαλήμ , μετά από 88 χρόνια κατοχής της από τους Σταυροφόρους.

1263. Οι Σκωτσέζοι υπό τον βασιλιά Αλέξανδρο Β νίκησαν τους Νορβηγούς του Χάακον στη μάχη του Λαργκς.

1518. Υπογράφηκε στη βρετανική πρωτεύουσα η συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της  Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία διαπραγματεύτηκε  ο Άγγλος καρδινάλιος Τόμας Γούλσεϋ που στην πραγματικότητα ήταν ένα σύμφωνο μη επίθεσης, και παρέτεινε   την ειρήνη που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη μετά τη νίκη των Γάλλων το 1515 στη Μάχη του Μαρινιάν,  και το τέλος του πέμπτου πολέμου στην Ιταλία.
 Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας επέστεψε στην Γαλλία την  Τουρναί, που είχε καταλάβει το 1513, έναντι 600.000 κορωνών.

1540. Οι Ενετοί ενέκριναν τη συνθήκη με την Τουρκία που υπογράφηκε με Γαλλική μεσολάβηση και με την οποία έληξε ο τρίτος Βενετοτουρκικός Πόλεμος του 1537-1540. Με τη συνθήκη , η Βενετία αναγκαζόταν να παραχωρήσει στους Τούρκους τις Βόρειες Σποράδες, την Αστυπάλαια, την Αίγινα, το Ναύπλιο και τη Μονεμβασιά. 

1552. Στη Ρωσία τα στρατεύματα του Ιβάν του τρομερού κατέλαβαν το Χανάτο του Καζάν.

 
1569. O πρίγκιπας της Μολδαβίας Μπογκντάν Λαπουνάνου που διαδέχτηκε τον πατέρα του, Αλεξάντρου Λαπουνιάνου που δολοφονήθηκε τον προηγούμενο χρόνο έδωσε όρκο τιμής στον Πολωνό βασιλιά Σίγκιμουντ Β Αύγουστο. Ο Μπόγκνταν ήταν πολιτικά και προσωπικά προσκολλημένος στους Πολωνούς.

1679
. Στο Νιμέγκεν της Ολλανδίας υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Σουηδίας και της Δημοκρατίας των Επτά Ηνωμένων κάτω χωρών. 

1700. Ο τριανταπεντάχρονος Κάρολος Β της Ισπανίας , που γεννήθηκε σωματικά και πνευματικά ανάπηρος, και δύσμορφος, και ανέμενε το θάνατό του υπέγραψε τη διαθήκη του που άφηνε το στέμμα της Ισπανίας στον Δούκα του Ανζού. 

1794. Περίπου 100.000 Γάλλοι υπό τους Ζαν Μπαπτίστ Ζουρντέν, Ζαν Μπαπτίστ Μπερναντότ και Αντουάν Μορλό επιτέθηκαν και ανέτρεψαν 76000 Αυστριακούς που κρατούσαν τον ποταμό Ρέρ στο Αλντενχόβεν. 

1803.‎‎ Έφρασε στο Μαυροβουνίου η διακήρυξη προς τους αρχηγούς κάθε φάρας και τον λαό του Τσάρου Αλέξανδρου Α', με την οποία τους καλούσε να απομακρύνουν τον επίσκοπο του Μαυροβουνίου Πέτρο Α επειδή πρόδωσε τη Ρωσία,τον προστάτη του Μαυροβουνίου, συμμαχώντας με τη Γαλλία.‎ 

1813‎‎ . Οι δυνάμεις του Μαυροβουνίου, υπό τη διοίκηση του Επισκόπου Πέτρου Α', με τη βοήθεια αγγλικών πλοίων απελευθέρωσαν τον κόλπο του Κότορ στο οποίο η Γάλλοι συνέχισαν να ανθίστανται. 

1814 . Ο Καποδίστριας έφθασε στη Βιέννη.για να συμμετάσχει στο Συνέδριο. Οι Ισπανοί βασιλοφρόνες νίκησαν τους Χιλιανούς επαναστάτες του Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς στη μάχη της Ρανκάγουα. 

1870. Με μεγάλη πλειοψηφία οι Ρωμαίοι, αποφάσισαν με δημοψήφισμα, την ένταξη της πόλης τους στην Ιταλία. Έτσι η πρωτεύουσα του Ιταλικού Βασιλείου μεταφέρθηκε από τη Φλωρεντία στη Ρώμη.‎ 

1915. Ο ρωσικός στρατός εκκένωσε τη Βίλνα. 

1916. Στην Βόρειο Ήπειρο οι Ιταλοί κατέλαβαν τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο, το Παλαιόκαστρο και το Σουμπάσι.

 1924. Η Κοινωνία των Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το πρωτόκολλο Γενεύης για την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών.

1928.Στην Ισπανία, Ο (Άγιος) Χοσέ Μαρία Εσκρίβα ντε Μπαλαγκέρ, ίδρυσε το Έργο του Θεού (Όπους Ντέι).

1935. Η Ιταλία εισέβαλε στην Αβησσυνία .Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την επίθεση και στις 19 Οκτωβρίου επέβαλε κυρώσεις κατά της Ιταλίας. 

1936.Στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε το πρώτο, μετά την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης , εργοστάσιο για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. στη Σοβιετική Ένωση αυξήθηκε η μέγιστη ποινή φυλάκισης από 10 σε 25 έτη.               Ο Στρατηγός Φράνκο εξέδωσε τον νόμο για τη διοικητική οργάνωση, στις απελευθερωμένες περιοχές. (Ο Γερμανός πρέσβης χρησιμοποιούσε τον όρο Λευκή Ισπανία). 

1937. Στη Δομινικανή Δημοκρατία άρχισε η σφαγή των Αϊτινών.

1938. Στην Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Αράβων,(1936 -1939), ένοπλοι Άραβες σκότωσαν 19 Εβραίους μετανάστες. (Η σφαγή της Τιβεριάδας).

1941. Η Βερμαχτ ξεκίνησε την επίθεση «Τυφώνας», για την κατάληψη της Μόσχας .



1942
. Στη Μαδρίτη, εκτελέστηκε ο Καταλανός κομμουνσιτής και πράκορας της Κομιτέρν Χεριμπέρτο Γκοζάλες, τον οποίο το Κομμουνιστκό Κόμμα Ισπανίας είχε αποκηρύξει ως πράκτορα του Φράνκο. Μαζί του εκτελέστηκαν οι σύντροφοι Λουίς Σεντίν και Ανχελ Γκάρβιν.

1944. Μετά από 63 ημέρες σφοδρές μάχες οι Γερμανοί συνέτριψαν την εξέγερση της Βαρσοβίας. Στο δυτικό γερμανικό μέτωπο άρχισε η μάχη του Άαχεν. Έξι εβδομάδες αργότερα πόλη κατελήφθη από τους συμμάχους.

1946. Πολυμελής συμμορία Κ/Σ προσέβαλε δυνάμεις Χωροφυλακής και Στράτου στη Νάουσα. Η μάχη κράτησε μέχρι την 07.00' ώρα. Οι συμμορίτες πυρπόλησαν 70 οικίες και φόνευσαν 7 κατοίκους. (4 γυναίκες , έναν άνδρα και δύο παιδιά). Μετά την υποχώρηση των Κ/Σ βρέθηκαν πέντε πτώματα συμμοριτών. Οι συμμορίτες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια και ανατίναξαν την έξωθι της Ναούσης Γέφυρα . 

1948.  Συμμορία Κομμουνιστών , επιτέθηκε κατά του φυλακίου Χωροφυλακής στη Σιταριά Φλωρίνης .Αποσύρθηκαν μετά από συμπλοκή μιας ώρας άνευ απωλειών των ημετέρων. Η ΕΣΣΔ άρχισε στη Σιβηρία την παραγωγή πυρηνικών όπλων. 

1954. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αποφάσισαν τον επανεξοπλισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. 

 1958.  Στην Κύπρο σε επιθέσεις και ενέδρες της ΕΟΚΑ σκοτώθηκαν συνολικά 10 Βρετανοί. Ο στρατηγό Ντε Γκώλ ανακοίνωσε ένα σχέδιο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών μεταρρυθμίσεων για την Αλγερία, και μίλησε για την ύπαρξη μιας «στενής αλληλεγγύης» μεταξύ της Αλγερίας και της υπόλοιπης Γαλλίας και μίλησε για την εκβιομηχάνιση της Αλγερίας με την αξιοποίηση των πετρελαίων της Σαχάρας. Η Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία με δημοψήφισμα. Πρώτος Πρόεδρος ο Σεκού Τουρέ. 

1962. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δοκίμασαν» στην ατμόσφαιρα μια ατομική βόμβα ισχύος 75 Κιλοτόνων ΤΝΤ,(η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 4,5) η οποία ρίχτηκε από Β-52 σε υψόμετρο 10.270 ποδών , ( 3,130 μέτρα) πάνω από την ατόλλη Τζόνστον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή ήταν η 272η από τις 1,129 βόμβες που πυροδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 1945 και του 1992.

1968 .Στο Μεξικό, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο στρατός κατάστειλε διαδήλωση άοπλων φοιτητών. 

1972. Στη Δανία στο δημοψήφισμα την ένταξή της στην ΕΟΚ, το 65,5% ψήφισε υπέρ.

1975. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο έφτασε στην Ουάσιγκτον, για επίσημη επίσκεψη. 

1984 . Οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες επέστρεψαν στη γη μετά από παραμονή -ρεκόρ 237 ημερών σε τροχιά. Η Ελληνική Αστυνομία, κατηγόρησε τον Αθανάσιο Νάσιουτζικ, για την δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου που είχε γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στην οδό Διδότου. 1986.Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ινδού Πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι. 

1990. Οι Σέρβοι της Κράινα διέκοψαν τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές από το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ στην ακτή της Αδριατικής. 

1991. Ξεκίνησαν οι μάχες των Κροατών με το Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό γύρω από το Ντουμπρόβνικ.

1996. Στην Αθήνα άρχισε στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του Γεωργίου Κοσκωτά για την υπεξαίρεση 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αντρέι Λουκάνοφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Σόφια. Επανεξελέγη Πρόεδρος της Αρμενίας ο Λεβόν Πετροσιάν.


 
1997.Στο Άμστερνταμ, υπογράφηκε από τους 15 υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε., η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για τη δημιουργία ενός «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». 
Η Συνθήκη του Άμστερνταμ που είχε εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ τον Ιούνιο, προέβλεπε την ανάπτυξη Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τη «βελτίωση» της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων. 

2000. Κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, ενώ η αντιπολίτευση είχε κηρύξει γενική απεργία και είχε παραλύσει τη Σερβία.

  2001. Χρεοκόπησε η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swisair. 

  2002. Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στον Μπους για επίθεση κατά του Ιράκ. Στη Χάγη, η πρώην Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς δήλωσε ένοχη , για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και η εισαγγελία απέσυρε τις υπόλοιπες επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας. 

 2006‎‎ .Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους Αμερικανούς επιστήμονες Αντριου Φάϊρ και ο Γκρεγκ Μέλο, για την ανακάλυψη ενός θεμελιώδους μηχανισμού για τον έλεγχο της ροής γενετικών πληροφοριών, που ονομάστηκε παρεμβολή RNA 

2007.Έναρξη στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας της δεύτερη Διακορεατικής Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας. 

2008‎‎. Ξεκίνησε στο δικαστήριο της Χάγης η δίκη του Στρατηγού Μόμτσιλο Πέρίσιτς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υποστήριζε το Στρατό της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα για τη δολοφονία 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, και κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετραετούς πολιορκίας του Σεράγεβο.‎ 

2009. Στην Ιρλανδία επικυρώθηκε με δημοψήφισμα η Συνθήκη της Λισσαβώνας με 67,13%. 

2010. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του .Στην Λετονία, τα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές με 57%.
2013. Η Γκάμπια αποσύρθηκε από την Κοινοπολιτεία. 

2016.Στην Ουγγαρία, έγινε δημοψήφισμα για την απόφαση της ΕΕ να αναδιανέμονται οι πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ. Η συμμετοχή ήταν κάτω από την προβλεπόμενη οπότε το λαϊκό ΟΧΙ ακυρώθηκε. Στην Κολομβία η πλειοψηφία, με 50,2% κατά, έναντι του 49,8% που ψήφισε υπέρ, απέρριψε το τελικό κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών. 

 2018. Στην Κωνσταντινούπολη ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι, εισήλθε στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και δολοφονήθηκε αφου προηγουμένως βασανίστηκε από τους μπράβους του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,ο οποίος έκτοτε έμεινε ατιμώρητος. 

2019. Ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας  στην Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας ,είπε ότι «δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό» "ορισμένων", για την ομιλία της Γκρέτας στον ΟΗΕ. Ο Ρώσος ηγέτης, είπε ότι είναι σωστό μεν «οι έφηβοι και οι νέοι» να «εστιάζουν την προσοχή τους στα προβλήματα του σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος», αλλά, τόνισε: «Ωστόσο, πρέπει να καταδικάσουμε την εκμετάλλευση των παιδιών και τον εφήβων από κάποιος προς όφελός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...