20/9/23

Η 20η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 20η Σεπτεμβρίου είναι η 263η ημέρα του  του Γρηγοριανού ημερολογίου . Απομένουν 102 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.


1066 . Ο Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας νίκησε τους Άγγλους στη μάχη του Φούλφορντ. 


1187.Μετά τη νίκη στη μάχη του Χαττίν ο Σαλαντίν άρχισε την πολιορκία της Ιερουσαλήμ, της πρωτεύουσας του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. 

1260. Άρχισε  η Μεγάλη Πρωσική Εξέγερση των Παλαιών Πρώσων ενάντια Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών.

 1378 . Το Μεγάλο σχίσμα των Ρωμαιοκαθολικών . Ο Καρδινάλιος Ρομπέρτο της  Γενεύης, γνωστός ως «ο Χασάπης της Τσεζένα» ,εξέλέγη από τους  Γάλλους καρδινάλιους  που ήταν αντίθετοι με τον Ουρβανό ΣΤ΄ως αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ με έδρα την Αβινιόν.
 
1444. Οι Σταυροφόροι του Γιάνος Ουνιάδη διέσχισαν τον Δούναβη στην Όρσοβα και μπήκαν στα βουλγαρικά εδάφη . 
 
1519. Απέπλευσαν από την Ισπανία πέντε πλοία, με επικεφαλής τον Πορτογάλο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Τελικά, ο Μαγγελάνος δεν καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης, καθώς σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες στις 27 Απριλίου 1521,, αλλά το πλοίο «Βικτόρια» με 18 άνδρες καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι το 1522. 

 1520. Στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε , ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

1526.Τη νύχτα της 19/20 Σεπτεμβρίου, ο καρδινάλιος Πομπήιος Κολόνα για λογαριασμό του Αυτοκράτορας Κάρολου Β κατέλαβε την πύλη του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και του Τραστέβερε με ένα στρατό από 8.000 άνδρες, και ο Πάπας Κλήμης Ζ βρηκε καταφύγιο στο Καστέλ Σαντ'Άντζελο. 

1604. Έληξε η τριετής πολιορκία της Οστάνδης από τους Ισπανούς με την παράδοση της ολλανδικής φρουράς. 
1644. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Σουνζί,, μετέφερε  την πρωτεύουσα από το Σενγιάνγκ στο Πεκίνο.


1692‎‎ .Ο Σουλεϊμάν Πασά Μπουσατλί ξεκίνησε από την Ποντγκόριτσα για τη δεύτερη εκστρατεία κατά του Μαυροβούνιου.

1697. Η Γαλλία, η Αγγλία, η Ισπανία, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπέγραψαν τη συνθήκη του Ρέισβεϊκ στη Χάγη,με την οποία έληξε ο Εννεαετής Πόλεμος, και η Γαλλία κατάφερε να διατηρήσει το σύνολο σχεδόν της επικράτειας της. 

1767‎‎. Η συνέλευση των αρχηγών των Πατριών στο Σέκλιτς επαναβεβαίωσε την  εκλογή του Σκεπάν Μάλι ως άρχοντα του Μαυροβουνίου 

1775 . Η Αικατερίνη Β 'διόρισε τον Έλληνα μοναχό Ευγένιο Βούλγαρη Αρχιεπίσκοπο της Νέας Ρωσίας. 

1792. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του πρώτου συνασπισμού τα γαλλικά επαναστατικά στρατεύματα στη μάχη του Βαλμί, ανέκοψαν την εισβολή της Αυστρίας της Πρωσίας και των Βασιλοφρόνων στη Γαλλία. Η Εθνοσυνέλευση έκανε την πρώτη της συνεδρίαση και επετράπητε το διαζύγιο. 

 1802 . Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α με Ουκάζιο ίδρυσε οκτώ Υπουργεία. Στρατιωτικών, Ναυτικών , Εξωτερικών υποθέσεων, Εσωτερικών υποθέσεων και αστυνομίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών , Εμπορίου και Δημόσιας εκπαίδευσης. 

 1803. Εκτελέστηκε από τους Άγγλους ο Ιρλανδός πατριώτης Ρόμπερτ Έμετ, επειδή ξεκίνησε την ανταρσία στην Ιρλανδία, εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας. 

 1819. Στη Φρανκφούρτη, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανικής Ομοσπονδίας ενέκρινε τα διατάγματα του Καρλσμπαντ για την καταπολέμηση του Φιλελευθερισμού και του Εθνικισμού. 

1828. Ο Ιμπραήμ υπό την πίεση του Εκστρατευτικού Σώματος του Μαιζών , στις 20 Σεπτεμβρίου/2 Οκτωβρίου, επιβιβάστηκε με τους υπόλοιπους Τουρκοαιγυπτίους του, σε αιγυπτιακά πλοία και αποχώρησαν από την Πελοπόννησο και με τη συνοδεία συμμαχικών πλοίων γύρισαν στην Αίγυπτο .Ο Μαιζών δεν επέτρεψε στους Αιγυπτίους να πάρουν μαζί τους κανέναν Έλληνα αιχμάλωτο. Στους Αιγυπτίους στρατιώτες που θέλησαν να γίνουν Χριστιανοί και να παντρευτούν τις Ελληνίδες σκλάβες τους επιτράπηκε να παραμείνουν στην Ελλάδα. 

1845. Ο  Ιταλός μισθοφόρος Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και η λεγεώνα του στο πλαίσιο του Μεγάλου Πολέμου (1838-1852) της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Χουάν Μανουέλ ντε Ρόσας  αποβιβάστηκαν  στο Γκουαλεγκουάιχου, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες, και λεηλάτησαν την πόλη και  τους κατοίκους.


1854. 
Στον Κριμαϊκό Πόλεμο οι γαλλο-βρετανικές δυνάμεις νίκησαν τον ρωσικό στρατό στη μάχη της Αλμα ανοίγοντας το δρόμο για την πολιορκία της Σεβαστούπολης. 

 

1857. Στρατεύματα της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών κατελαβαν το Νέο Δελχί συντρίβοντας την ινδική εξέγερση.

1870 .Οι Βερσαλίεροι εισήλθαν στη Ρώμη από την Πόρτα Πία ολοκληρώνοντας την ιταλική ενοποίηση, και καταργώντας ντε φάκτο την κοσμική εξουσία των Παπών. Η Ρώμη δύο εβδομάδες αργότερα έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας. Ο Πάπας Πίος ΙΧ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση, αποσύρθηκε στο παλάτι του στο Βατικανό και ανακήρυξε τον εαυτό του και τους  ως Πάπας, «φυλακισμένος στο  Βατικανό» Αυτή η κατάσταση επικρατούσε μέχρι το 1929.

1917. Το Καναδικό Κοινοβούλιο χορήγησε το δικαίωμα ψήφου στις μητέρες, τις συζύγους και τις αδελφές των στρατιωτών που πολεμούσαν στο μέτωπο.

1918. Στο Αζερμπαϊτζάν εκτελέστηκαν από τους Άγγλους οι 26 Κομισάριοι του Μπακού .Η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση της Αυστρο-ουγγαρίας για μια συνολική ανακωχή.

1922. Άρχισε στα Μουδανιά στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου 1922 η προκαταρτική  διάσκεψη για την υπογραφής της ανακωχής  μεταξύ Τουρκίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Βρετανίας. Την Τουρκία εκπροσωπούσε ο Ινονού. Ο Πλαστήρας δεν είχε φθάσει . Ο Μητσοτάκης ίδρυσε την Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή Κρήτης. Ομιλία του Μουσολίνι στην οποία αποδέχτηκε την αρχή της βασιλικής εξουσίας, και η οποία του απέφερε την υποστήριξη του Στρατού. 

 

1925. 
Σκοτώθηκε σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου ο Φώτης Γιαγκούλας. 


1928 .Στην Ιταλία το φασιστικό Μεγάλο Συμβούλιο έγινε το ανώτατο νομοθετικό σώμα στην Ιταλία, αντί την Βουλή . 

1937. Ισπανικός Εμφύλιος, Κατελήφθη  η Πένια Μπλάνκα και έληξε η μάχη του Ελ Μαζούκο.

1939. Σεισμός 6,3 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά.

1942. Στην Κατεχόμενη Αθήνα, η ΠΕΑΝ, (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ , (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Ιταλοί κομάντο  από το υποβρύχιο "Scirè"  διείσδυσαν στον κόλπο του Γιβραλτάρ και βύθισαν τρία βρετανικά δεξαμενόπλοια

1944. Στο Μελιγαλά   σταμάτησαν οι εκτελέσεις και το μεσημέρι, ελευθερώθηκαν οι τελευταίοι 34 επιζώντες, από το Μπεζεστένι. 

1945 .Ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Παντίτ Νεχρού απέρριψαν τη βρετανική πρόταση και ζήτησαν την πλήρη ανεξαρτησία της Ινδίας. 

1946.Έναρξη του πρώτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που είχε προγραμματιστεί το 1939.

1949. Ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

1951. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Οτάβα ενέκρινε την ένταξη στη Συμμαχία της Ελλάδας και της Τουρκίας . 

1955. Η Σοβιετική Ένωση χορήγησε πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Γερμανία.

1959. Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ επιβιβάστηκε σε ένα σε ένα φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Νεας Ορλεάνης με προορισμό τη Χάβρη της Γαλλίας.

 1960 . Δεκατρείς χώρες της Αφρικής και την πρώην βρετανική αποικία της Κύπρου έγιναν μέλη του ΟΗΕ. Έγινε το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

 

1961
.Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 29 Οκτωβρίου. Σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Δόβα.

1969 .Ο Έντι Ότοζ, στο αγώνισμα των 110 μέτρων μετ’ εμποδίων, κέρδισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για την Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στην Αθήνα.

1970 . Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 16» προσγειώθηκε στη Σελήνη και να λάβει δείγματα του σεληνιακού εδάφους. 

1973. Ορκωμοσία του προέδρου Γεωργίου  Παπαδόπουλου.


1979. Στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με πραξικόπημα των Γάλλων ανατράπηκε ο Αυτοκράτορας  Μπεντέλ Μποκάσα. Και αντικαταστάθηκε  από τον λιγότερο δημοφιλή Ντέιβιντ Ντάκο.

1984. Βομβιστής με παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό του Λιβάνου, σκοτώνοντας 22 άτομα.

1989Η Βουλή, με ψήφους 169 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, και χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρέπεμψε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Θεοφάνη Τόμπρα, και τον Κώστα Τσίμα στο Ειδικό Δικαστήριο ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

1990.Τα Κοινοβούλια της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας ψήφισαν τη Συνθήκη για την ενοποίηση των δύο κρατών.‎ Η Νότια Οσετία κήρυξε την Ανεξαρτησία της από τη Γεωργία.  

1992. Στην Εσθονία έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση. Δημοψήφισμα στη Γαλλία για την προσχώρηση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ: Νίκη του «ναι»


2003. Στο δημοψήφισμα της Λετονίας πλειοψήφησε το ΝΑΙ για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 67% ψήφισε υπέρ της ένταξης.

2008 .Φορτηγό που μετέφερε εκρηκτικά ανατινάχτηκε έξω από το ξενοδοχείο «Μάριοτ» στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, σκοτώνοντας 54 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 266.

2011‎‎. Η Σερβική αστυνομία συνέλαβε πέντε πρώην μέλη των σερβικών ειδικών δυνάμεων  με την υποψία συμμετοχής στην εξέγερσης των  «Κόκκινων Μπερέ» το Νοέμβρη του 2001

2015.Η Εκδίκηση της Κόκκινης Φυλής. Έλαβαν 1.926.526 ψήφους. Σαν Σήμερα το  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ απέσπασε την πλειοψηφία με τη συνεργασία του Σόρος, αφού είχαν πει ΝΑΙ σε ΟΛΑ  στη Διεθνή Τραπεζική  Χούντα.. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , 35,46 %, 1.926.526 145 έδρες! Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλιέκσι Τσιπρόφσκι, σχημάτισε ξανά κυβέρνηση συνασπισμού με τον Ημιανεξάρτητο Έλληνα Τζώνυ Γουώκερ.

2017. Τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

2019. Κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού του νησιού ‎ «Θρι Μάϊλ Άϊλαντ», στην Πενσυλβάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: