21/12/23

Η 21η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 21η Δεκεμβρίου είναι η 355η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένον 10 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

1140. Ο Κορράδος Γ΄ , ο πρώτος βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο των Χοενστάουφεν, κατά  τον πόλεμο μεταξύ Γουέλφων και Γιβελίνων μετά από μακρά πολιορκία  κατέλαβε το Κάστρο Βάϊνσμπεργκ των Γουέλφων. Ο Κορράδος Γ΄ έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες  να φύγουν ελεύθερες με ό, τι θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους ώμους τους. Αφήνοντας όλα τα άλλα, κάθε γυναίκα πήρε το  σύζυγο της στους ώμους της και έτσι γεννήθηκε ο γερμανικός θρύλος  για τις πιστές γυναίκες του Βάϊνσμπεργκ.

1163. Στην Ολλανδία. οι πλημμύρες της ημέρας του Αγίου Θωμά.

1192. Στρατιώτες του Δούκα Λεοπόλδου Β αιχμαλώτισαν  Κοντά στη Βιέννη,  τον Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Α ́ τον Λεοντόκαρδο.  

1237.Οι Μογγόλοι  κατέλαβαν  το  Ριαζάν την πρωτεύουσα του Μεγάλου Πριγκιπάτου του Ριαζάν, που βρισκόταν 50 χλμ από τη σημερινή πόλη της δυτικής Ρωσίας.

1664.
 Στη Γαλλία του Λουδοβίκου ΙΔ ο τέως υπουργός Οικονομικών Νικολά Φουκέ καταδικάστηκε σε εξορία από το Βασίλειο και δημεύτηκε όλη η περιουσία του.


1825. Σφοδρός κανονιοβολισμός του Μεσολογγίου από τους πολιορκούντες Τούρκους και Αιγυπτίους. 

1828. Ο Ιωάννης  Καποδίστριας αφού απομάκρυνε τον τυχοδιώκτη της Επιτροπής το Λονδίνου Φαβιέρο  δημοσίευσε τον οργανισμό του Τακτικού Σώματος (21 Δεκεμβρίου 1828), του οποίου το τέταρτο μέρος αναφερόταν στο «Λόχο τῶν Εὐελπίδων».     Το ψήφισμα προσδιόριζε ότι οι μαθητές, με κριτήρια την ημερομηνία εισόδου, την καλή διαγωγή και την πρόοδο στα μαθήματα, θα παίρνουν τον βαθμό του υπαξιωματικού Ευέλπιδος. Αυτοί, μετά από κάποια εκπαίδευση, θα περνούσαν στο Τακτικό Σώμα, εξερχόμενοι ως αξιωματικοί και θα κάλυπταν ένα μέρος των κενών θέσεων ως στελέχη.

1832. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις νίκησαν τον τουρκικό στρατό στη μάχη του Ικονίου.

1851.Εληξε το διήμερο δημοψήφισμα του Λουδοβίκου Βοναπάρτη στο οποίο ψήφισαν όλοι οι άνδρες, για να εγκριθεί η ανάθεση της Προεδρίας στον Βοναπάρτη για δέκα χρόνια. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου. 7 .481. 231 «ναι» και 647.292 «όχι».

1881. Στο Βελιγράδι ιδρύθηκε η Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας, με μέλη 22 εφημερίδες και περιοδικά. Πρόεδρος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ήταν Σέρβος συγγραφέας Λάζα Κόστιτς, τότε αρχισυντάκτης της «Σερβικής Ανεξαρτησίας».1893 .Πόλεμος του Μαχντίστ: Περίπου 2.300 Ερυθραίοι και 75 Ιταλοί Ασκάρι, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Τζουζέπε Αριμόντι, προκαλούν νίκησαν τους 10.000 Μαχντιστές στρατιώτες του Εμίρη Αχμέντ Ουάντ Αλί στη δεύτερη μάχη του Αγκορντάτ.

1893 .Πόλεμος του Μαχντίστ: Περίπου 2.300 Ερυθραίοι και 75 Ιταλοί Ασκάρι, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Τζουζέπε Αριμόντι, προκαλούν νίκησαν τους 10.000 Μαχντιστές στρατιώτες του Εμίρη Αχμέντ Ουάντ Αλί στη δεύτερη μάχη του Αγκορντάτ.

1894. Σχηματίστηκε η 17η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Κωνσταντίν Στοίλωφ.

1898 . Μαρία Κιουρί και Πιέρ Κιουρί ανακάλυψαν το ράδιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επέβαλαν  στρατιωτικό καθεστώς στις Φιλιππίνες.

1899 . Εκδόθηκε στη Ρωσία το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αγκανιόκ»

1901. Στη Σόφια σχημάτισε κυβέρνηση Προοδευτικών –Φιλελευθέρων ο Στογιάν Ντάνεφ. 

1907. Στο Ικίκε της Χιλής, ο στρατός για να καταστείλει την απεργία, σκότωσε πάνω από 2.000 εργάτες των ορυχείων νιτρικού νάτριου.

1918. Ορκίστηκε  η πρώτη κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, με επικεφαλής τον Στόγιαν Πρότιτς. Στην κυβέρνηση συμμετείχε επίσης το μέλος της Συνέλευσης της Ποντγκόριτσα Μιλοσάβλιεβιτς, πρώην υπουργός του Μαυροβουνίου. 

1920. Στη Γιουγκοσλαβία, άρχισε η γενική απεργία των 7000 ανθρακωρύχων στην Βοσνία με επίκεντρο την Τούζλα που εξελίχθηκε σε μια επταήμερη αιματηρή ένοπλη σύγκρουση, με πολλούς νεκρούς.

1923.Στη Σόφια δημιουργήθηκε το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο».

1925 .Προβλήθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας η ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

1930. Συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη, με την απεργία των σιδηροδρομικών που ζητούσαν «δώρο Χριστουγέννων».

1931.Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εργατών έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Στην Κύπρο έγιναν  μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της Βρετανικής Κατοχής . Κάηκε το Κυβερνείο στη Λευκωσία.

1939. Στο Βούκοβαρ, της Γιουγκοσλαβίας εκδόθηκε  ψήφισμα των Σέρβων  του Δυτικού Σρεμ που αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού και ζήτησαν η περιοχή τους από την διοικητική περιφέρεια της Κροατικής Μπανοβίνας να μεταφερθεί  στην   Μπανοβίνα .Αυτό το ψήφισμα δεν υλοποιήθηκε  ποτέ , διότι η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, των Τσβέτκοβιτς-Μάμπτσεκ, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για αυτό.

1940. Ανηλεής βομβαρδισμός της Λάρισας από την Ιταλική αεροπορία. 61 νεκροί και 150 τραυματίες.


1941. Στο χωριό Ρούντο, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σχηματίστηκε η πρώτη πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, η «Προλεταριακή Ταξιαρχία» των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων. Ταξίαρχος ανέλαβε ο Κότσα Πόποβιτς, βετεράνος εθελοντής του ισπανικού εµφυλίου. Κατά την ίδρυσή της αποτελείτο από 1.200 µαχητές με αυξημένη αναλογία εργατών και κοµµουνιστών. Από εθνική άποψη η πλειονότητα των µαχητών της ήταν σερβικής καταγωγής όµως αργότερα εντάχθηκαν όλες οι εθνότητες της Γιουγκοσλαβίας.
Στο Κορντούν, οι Κροάτες ξεκίνησαν την τριήμερη επιχείρηση καταστροφής των χωριών  Οστίνα, Σάτζιβοβατς, Στίπαν, Ντούγκο Σέλο Λονγκ Βίλατζ και Τρεπτσα στην οποία εξοντώθηκαν  670 Σέρβοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών, κάτω των 12 ετών.

1944. Η ΟΠΛΑ εκτέλεσε στην Αθήνα την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη.  Οι Δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. επιτέθηκαν  στις δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. στην Άρτα. 


1948
. Αεροπλάνο των Τσεχοσλοβακικών Αερογραμμών (CSA), που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα έπεσε στον Ταΰγετο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 24 επιβαίνοντες. Δύο ησαν Έκκηνες. Ο ταχυδρόμος του Υπουργείου Εξωτερικών ον΄ματ Κοσμόπουλος και κάποιός Ρήγας. Ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε τα μεσάνυχτα σε Έδεσα και Νάουσα. Στην Ιρλανδία, δημοσιεύτηκε το Σύνταγμα της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.


1949.Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την πρωτεύουσα από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

1951. Στην ελληνική Βουλή ψηφίστηκε το νέο σύνταγμα, που ήταν έτοιμο από το 1949, με 132 ψήφους επί 141 παρόντων βουλευτών. Ο Ελληνικός Συναγερμός του Αλ. Παπάγου θεωρούσε ότι η Βουλή του 1951 δεν έχει αρμοδιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, και οι 114 βουλευτές του «Συναγερμού» αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Ο Μαρκεζίνης τότε δήλωσε ότι «ο Ελληνικός Συναγερμός αρνείται να συμπράξει εις την αντισυνταγματικήν ταύτην ενέργειαν». Το Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1952.

1958. Στη Γαλλία, ο Σαρλ ντε Γκωλ εκλέχτηκε πρώτος Προέδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας.

1959. Αποφασίστηκε η αποστολή της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο.

1960. Ανακοινώθηκε  η ίδρυση μόνιμου κρατικού θεάτρου στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

1963. Τις πρώτες πρωινές ώρες στην Λευκωσία άνδρες   του Ουλαμού Προλήψεως Εγκλημάτων, σταμάτησαν για έλεγχο  τουρκοκυπριακό αυτοκίνητο, που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων. Στο σημείο κατέφθασαν δεκάδες Τουρκοκύπριοι που απειλούσα τους Έλληνες αστυνομικούς .Ο έλεγχος ενός ύποπτου για μεταφορά όπλων αυτοκινήτου Τουρκοκυπρίων, εξελίχθηκε  σε αιματηρό επεισόδιο με το θάνατο ενός Τουρκοκύπριου και μιας Τουρκοκύπριας και τον τραυματισμό ενός Ελληνοκύπριου. Η κρίση που από καιρό οργανωνόταν και υπέβοσκε, ξέσπασε και το κακό άρχισε.1967. 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, απεβίωσε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Λουίς Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς.

1971. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέλεξε  ως νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον αυστριακό Κουρτ Βαλντχάιμ, που διαδέχτηκε το βιρμανό Ου Θαντ.

1972. Ο Εγκον Μπαρ και ο Χελμουτ Κολ υπέγραψαν τη συμφωνία Καλής Γειτονίας ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.Οι δύο γερμανικές δημοκρατίες, η ΛΔΓ και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αναγνώρισαν αμοιβαία η μία την άλλη ως ξεχωριστά κράτη.

1973. Στη Γενεύη άρχισε η ειρηνευτική διάσκεψη του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Συμμετείχαν η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η Σοβιετική Ένωση. 

1974. Μετά από πραξικόπημα στην Αιθιοπία, ο Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αναπτυχθεί με σοσιαλιστικό τρόπο.


1975. Ο Κάρλος το Τσακάλι εισέβαλε στα γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη και έπιασε ομήρους 11 Υπουργούς Πετρελαίου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν τρείς και τραυματίστηκαν 8. Υπήρχαν και άλλοι 52 όμηροι. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν στην Αλγερία 2 μέρες μετά.Η Αυστριακή αστυνομία ικανοποίησε τα αιτήματα του Κάρλος, που ήταν η ραδιοφωνική μετάδοση ενός αντι-ισραηλιτινού μηνύματος και η διάθεση αεροσκάφους, που θα μεταφέρε τους τρομοκράτες και τους ομήρους.


1979 .Σε τελετή στο «Λάνκαστερ Χάουζ», ο Αμπελ Μουζορέβα, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο Τζοσυα Νκόμο και ο Λόρδος Κάριγκτων υπέγραψαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχομένων στη Νότια Ροδεσία με την οποία έληξε ένας ανταρτοπόλεμος επτά ετών.

1988. Πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας ανατινάχθηκε αεροσκάφος της «Πανάμ», που εκτελούσε την πτήση 103 από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόιτ . Σκοτώθηκαν 259 επιβαίνοντες και 11 κάτοικοι της πόλης. Οι αμερικανοί το φόρτωσαν στον Καντάφι και του επέβαλαν κυρώσεις. Στις 31/1/2001 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ένας Λίβυος πράκτορας για την τοποθέτηση της βόμβας.


1989. Στο Βουκουρέστι, ο Νικολάε Τσαουσέτσου συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή  του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας για να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν πέντε ημέρες νωρίτερα στην Τιμισοάρα, και μίλησε στον λαό στην πλατεία  του Παλατιού της Δημοκρατίας αλλά οι συγκεντρωμένοι στην  πλατεία στράφηκαν εναντίον του και η εξέγερση ξεκίνησε και στη ρουμανική πρωτεύουσα.
1990. Η αλβανική κυβέρνηση διέταξε την απομάκρυνση του αγάλματος του Στάλιν και όλα τα σύμβολα που φέρουν το όνομά του.
Στο Ζάγκρεμπ, ψηφίστηκε το  νέο (Χριστουγεννιάτικο) Σύνταγμα της Κροατίας

1991.Υπογράφηκε η συμφωνίας των ηγετών 11 Δημοκρατιών της τέως ΕΣΣΔ για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών , Υπέγραψαν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, η Μολδαβία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. 
Το κοινοβούλιο της Νότιας Οσετίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Γεωργία.Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι, το εμπάργκο, του ΟΗΕ είχε προκαλέσει το θάνατο 370.000 ατόμων, λόγω της κακής διατροφής και της έλλειψης φαρμάκων.Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ένας από τους πρωταγωνιστές του συμμοριτοπολέμου και της προσπάθειας του εδαφικού ακρωτηριασμού της Ελλάδος, εκλέχτηκε  ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του Κ.Κ.Ε., από το 14ο Συνέδριο του κόμματος.Στην Ταϊβάν έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά από40 χρόνια, με μεγάλη νίκη του Κουομιντάνγκ

1992. Έγινε το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας. Η 17Ν ανέλαβε την ευθύνη της ανεξήγητης επίθεσης σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου. Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία δημιούργησαν μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.

1993. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διέλυσε το Υπουργείο Ασφαλείας, την πρώην KGB, και δήλωσε ότι ένας θεσμός που έχει εδώ και δεκαετίες βασανίζει τους πολίτες δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι, δεν θα δεχθεί τον παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωση στις διακοινοτικές συνομιλίες.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε στην εφημερίδα «Ιλ Τζορνάλε» ότι, θα δημιουργήσει δικό του Κόμμα.

1994. Το Βατικανό αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

1995.Υπογράφηκε η παραχώρηση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην καναδική εταιρία «TVX Gold».

1996 .Στο 42ο Έκτακτο Συνέδριο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ζαν Βιντένοφ ανακοινώνει την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.


1997.Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, κέρδισε με 59,23% ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς . Ο αντίπαλός του, Βόισλαβ Σέσελι πήρε το 37,57%.

1999 .Η ισπανική πολιτοφυλακή έπιασε ένα φορτηγό με προορισμό τη Μαδρίτη που οδηγούσαν μέλη της ETA και ήταν φορτωμένο με 950 κιλά εκρηκτικών κοντά στο Καλαταγιούντ (Αραγονία). Την επόμενη μέρα, ένα άλλο φορτηγό με 750 κιλά βρέθηκε όχι πολύ μακριά. Το περιστατικό είναι γνωστό ως "la caravana de la muerte" (το καραβάνι του θανάτου).


2001. Στην Αργεντινή, το Κογκρέσο αποδέχθηκε την παραίτηση του Προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος δραπέτευσε με ελικόπτερο. Προσωρινός Πρόεδρος ανέλαβε ο Πρόεδρος της Γερουσίας Ραμόν Πουέρτα . Η παραίτηση του Προέδρου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το λαό της Αργεντινής.Επτά παιδιά πέθαναν στη ντίσκο Indigo στη Σόφια από ασφυξία .

2004.Αρχαιολόγοι στο Αμπού Ντάμπι ανακάλειψαν λείψανα ενός ανθρώπου ηλικίας 7.500 ετών.

2007. Εντάχθηκαν στο Σένγκεν η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία,η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία.

 2010 .Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς  που ηγήθηκε της κυβέρνηση έξι φορές μέσα σε δυο δεκαετίες,  παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί  χωρίς  την πίεση κανενός, Την ίδια ημέρα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών επέλεξε  ομόφωνα τον υπουργό Οικονομικών Ιγκόρ Λούκσιτς, για διάδοχο του Τζουκάνοβιτς.

2012. Τέλειωσε  ο κύκλος 5.126 ετών του ημερολογίου των Μάγια

2014. Ο Κλάους Γιοχάνις ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρουμανίας.

2017. Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Καταλωνία.

2018.Kλείσιμο του τελευταίου ανθρακωρυχείου της Γερμανίας.

2021. Νέο ιστορικό υψηλό στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα στα 342,35 ευρώ/μεγαβατώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...