22/12/23

Η 22α Δεκεμβρίου στην ιστορία

Η 22α Δεκεμβρίου είναι η 356η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Aπομένουν 9 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

1248.Στην Ισπανία, ο  Φερδινάνδος Γ μετα από πολιορκία 15 μηνών εισήλθε πανηγυρικά  στην απελευθερωμένη  Σεβίλλη.
1465. Ο Κάρολος ο Ριψοκίνδυνος, της Βουργουνδίας υπέγραψε την ειρήνη του Σεν-Τρούιντεν με την επαναστατημένη Λιέγη που γκρέμισε τα τείχη της..


1522
.Μετά από έξι μήνες πολιορκίας ο Μάγιστρος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη , οι εκπρόσωποι της πόλης της Ρόδου αποδέχθηκαν τους όρους του Σουλεϊμάν, οι οποίοι επέτρεπαν στους Ιωαννίτες να εγκαταλείψουν το νησί παίρνοντας μαζί τους χριστιανούς πολίτες και τα σύμβολα της θρησκείας τους. Η αποχώρηση των Ιπποτών και των Χριστιανών από τη Ρόδο έγινε την 1η Ιανουαρίου 1523.

1603. Στην Κωνσταντινούπολη ο Αχμέτ Α΄ ανέλαβε 14ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1666. Εναρκτήρια σύνοδος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

1789. Εκδόθηκε το διάταγμα για τη διοικητική διαίρεση της Γαλλίας σε περιφέρειες, επαρχίες και δήμους.


1790 .
 Στις 11/22 Δεκεμβρίου, κατά τον έκτο Ρωσο-τουρκικό πόλεμο, (1787-92), ο στρατηγός Αλέξανδρος Βασίλιεβιτς Σουβαρόφ κατέλαβε εξ εφόδου το οθωμανικό οχυρό του Ισμαηλίου, στη Βεσσαραβία, το οποίο το υπεράσπιζε φρουρά 40.000. Οι Ρώσοι επιτέθηκαν στις 05.30π.μ. της 22ας Δεκεμβρίου και μέχρι τις 08.00 π.μ, είχαν εισέλθει στην πόλη. Συνολικά, οι Τούρκοι είχαν περισσότερους από 26.000 νεκρούς. Οι Ρώσοι είχαν 1.815 νεκρούς και 3000 τραυματίες.

1798. Ο βασιλιάς της Νεαπόλεως, Φερδινάνδος Δ΄ δραπέτευσε από την Νάπολη επιβιβαζόμενος σε Αγγλικό πλοίο που του έστειλε ο Νέλσων επειδή προσέγγιζε ο Γαλλικός στρατός. Οι Γάλλοι μπήκαν και κατέλαβαν την Νάπολη παρά τη σκληρή αντίσταση των Λαζαρόνι που ήταν αφοσιωμένοι στον βασιλιά τους, και ανακήρυξαν την Παρθενόπεια Δημοκρατία τον Ιανουάριο 1799.

1849. Ο Τσάρος Νικόλαος απένειμε χάρη στον συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι λίγο πριν την εκτέλεση του.


1857.
 Eκδόθηκε το πρώτο γραμματόσημο στη Ρωσία.

1894. Γαλλικό Στρατοδικείο καταδίκασε για προδοσία τον εβραίο λοχαγό τους πυροβολικού Ντρέιφους στη Γαλλία, όταν ο Άλφρεντ Ντρέιφους καταδικάζεται εσφαλμένα


1920
 .Άρχισε στη Μόσχα το 8ο Συνέδριο των Σοβιέτ που αποφάσισε την ηλεκτροδότησή σε όλη τη Σοβιετικη Ένωση 

1926.Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά από μακρές διαπραγματεύσεις υπέγραψε τη Συμφωνία του Δανείου για τους Πρόσφυγες με τη μεσολάβηση και την εγγύηση της Κοινωνίας των Εθνών.

1927. Στην Ελλάδα, απεργία των δημόσιων υπάλληλων , με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού ως Δώρου Χριστουγέννων.

1929. Υπεγράφη το πρωτόκολλο του Χαμπαρόφσκ , με το οποίο έληξε η Σινο-σοβιετική σύγκρουση στη Ματζουρία, για τον Κινεζικό Σιδηρόδρομο της Ανατολής, που είχε ξεκινήσει  στις 17 Αυγούστου.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 13 Δεκεμβρίου, και στις 22 υπογράφηκε το πρωτόκολλο με το οποίο αποκαταστάθηκε το καθεστώς του κοινού έλεγχου του σιδηροδρόμου.
Όλοι οι συλληφθέντες σοβιετικοί πολίτες θα ήταν ελευθεροι . Οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν να αφοπλίσουν τη Λευκή Φρουρά στη Μαντζουρία. Το πρωτόκολλο πρόβλεπε επίσης την ανανέωση των δραστηριοτήτων από των σοβιετικών επιχειρήσεων και των   εμπορικών ανταλλαγών. Η νίκη του Κόκκινου Στρατού επί της Κίνας άνοιξε τα μάτια στους δυτικούς γιατί κανείς δεν περίμενε τους Σοβιετικούς  να κερδίσουν. Το πρωτόκολλο του Χαμπαρόφσκ  άφησε ένα Κενό εξουσίας στην Ματζουρία και άφησε την πόρτα ορθάνοιχτη για τους Ιάπωνες να αναλάβουν  τον έλεγχο της περιοχής.

1930 . Η πρώτη πτήση του πρώτου στρατηγικού μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο, του σοβιετικού Aντόνοφ-6.

1936. Στο Καντίζ αποβιβάστηκαν οι πρώτοι 3000 μελανοχίτωνες εθελοντές που έστειλε ο Μουσολίνι στην Ισπανία.
1940 .Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Χειμάρρα. Συνελήφθησαν  αιχμάλωτοι 730 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ με ραδιοφωνική του ομιλία κάλεσε τον ιταλικό λαό να ανατρέψει τον Μουσολίνι από την εξουσία.


1941. Στη Γιουγκοσλαβία Τίτο δημιούργησε  στην  ανατολική  Βοσνία και Ερζεγοβίνης την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων.  Μετά τον β ' Παγκόσμιο πόλεμο, αυτή  στη Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία η 22α Δεκεμβρίου ήταν  η ημέρα του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

1942. Ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε την παραγγελία ανάπτυξης των πυραύλων V2. Αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών στην Αθήνα. Σκοτώθηκε από τους Γερμανούς ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.

1944 .Κατά την 20η ημέρα του "Κόκκινου Δεκέμβρη", ο  συσχετισμός δυνάμεων συνέχισε να μεταβάλλεται ραγδαία σε βάρος του ΕΛΑΣ. Στις ΕΑΜοκρατούμενες περιοχές η ΟΠΛΑ έκανε μαζικές συλλήψεις «αντιδραστικών». Τα αεροπλάνα της ΡΑΦ πέταξαν προκηρύξεις που υπόσχονταν στους Αθηναίους τρόφιμα και φάρμακα στις κατεχόμενες από τον ΕΛΑΣ περιοχές.
Οι Βρετανοί, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης απώθησαν τον ΕΛΑΣ από τη  Ν. Σμύρνη και οι κομμουνιστές υποχώρησαν προς τη Δάφνη. Συνελήφθησαν περίπου 200 κομμουνιστές που είχαν μείνει πίσω. Η Τρίτη ορεινή Ταξιαρχία πέρασε τη Μεσογείων και προσπάθησε να εκκαθαρίσει τους Αμπελόκηπους. 
Ο ΕΛΑΣ υπερασπιζόταν τα οδοφράγματα στου Ψυρρή και στην Ομόνοια. Έγινε και επίθεση στη Δραπετσώνα κατά την αποβιβαζόμενων Ινδών. Στην Ελευσίνα μετά από πολυήμερη πεζοπορία  κατέφθασαν οι μαχαιροβγάλτες του Μελιγαλά.Δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ στο χωριό Συκάμινο κοντά στον Ωρωπό η Φαιναρέτη Ξύδη, απόγονος της οικογένειας Δραγούμη, κόρη της Αλεξάνδρας και ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη, πρωταθλήτρια της αντισφαιρίσεως. 
-Στη Μάχη των Αρδεννών οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση των πολιορκημένων αμερικανών στη Μπαστόν του Βελγίου, προκαλώντας την μονολεκτική απάντηση του στρατηγού Άντονι Μακόλιφ: «Nuts!». 
-Συγκροτήθηκε ο βιετναμέζικος παρτιζάνικος στρατός για να αντισταθεί στην ιαπωνική κατοχή.

1945 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνώρισαν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υπό τον Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.

1946. 800  συμμορίτες υπό την αρχηγία των Ρίζου και Κωνσταντάρα που είχαν έρθει από το   Μπούλκες επιτέθηκαν  διά βαρέως οπλισμού κατά του χωρίου Δαδιά Σουφλίου. Πολλοί συμμορίτες  μιλούσαν Βουλγαρικά και χρησιμοποιούσαν  γιουγκοσλαβικά  τυφέκια και πυρομαχικά  ως προέκυψε  έκ τών άνευρεθέντων καινουργών όπλων και καλύκων. Το εκεί απόσπασμα Χωροφυλακής έκ 30 ανδρών αντέταξε πείσμονα αντίσταση . Περί τήν 10ην ώρα  κατέφθασαν ενισχύσεις εκ Σουφλίου και Κορνεοφωλεάς και πέτυχαν μετά από μάχη  να αποθήσουν τους συμμορίτες και να τούς καταδιώξουν προς το Κατρατζίκ. Φονεύθησαν οί Χωροφύλακες Αλεξόπουλος Διονύσιος, Γραμμενούδης Γεώργιος και Άμεριάδης Νικόλαος και οι άνευ θητείας Χωρ]κες Ευγενίδης Αθηνόδωρος, Παρτατζίδης Εύάγγελος, Καδυδόπουλος "Αγγελος και Στάϊκος Κων]νος, Πυρπολήθησαν 18 οικίες , και απανθρακώθηκε  ένας κατοίκος. Οι συμμορίτες εγκατέλειψαν  επί τόπου 14 νεκρούς.
Στο Βελιγράδι, στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο  17 ανώτερους Γερμανούς αξιωματικούς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

1947. Στην Ιταλία η συντακτική συνέλευση ενέκρινε το Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας. Οι  Κινέζοι κομμουνιστές έφτασαν  στις πύλες του Πεκίνου.


1948.
 Οι  συμμορίτες που επιτέθηκαν   κατά της Ναούσης είσέδησαν στον  συνοικισμό Γύφτικα όπου  ενετοπίσθη ο αγών επί 24ωρον περίπου. Οι συμμορίτες υποχώρησαν   καταδιωχθέντες προς τό Βέρμιον και απήγαγαν  περί τα 20 άτομα.


1953. Ο πράκτωρ Παπάγος συναντήθηκε  με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Ήντεν, που επισκεπτόταν  την Αθήνα. Η συνάντηση έγινε στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας. Συζήτησαν  το Κυπριακό. Υπήρξε  «διάσταση απόψεων», με το αφεντικό.

1956.Τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Αίγυπτο μετά τη διευθέτηση της κρίσης του Σουέζ.

1961. Στην Κούβα, στην πόλη της Αβάνας, μπροστά σε μια τεράστια  συγκέντρωση  στην πλατεία της επανάστασης, ο  Φιντέλ Κάστρο ,μετά από δύο χρόνια εθνικής εκστρατείας κατά αναλφαβητισμού,  κατά την οποία αρκετοί δάσλακοι δολοφονήθηκαν  από τρομοκράτες που πληρώθηκαν από την  CIA κήρυξε την Κούβα «περιοχή απαλλαγμένη από τον Αναλφαβητισμό».

1963. Το Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων της οικογένειας Γουλανδρή, έπιασε φωτιά ενώ έπλεε στα  ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό Ωκεανό

1966
.Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄, μετά την πτώση της κυβέρνησης των αποστατών Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου ανέθεσε το σχηματισμό μεταβατικής Κυβέρνησης στο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η Κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου, μετά από εισήγηση των Γεωργίου Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η βασική αποστολή της κυβέρνησης που προβλεπόταν να έχει πολύμηνη θητεία και συμπεριέλαβε στην αποστολή της την αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων, ήταν να κάνει εκλογές, αλλά δεν θα ήταν υπηρεσιακή αφού ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή . Η Ε.Δ.Α. κατηγόρησε τον Γεώργιο Παπανδρέου ότι συνθηκολόγησε με το παλάτι και τη Δεξιά. Η Κυβέρνηση Παρασκευόπουλου ανατράπηκε στις 3 Απριλίου 1967, οπότε ο Βασιλιάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.


1969. Η καθολική  αγωνίστρια Μπερναντέτ Ντέβλιν που στα είκοσι δύο της χρόνια, ήταν η νεότερη γυναίκα που εξελέγη στη Βρετανική βουλή, σοκάροντας τη γηραιά Αλβιώνα, καταδικάστηκε στο Λοντερντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας σε έξι μήνες φυλάκισης, κατηγορουμένη ότι συμμετείχε σε επεισόδια.
Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος συνδέθηκε με το διεθνές αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο και δόθηκε η δυνατότητα στους πελάτες του απ' ευθείας κλήσεων στο εξωτερικό.


1971.Το Πακιστάν ελευθέρωσε τον ηγέτη του Ανατολικού Πακιστάν Σεΐχη Μπουτζιμπούρ Ραχμάν. Η Ντάκα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.


1975 .
 To Μπόϊνγκ 707 που εκανε την πτήση 842 της TWA από τη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης στο αεροδρόμιο  Μαλπένσα του Μιλάνου, κόπηκε στα δύο. Κανένας από τους 125 επιβαίνοντες δεν έχασε τη ζωή του. Ο Λουτσιάνο Παβαρότι ήταν  μεταξύ των επιβατών

1978. Η Τρίτη Ολομέλεια του ΚΚ Κίνας υιοθέτησε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Τενγκ Σιαοπίνγκ. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε  με νόμο η χρήση ως μιας και μοναδικής σημαίας, της  σημαίας που αποφάσισε η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου 
 
1979.Παραχωρήθηκε αυτονομία στην ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας.

1980 . Στην Ιταλία Εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις για τους υπεύθυνους του σκανδάλου των στημένων αγώνων. Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν στη Serie B.Πολλοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Πάολο Ρόσι, αποβλήθηκαν ή αποκλείστηκαν

1981. Στο Μπουένος Άιρες, ο αντιστράτηγος Λεοπόλντο Φορτουνάτο Γκαλτιέρι με πραξικόπημα ανέτρεψε τον στρατηγό  Ρομπέρτο Βιόλα  και έγινε εκείνος Πρόεδρος.

1989.
Μετά από μια εβδομάδα  διαδηλώσεων και μια αιματηρή νύχτα στους δρόμους του Βουκουρεστίου, οι εργαζόμενοι  κατέλαβαν την Πλατεία Πανεπιστημίου από το πρωί. O Νικολάε Τσαουσέσκου συγκάλεσε, στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής  συνεδρίαση  και ανακοίνωσε ότι, λόγω της εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης, ανέλαβε την ηγεσία του στρατού και αποφάσισε να επιβάλει κατάσταση ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα. Σχετικά με τον στρατηγό Βασίλε Μιλέα, ο οποίος βρέθηκε πυροβολημένος πριν από λίγα λεπτά στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρώην δικτάτορας είπε ότι ήταν προδότης της χώρας.
Λίγο μετά τις 10 π.m., ο ραδιοφωνικός σταθμός ανακοίνωσε την  κατάσταση  ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, με διάταγμα που υπεγράφη από τον Τσαουσέσκου.. Παρά τις απαγορεύσεις, σε ολόκληρη τη Ρουμανία, όπου ξέσπασαν αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις. Στην πρωτεύουσα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα  γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής και έσπασαν τις πόρτες , με αποτέλεσμα ο Τσαουσέσκου να διαφύγει με ελικόπτερο  από την ταράτσα. 
Στο Βερολίνο, άνοιξε ξανά η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Στη Ρουμανία ανατράπηκε ο κομμουνιστής Νικολάε Τσαουσέσκου και τον διαδέχτηκε ο κομμουνιστής Ίον Ιλιέσκου .

1990 . Ο Λεχ Βαλέσα έγινε Πρόεδρος της Πολωνίας. Το Κροατικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο Σύνταγμα το οποίο ανακήρυσσε  τη Δημοκρατία της Κροατίας ως "εθνικό κράτος του Κροατικού λαού".‎

1993 . Η Βουλγαρία αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Σεβερνοματσεντόνιγια  2001 . Ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί, πολιτικός ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας, παρέδωσε την εξουσία στο Αφγανιστάν στην προσωρινή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

2002. Προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο που ακυρώθηκαν λόγω χαμηλής συμμετοχής (45,7%).

2009. Η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

2016.Κατά τη διάρκεια του Συριακού Πολέμου έληξε η μάχη του Χαλεπίου. 

2018. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Δημοκρατικοί έκλεισαν το Κράτος. Το «κλείσιμο» συνεχίστηκε   ως τις 25 Ιανουαρίου 2019

2019 .Στην Κροατία,  πέρασαν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών  απερχόμενη Πρόεδρος Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς και ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, που ηταν πρωθυπουργός μεταξύ 2011 και 2016. Στην Ινδονησία, έγινε έκρηξη του ηφαίστειου Ανακ Κρακατόα.

2021.
Σε εφιαλτικά επίπεδα η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα Εκτινάχθηκε στα 415,94 ευρώ/MWh. 
Εντοπίστηκε η «Ο» στα λύματα της Θεσσαλονίκης.     Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, δίκην πλασιέ του Μπούρλα,  ότι, όποιος δεν κάνει ΤΟ εμβόλιο αυτοκτονεί.
1922. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγός Βαλέρι Γερασίμωφρ , σε ενημέρωση των διαπιστευμένων στρατιωτικών ακολούθων είπε οτι το μήκος του μετώπου στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι 815 χιλιόμετρα. Οι κύριες προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας τόνισε επικεντρώνονται στην απελευθέρωση της ΛΔ Ντόνετσκ. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...