27/12/23

26 και 27 Δεκεμβρίου 1940. 60η και 61η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου

Στον Πειραιά έφθασαν τα πλοία με την αγγλική βοήθεια. Ήρθαν τα καμιόνια  αλλά το πλοίο με τα λάστιχα είχε μείνει λόγω βλάβης στο Γιβραλτάρ. 
Στο ημερολόγιο του ο Μεταξάς το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου έγραφε:
Ο Παπάγος ανακοόνωσε οτι έξι Ελληνικά  Μπλενχάϊμ Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού έπληξαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου Νότια του Αυλώνα. 
Τα ελληνικά αεροπλάνα αφού έληξε ο βομβαρδισμός δέχθηκαν επίθεση από εννέα ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR.42, από τα οποία κατόρθωσαν να διαφύγουν χωρίς καμία απώλεια.
Την επίθεση τηνη είχαν ήδη ανακοινώσει οι Ιταλοί.
Από το Ναύσταθμο απέπλευσε το Υ/Β «ΠΡΩΤΕΥΣ» για την τρίτη και τελευταία πολεμική του περιπολία. 
Το 3ο ΣΠ της 13ης Μεραρχίας πολεμούσε στο Μάλι Σπατ Τεπελενίου, το ύψ.926. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Ηρακλής Ανυφαντής.
Ο στρατιώτης Γιώργος Βουβούτσης του 7ου Λόχου του 1ου Συντάγματος Πεζικού που σκοτώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στην Κλεισούρα στο ημερολόγιο του ανέφερε την απόλυση από τον Λόχο του γεννημένου το 1900 στην Σαμψούντα στρατιώτη Μιχάλη Θεοδωρίδη από το Μπογιάτι, επειδή η γυναίκα του γέννησε το τέταρτο παιδί τους.
Ο Λοχίας ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, 5ος Λόχος, 2ο Τάγμα στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού των Κρητών στο ημερολόγιο του ανέφερε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου βρισκόντουσαν στο Βισκούκι στην Τρεμπεσίνα. 

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει στις 26 Δεκεμβρίου 1940  στο Ανακοινωθέν  No. 202 εκτός από την Κυρηναϊκή και την Ανατολική Αφρική ανέφερε:

«Στο ελληνικό μέτωπο αποκρούσαμε επιθέσεις σε διάφορα σημεία, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό και συλλαμβάνοντας  αιχμαλώτους. Τα βομβαρδιστικά μας επλήξαν εχθρικές ναυτικές βάσεις και λιμενικές εγκαταστάσεις  . Κατά τη διάρκεια εχθρικής επιδρομής στην Αυλώνα, που αναφέρεται στο δελτίο Νο 201, η αντιαεροπορική άμυνα της R. Marina κατέρριψε εχθρικό αεροσκάφος». 

Στο Μέτωπο στις  27 Δεκεμβρίου 1940, μάχες στο Τεπελένι μέσα στα χιόνια και στην Αθήνα ο Μεταξάς αντιμετώπιζε την ΨωροΑλίτ που συνωμοτούσε εναντίον του . Ο Μεταξάς στηριζόταν στον Βασιλιά. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Πρέβεζα.

Η 27η Δεκεμβρίου 1940, ήταν μια μέρα γεμάτη ήλιο. 

Χαρά Θεού αλλά η Πρέβεζα έζησε ώρες εφιαλτικές. Από τις δέκα το πρωί ως τις τέσσερεις το απόγευμα  ιταλικά αεροπλάνα τη βομβάρδιζαν  χωρίς να εμφανιστεί η ελληνική ή η αγγλική αεροπορία. Καμιά οβίδα όμως δεν χτύπησε την πόλη.Πέσανε όλες στις ελιές και τη θάλασσα. Ο Μεταξάς δεν ενημερώθηκε για τον βομβαρδισμό. Στο ημερολόγιο του σημείωσε: 


Το, "ο βασιλεύς μένει σταθερός" σημαίνει ότι ΟΛΟΙ απαιτούσαν πιά την απομάκρυνσή του και ότι ο Γεώργιος δεν ενέδιδε. 
Ο Μεταξάς σημείωνε  και τα νέα για το υποβρύχιο "Παπανικολής"
 που το πρωί της 27ης μπήκε στον Ναύσταθμο  και σημείωνε οτι το 
 ήξερε "από  προχθές" διότι το ναυτικό τον ενημέρωνε.

Στο Μέτωπο,  σκληρές μάχες :  
Στο Ύψωμα 1285. Εκεί σκοτώθηκε ο Δεκανέας Χαράλαμπος Τσέλος       του 3ου ΣΠ. Στο ύψωμα  1067, όπου  πολεμούσαν οι Ναυπλιώτες του 8ου ΣΠ. Εκεί σκοτώθηκαν ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Λύκας από           την Ποσύμνη κα ο στρατιώτης Σπυρίδων Κωστόπουλος από του   Λάλουκα. Στις Βουνοπλαγιές της  κοιλάδας  που δημιουργούν τα όρη     του Φράσερι και της Τρεμπεσίνας, μαχόταν η 15η Μεραρχία. Εκεί        έπεσε μαχόμενος ο στρατιώτης Παναγιώτης Βεργής σε υψόμετρο      πάνω από 1100 μέτρα. Στο Τεπελένι έδινε τη μάχη για την  Μπένσια           το 36ο Σπ. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι ο Λοχίας Γιώργος Ανανγωστόπουλος και οι  στρατιώτες Ευστάθιος Ζαροδήμος και  Ιωάννης Μοσχάκης .

Το Γενικό Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 27 Δεκεμβρίουστο πολεμικό Ανακοινωθέν 203 ανέφερε: «Δράση πυροβολικού και περιπόλων Συνεχίζονται οι ενέργειες του αντιπάλου πυροβολικού και περιπολίας στην περιοχή της Κυρηναϊκής συνόρων. Η πολεμική μας αεροπορία πραγματοποιήσε βομβαρδισμοούς εναντίον πλοίων, στο δρόμων, θέσεων πυροβολικού και εναντίον μηχανοκίνητων φαλάγγων . Τρία εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Ένα από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψε. . Στο ελληνικό μέτωπο, δραστηριότητες πυροβολικού και δράσεις τοπικού χαρακτήρα. Λιμενικές εγκαταστάσεις, ατμόπλοια και στόχοι που επηρεάζουν άμεσα τις χερσαίες επιχειρήσεις χτυπήθηκαν από τα βομβαρδιστικά μας. Ο εχθρός προσπάθησε να προσβάλει μία από τις βάσεις και αναχαιτίστηκε .Τρία αεροσκάφη Blenheim καταρρίφθηκαν. Στην Ανατολική Αφρική, δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο να αναφέρουμε»

1 σχόλιο:

Γεωργιος Οιτιευς είπε...

ΣΠΥΡΙΔΨΝΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ , ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΠΟΜΠΗ......ΑΜΕΣΑ !

15 Ιουλίου 1974. Το Colpo-Grosso. Το Πραξικόπημα Cia-Μπονάνου-Γκιζίκη-Ιωαννίδη-Αραπάκη στη Λευκωσία, για να σωθεί η Κύπρος, την οποία παρέδιδαν στους Τούρκους , με την διάλυση της Εθνοφρουράς, ο πράκτορας του ΜΙ6, Μούσκος και το ΑΚΕΛ.

    Η αντίστροφη μέτρηση για την ιουδαϊκή/νατοϊκή λύση στο Κυπριακό  που προέβλεπε και το πραξικόπημα   των  μασόνων και πρακτόρων  Μπονάνου...