23/12/23

Η 23η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

23η Δεκεμβρίου είναι η 357η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Aπομένουν 8 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

962. Ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Νικηφόρο Φωκά απελευθέρωσε την Βέροια, (Χαλέπι) μετά από σχεδόν 300 χρόνια αραβικής κατοχής. (Κατακτήθηκε από τους Άραβες στα τέλη της βασιλείας του Ηρακλείου το 637).

1339 . Ο Σιμόν Μποκανέγκρα εξελέγη Δόγης της Γένοβας.

1482 .Υπεγράφη Συνθήκη του Αράς μεταξύ του Λουδοβίκου ΙΑ΄ του Συνετού της Γαλλίας και του Αρχιδούκα Μαξιμίλιαν φον Χάμπσμπουργκ με την οποία έληξε ο πόλεμος της διαδοχής της Βουργουνδίας.


1569 . Ο καθαιρεμένος από τον Τσάρο Ιβάν Γκρόζνι, Μητροπολίτης Μόσχας Φίλιππος Β, εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού στο φρούριο της Τβερ όπου εκρατείτο. 

1588. Ο καθολικός Ερρίκος του Γκιζ δολοφονήθηκε στο Σατώ ντε Μπουά από τους σωματοφύλακες του Ερρίκου Γ', ο οποίος παρακολουθούσε. Η δολοφονία εξόργισε τους συγγενείς των Γκιζ και τους συμμάχους τους, προκλήθηκε εξέγερση της καθολικής Γαλλίας εναντίον του βασιλιά, και ο Ερρίκος Γ', αναγκάστηκε να καταφύγει στον Προτεστάντη Ερρίκο της Ναβάρρας. Ο Ερρίκος Γ' δολοφονήθηκε τελικά λίγους μήνες μετά, από τον Ζακ Κλεμάν, πράκτορα της Καθολικής Μερίδας των Γκιζ.

1596. Υπογράφηκε από τον ορθόδοξο μητροπολίτη Κιέβου η «Ένωση του Μπρεστ», με την οποία υπετάγησαν στον Πάπα. Ετσι δημιουργήθηκε η Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι Ουνίτες.

1631. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο τα σουηδικά στρατεύματα του Γουσταύου Β' Αδόλφου Γουστάυβου Αφδόλφου εισέβαλαν στην πόλη από την πόλη Μάιντς μετά «έντιμη παράδοση» του διοικητή της φρουράς του Μάιντς.

1672. Ο Ιταλός αστρονόμος Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι εντόπισε τη Ρέα, το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου μετά τον Τιτάνα.


1788.Στην Ισπανία, ο δεύτερος γιος του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄ και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας. Ανακηρύχθηκε  βασιλιάς ως Κάρολος Δ́. 

1793 . Η Μάχη του Σαβενέ. Οι Γάλλοι ξεβράκωτοι ρεπουμπλικάνοι νίκησαν τους βασιλόφρονες. 

1796 .Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ρέτζιο Εμίλια, τα εδάφη που κατέλαβαν από τα γαλλικά στρατεύματα στη Μπολόνια , τη Φερράρα, τη Μόντενα και το Ρέτζιο ανακήρυξαν το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σισπαντάνα που επιβίωσε ως τον Ιούλιο του 1797.


1806.Στις πρώτες μάχες με τους Τούρκους στον  Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, (1806-1812), στο Φιέρμπιντι  και το χωριό Ολτεάνου στην Γκλόγκοβα νίκησαν οι Ρώσοι  ανοίγοντας τον δρόμο για το Βουκουρέστι στο οποίο εισήλθαν στις 25 Δεκεμβρίου 1806, επαναφέροντας στον θρόνο  τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη.

1808. Στην κατεχόμενη από τον γαλλικό στρατό, Μαδρίτη  ο Ιωσήφ Βοναπάρτης ανήλθε στον Ισπανικό θρόνο.

1861. O Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζα που είχε κηρύξει την de facto ένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας στο πριγκιπάτο της Ρουμανίας έλαβε την έγκριση της ένωσης από τον ονομαστικό του επικυρίαρχο Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ, αλλά μόνο για τη θητεία του Κούζα.

1865. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία και το Βέλγιο σχημάτισαν τη Λατινική Νομισματική Ένωση. Λατινική Ένωση σχηματίστηκε από μια νομισματική σύμβαση στην οποία προσχώρησε η Ελλάδα το 1868. Ο σκοπός αυτής της Συνθήκης ήταν να καθιερωθεί μια κοινή νομισματική οργάνωση να βασίζεται στο σύστημα του διμεταλλισμού που χρησιμοποιούσε ως μέτρο οικονομικών αξιών και το χρυσό και το ασήμι με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ τους.

1876. Η Πρώτη ημέρα της «Χριστουγεννιάτικης» Διάσκεψης της Κωνσταντινούπολης για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια. Στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση συμμετείχαν οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Ιταλίας, και της Ρωσίας. Μετά την εξέγερση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τον πόλεμο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και τη βουλγαρική εξέγερση, ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ Παρουσίασε στους πρέσβεις το «φιλελευθερο» τουρκικό σύνταγμα, γνωστό ως «Kanûn-i Esâsî», αλλά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις το απέρριψαν ως σημαντική αλλαγή.

1880.Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ο πρώτος εκλογικός νόμος.

1909. Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα για να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος. Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του  Κώστα Χατζόπουλου. Ο Αλβέρτος Α ́ του Βελγίου έγινε βασιλιάς.


1913.Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε το νόμο για την ίδρυση της «Federal Reserve». Στη Σόφια δημιουργήθηκε φιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Βασίλ Ραντοσλάβοφ.

1916. Η Μάχη της Μαγκντάμπα στο Σινά. Η Τουρκική φρουρά παραδόθηκε στους Βρετανούς.


1917. Σε ορεινή περιοχή της Καστοριάς αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χεριά των Βουλγάρων ο Σέρβος αντάρτης Κώστα Μπόγιοβιτς Κόσοβατς που ήταν ένας εκ των ηγετών της εξέγερσης των Σέρβων  το Φεβρουάριο του 1917 εναντίον  της βουλγαρικής και της Αυστροουγγρικής κατοχής στην περιοχή της Κουρτσούμλια, και μετά την καταστολή της συνέχισε ως αντάρτης στα βουνά.

1920 . Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν τον καθορισμό των ορίων της Συρίας και της Παλαιστίνης.

1924. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου υπέγραψε τη σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

1928. Δημοσιεύτηκε ο  Νόμος 3713 για την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο. Ως πρόεδρός του τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν.

1933. Το Ποινικό Δικαστήριο τη Λειψία ανακοίνωσε την απόφασή του για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ με την οποία κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο ο Ολλανδός Μαρίνους Βαν ντερ Λούμπε.

1936. Ο Μουσολίνι ανακοίνωσε την αποστολή εθελοντών στην Ισπανία.

1938. Οι εθνικιστές του Φράνκο κατέλαβαν την Βαρκελώνη , χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από τον «ρεπουμπλικανικό στρατό». 

1940. Ο Παπάγος  εξέδωσε το ακόλουθο πολεμικό ανακοινωθέν. «Έξηκολούθησαν και σήμερον τοπικαί επιχειρήσεις επιτυχώς. Χειμάρρα κατελήφθη. Τό 141 τάγμα Μελανοχιτώνων, εξ 20 αξιωματικών και 677 οπλιτών, κυκλωθέν, παρεδόθη. Ομοίως συνελήφθη αιχμάλωτος ο διοικητής του II τάγματος του 2ου συντάγματος Βερσαλλιέρων μετά του επιτελείου του και πολλών οπλιτών. Πολυάριθμον υλικόν περιήλθεν εις χείρας μας».

1941. Το γερμανικό υποβρύχιο U-559 βύθισε ανατολικά του Τομπρούκ, το ατμόπλοιο «Shuntien», που μετέφερε ιταλούς αιχμαλώτους. Πνίγηκαν περισσότεροι από χίλιοι Ιταλοί.

1944. Η αμερικανική αεροπορία ανεφοδίασε την πολιορκημένη πόλη Μπαστόν. Άρχισε η Συμμαχική αντεπίθεση στις Αρδέννες. Ο ΕΛΑΣ  μετά από σφοδρές μάχες με τον ΕΔΕΣ προέλασε 20 χλμ σε ΑΡΤΑ και ΙΩΑΝΝΙΝΑ.


1945.
  Ηταν Κυριακή. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε στις 11 το πρωί συγκέντρωση στο Γήπεδο του Παναθηναικού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με κύρια αίτηματα την Γενική Πολιτική Αμνηστία και την συμμετοχή της Αριστεράς στην Κυβέρνηση. 

1946. Τμήμα Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκη στο Παλαιογράτσανο Σερβίων μετά 40μελούς συμμορίας του Χαρίσιου Καντεράκη η Καπετάν Καραϊσκάκη φονευθέντων τριών συμμοριτών και συλληφθέντων ετέρων τριών.Άλλη πολυμελής συμμορία  υπό τον Καραφωτιά προσέβαλε το  Επτάλοφο  Κιλκίς.  Σκοτώθηκαν 3 χωροφύλακες  Εκ των συμμοριτών δύο . Άλλη πολυμελής συμμορία  προσέβαλε  το Στρατωνίκη Χαλκιδικής. Οι συμμορίτες  έκαψαν το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής  και 10 οικίας.


1947
. Το ΚΚΕ συγκρότησε τη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και τα μέλη της ήταν ανώτερα στελέχη του κόμματος. Π
ρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών ο Μάρκος Βαφειάδης με αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ιωαννίδη. Η ΠΔΚ εγκαταστάθηκε στην Πρεσπα. Το Συμβούλιο Υπουργών της Βουλγαρίας αποφάσισε την άμεση εθνικοποίηση των ιδιωτικών βιομηχανικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

1948 .Στο Τόκιο εκτελέστηκαν από τις συμμαχικές αρχές κατοχής ο πρώην  πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τότζο Χιντέκι. και άλλοι έξι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι, που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο. 
Δύναμη 1500 συμμοριτών προσέβαλε τα εξωτερικά φυλάκια Εδέσσης και τα χωριά Μεσημέρι. Κλεισοχώρι, Άργα , Σωτήρα, Ορυζάριο  και θέσεις  του Στρατού.

1952. Ψήφισμα αριθ. 98 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα Ινδίας-Πακιστάν.

1953. Εκτελέστηκε ο επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών του Στάλιν, Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια. Μαζί του εκτελέστηκαν οι Γεωργιανοί συνεργάτες του, ο Βλαντίμιρ Ντεκανόζοφ, ο διώκτης των συνεργατών του Γιέζωφ, ο Βσέβολοντ Μερκούλοφ, ο Μπόγκταν Κομπούλοφ, ο Σεργκο Γκογκλίτζε, ο Λεβ Βλάτζιμίρσκι, και ο Πάβελ Μέτσνικ.

1960 .Στη Θεσσαλονίκη, εκατό μέλη της Εθνικής Κοινωνικής Οργάνωσης Φοιτητών (ΕΚΟΦ) εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία.

1966. Πρεμιέρα στη Ρώμη της θρυλικής ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος».


1967. Παραδόθηκε το σχέδιο Συντάγματος της επιτροπής Μητρέλια, την οποία ειχε διορίσει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας. Αυτό το «Σχέδιο Συντάγματος» αγνοήθηκε τελικά από τους στρατιωτικούς. 

1968 . Η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε  τους 82 ναύτες του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου «Πουέμπλο» ύστερα  από έντεκα μήνες κράτησης .

1969. Στο Πεκίνο απόπειρα δολοφονίας του Ντεγκ Σιάοπινγκ από ομάδα ενόπλων που επιτέθηκαν στο σπίτι του.

1972 . Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας Μανάγκουα . 20.000 θύματα. Βρέθηκαν, 72 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων, 16 επιζήσαντες που διατηρήθηκαν στη ζωή τρώγοντας τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.


1975. Η Ε.Ο 17 Νοέμβρη εκτέλεσε τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

1979. Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

1984, 15Νεκροί και 100 τραυματίες σε βομβιστική επίθεση της Μαφίας στο τρένο  Νάπολη – Μιλάνο
1989.Αντικομμουνιστική Επανάσταση στη Ρουμανία (16 - 25 Δεκεμβρίου 1989).Η πρώτη ημέρα των Ρουμάνων χωρίς κομμουνισμό των Ρωμαίων, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια.

1990. Στο Μαυροβούνιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο κομμουνιστής Μόμιρ Μπουλάτοβιτς έλαβε 203,616 ψήφους και ποσοστό 78.13% και εξελέγη πρόεδρος. Στην Βουλή η Λίγκα των κομμουνιστών πήρε 56% και εξέλεξε τους 83 από τους 125 βουλευτές.
Σε δημοψήφισμα στη Σλοβενία, το 88,5% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία.


1991. Η Γερμανία αναγνώρισε την Κροατία ως ανεξάρτητο Κράτος.    Ο Μίλαν Κούτσαν  πρόεδρος της Σλοβενίας.

1994 . Η κυβέρνηση του Σεράγεβο με τη μεσολάβηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε κατάπαυση του πυρός διαρκείας τεσσάρων μηνών με την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την Σερβική Δημοκρατία η οποία θα ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 1995.

1997 . Ο Jorn Barger, ένας Αμερικανός κυνηγός με πάθος για το κυνήγι, άνοιξε τη δική του προσωπική σελίδα στο διαδίκτυο  για να μοιραστεί τα αποτελέσματα της διαδικτυακής του έρευνας σχετικά με το χόμπι του: Αυτό ήταν το πρώτο blog στην ιστορία.

2000. Στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, μετά την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς , ο Συνασπισμός της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας», (DOS) έλαβε το 64.09%. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) έλαβε 13.76% και ο Σέσελι 8.60%.

2005. Ξεκίνησε ο πόλεμος Σουδάν -Τσαντ. Ο Λεχ Κατσίνσκι πρόεδρος της Πολωνίας.

2006 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε  ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ιράν για το εμπόριο  πυρηνικών υλικών και βαλλιστικών πυραύλων λόγω της άρνησης της χώρας να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

2007 .Στο Νεπάλ, καταργήθηκε η μοναρχία,μΟλη η εξοσυία πέρασε στον  πρωθυπουργό.

2008 .Ο σεισμός που έπληξε  την Πάρμα και την Πιατσέντζα δεν είχε ανθρώπινα θύματα , αλλά προκάλεσε καταστροφές  σε ιστορικά κτίρια και αρχαιότητες.

2014. Άκαρπη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟκ Σταύρος Δήμας έλαβε 168 ψήφους. Η Ρωσία και το Πακιστάν υπέγραψαν την πρώτη τους ενεργειακή συμφωνία για τον αγωγό αερίου Καράτσι-Λαχόρης,

2015. Απαγορεύτηκαν  οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στη Σομαλία, στο Τατζικιστάν και στο Μπρουνέι. Για τους παραβάτες οι ποινές φυλάκισης μπορεί να εφθαναν και τα 5 χρόνια. Το ελληνικό κιναιδοβούλιο, με 194 ψήφους υπέρ και 55 κατά, ψήφισε το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. 
2019.Εγκαινιάστηκε από τον Βλαδίμηρο η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα στην Ευρώπη πάνω από τον πορθμό Κερτς που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία. Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε θάνατο πέντε άτομα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ένα χρόνο μετά τις εκλογές ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Τεγκελτίγια.
2022. Στη Ρωσία  ο Πούτιν κήρυξε  τον πόλεμο στους Ολιγαρχικούς. «Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για ΟΛΟΥΣ εμάς», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: