20/2/24

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο οδηγεί σε σχίσμα την Ορθοδοξία

 


 Χθες, οι λιθουανικές αρχές αναγνώρισαν και ενέκριναν επίσημα τη δημιουργία της Λιθουανικής Εξαρχίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. 

Αυτή η «επισκοπή» σχηματίστηκε από τέως ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την επισκοπή Βίλνιους-Λιθουανίας, οι οποίοι ειχαν αποσχηματιστεί και καθαιρεθεί  επειδή κάλεσαν τους Ορθοδόξους της Λιθουανίας  να «εγκαταλείψουν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία»  και να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης. 

 Ο πρωοπρεσβητερος  Νικόλαος Μπαλασόφ, σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Αυτή είναι άλλη μια αντικανονική πράξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, με στόχο τη δημιουργία εκκλησιαστικού σχίσματος και την καταστροφή της ορθόδοξης ενότητας».

 Μετά τη χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Ρωσική Εκκλησία διέκοψε την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη. Αλλά υπάρχει μια απόχρωση - αυτό δεν είναι ακόμη ένα τελικό διάλειμμα.

 Τα αναθέματα κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως από τη Μόσχα θα γίνουν οριστικά και τότε θα  μιλήσουμε για πλήρες εκκλησιαστικό σχίσμα.


3 σχόλια:

Μαικ είπε...


Σπύρο,πάει και ο Μπρέμε αριστερός οπισθοφύλακας (χαφ) της τότε Δυτ.Γερμανίας!

Έχει γούστο να ευθύνεται το κολοεμβόλιο,γιατί πήγε από ανακοπή...

Ας είναι συγχωρεμένος,με αυτούς μεγαλώσαμε!!!


Ανώνυμος είπε...

Αύριο θα βγει η ΕΟΑ στην Αίθουσα Σύνταξης, θα κάνετε καμμιά παρέμβαση;

Ανώνυμος είπε...

Σπῦρο εἶσαι σίγουρος ὅτι αὐτὸς ὁ φάκκελος εἶναι γιὰ τὴν δολοφονία Καποδίστρια; Docref=WP1/1022/8

Ἔχω ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ Foreign Office καὶ μοῦ ἔχουν ἀπαντήσει ὅτι δὲν ὑπάρχει τέτοιος φάκκελος.

Ἂν ὑπῆρχε δἐν μποροῦσαν νὰ μοῦ λέγανε ὅτι εἶναι ἀπόρρητος καὶ δὲν δημοσιεύεται.

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...