1/6/24

Η 1η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 1η Ιουνίου είναι η 153η ημέρα του δίσεκτου 2024. Απομένουν 213 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου . 

  1198. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Γ ¨Άγγελος μετά από αίτημα του Στέφανου Α΄ Νέμανια , που εκάρη μοναχός στην Μονή της Στουντένιτσα στην Σερβία , και έλαβε το όνομα Συμεών και μετά πήγε στον Άθω , υπέγραψε το χρυσόβουλο που παραχωρούσε την εγκαταλειμμένη Μονή του Γεώργιου Χιλανδαρίου, ως αιώνιο δώρο στους Σέρβους, και επέτρεψε στον Στέφανο Νέμανια , και τον μικρότερο γιο του Ράσκο, ο οποίος είχε καρεί επίσης μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Σάββας στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους και μόνασε επί 7 χρόνια στην Μονή Βατοπαιδίου, να εγείρουν ένα νέο μοναστήρι στο Αγιο Όρος. 

1204. Πτώση της πόλης της Ρουέν, που κατελήφθη , από τον Φιλίππο Β '. 

1215. Οι Μογγόλοι του Τζένγκις Χαν κατέλαβαν το Πεκίνο έπειτα από πολιορκία. 

1252. Ο Αλφόνσος ο Σοφός έγινε βασιλιάς της Καστίλλης και της Λεόν. 

1283 .Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ράινφελντεν ο ανήλικος Ροδόλφος Β΄ συμφώνησε να παραιτηθεί υπέρ του αδελφού του Αλβέρτου Α΄ των Αψβούργων.

1298.Οι κάτοικοι της Ρίγα και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νίκησαν το Λιβονικό Τάγμα στη μάχη της Τουράιντα.

1392 . Ο γαλλικής καταγωγής Αντρέα Κιαραμόντε, ένας από τους ηγέτες της συμμαχίας των Σικελών βαρόνων οι οποίοι υποστήριξαν τις αξιώσεις των Ανδηγαυών και τον βασιλιά Ροβέρτο της Νάπολης εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό  στο Παλέρμο. Η περιουσία κατασχέθηκε .

1431.  Ο Νταν Β'  της Βλαχίας έπεσε σε  μάχη με τους Τούρκους. Τον διαδέχθηκε ως Αλέξανδρος Α΄, ο γιος του Μιρτσέα.


1455. Ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β ο Πορθητής κατέλαβε στο Κοσσυφοπέδιο το Κάστρο του Νόβο Μπρντο, 20 χιλ από την Πρίστινα.

1479 .Ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.


1485. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Ματθίας Κορβίνος, που πολιορκούσε τη Βιέννη εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη την 1η Ιουνίου επικεφαλής 8.000 βετεράνων του «Μαύρου Στρατού». Ο Βασιλιάς μετέφερε τη βασιλική αυλή στη νέοκατακτημένη πόλη και συγκάλεσε τις Γενικές Τάξεις της Κάτω Αυστρίας στη Βιέννη για να ορκιστούν σε αυτόν.

 1535. Οι Δυνάμεις του Αυτοκράτορα Κάρολου Κουίντου κατέλαβαν την Τύνιδα και σκότωσαν περίπου 30.000 από τους κατοίκους της. 

1645 .Άρχισαν επίσημα στο Μίνστερ στη Βεστφαλίας οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του τριακονταετούς Πολέμου που θα διαρκέσουν τρία χρόνια. 

1657. Η Δανία και η Νορβηγία μπήκαν στον δεύτερο Βόρειο Πόλεμο (1655-1660), κηρύσσοντας τον πόλεμο στη Σουηδία.

 1670. Ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας και ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας υπέγραψαν τη μυστική συνθήκη του Ντόβερ, με την οποία ο Κάρολος υποσχέθηκε να υποστηρίξει του; καθολικούς και ο Λουδοβίκος να τον υποστηρίξει εναντίον των επτά Ηνωμένων Επαρχιών της Ολλανδίας. 

1671.Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στην Πολωνία. 1697. Ο προτεστάντης Εκλέκτορας της Σαξονίας Αύγουστος ο ισχυρός ασπάστηκε την καθολική πίστη, για να φορέσει το πολωνικό Στέμμα. 

1779. Έλληνες άποικοι ίδρυσαν τη Μαριούπολη.


1794.Κατά τη διάρκεια των Πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης έγινε η πρώτη ναυμαχία μεταξύ του στόλου της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, 400 μίλα από τις Γαλλικές ακτές με νίκη των Βρετανών. (Η ένδοξη 1η Ιουνίου).Οι Γάλλοι έχασαν 6 πλοία και οι Βρετανοί ένα. 


1806.
Στην Αγία Πετρούπολη τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Παρθεναγωγείου «Σμόλνυ» που απευθύνετο σε  «ευγενείς κοπέλες» .Αρχιτέκτονας ήταν ο Ιταλός Τζιάκομο  Γκουαρένγκι.

1812.  Πόλεμος του δολαρίου .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μάντισον ζήτησε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να κηρύξει τον πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

1815. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ορκίστηκε πίστη στο γαλλικό Σύνταγμα. 

1821. Ο Εμμανουήλ Παππάς, απελευθέρωσε την Ιερισσό.

1830. Στην Αγία Πετρούπολη, εγκαινιάστηκε ο περίβολος γύρω από τον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που δημιουργήθηκε από τουρκικά όπλα - τρόπαια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1828-1829.

1850  Στη βορειοδυτική Βουλγαρία στα εδάφη υπό οθωμανική κυριαρχία εκδηλώθηκε η εξέγερση των αγροτών του Βιντίν. Οι επαναστάτες έθεσαν αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, εφαρμογή του Τανζιμάτ, διοικητική αυτονομία και αυτοδιοίκηση των Βουλγάρων.

1854. Έληξε  η Επανάσταση στην Χαλκιδική.

 1858. Ο ιουδαίος Γκεόργκι Ρακόφσκι διορίστηκε επιθεωρητής στην Ιερατική  Σχολή  Χερσώνας στην Οδησσό.

1867.Εισήχθη  στη Ρωσική Αυτοκρατορία ο θεσμός των ειρηνοδικείων.

1869. Στην Ισπανία τέθηκε σε ισχύ σύνταγμα που εγγυόταν την ελευθερία της θρησκείας και του Τύπου, και τη συγκρότηση δικαστηρίων με ενόρκους. 

1876 .Σκοτώθηκε στον Αίμο ο Βούλγαρος Κομιτατζής Χρίστο Μπότεβ. 

1907. Οι μακεδονομάχοι σε πολύωροι μάχη με  Βούλγαρους Κομιτατζήδες έξω από το Μοναστήρι σκότωσαν 13 χωρίς να υποστούν απώλειες. Μεταξύ των νεκρών αναγνωρίστηκε και ο αρχικομιτατζής Ράντε.

1913. Η βόρεια Βουλγαρία συγκλονίστηκε από σεισμό. Ο Στόγιαν Ντάνεφ πρωθυπουργός  της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του Προοδευτικού Φιλελεύθερου Κόμματος.

1918 .Α ́ Παγκόσμιος Πόλεμος, Έναρξη της μάχης του Δάσους Μπελώ στον Μάρνη, μεταξύ των Αμερικανών και των Γερμανών που έληξε στις 26 Ιουνίου με υποχώρηση των Γερμανών.

1919. Στη Γερμανία, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την εκτέλεσή της εντοπίστηκε στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ που αναγνωρίστηκε από τον ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο του Βερολίνου. 

1920. Στην Αθήνα έγινε συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού για να εκδηλώσει εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους. Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον για αμερικανικό προτεκτοράτο πάνω στην Αρμενία. 

1930 Ο Παναθηναϊκός νίκησε 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του. 

1932. Ο Φραντς φον Πάπεν διαδέχτηκε τον Χάινριχ Μπρύνινγκ που παραιτηθηκε ως καγκελάριος . 

1933. Αναχώρησε για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή για να διαπραγματευτεί τον διακανονισμό του εξωτερικού χρέους. Τέθηκε σε ισχύ ελληνοτουρκική εμπορική συμφωνία. Στη Σοβιετική Ένωση  συγκροτήθηκε ο Στολίσκος της Βόρειας Θάλασσας που τον Μάιο του 1937, μετατράπηκε σε Βόρειο Στόλο.

1938. Στη Γερμανία, ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε την απέλαση και τον εκτοπισμό των περιθωριακών και αντικοινωνικών στοιχείων. (επαίτες, τσιγγάνους, αλήτες, νταβατζήδες, πουτάνες κλπ).


1939. Ο πρίγκιπας της Γιουγκοσλαβίας Παύλος Καρατζόρτζεβιτς επισκέφθηκε το Βερολίνο, και συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος διοργάνωσε προς τιμήν μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση .
Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, στις οποίες το Εθνικό Αναγεννησιακό Μέτωπο το οποίο κατέβηκε μόνο του χωρίς αντιπάλους  έλαβε όλες τις έδρες στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία
Πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πτήση του γερμανικού μαχητικού-βομβαρδιστικού αεροσκάφους Focke Wulf Fw 190.
Μεγάλος σεοσμός στα Καλάβρυτα και ζημιές στη Μονή της Αγίας Λαύρας. 


1941. Οι Βρετανοί πήραν τον έλεγχο της Βαγδάτης . Στο Λονδίνο ο εξόριστος βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Πέτρος Β υπέγραψε το διάταγμα για το διορισμό ως πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης του Κροάτη Ιβάν Σουμπάσιτς.
Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Κρήτης από τις βρετανικές, αυστραλιανές και νεοζηλανδικές δυνάμεις.

1942
 Στη Βουλγαρία, ο στρατηγός Βλαντιμίρ Ζάϊμοφ που δικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας για την ΕΣΣΔ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε αυθημερόν στο σκοπευτήριο της φρουράς στη Σόφια.  Το Μεξικό κήρυξε τον πόλεμο στον Άξονα. 

1943. Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Ιουνίου, ο ΕΛΑΣ Δομοκού και Άγγλοι σαμποτέρ ανατίναξαν  τη σήραγγα του Κουρνόβου κατά τη διέλευση αμαξοστοιχίας που μετέφερε 508 Ιταλούς στρατιώτες, και Έλληνες αιχμαλώτους. Σκοτώθηκαν  πάνω από 100 Ιταλοί και 54 Έλληνες. Η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε μετά από οκτώ  ημέρες.  Σε αντίποινα, εκτελέστηκαν 108 Έλληνες κρατούμενοι.
 
1944. Στο Λονδίνο, ο Βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Πέταρ Β' Καρατζώρτζεβιτς, λόγω των μεγάλων πιέσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ, αποκήρυξε το στρατηγό Ντράγκολιουμπ Μιχαΐλοβιτς. Στη Βουλγαρία πρωθυπουργός  ο Ιβάν Μπαγριάνοφ .


1948. Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών Αθώωσε τους βιομηχάνους του ΚΚΕ. Δηλώσεις του Μάρκου από το Ραδιόφωνο του Βουνού  για "συμβιβαστική λύση".

1952.Ο Μιχαήλ Βέντρις ανακοίνωσε την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β' των Μυκηναίων.

1955. Έναρξη της Διάσκεψης της Μεσσήνης.

1956. Επίθεση του Ήντεν κατά των Ελλήνων. Μίλησε για τα ζωτικά Βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο. Άψογη ουδετερότητα του Καραμανλή για τις βιαιότητες στην Μεγαλόνησο. Διάσταση απόψεων με την Εθναρχία. Συλλογικό πρόστιμο 40000 λιρών στους κατοίκους της Αμμοχώστου για την δράση της ΕΟΚΑ. Παραιτήθηκε ο Μόλοτοφ από Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.  Τουρκικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος κατέπεσε στην Χιο

1957. Καταδικάσθηκε εις θάνατον ο Νίκος Σαμψών για κατοχή όπλου Στεν και απόπειρα κατά Άγγλων αξιωματικών της αστυνομίας, ενώ στις 23/5/1957 είχε αθωωθεί για το φόνο του λοχία Θάραγουντ.

 1958. Ο Σαρλ ντε Γκωλ με ειδικό διάταγμα επανήλθε στην πρωθυπουργία της Γαλλίας για έξι μήνες. 

1960.Η Ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την ανακριβή έκθεση προς το ΝΑΤΟ, σχετικά με την εθνολογική σύνθεση της Ηπείρου, την οποία και απέσυρε.

1962. Στη Σοβιετική Ένωση αυξήθηκαν κατά 25-30%. οι τιμές του κρέατος, του γάλακτος, του βούτυρου και των αυγών . Ξέσπασαν ταραχές των εργατών στο Νοβοτσερκάς.Η Δυτική Σαμόα κήρυξε την ανεξαρτησία της.

 1965 . Ο ανακριτής αντιστράτηγος Ι. Σίμος, περιέδωσε το πόρισμά του για τον ΑΣΠΙΔΑ στον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για συνωμοτικές κινήσεις κατώτερων αξιωματικών και επέμενε ότι δεν υφίσταται ανάμιξη πολιτικών προσώπων. Απονεμήθηκε στον Μιχαήλ Σολόχοφ το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

1966 . Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πρότεινε στην κυβέρνηση των αποστατών τη λήψη μέτρων όπως η επιβολή ειδικής άδειας μετανάστευσης, ο έλεγχος των τιμών και η ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. 

1967. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, «απαγορεύτηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (...) Δημοσιεύτηκε το επίσημο πόρισμα για το θάνατο του Νικηφόρου Μανδηλαρά, το οποίο υπογραφόταν από τον Δημήτριο Καψάσκη και ομιλούσε περί «πνιγμού».

1972. Συνελήφθη στην Φραγκφούρτη ο Αντρέας Μπάαντερ.

1973 .Κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε διάγγελμά του ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση «Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας» μετά από πολιτειακό δημοψήφισμα, καταλήγοντας με τη φράση «Ζήτω η Δημοκρατία». 


1979 .Η γέννηση ενός ακόμα ανεξάρτητου αφρικανικού κράτος της Ζιμπάμπουε πρώην Νότια Ροδεσία. 

1987 .Δολοφονήθηκε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Ρασίντ Καράμι, με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο ελικόπτερο που τον μετέφερε στη Βηρυτό. 

1990. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Τζορτζ Μπους υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο τη συμφωνία για την διακοπή παραγωγής χημικών όπλων και την καταστροφή των όπλων αυτών και συμφώνησαν για τον περιορισμό των πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

1991. Ο Γιώργος Κοσκωτάς εκδόθηκα από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
1992. Η Ρωσίας έγινε το 165ο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Στη Σρεμπρένιτσα, οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς εξόντωσαν τις Σερβικές  Πέτροβιτς και Ίλιτς. Στο Μποσάνσκι μέλη των Βοσνιακών παραστρατιωτικών δυνάμεων, σκότωσαν τη σερβική οικογένεια Μαρσίνκο. Στο δήμο Γκοράζντε, μουσουλμανικές δυνάμεις έκαψαν το χωριό Μπίλινα και σκότωσαν  τουλάχιστον 6 Σέρβους.

 1993 Στο Βελιγράδι με πρωτοβουλία του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, και μετάα από  μυστική ψηφοφορία καθαιρέθηκε  ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ντόμπριτσα Τσόσιτς. Η απομάκρυνση του πυροδότησε την εξέγερση χιλιάδων κατοίκων του Βελιγραδίου που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. Συνελήφθησαν αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς και η σύζυγός του Ντάνιτσα με την κατηγορία ότι προκάλεσαν τις ταραχές στις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. 
Στη Γουατεμάλα, ο Πρόεδρος Χόρχε Σεράνο ανατράπηκε από το στρατό. 

1994. Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε τη μετοχοποίηση και μερική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου μέσω του Χρηματιστηρίου.

 1995. Δύο ληστές εκτέλεσαν τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του απέσπασαν δύο τσάντες με 146 εκατομμύρια δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. 

1997.Νίκη της Αριστεράς υπό την ηγεσία του Λιονέλ Ζοσπέν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. 

1998. Έναρξη λειτουργάς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα στην Φρανκφούρτη και πρωτο διοικητή τον Βιμ Ντούισενμπεργκ. 

1999. Κατά την 70η των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας,  το ΝΑΤΟ, σκότωσε 40 αμάχους. Κατά τον πρωινό βομβαρδισμό, το ξημερώματα βομβάρδισαν την Κικίντα, Εκτός από τα αδεις στρατιωτικες εγκαταστάσεις έπεσαν βόμβες διασποράς σε σπίτια και σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι που κοιμόντουσαν ενώ 43 τραυματίστηκαν . Αργότερα βομβαρδίστηκε εκ νέου το Νόβι Παζάρ, και μια βόμβα έπεσε σε μια πολυκατοικία, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Βομβαρδίστηκε ακόμα ο σταθμός υψηλής Τάσης στην Μπεζάνισκα Κόσα και διακόπηκε η παροχή ρεύματος στους καταναλωτές στο Βελιγράδι. Χτυπήθηκαν και οι εγκαταστάσεις της «Γιουγκοπετρόλ» στο Σμεντέρεβο. Με περισσότερα από 50 βλήματα βομβαρδίστηκε το Πρίζρεν και 20 πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή του συνοριακού φυλακίου «Γκοροζούλ», για να διευκολυνθεί η είσοδος των ΟΥΤΣΕΚΑδων.
Στο Πάνσεβο, σκοτώθηκε ο υποπτέραρχος  Λιούμπισα Βελίτσκοβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της Διοίκησης της Αντιαεροπορικής Άμυνας, καθώς επισκεπτόταν  τις μονάδες στην πρώτη γραμμή άμυνας
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζοβάντιν Γιοβάνοβιτς απέστειλε επιστολή στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην οποία τόνισε ότι η ΟΔΓ αποδέχεται τις αρχές της ομάδας των επτά και της Ρωσίας , συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πρέπει να προκύψει με ψηφίσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βίκτορ Τσερνομίρντιν για να παρουσιάσει στους Γιουγκοσλάβους τους όρους της ειρήνης. «Στην πραγματικότητα θα είναι μια φιλική προσφορά στο λαό της Γιουγκοσλαβίας για την επίτευξη των προϋποθέσεων για την ειρήνη», δήλωσε ο Αχτισάαρι, στο φινλανδικό ραδιόφωνο. 

2001. Στο Κατμαντού κατά τη διάρκεια δείπνου ο διάδοχος σκότωσε τον Πατέρα του και τη μητέρα του και δέκα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ, και ύστερα αυτοκτόνησε. 

2005. Οι Ολλανδοί με 61,6% απέρριψαν το σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη. 

2009. Η πτήση 447 της Air France χάθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. 

2017. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: