2/6/24

Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985. Τότε, που ψηφίσαμε Καλύτερα Παπάκι παρά το Μητσοτάκι, και ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΘΑΡΜΑ

Η Νίκη δεν ήταν με 45,2% που ελεγε ο Μπόμπολας ούτε με 46% που ελεγε ο λαμπράκης αλλά με 45,82% και δεν ήταν "ραπισμα στην δεξιά"

Στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985, αναμετρήθηκαν με τους Κόκκινους Ντιντίδες του Λιβάνου, τους Κλεφτολουμπινέ, και την «εξάρτηση», οι λαϊκιστές "αυριανιστές",  του Αντρέα, και η αντικομμουνιστική Κεντρώα Ελλάδα  την οποία εξέφραζε στα μπαλκόνια ο Κουστόγιωργας  και   Κέρδισαν.
 Οι Κλαδικές και οι «Μουσάτοι»,  (του Γεννηματά και του Ακη) είχαν χάσει μήνες πριν τις εκλογές. 
Οι εκλογές του 1985 ήταν η μάχη των Ελληνοφρόνων με την Αργυρώνητη ΨωροΑλίτ
Αναμετρήθηκαν  η «Νύχτα» με το «Φώς». 

 Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στη ρήξη με τον Ψευτο-Εθνάρχη και τον «Καραμανλισμό» και στην εκλογή του αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρτζετάκη. 
Κατά την προεκλογική περίοδο η εφημερίδα «Αυριανή» δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του Μητσοτάκη αγκαλιά με Γερμανούς Ναζί, στα Χανιά.


 

Οι συγκεντρώσεις των κομμάτων ήταν εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό . Ειδικά οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα σε Θεσσαλονίκη, (25 Μαΐου), και Αθήνα, (31 Μαΐου), ήταν οι μεγαλύτερες που γνώρισε η Ελλάδα.
Τότε, στη Λάρισα, φωνάχτηκε από την νεολαία ΠΑΣΟΚ το σύνθεμα του Λαλιώτη, «όταν ο Άλλοι θα ψάχνουν για Αρχηγό εμείς θα σε φωνάζουμε ξανά πρωθυπουργό».
Το "Μέγα πάθος" , του λαού επιζητούσε το τέλος της Εξάρτησης και της Ψωρο-Αλίτ,. που όμως δεν «πέθαναν» το βράδυ των εκλογών. αλλά  ανέκαμψαν μέσω Νταβός, και Κοσκωτά, και επανήλθαν με τα Ντολμαδάκια της Γλυφάδας.

 Από την Κάλπη βγήκε νικητής το Κεντρογενές Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας έλαβε 45,82% και έβγαλε 161 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία με τον Εφιάλτη που υποσχόταν να τα συζητήσει ΟΛΑ με την Τουρκία, που υποσχόταν φθηνά αυτοκίνητα στους φοροφυγάδες και που τρομοκρατούσε τους οπαδούς του ότι απώτερος στόχος του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ ήταν να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς τύπου Φιντέλ Κάστρο ή Μουαμάρ Καντάφι στην Ελλάδα, πήρε 40,85% και 126 έδρες.  

Το ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει στις υποσχέσεις του Μητσοτάκη για φθηνά αυτοκίνητα  με το σύνθημα «Καλύτερα Παπάκι παρά τον Μητσοτάκη». 

Τρίτο και καταϊδρωμένο με 9,8% ήταν το ΚΚΕ που έβγαλε 12 έδρες και 1, 84% πήρε το ΚΚΕ εσωτερικού που έβγαλε μια έδρα στη Β Αθηνών.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: