8/6/24

Η 8η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 8η Ιουνίου είναι η 160η ημέρα του δίσεκτου έτους . Απομένουν 206 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου.

452 .Ο Αττίλας εισέβαλε στην Ιταλία. 


793.
Η πρώτη τεκμηριωμένη επιδρομή των Βίκινγκς στο μεσαιωνικό Βασίλειο της Νορθουμβρίας . Οι Βίκινγκς λεηλάτησαν το μοναστήρι στην «Ιερά Νήσο» του Λίντισφαρν, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Βρετανίας.

1191. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αποβιβάστηκε στην Άκκα στην Παλαιστίνη.

1509.Μετά από πολιορκία που διήρκεσε δέκα χρόνια, παραδόθηκε στην Φλωρεντία, η Πίζα. Η Δημοκρατία της Πίζας έπαψε να υπάρχει.

1624 . Σεισμός συγκλόνισε    το Περθ στην Σκωτία.

1638. Μεγάλος σεισμός έπληξε την Καλαβρία.

1648. Ο Μπόγκνταν Χμελνίτσκι μετα την νίκη του επί των Πολωνών στη μάχη του Κορσούν με επιστολή προς τον τσάρο Αλεξέι Μιχαήλοβιτς ζήτησε την ένταξη των Κοζάκων στην Ρωσική Αυτοκρατορία.

1701 .Ο Μέγας Πέτρος εξέδωσε Ουκάζιο για τη δημιουργία του κρατικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, «σε οικήματα  του Πατριαρχείου των ζητιάνων, των ασθενών και των ηλικιωμένων». 

1783 . Ξεκίνησε η ενεργοποίηση του ηφαίστειου Λάκι στην Ισλανδία που συνεχίστηκε για 8 μήνες, και προκάλεσε επτά χρόνια λιμού.


1794 .
Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος στο πεδίο του Άρεως στο Παρίσι εγκαινίασε τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος, τη νέα επίσημη θρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης. Τέτοιες γιορτές έγιναν σε όλη τη Γαλλία.

1795. Πέθανε φυλακισμένος στο Φρούριο των Ναϊτών στο Παρίσι ο δεκαετής Λουδοβίκος–Κάρολος ΙΖ΄ που μετά τον αποκεφαλισμό του πατέρα του τον διαδέχτηκε στον γαλλικό θρόνο.

1804. «Μέγας Σεισμός» συγκλόνισε την Πάτρα

1815. Ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου 1815 στο συνέδριο της Βιέννης η Γερμανική Συνομοσπονδία, που διαδέχτηκε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους η οποία διαλύθηκε το 1806. Το ιδρυτικό σύμφωνο το λεγόμενο «Deutsche Bundesakte» υπογράφηκε από 39 μέλη . 35 δουκάτα και 4 ελεύθερες πόλεις . Η Γερμανική Συνομοσπονδία, ή Γερμανική Ένωση ήταν μία χαλαρή συνομοσπονδία και βασικός διοικητικός θεσμός της ήταν η συνομοσπονδιακή βουλή στην Φρανκφούρτη. Με άλλη απόφαση του Συνεδρίου, το Δουκάτο της Πολωνίας παραχωρήθηκε στη Ρωσία ως Βασίλειο της Πολωνίας.

1821. Νίκη Καραϊσκάκη κατά Τούρκων στο Κομπότι. Έφτασε στην Ύδρα, προερχόμενος από την Τεργέστη ο Δημήτριος Υψηλάντης, επιβαίνων σε Κροατικό πλοίο με ρωσική σημαία , ως πληρεξούσιος τη Αρχής. Επεισόδιο κάτω από τη Ακρόπολη με την προσπάθεια των πολιορκημένων Τούρκων να θερίσουν.

1827.
 Ο Έρανος στο Γεννάδιου στο Ναύπλιο για να πληρωθούν οι απλήρωτοι στρατιώτες που απειλούσαν με διαρπαγές. Την κατάσταση έσωσε ο Καποδιστριακός Γεώργιος Γεννάδιος, με εμπνευσμένη ομιλία του και με το προσωπικό του παράδειγμα. Έμποροι, επαγγελματίες, κληρικοί, εργάτες και γυναίκες μέχρι και η Ψωροκώσταινα άρχισαν να προσφέρουν ότι είχε ο καθένας, από χρήματα και κοσμήματα.
 Η «Ψωροκώσταινα» ήταν η Πανωραία Χατζηκώστα που ηταν πρόσφυγας από τις Κυδωνίες όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά στην σφαγή .«Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω», είπε. Ο έρανος του Γεννάδιου μέσα σε ελάχιστες ώρες απέδωσε 150.000 γρόσια και συνετέλεσε στο να συγκροτηθεί μια στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποίησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης για να αναζωπυρώσει τον απελευθερωτικό αγώνα.


1859
. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας, ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ και ο βασιλιάς του Πεδεμοντίου, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας Βιττόριο Εμμανουέλε Β έκαναν θριαμβευτική είσοδο στο Μιλάνο. Την ίδια ημέρα, 10 χιλιόμετρα από το Μιλάνο έγινε η μάχη του Μελεγκνάνο με τους υποχωρούντες Αυστριακούς.1867. Πανηγυρική στέψη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της συζύγου του Ελισάβετ ως βασιλείς της Ουγγαρίας μετά τον Αυστρο-ουγγρικό συμβιβασμό. (Ausgleich).

1873. Ο Χεδίβης της Αιγύπτου Ισμαήλ πασάς αφού κατέβαλε 1 εκατομμύριο τάληρα (περίπου 3 εκατομμύρια γερμανικά χρυσά μάρκα ) στον Σουλτάνο Αμπντουλαζίζ και τους αξιωματούχους του απέσπασε ένα νέο Φιρμάνι , της 8ης Ιουνίου1873, που επιβεβαίωσε την κληρονομική διαδοχή στον τίτλο του Χεδίβη των αρσενικών απογόνων και χορηγούσε πλήρη ανεξαρτησία στην αιγυπτιακή διοίκηση και το δικαστικό σώμα, και επέτρεπε την υπογραφή συνθηκών με τις ξένες δυνάμεις για το εμπόριο και τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.


1883. 
Στις 28 Μαΐου/8 Ιουνίου εγκαινιάστηκε στη Μόσχα ο καθεδρικός ναός του Σωτήρος Χριστού. Η κατασκευή του διήρκεσε σχεδόν 44 χρόνια.O ναός καταστράφηκε το 1931 και αναστηλώθηκε το 1994-1997. 


1909
 . Κυκλοφόρησε στη Ρίγα, το πρώτο αυτοκίνητο ρωσικής  παραγωγής και κατασκευής, το "Russo- Balt" που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε  υπό την ηγεσία του νεαρού Βέλγου σχεδιαστή Julien Potter

1912. Ιταλοτουρκικός πόλεμος: Η μάχη του Μάχη του Σιντί Αμπντούλ Τζαλίλ  στην Λιβύη που έληξε με ιταλική νίκη.

1916.Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων της Αντάντ, Γκυγεμέν (Γαλλίας), Έλλιοτ (Αγγλίας) και Ντεμίντοφ (Ρωσίας) με τελεσίγραφο τους προς τον Βασιλιά ζήτησαν: α) Την «πραγματική και ολοσχερή» αποστράτευση του ελληνικού στρατού, β) την αντικατάσταση της κυβέρνησης με άλλη «υπηρεσιακή», η οποία «μετ' ευθύτητος» να εφαρμόσει την πολιτική της ευμενούς ουδετερότητας προς την Αντάντ, γ) τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, και δ) την αντικατάσταση των αστυνομικών λειτουργιών, που διευκολύνουν τις επιθέσεις κατά των πρεσβειών των χωρών της Αντάντ. Προφορικά, ζήτησαν από τον υπουργό εξωτερικών και την αντικατάσταση των Αρχηγού και Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Β. Δούσμανη και I. Μεταξά. Οι πρεσβευτές στη διακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι: «Η είσοδος των βουλγαρικών δυνάμεων εντός του ελληνικού εδάφους, η κατάληψις του Ρούπελ και άλλων στρατηγικών σημείων, με την ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως, αποτελούσι διά τα συμμαχικά στρατεύματα νέαν απειλήν, ήτις επιβάλλει εις τας τρεις Δυνάμεις την υποχρέωσιν όπως αξιώσωσιν εγγυήσεις και άμεσα μέτρα»...

1917. Στις 26 Μαΐου/ 8 Ιουνίου οι Σύμμαχοι του Βενιζέλου Ιταλοί κατέλαβαν τα Ιωάννινα.

1921. Η ΑΝΤΑΝΤ (Λουντ Τζώρτζ) πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση την κατάπαυση των εχθροπραξιών, στη Μικρά Ασία, και την ειρήνευση με την Τουρκία, αλλά αξίωνε από την Ελλάδα να δεθεί πρώτα άνευ όρων την ειρήνευση και μετά να μάθει του όρους ! Η Χειμάρρα ανακήρυξε ην ανεξαρτησία της από την Αλβανία.

1922. Στο Βελιγράδι έγινε ο γάμος του πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαβίας και της πριγκίπισσας Μαρίας της Ρουμανίας. Την ίδια ημέρα έγινε το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρουμανίας με την Γιουγκοσλαβία, και οι Ρουμάνοι νίκησαν με 2-1. Στη Μόσχα άρχισε η δίκη των δεξιών Σοσιαλεπαναστατών Εσέρων.

1928.Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου «Μπρεγκέ», με πλήρωμα τον Υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον Συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώθηκε από το Τατόι για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου, τον οποίο ολοκλήρωσε 20 μέρες αργότερα, αφού κάλυψε απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.


1929. 
Ανασχηματίστηκε η κυβέρνηση του  Ελ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, με την είσοδο σε αυτήν του εκτελεστή των «6» Στυλιανού Γονατά που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Η Σύνθεση της Κυβέρνησης: Θεμιστοκλής Σοφούλης  Στρατιωτικών, Αντώνης  Χρηστομανος  Υγιεινής, Κ. Γόντικας Παιδείας, Κ. Σπυριδης Γεωργίας Π.. Αργυρόπουλος των  Εξωτερικών, Δ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ Σ των Ναυτικών Κ. Ζαβιτσάνος των Έσωτερικών, Γ. ΔΙΓΚΑΣ Δικαιοσύνης, ΑΧΙΛ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ υφυπουργός Πολιτικού Γραφείου, Π. Βουρλούμης Εθνικής Οικονομίας, Μ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Προνοίας , Γ. Μαρής  Οικονομικών, Β. Δεληγιάννης υφυπουργός Οικονομικών, Στυλιανός Γονατάς, Υπουργός Συγκοινωνιών, Β. Καραπαναγιώτης υφυπουργός Συγκοινωνιών, Θ. Μανέτας υφυπουργός Στρατιωτικών, Κ. Κανναβός  Γενικός Διοικητής Μακεδονίας, Γ. Κατεχάκης Γενικός Διοικητής Κρήτης. Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε η δίκη των κομμουνιστών 12 φαντάρων οι οποίοι κατά εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις του Κόμματος κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας.
Ο Λέων Τρότσκι ζήτησε με επιστολή του από τον βρετανό πρωθυπουργό ΜακΝτόναλντ να γίνει δεκτός στην Αγγλία, για ιατρική περίθαλψη όσο και για φιλολογική εργασία.

1930. Ο Κάρολος Β΄ της Ρουμανίας που είχε παραιτηθεί από το ρουμανικό θρόνο λόγω της ερωτικής σχέσης του με την κόρη ενός Εβραίου φαρμακοποιού Mάγδα Λουπέσκου, κατόπιν πραξικοπήματος, που οργανώθηκε από τον Πρωθυπουργό Γιούλιου Μανίου, του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος, αναγνωρίστηκε από το Κοινοβούλιο ως βασιλιάς της Ρουμανίας στην θέση του υιού του Μιχαήλ Α.

1932. Η κυβέρνηση Βενιζέλου πριν τη διάλυση της Βουλής για διακοπές κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων. 

1934. Στην ΕΣΣΔ, εισήχθη ποινική ευθύνη για τους συγγενείς των κατηγορουμένων για παράλειψη αναφοράς ενός «διαπραχθέντος ή προγραμματισμένου  εγκλήματος» κατά του Κράτους. Η διαφυγή από την ΕΣΣΔ συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των κρατικών εγκλημάτων

1936.Στην Κίνα, τα στρατεύματα του Τσανγκ Κάι-Σεκ εισήλθαν στο Πεκίνο.


1937 
.
Παγκόσμια πρεμιέρα της καντάτας «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ στην Όπερα της Φρανκφούρτης. Στο Βελιγράδι, το Κομμουνιστικό Κόμμα οργάνωσε αντιφασιστικές διαδηλώσεις κατά της επισκέψεως του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίν φον Νόιραθ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ουγγαρία, το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και στη Βουλγαρία

1939. Η κυβέρνηση Μεταξά αποφάσισε την κατάργηση των οκτατάξιων δημοτικών σχολείων που έγιναν εξατάξια με παράλληλη ίδρυση των εξατάξιων γυμνασίων.

1940. Τα γερμανικά Καταδρομικά «Σάρνχορστ» και «Γκνάιζεναου» βύθισαν στα νορβηγικά ύδατα βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Γκλόριους» και δυο Νορβηγικά.Σκοτωθηκαν περισσότεροι από 1.500. Η Ρουμανία κάλεσε υπό όπλα πέντε κλάσεις εφέδρων.

1941. Βρετανικές δυνάμεις και μονάδες της Ελεύθερης Γαλλίας εισέβαλαν στη Συρία για να αποτρέψουν τη δημιουργία εκεί βάσης του Άξονα.

1942.Β ́ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η  Ιαπωνική επίθεση  στην Αυστραλία.

1944. Στο Λονδίνο, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσει στην κατανομή συμφερόντων στα Βαλκάνια, όπου η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα έμεναν στην «Σοβιετική δικαιοδοσία» και η Γιουγκοσλαβία θα βρισκόταν 50-50% υπό τη σοβιετική και βρετανική επιρροή.
Στην Τουλ, στην κεντρική Γαλλία, οι Μακί σκότωσαν 40 γερμανούς στρατιώτες .
1948. Επίθεση 300 Συμμοριτών  στα Λεχαινά. Αποκρούστηκε με μεγάλες απώλειες.

1949. Κυκλοφόρησε σε 25000 αντίτυπα το "1984" του Προμηθέα Τζωρτζ Όργουελ.

1950. Στην Πράγα καταδικάστηκε εις θάνατον η αντιφασίστρια και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μιλάντα Χοράκοβα, που αντιμετώπισε την κατηγορία της «αστικού εθνικισμού» και «της συνομωσίας για ανατρεπτική δράση». Μαζί της καταδικάστηκαν και άλλοι τρείς. Η δίκη καλύφθηκε ευρέως από τον Τύπο. Η είδηση της θανατικής ποινής για την Χοράκοβα προκάλεσε κύμα συμπαράστασης. Έκκληση για τη διάσωσή της έκαναν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και η Ελεανόρ Ρούζβελτ. Την κρέμασαν στις 27 Ιουνίου


1952. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη. Οι 124.000 Έλληνες της Κων/πολης υποδέχθηκαν τους Έλληνες Βασιλείς στην τριήμερη επίσκεψη τους. Οι Έλληνες Βασιλείς, συνοδεία του Προέδρου της τουρκικής ∆ηµοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, περιδιαβήκαν το Πέραν καθώς και κεντρικές συνοικίες µε έντονο Ρωµαίϊκο στοιχείο και ήταν η πρώτη φορά µετά το 1923 που υπήρξε τέτοιου είδους κινητοποίηση από πλευράς Οµογένειας . Την ίδια ημέρα αναχώρησαν για την Κορέα 400 Έλληνες στρατιώτες.

1956. Στην Κύπρο βόμβες της ΕΟΚΑ στην βάση του Ακρωτηρίου. 16 επιθέσεις σε αγγλικούς στόχους   σε μια μέρα.

1958. Στην Κύπρο, κατά την δεύτερη ημέρα των οργανωμένων (αυθόρμητων επιθέσεων των τουρκοκύπριων κατά των Ελλήνων σφαγιάστηκαν στη Λάρνακα ο Κώστας Γεωργίου 45 ετών και ο Κυριάκος Κατωλής 33 ετών.

1959. Ρήξη στις Γαλλοαμερικανικές σχέσεις, διοτι ο Σαρλ Ντε Γκωλ αρνήθηκε την εγκατάσταση βάσεων εκτοξεύσεως πυραύλων και την αποθήκευση πυρηνικών όπλων από τις Αμερικανικές δυνάμεις στη Γαλλία.

1960. Επίσκεψη του Αθήνα του Νάσερ. Ο εκτελεστής του Τρότσκυ Ραμόν Μερκάντερ παρέλαβε στο Κρεμλίνο το αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης που του είχε απονείμει ο Στάλιν.

1964. Ο ΕΑΜίτης Ηλίας Τσιριμώκος, συγκρότησε «σοσιαλιστική τάση» στο εσωτερικό της Ένωσης Κέντρου.

1965. Στο 604ο τάγμα πεζικού στο Κιλκίς, ο σχιζοφρενής στρατιώτης, ο Β. Τσαλαπατάνης επιτέθηκε με χειροβομβίδες στους φαντάρους που κοιμόντουσαν στο θάλαμο του. Πέντε νεκροί και 19 τραυματίες. Ο Στρατός των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάμ έλαβε την άδεια να αναλάβει επιθετικές επιχειρήσεις.

1967.Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το αμερικανικό πλοίο Λίμπερτι δέχθηκε επίθεση από την ισραηλινή αεροπορία, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες.

1976. Ο εισαγγελέας της Γένοβας, Φραντσέσκο Κόκο ήταν το πρώτο θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών.


1986. Παρά τις κατηγορίες για τη θητεία του στο Γερμανικό Στρατό και για τη συμμετοχή του σε εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ εξελέγη πρόεδρος της Αυστρίας.

1989. Το ερευνητικό σκάφος του Ωκεανογράφου Ρόμπερτ Μπάλαρντ εντόπισε το ναυάγιο του γερμανικού θωρηκτού «Μπίσμαρκ».

1990 . Το ρωσικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι οι ρωσικοί Νόμοι έχουν προτεραιότητα έναντι των σοβιετικών .
 Στην Τσεχοσλοβακία άρχισαν οι διήμερες κοινοβουλευτικές εκλογές που έδωσαν  σαφή πλειοψηφία στο «Φόρουμ Πολιτών», των πρώην αντιφρονούντων.


1992.Στο Αζερμπαϊτζάν ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. οι εθνικιστές του Λαϊκού Μετώπου κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές. Ο ισλαμιστής ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Αμπουλφέζ Ελτσίμπει εκλέχτηκε με 60,9%.
Στην Σρεμπρένιτσα, οι μουσουλμανικές παραστρατιωτικές μονάδες υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς, επιτέθηκαν σε τρία σερβικά χωριά και σκότωσαν δεκάδες Σέρβους αμάχους . Στην περιοχή του Ζβόρνικ, οι μουσουλμανικές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερεις άοπλους Σέρβους . Στη Βόγκοσα , κοντά στο Σεράγεβο, στο εθνικά μικτό χωριό Χότονι οι μουσουλμάνοι έκαψαν τα σπίτια των Σέρβων και σκότωσαν έξι.

1993. Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία σκοτώθηκε ο 28χρονος Ντράζεν Πέτροβις. Οι Μουσουλμάνοι μπήκαν σε χωριό κοντά στο Τράβνικ, και σκότωσαν 37 Κροάτες.
Στη Γαλλία, ο Ρενέ Μπουκέ, 82 ετών, αστυνομικός διοικητής της κυβερνήσεως του Βισύ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Παρίσι.

1994. Στην Ιταλία, ο Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι διέπραξε απλώς τραγικά σφάλματα.

1995. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια αποτελεί αιτία πολέμου. Μια ομάδα αμερικανών πεζοναυτών ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διάσωση του , Σκοτ Ο Γκρέιντι , του οποίου το είχε κατατριφθεί από τον Σερβοβόσνιο στρατό έξι ημέρες νωρίτερα αεροπλάνο στη βορειοδυτική Βοσνία. Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα διόρισε ως νέο πρωθυπουργό τον Γεβγκένι Μαρτσούκ.

1999. Κατά την 77η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία το αεροπλάνα του ΝΑΤΟ ενέτειναν τις επιθέσεις τους. Μετά από επτά ημέρες ήσυχίας χτυπήθηκε η περιοχή του Νόβι Σαντ. Βομβαρδίστηκαν τα διυλιστήρια πετρελαίου και τρείς οικισμοί όπου υπήρξαν 20 τραυματίες. Βομβαρδίστηκε και η περιοχή της Μπέσκα. Στο Κόσσοβο οι βόμβες έπεσαν στο Ντέτσανι και την Κόσοβσκα Μιτροβίτσα, που χτυπήθηκε με περισσότερα από 20 βλήματα.

Μετά από πέντε ημέρες, βομβαρδίστηκε το Βελιγράδι, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Μπαταΐνιτσα, όπου βρισκόταν το καταφύγιο του ΕΘΚΕΠΙΧ του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Βομβαρδίστηκαν ακόμα το Πάντσεβο και ο γεωργικός Συνεταιρισμός «Ντομπρίτσεβο» της Τσούπρια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των G-8 κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης για το Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι συναρτήθηκε στην Κολωνία με τηντην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και δήλωσε ότι οι άνδρες του δεν θα επιτίθενται στον αποχωρούντα γιουγκοσλαβικό στρατό.

2000 . Η 17 Νοέμβρη εκτέλεσε στη Λεωφόρο Κηφισίας τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς.

2001. Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες διέταξε τον κατ 'οίκον περιορισμό του τεως πρόεδρου της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ που είχε συλληφθεί την προηγουμένη για ένα σκάνδαλο της εξαγωγής όπλων το 1991 και το 1996 προς τον Ισημερινό και την Κροατία.

2003. Στην Πολωνία το 78,2% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένταξης της Πολωνίας στην ΕΕ. Η συμμετοχή ήταν 59,6%.

2004. Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο ξεκίνησε επίσκεψη στην Πολωνία, Η προηγούμενη επίσκεψη αρχηγού του κινεζικού κράτους στη Βαρσοβία είχε γίνει πριν από 55 χρόνια.

2006. Στη Νέα Υόρκη, μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έγινε η έπαρση της σημαίας της Δημοκρατίας της Σερβίας, η οποία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Μαυροβούνιο ως ανεξάρτητο κράτος
2010. Ο Ναότο Καν νέος πρωθυπουργός. της Ιαπωνίας.

2011 . Στη Λευκορωσία ξεκίνησαν διαδηλώσεις της επιδοτούμενης αντιπολίτευσης.

 2016. Τρομοκρατική επίθεση σε καφετέρια του Τελ Αβίβ .4 Νεκροί 11 τραυματίες. 

2018. Έναρξη της ετήσιας συνόδου κορυφής της G7, στο Κεμπέκ.

2021.Το Τμήμα Εφέσεων του Μηχανισμού Ποινικών Δικαστηρίων της Χάγης, καταδίκασε τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη.

2023. Οι Ρώσοι απέκρουσαν την επίθεση των ΟυκοΝΑΤΟικών στην Ζαπορίζιε.  Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τις πρώτες ημέρες της «αντεπίθεσης» ξεπέρασαν τους 7000 νεκρούς και τους 2400 αγνοούμενους.  3760 σοβαρά τραυματισμένοι  μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε Ντιπροπετροφσκ, Βινίτσια, Νικολάγιεφ, Οδδησό και Κρίβι Ριχ .

2024. Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανσερβική Συνέλευση με τίτλο «Ένας Λαός, Μία Συνέλευση - Σερβία και Σέρπσκα», η οποία συγκέντρωσε τους Εκπροσώπους των Σέρβων με επικεφαλής τους προέδρους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μίλοραντ Ντόντικ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...και ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ