31/7/24

Αφού η Σαλανικιά Λαντινοπούλου είναι Ελληνίδα γιατί να μην είναι το Ρομά «Αλβανάκι» με το βραζιλιάνικο ψευδώνυμο και ο κάθε Σκιπ; (Αλβανός).

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ....ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ

O Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο

 

Ο Ισμμαήλ Χανίγια βρισκόταν σε «ειδική κατοικία» στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης. Η Ιρανική Τηλεόραση μετέδωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια ‘ηταν αποτέλεσμα άμεσου χτυπήματος από πύραυλο. 

Τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης, βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από αέρος. περίπου στις 02:00 τοπική ώρα .

ο Αγγλικός παράγων και η Προδοσία της Κύπρου

Ένα «συγκλονιστικό» που δημοσιεύτηκε   στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» στις 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΣΩΝ ΞΕΡΟΥΜΕ , ΜΑΘΑΜΕ, ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ, ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ, ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ. ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΕΜΠΡΟΣ», ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ «ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ». ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ. ΗΞΕΡΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΚΑΙ ΗΞΕΡΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΟΒΟΤΑΝ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. 

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΡΟΣ




ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

1.. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΈΧΕΙ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΟΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ.

 2.Ο Μακάριος ήταν πράκτορας των Άγγλων.

  3. Το αγγλικό σχέδιο ενεργείας συμφωνήθηκε με τον Κίσινγκερ, ο οποίος τον Αύγουστο του 1973 ενημέρωσε τον Καραμανλή και συνδύασε την λύση του Κυπριακού με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
  4.Η απόφαση του Μακαρίου για την εκδίωξη των Ελλήνων Αξιωματικών ήταν πρόταση των Άγγλων την οποία υποστήριξαν οι Αμερικανοί. 
 5. Ο λεγόμενος αόρατος Ταξίαρχος που συζητούσε με τον Γκας μια λύση Πακέτο σε Αιγαίο και Κύπρο με βάση το σχέδιο Άτσενσον που ήταν «αμερικανικό», δεν γνώριζε το αγγλικό σχέδιο και αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Μακάριου να διώξει τους Έλληνες Αξιωματικούς. 
 6.Οι Τούρκοι γνώριζαν το αγγλικό σχέδιο.
 7. Ο πράκτωρ Μακάριος ζήτησε την τουρκική εισβολή βάσει αγγλικών οδηγιών.
 8. Η μεταπολίτευση δεν έγινε για να αποκρουστεί η τουρκική επίθεση αλλά για να επιτύχει. 

 ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΥΛΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΔΙΤΣΕΣ ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΜΑΧΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΟΧΕΣ

Η προδοσία του 1831. Οι «ταλαρίσιοι», οι «δανειολήπτες», οι μασόνοι, οι «Λαντινόπουλοι» και οι «δυσαρεστημένοι» Πράκτορες της Αγγλίας στις 31 Ιουλίου / 12 Αυγούστου 1831 εκαναν πραξικόπημα κατά του Καποδίστρια

 

Στις 31 Ιουλίου / 12 Αυγούστου 1831 , ο Υδραίος Κωλοέλληνας και εθνοπροδότης Μιαούλης ή Μιαούλ ή Μπούκας διέταξε με εντολή της Αγγλίας την παγίδευση με εκρηκτικά των Εθνικών πλοίων στο ναύσταθμο του Πόρου.

Του Σπυρίδωνα Χατζάρα 

Η συνωμοσία των «συνταγματικών» του Λονδίνου, για την ανατροπή της εθνικής κυβέρνησης και του Καποδίστρια, προετοιμαζόταν από το 1828, και η πολιτική προσπάθεια που γινόταν δεν ήταν κρυφή. 

 Ο Καποδίστριας, είχε προσπαθήσει να μιλήσει για απευθείας με τις 
 « κεφαλές» των "δυσαρεστημένων"  και να τους συγκρατήσει, για να αποτρέψει την νέα συμμαχία των Υδραίων με τον Μαυροκορδάτο, τον οποίο προόριζε για πρεσβευτή στο Παρίσι.
 
Στον «Λαντινόπουλο» , (εκ μητρός) , Κουντουριώτη έγραφε στις 2/14 Νοεμβρίου 1828,από τον Πόρο : « σας εξήγησα και προφορικά, σας επαναλαμβάνω και γραπτά τις οδυνηρές αναφορές που λαμβάνω από παντού σχετικά με τη στάση κάποιων προσώπων που εστάλησαν στην Πελοπόννησο για να συλλέξουν στατιστικά στοιχεία από τους συναδέλφους σας στο Πανελλήνιον. Στους νομούς Αργολίδας, Αχαΐας, Κάτω Μεσσηνίας, οι επίτροποι ούτοι αντί να συλλέγουν στατιστικά στοιχεία συγκεντρώνονταν τις δημογεροντίες και αφού τους όρκιζαν να κρατήσουν μυστικές τις πατριωτικές αποκαλύψεις που θα τους έκαναν, έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι Δεσποτική και ότι έχει στόχο να αποστέρηση τον λαό και τους Προύχοντες από τα δικαιώματά και τα προνόμια τους, και πρότειναν στους δημογέροντες να ζητούν πλήρη φορολογική απαλλαγή των περιοχών τους, ενώ διέδιδαν ότι τα στατιστικά στοιχεία θα αξιοποιούντο για να διατεθεί η γη προς όφελος των ξένων. Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι επίτροποι πήραν εντολές για να εκτελέσουν αυτές τις εγκληματικές παραγγελίες». 

Οι πολιτικές αυτές ίντριγκες γινόντουσαν την ίδια ώρα που 
ο Δ. Υψηλάντης συνέχιζε να μάχεται στη Στερεά για την διασφάλιση την συνοριακής γραμμής Αμβρακικού-Παγασητικού

 Βασικός μοχλός της συνομωσίας ήταν ο Ρουφιανογιάννης (Μακρυγιάννης) που είχε τοποθετηθεί το 1829,από τον Καποδίστρια Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δύναμης της Πελοποννήσου, με έδρα το Άργος. 
 Η τελική έφοδος για την «έξωση» του Κυβερνήτη, εξαπολύθηκε τον Μάιο του 1831, όταν οριστικοποιήθηκε η πολιτική απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια, να προχωρήσει στη διανομή των «Εθνικών Γαιών» στους ακτήμονες, για την τόνωση της οικονομίας .

Αυτή η απόφαση του Εθνικού Κυβερνήτη , έπληττε καίρια τα συμφέροντα των ιουδαίων τραπεζιτών του Λονδίνου , (Ρότσιλντ) που είχαν πάρει ενέχυρο την εθνική γη για τα «δάνεια της υποτέλειας», αλλά  και τα συμφέροντα των «μεγάλων οικογενειών» του Μοριά, που είχαν από την εποχή των Τούρκων την εκμετάλλευση της γης και είχαν διοριστεί "κηδεμόνες" του Ενέχυρου από τους Δανειστές.

 Η αγγλική «φατρία της Υδρας», τον Μάιο του 1831, εξαγόρασε με τα κλεμμένα λεφτά των δανείων, τον Τζάμη Καρατάσο, και του έδωσαν χρήματα για να φύγει απ΄ το Ναύπλιο να μεταβεί στη Ρούμελη και να ξεσηκώσει τη Στερεά Ελλάδα, κατά του Κυβερνήτη. 

Ο Καρατάσος με επτά συντρόφους του ,πήγαν στη Σαλαμίνα και από εκεί απέστειλαν επιστολές στο Λάζαρο και τον Γεώργιο Κουντουριώτη στην Ύδρα και σε διάφορους οπλαρχηγούς της Ρούμελης. 

 Ο Καρατάσος έγραψε και στον στρατηγό Νότη Μπότσαρη,του ανήγγειλε την αποστολή του στη Ρούμελη και τον προέτρεπε να μιμηθεί τους Υδραίους.

   Το σώμα που συγκρότησε ο Καρατάσος συγκεντρώθηκε στην Κάντζα και επετέθη στη Θήβα. 

Εκεί κατάργησε την αστυνομία και εξέδωσε προκηρύξεις τις οποίες υπέγραφε με συμβολικά (μασονικά) στοιχεία. 

Όταν εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί στρατιώτες το σώμα Καρατάσου κατέφυγε στις κατεχόμενες από τους Οθωμανούς περιοχές απ’ όπου έστειλαν τον Μ. Γρίβα στην Ύδρα ζητώντας βοήθεια.

 Επανελθόντες περικυκλώθηκαν στη θέση Κουδούνα όπου το σώμα διελύθη ο δε Καρατάσος διέφυγε στην Ύδρα. 

 Οι πράκτορες του Λονδίνου με την καθοδήγηση του Αρμοστή Φρεντερίκ Άνταμ, τον συμπολεμιστή στο Βατερλώ του Ουέλλιγκτον από τον οποίο έπαιρνε απευθείας εντολές ,είχαν οργανώσει εξέγερση των «δυσαρεστημένων» κατά του Εθνικό Κυβερνήτη. 

 Με προτροπή των Άγγλων, εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, ο πολιτικός εγκέφαλος της «συνταγματικής Αντιπολίτευσης», και διεκδικητής της εξουσίας, Αλ. Μαυροκορδάτος, που συγκρότησε μια «παράλληλη αυτόνομη εξουσία», που την αποτελούσαν ο «μεγαλονοικοκύρης» της Ύδρας Λάζαρος Κουντουριώτης, το δεξί χέρι του Μαυροκορδάτου, και ο μεγαλοαπατεώνας Ιωάννης Ορλάντο, που υπέγραψε τα δάνεια της Αγγλίας, ο Δημήτριος Βούλγαρης υιός του επί τουρκοκρατίας διοικητή της Ύδρας, Γ. Βούλγαρη, ο Ιωάννης Κριεζής και ο Ιωάννης Μπουδούρης. 
 Ο Ζαΐμης και ο Μαυροκορδάτος «καθοδηγούσαν» πολιτικά τις ενέργειες της επιτροπής.
 Η εξαγωγή της εξέγερσης έγινε με τα Υδραίικα, πλοία που έκαναν καταδρομές στα νησιά του Αιγαίου για να εξασφαλίσουν την προσχώρηση τους στο κίνημα . 

 Οι Μαυροκορδάτος και Κόμπανυ , κατά την τετραήμερη παραμονή τους στο Ναύπλιο στις αρχές Ιουνίου 1831, πού έγινε για να συναντηθούν με τους τρείς αντιπρέσβεις,   φρόντισαν να εξαγοράσουν την φρουρά του Παλαμηδίου

 Ο Μιαούλης, έστειλε τον Μακρυγιάννη και προσκάλεσε τον φρούραρχο του Παλαμηδίου Αναστάσιο Ροδίτη στο σπίτι που διέμενε, και εκεί, παρουσία του Μακρυγιάννη και του Κωνσταντίνου Δούκα, του προσέφερε τρεις χιλιάδες ισπανικά δίστηλα για να παραδώσει το Παλαμήδι στους Υδραίους, δεχόμενος στη φρουρά οκτώ Υδραίους πυροβολητές. 

 Ό Ροδίτης, ανέφερε την πρόταση στον συντοπίτη του υπουργό στρατιωτικών, Παναγιώτη Ρόδιο, που τον παρουσίασε στο Καποδίστρια. 

 Ο Κυβερνήτης και ο υπουργός είπαν στον Φρούραρχο να πάρει τα χρήματα να δεχθεί εντός του Παλαμηδίου τούς Υδραίους ,και να τους συλλάβει κατόπιν. 
 Ο Μακρυγιάννης, ομολόγησε στα απομνημονεύματα του ότι η κατάληψη του Παλαμηδιού ήταν μέρος του σχεδίου των «συνταγματικών», που είχαν προσκαλέσει τους πληρεξούσιους της Τετάρτης Εθνοσυνέλευσης στην Ύδρα

 Οι συνωμότες παράλληλα, προσπάθησαν να προκαλέσουν εξέγερση του τακτικού τάγματος που στάθμευε στο Ναύπλιο. 

 Ο Πολυζωίδης έγραψε επιστολή προς τον διοικητή του τακτικού τάγματος Π. Διαμαντίδη και ο Φαρμακίδης προς τους αξιωματικούς Μαμάκη, Καμπότη και Γενοβέλη για να κινήσουν σε αποστασία το τάγμα τους στο Ναύπλιο. 
Το εγχείρημα απέτυχε και μόνο ο Γενοβέλης αυτομόλησε στην Ύδρα. 

 Με τα κλεμμένα χρήματα των δανείων, ο Μαυροκορδάτος, οι Κουντουρώτες, οι Δεληγιανναίοι, οι Ζαίμηδες, και οι Λόντοι χρηματοδοτούσαν την «αντίδραση», εξαγόραζαν ανθρώπους και διέδιδαν την προπαγάνδα τους, με την φυλλάδα ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» του Αναστ. Πολυζωΐδη που διανέμονταν στην ελεύθερη Ελλάδα με τα Υδραίικα πλοία. 

 Στην εφημερίδα αυτή, δημοσιεύθηκαν ψεύδη, ύβρεις και συκοφαντίες κατά του αρχηγού του έθνους και καλούσαν το κοινό σε απείθεια στους νόμους, περιφρόνηση της κυβέρνησης και αποστασία. 

 Τα πράγματα έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, στο τέλος Ιουνίου , όταν οι συνωμότες της Ύδρας, αποφάσισαν με πρόταση του Μαυροκορδάτου, την αιφνιδιαστική κατάληψη του ναυστάθμου του Πόρου, με την αποστολή την νύχτα της 14/26 Ιουλίου του Κριεζή με 70 ένοπλους ναύτες, οι οποίοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο πλοίο του εθνικού στόλου, τη φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ», με 64 πυροβόλα. 

 Η επιχείρηση είχε την βοήθεια του επιόρκου στρατιωτικού διοικητή του Πόρου Χριστόδουλου Μέξη , τον οποίον δωροδόκησαν , και φρόντισε ώστε άνδρες της φρουράς να βοηθήσουν τους στασιαστές.

 Στο λιμάνι του Πόρου ήταν ακόμη παροπλισμένες οι κορβέτες «Υδρα» και «Νήσος των Σπετσών» με κυβερνήτη τον Κανάρη, τα ατμόπλοια «Αστιγξ» και «Καλαβρία» καθώς και άλλα μικρότερα, ανάμεσά τους και ο θρυλικός « Αγαμέμνων », της μακαρίτισσας Μπουμπουλίνας που τον είχε δωρίσει στο έθνος.

 Οι «επαναστάτες», δωροδόκησαν και την φρουρά στο Μπούρτζι του Πόρου και ο Ιταλός διοικητής Γκιουζέπε Αμπάτι το παρέδωσε στους στασιαστές αμαχητί. 

 Στις 16 /28 Ιουλίου, έφθασε στον Πόρο, ο προδότης Μιαούλης με άλλους 200 ναύτες, συνέλαβε τον Κανάρη και τον φυλάκισε στην φρεγάτα ΕΛΛΑΣ, αλλά ο Κανάρης, κατάφερε να ξεφύγει, και έσπευσε στην Αίγινα, με τον κεφαλλονίτη Δημήτριο Ορλώφ και ενεργοποίησαν , τα μπρίκια του Στόλου ΗΡΑΚΛΗΣ και ΑΘΗΝΑ. 

 Με την άφιξη του Μιαούλη προσχώρησαν στην προδοσία ο διοικητής του Ναυστάθμου Γ. Σαχτούρης, ο ιουδαίος Γ. Σαχίνης της κορβέτας ΥΔΡΑ και ο Υδραίος Ι. Φαλάγκας. 

 Στις 18/30 Ιουλίου κατέφθασε στον Πόρο η Ρωσική μοίρα υπό τον ναύαρχο Ρίκορντ, με 4 πλοία μάχης και απέκλεισε το βόρειο στενό, ενώ στον Γαλατά στρατοπέδευσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις με μία ίλη ιππικού υπό τον συνταγματάρχη Δ. Καλλέργη, και 1200 πεζούς με διοικητή τον Νικηταρά

 Το βράδυ της 18ης/30ης Ιουλίου έγινε η πρώτη συνάντηση του Ρώσου ναυάρχου Ρίκορντ με τον Μιαούλη στην παραλία του Πόρου, μια και ο Μιαούλης φοβήθηκε να πάει στη ρωσική ναυαρχίδα. 

 Ο Μιαούλης εκφράζοντας το πραξικόπημα, είπε πως μέχρι τη σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης στη ΥΔΡΑ, αναγνωρίζει ως αρχή μόνο τη Δημογεροντία της Ύδρας, και κάλεσε τον Ρίκορντ να μην ανακατεύεται στα Ελληνικά πράγματα, όπως έκαναν και οι Αγγλογάλλοι.

 Ο Μαυροκορδάτος γνωρίζοντας την επικείμενη άφιξη στις 23 Ιουλίου/4 Αυγούστου της Αγγλικής φρεγάτας ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ και της Γαλλικής ΚΑΛΥΨΩ, έσπευσε στον Πόρο για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων.

 Στις 28 Ιουλίου / 9 Αυγούστου ο Νικηταράς με εξακόσιους στρατιώτες πέρασε επάνω στον Πόρο . 

 Στις 29 Ιουλίου/10 Αυγούστου, η φατρία της Ύδρας έστειλε στο Κρανίδι τον Παπαθανασόπουλο για να ξεσηκώσει τους κατοίκους και να επιτεθούν μαζί με τους Υδραίους στον Νικηταρά , αλλά εκδιώχθηκε, και οι αποκλεισμένοι στον Πόρο, Υδραίοι ναύτες, ανατίναξαν την κορβέτα ΝΗΣΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ, και τον ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ της Μπουμπουλίνας και κατέφυγαν στο Μπούρτζι. 

 Ο Μιαούλης περίμενε μέχρι την 31 Ιουλίου / 12 Αυγούστου την επιστροφή από το Ναύπλιο, των αγγλογάλλων «συμμάχων», αλλά επειδή λιποτακτούσαν οι άνδρες του, έδωσε την εντολή παγίδευσης των πλοίων, και την 1/13 Αυγούστου, δραπέτευσε και αυτός για να σώσει το τομάρι του, ανατινάζοντας την κορβέτα ΥΔΡΑ πρώτα, και την φρεγάτα ΕΛΛΑΣ , ενώ αμέσως μετά, ο Γκ. Αμπάτι ανατίναξε το φρούριο του Ναυστάθμου. 

 Ο Μιαούλης με τον Ιωάννη Κριεζή διέφυγαν με βάρκα στην Ύδρα. 

 Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ και το παλαιό δίκροτο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ σώθηκαν επειδή
 ο Μυκονιάτης ναύτης Γιώργος Γαλασίδης κι ένας στρατιώτης, κολυμπώντας πρόλαβαν την τελευταία στιγμή να αποκόψουν τα φυτίλια.
 Ο Κανάρης, αμέσως μετά την ανατίναξη των ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ανέφερε από τον Πόρο στον Κυβερνήτη :

 «Ὁ Μιαούλης παρέδωκεν εἰς τάς φλόγας τήν Ἑλλάδα καί τήν κορβέτα Ὓδρα˙ εἴθε νά παραδωθῆ τό ὄνομα τοῦ αὐτουργοῦ τοιαύτης πράξεως βαρβαροτάτης εἰς αιώνιον ανάθεμα». 

Το πραξικόπημα στο Ναύπλιο . το περιέγραψε λεπτομερώς στα απομνημονεύματα του ο Μακρυγιάννης. 

 «Τότε βρίσκω έναν ανιψιόν του Δεσπότη Ησαΐα. Αυτός ήταν φρούραρχος εις το Παλαμήδι. Τον Κυβερνήτη τον φοβέριζαν πολλοί να τον σκοτώσουνε, ότι έκαμεν εξορίαν όλους τους σημαντικούς της πατρίδας άλλους εις τη Νύδρα κι᾿ άλλους αλλού, κ᾿ ο καθείς από αυτούς είχε το κόμμα του και συγγενείς του, και κιντύνευε. Εγώ εις τον Κυβερνήτη είχα μίαν συμπάθεια, ότι έλπιζα να μετανοήση και να ᾿ρθη εις τον καλόν δρόμον. Και τον ᾿παινούσα κι᾿ ας με πείραζε αδίκως -δεν μου κακοφαίνεταν. Τότε δια να μην του γένη κάνα δυστύχημα αυτεινού και κιντυνέψη η πατρίδα, μίλησα μ᾿ εκείνον οπού ήταν φρούραρχος του Παλαμηδιού να μας δώση το Παλαμήδι και να του δώσουμεν δυο χιλιάδες τάλλαρα. Συνφωνήσαμεν ᾿σ αυτό και πούθε να μας μπάση και να λάβωμεν τις αναγκαίες τάμπιες. Με πήρε πήγαμεν οι δυο μας εις το Παλαμήδι είδα τις θέσες, τα πολεμοφόδια, όλα. Τότε ορκίζομαι και με τον Μήτρο Ντεληγιώργη, στενό μου φίλον, τίμιον αγωνιστή, συνάζομεν ανθρώπους μυστικά τους είχαμεν εις την Νεόπολη, τους δώσαμεν και χαρτζιλίκι, ξοδιάσαμεν καμμιά τετρακοσιαριά τάλλαρα και τους λέγαμεν των ανθρώπων ότι θα πάμεν κλέφτες. Τότε είχαμεν χαζίρι αυτούς κι᾿ ανθρώπους πιστούς να στείλωμεν συνχρόνως εις Ρούμελην, εις Πελοπόννησο και νησιά να γένουν οι πληρεξούσιοι θα ᾿ρχονταν οι ίδιγοι οπού ᾿ταν εις την Τετάρτη Συνέλεψη». Στη συνέχεια μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος ο τοκογλύφος Ρουφιανογιάννης ζητούσε πίσω τα χρήματα του δαπάνησε και στα απομνημόνευμα γραφει: «λέγω του Μιαούλη να πάγη εις τη Νύδρα και ειπή του Μαυροκορδάτου, των Κουντουργιωταίων και του Ζαΐμη να του δώσουνε τις δυο χιλιάδες τάλλαρα . Του είπα να πάρη και καμπόσους Νυδραίγους να γνωρίζουν από κανόνια και εις την Πρόνοια ανταμωνόμαστε. Πήγε ο Μιαούλης το λέγει αυτεινών. «Πες του Μακρυγιάννη, λένε του Μιαούλη, να τραβήξη χέρι από αυτό και θα γένη διαφορετικό το πράμα». Τότε διαλύσαμεν τους ανθρώπους χάσαμεν και τα χρήματά μας». 

 Μέσα από τα, «του είπα να πάει», «του λέγω», με τα οποία προσωποποιεί και υποκαθιστά την επικοινωνία του με τους στασιαστές , στον Πόρο και την Υδρα, όπως κάνουν συχνά οι αγράμματοι , αποκάλυψε όλη τη συνωμοσία, της οποίας ήταν μέρος. Η «Φατρία της Ύδρας», σχεδίασε την δολοφονία του Καποδίστρια. 

 Ο Μακρυγιάννης, αφού παρέμβαλε την ιστορία για τους Μαυρομιχαλαίους , (προς τους οποίους επίσης είχε δανείσει με τόκο 300 γρόσια), κατέληξε. «Αποφάσισαν να σκοτώσουνε τον Κυβερνήτη». 
Ο συνωμότης και τοκογλύφος Ι. Μακρυγιάννης που ήταν ρουφιάνος των «Συνταγματικών» στο Καποδιστριακό Ναύπλιο, μας άφησε στα απομνημονεύματα του, το κλειδί, για την αναζήτηση των δολοφόνων του Καποδίστρια. Ήταν το μήνυμα που του έστειλαν από την Ύδρα, τον Αύγουστο του 1831, όταν απέτυχε η κατάληψη του Παλαμηδιού. «Άσε θα γένει αλλιώς το πράγμα».

Η Μεταπολίτευση και η Προδοσία της Κύπρου. 31η Ιουλίου 1974.7η ημέρα της Μεταπολίτευσης. Αφού Καραμαναλής και Μαύρος υπέγραψαν με τον Αττίλα τη συμφωνία της Γενεύης, , οι Τούρκοι μερικές ώρες μετά, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της περιοχής του Καραβά δέκα με δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας σφαγή 45 εγκλωβισμένων αμάχων. Οι 36 πάνω από 65. Ένας 20χρονος,6 σαραντάρηδες δυο πενηντάρηδες . Σκοτώθηκαν και 8 Καραβιώτες εθνοφρουροί

,

 

50 χρόνια μετά την Προδοσία της Κύπρου, παραμένει άγνωστο                   γιατί ο Μακάριος, ο νόμιμος Πρόεδρος της Κύπρου, που                               τον αναγνώριζε το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και ο Καραμανλής                   δεν  πήγε στην Διάσκεψη της Γενεύης και γιατί  αυτό το δέχτηκε              η Αθήνα;  





             Η  ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΔΑΝΑ



Η δίκη οπερέτα Πλουμπίδη. Στις 31 Ιουλίου αγόρευσε ο Βασιλικός Επίτροπος. Ο Πλουμπίδης απολογήθηκε καθήμενος γιατί δεν είχε δυνάμεις να στέκεται.

 Το Κλού ήταν η σκηνοθετημένη από την ασφάλεια  φωτογραφία του Πλουμπίδη  που κοιτούσε την φωτογραφία του.... Αρχηγού. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες 


 Ο Συναγερμός πανηγύριζε για τη ελευθερία της Δίκης. 


Το λούμπεν χαφιεδομάνι στο μεροκάματο. Πολεμούν για την "διαφορετικότητα"


 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ευρωατλαντικός και δεξιός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σεβερνοματσεντόνιγια, Στέφαν Αντονόβσκι διέψευσε « τους ισχυρισμούς από τη Βενεζουέλα» ότι «(αμερικανοί πράκτορες από τη Μακεδονία» πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση «στο σύστημα μετάδοσης εκλογικών δεδομένων της Βενεζουέλας», και είπε: «Πρόκειται για ένα σοσιαλιστικό καθεστώς που εδώ και χρόνια διαρρέει συχνά αβάσιμες πληροφορίες και κατηγορεί κράτη που δεν έχουν καμία ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις».

Οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί δολοφόνησαν νωρίς το πρωί τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη



Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο διαμέρισμά του στην Τεχεράνη. 
Ο Χανίγια βρισκόταν  στην Τεχεράνη για την τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιγιάν.
 Λόγω της δολοφονίας του  Ισμαήλ Χανίγια. πραγματοποιείται στην κατοικία του ανώτατου ηγέτη του Ιραν Αλί Χαμενεΐ  έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν .
Στη συνάντηση συμμετέχει και ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης  Κασέμ Σολεϊμανί

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε  ότι και ο σωματοφύλακας του ηγέτη της παλαιστινιακής ομάδας σκοτώθηκε.
 Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη,
Η Τηλεόραση του Ιράν που μετέδωσε την είδηση  κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς .
 Η Τεχεράνη δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη δολοφονία.
Μόσχα και Άγκυρα χαρακτήρισαν  "απαράδεκτη πολιτική δολοφονία" την εκτέλεση του Χανίγια, ο οποίος εγκατέλειψε  τη Λωρίδα της Γάζας από το 2019 και έκτοτε ζούσε  στο Κατάρ.
 Το Ισραήλ δεν έχει εκδώσει δήλωση σχετικά με τη δολοφονία.
Σύμφωνα με το  Αλ Τζαζίρα , η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
 «Η Χαμάς ανακοινώνει με θλίψη στον παλαιστινιακό λαό και το αραβικό έθνος ότι ο ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη, όπου συμμετείχε στην τελετή του νέου Ιρανού προέδρου», ανέφερε η δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό της Παλαιστίνης και δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Τεχεράνης, της Παλαιστίνης και των δυνάμεων αντίστασης.

31 Ιουλίου 1953. Υπογράφηκε η σύμβαση για την εξαγορά από το Ελληνικό Κράτος της Κωπαΐδας από την ιδιοκτήτρια Άγγλική εταιρεία

 

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Σαν σήμερα το 1801 ξεκίνησε η λεηλασία των ερειπίων του Παρθενώνα από τους Πεπολιτισμένους Άγγλους στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα,

Στις 31 Ιουλίου 1801 άρχισε η λεηλασία του Παρθενώνα που ήταν ιδιοκτησία των κατακτητών Οθωμανών  Τούρκων όπως είναι σήμερα ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας που διαδέχθηκε τον Οθωμανό  κατακτητή η Αγία Σοφία.
   
Ιδιοκτήτης ήταν ο Σουλτάνος, που δεν πούλησε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στους Άγγλους. Τα "πούλησε" έναντι λαδώματος στους πεπολιτισμένους Κλέφτες από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του Σουλτάνου που γνώριζε την Εταιρεία της Ανατολής     

Μαζί με τους Άγγλους έδρασαν και οι εκλεκτές Αθηναϊκές Κωλο-οικογένειες που εργάζονταν  
για την Εταιρία της Ανατολής και την Φιλόμουσο.

Στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, στις 31 Ιουλίου 1801

ο πρωθιερέας της αγγλικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης, αιδεσιμότατος Φ. Χάντ,  ως απεσταλμένος του λόρδου Ελγιν,  με την βοήθεια ενός ξυλουργού και 5 ναυτών, αφαίρεσε από τον Παρθενώνα την μια Μετόπη.

102 Χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Είχε ξεκινήσει και η Καταραμένη Κλιματική Αλλαγή που έκαιγε την Πρωτεύουσα του Γραικυλιστάν. Στις 31 Ιουλίου 1922 , 41 βαθμοί υπό σκιά. Οι Αθηναίοι που δεν είχαν κλιματιστικά έπεφταν κάτω ξαφνικά σαν εμβολιασμένοι. Μέσα στον Καύσωνα αυτοκτόνησε και ένας εφοπλιστής. Η δραχμή ήταν σταθερή


Οι Τούρκοι οι Άγγλοι και οι Γάλλοι πράκτορες μετέδιδαν ψευδείς  πληροφορίες για δήθεν συγκέντρωση 30,000 Τούρκων στην Νικομήδεια, που τις δημοσίευσε και ο ελληνικό Τύπος, ενω οι Τούρκοι συγκέντρωναν δυνάμεις 230 χιλιόμετρα μακριά στο Αφιόν

Ο Χατζηανέστης στις 31 Ιουλίου βρισκόταν μακράν της Σμύρνης και ασχολείτο ως Αρχιστράτηγος με την Ουδέτερα Ζώνη της Θράκης.


Ο Κεμάλ μέσα στον καύσωνα,              και 13 ημέρες πριν ο Προδότης Τρικούπης το βάλει στα πόδια για την την  ταχεία εκκένωση ξεβράκωσε τους Προδότες.

Ανακοίνωσε, ότι θα υπέγραφε την Ειρήνη που του προσέφερε ο απεσταλμένος του Λονδίνου στρατηγός Τάουσεντ, (που αγαπούσε τους Τούρκους) αμέσως μόλις έφευγαν τρέχοντας οι Έλληνες.

 Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη με εντολή του Μασόνου Μεταξάκη οι Ιερείς έκαναν δεήσεις υπέρ της Αγγλίας και του Λώϋδ Τζώρτζ. 


Από την Κωνσταντινούπολη μεταδόθηκε
 οτι ευρισκόμεθα προ σοβαρότατων 
εξελίξεων. Στην Σαλανίκ Ρωμιοί και Λαντινόπουλοι Σαλανικώτες βροντοφώναζαν ζήτω το Αγγλικό  
Έθνος


 

Το Συλλαλητήριο στην Σαλανίκ 
...........................................

.........................................
................................



Και τα κέρματα ερχόντουσαν.... από το Λονδίνο



31η Ιουλίου στην Ιστορία

31η Ιουλίου στην Ιστορία
Η 31η Ιουλίου είναι η 213η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024.            Απέμειναν 153 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου


904. Η ¨Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς Πειρατές μετά από τρεις ημέρες πολιορκίας .Έκαναν ρεσάλτο από τα πλοία τους 
 στο θαλάσσιο τείχος.

1097. Κατά την Πρώτη Σταυροφορία, οι  σταυροφόροι έφτασαν              στην Αντιόχεια της Φρυγίας.

1201. Στις 31 Ιουλίου του 1201 εκδηλώθηκε στην Κωνσταντινούπολη  
το πραξικόπημα του Ιωάννη Κομνηνού του Παχύ, κατά του Αλέξιου Γ Άγγελου, που είχε την υποστήριξη του Αλέξιου Δούκα του Μούρτζουφλου. Με την υποστήριξη του λαού της πρωτεύουσας, οι συνωμότες κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του  
Μεγάλου Παλατιού , και ο Ιωάννης Κομνηνός στέφθηκε στην Αγία  
Σοφία. Ο Άγγελος που είχε οχυρωθεί στην κατοικία του, έστειλε 
 το βράδυ του Βαράγγους, δια θαλάσσης στα νότα των επαναστατών, 
και δεν συνάντησαν δυσκολία στην καταστολή του πραξικοπήματος. 
 Ο Ιωάννης Κομνηνός με πολλούς από τους οπαδούς του  
συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

1330. Πέθανε, μετά τον τραυματισμό του στη μάχη με τους Σέρβους Βέλμπαστ, ο ηγεμών των Βουλγάρων  Μιχαήλ Ασέν Γ΄, 


1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σε μια  
γέφυρα στο Κραβάντ της Βουργουνδίας , 2500 Άγγλοι και 2000 Βουργουνδοί νίκησαν 8000 Γάλλους που τους υποστήριζαν και μερικές χιλιάδες Σκωτσέζοι. Οι Γάλλοι και οι Σκώτοι 
 είχαν 3000 νεκρούς και 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

  1514 . Ο Τσάρος της Μόσχας Βασίλειος Γ ́ εισήλθε επίσημα στο Σμολένσκ, το οποίο παραδόθηκε. 

1602. Αποκεφαλίστηκε στη Βαστίλη και όχι στην Place de Grève του Παρισιού, ως συνήθως. από τη «μεγαλοψυχία» του βασιλιά. ο καταδικασμένος για Προδοσία  στρατάρχης της Γαλλίας Σαρλ ντε  
Γκοντώ-Μπιρόν

1605. Στη Μόσχα στέφτηκε Τσάρος ο Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς, γνωστός ως Ψευδής Ντμίτρι Α ́. Παντρεύτηκε την κόρη της Πολωνής προστάτιδάς του, την όμορφη Μαρίνα Μνίζεκ. Η σύντομη βασιλεία του απατεώνα       τελείωσε με την εξέγερση των Μοσχοβιτών και τη δολοφονία του.

1620. Η Ειρήνη της Ουλμ, που υπογράφηκε  με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, απέφερε  την κατάπαυση των συγκρούσεων μεταξύ των Καθολικών και τον Λουθηριανών.  

1648. Σε μάχη με τους Τούρκους στο Ζέτσεβο της Δαλματίας  
σκοτώθηκε ο Σέρβος οπλαρχηγός Βουκ Μάντουσιτς που βρισκόταν 
στην υπηρεσία της Βενετίας, κατά τον Κρητικό Πόλεμο.

1655 . Κατά τον ρωσο-Πολωνικό πόλεμο (1654–67) ο ρωσικός  
στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, η οποία παρέμεινε υπό ρωσική κατοχή για έξι χρόνια.

1667.Υπογράφηκε η Συνθήκη της Μπρέντα με  
την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος.

1705 .Κατά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμος
ο συμμαχικός Στρατός Πολωνών Ρώσων και Σαξόνων υπό τη διοίκηση του Υποστράτηγου Ότο Άρνολντ φον  
Πέικουλ νικήθηκε από τους Σουηδούς κοντά στη Βαρσοβία.  
Οι σύμμαχοι είχαν 1000 νεκρούς και οι Σουηδοί 144.

1741. Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής ο Κάρολος Ζ΄ από  
τον Οίκο των Βίττελσμπαχ ως Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας του Γερμανικού Έθνους εισέβαλε με στρατεύματα στην Άνω Αυστρία και  
τη Βοημία.

1789 . Κατά τον έβδομο ρωσοτουρκικό πόλεμο , (1787-1792),  
στις 20/31 Ιουλίου,οι σύμμαχοι Ρώσοι και Αυστριακοί, προήλασαν  
από το Σιρέτ σε δύο στήλες. Ο Σουβαρόφ διοικούσε την αριστερά  
στήλη, και ο Ιωσίας της Σαξονίας-Κόμπουρκ-Ζάαλφελτ την δεξιά. Απέκτησαν επαφή με τις προφυλακές του Οσμάν Πασά, του ανέτρεψαν και εκείνοι υποχώρησαν στο στρατόπεδο του τουρκικού στρατού στη Φωξάνη.

1791. Στις 31 Ιουλίου/11 Αυγούστου 1791 έγινε η ναυμαχία , του Ακρωτηρίου Καλιάκρα, της Βάρνας. Ήταν η τελευταία ναυμαχία του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787-1791. Ο ρωσικός στόλος, υπό τη διοίκηση του Υποναύαρχου Φιοντόρ Ουσάκοφ, αποτελούμενος από  
15 θωρηκτά,2 φρεγάτες και 19 μικρότερα πλοία με 990 κανόνια αντιμετώπισε τον ενωμένο τουρκοαλγερινό στόλο υπό τον Καπουδάν Πασά Χουσείν και τον Αλγερινό Πασά Σαΐντ Αλί, που αποτελείτο από  
18 θωρηκτά, και 17 φρεγάτες με 1600 κανόνια. Οι Τούρκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα, και στις 8/19 Αυγούστου ζήτησαν εκεχειρία.

1801. Στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, ο αιδεσιμότατος Χάντ, ο πρωθιερέας της αγγλικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης με την βοήθεια ενός ξυλουργού και 5 μελών του πληρώματος ενός  
βρετανικού πλοίου αφαίρεσε από τον Παρθενώνα την καλύτερα ως  
τότε διατηρημένη μετόπη του μνημείου.

1818. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Νικόλαος Σκουφάς.

1831. Στις 31 Ιουλίου / 12 Αυγούστου 1831 , ο υδραίος Κωλοέλληνας  
και εθνοπροδότης Μιαούλ ή Μπούκας με εντολή της Αγγλίας 
 διέταξε την παγίδευση με εκρηκτικά των Εθνικών πλοίων στο 
 ναύσταθμο του Πόρου .
 
1856 . Mε βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους λόγω του κινδύνου πυρκαϊάς.

1877. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο μετά τη μάχη της Στάρα  
Ζάγκρα, τα στρατεύματα του Σουλεϊμάν Πασά κατέλαβαν και έκαψαν 
 την πόλη της Στάρα Ζάγκορα.

1891.Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση  του Στέφανου 
 Σταμπόλοφ με τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β ́.

1893. Πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη Βουλγαρία που τις κέρδισε  
το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Στέβαν Σταμπούλοφ.


1914 . Στις 31 Ιουλίου του 1914 σε ένα καφέ στην Μονμάρτρη ο Ραούλ Βιλαίν, πυροβόλησε και  
σκότωσε τον Γάλλο σοσιαλιστή και φιλειρηνιστή πολιτικό και ιδrυτή της «Ουυμανιτέ», Ζαν Ζωρές.

1917. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιος Πόλεμος στη Φλάνδρα ξεκίνησε η τρίτη μάχη του Υπρ.

1919. Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της  
Βαϊμάρης, που κατάργησε τα βασίλεια και καθιέρωσε τη δημοκρατία 
 και το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 14 Αυγούστου.  
Οι Λευκοί του στρατηγού Ντένικιν κατέλαβαν το Κίεβο.

1920. Στις 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε 
με εντολή του Εμμανουήλ Μπενάκη από άνδρες του βενιζελικού παρακρατικού Παύλου Γύπαρη. Ο Ίων Δραγούμης συνελήφθη ενώ πήγαινε στο γραφείου του περιοδικού που εξέδιδε τότε της «Πολιτικής Επιθεώρησης». Επικεφαλής του αποσπάσματος που τον συνέλαβε
και τον εκτέλεσε στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου ήταν ο λοχίας Σαρτζέτης. Κυβερνητικό ανακοινωθέν της 1ης/14ης Αυγούστου 1920 για τα έκτροπα που ακολούθησαν τη γνωστοποίηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, ανέφερε: «Οι πλείστοι των 
Αρχηγών της Αντιπολιτεύσεως συνελήφθησαν, καθ' όσον υπάρχουσι σοβαραί ενδείξεις, ότι ενέχονται εις την δολοφονικήν απόπειραν. 
Ο εκ των Αρχηγών της συνεργαζόμενης αντιπολιτεύσεως Ιωάν. Δραγούμης, συλληφθείς επίσης, απεπειράθη να διαφύγη. Εφ' ω, πυροβοληθείς, εφονεύθη».

1924. Η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της ουκρανικής γλώσσας σε κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ανατολική Γαλικία..

1925Η απεργία των Άγγλων ανθρακωρύχων τελείωσε με την
 πλήρη νίκη τους. («Κόκκινη Παρασκευή»).


1932. Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό
 Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 37,3% των ψήφων 
στις γερμανικές εκλογές.

1937. Χιλιάδες συλλήψεις από τη NKVD στην Τσετσενία.

1938 . Υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Βαλκανικού Συμφώνου από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία την Ελλάδα και τη Βουλγαρίας, Σύμφωνο μη επίθεσης. Τα μέρη δεσμεύθηκαν να μην καταφύγουν σε πόλεμο στις σχέσεις τους. Τα Βασίλεια, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ρουμανίας και η Τουρκία, επέτρεψαν τον επανεξοπλισμό της Βουλγαρίας.
Στη Περσέπολη Αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι βρήκαν εγχάρακτες 
πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.


1945 . Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ, πρώην πρωθυπουργός της 
 Κυβέρνησης του Βισύ, παραδόθηκε στους στρατιώτες των  
Συμμάχων στην Αυστρία.

1946. Η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία ίδρυσαν τις Σκανδιναβικές Αερογραμμές  τη SAS.

1948. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας «Κρουπ» Αλφρεντ  
Κρουπ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή για συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς.

1953. Υπογράφηκε η σύμβαση για την εξαγορά της Κωπαΐδας από τους Άγγλους.

1954. Η κορυφή του Κ2, στο Καρακορούμ, κατακτήθηκε από την  
ιταλική αποστολή με επικεφαλής τους Αχιλλέ Κομπανιόνι, Αρδίτο 
 Ντέσιο και Λίνο Λακεντέλι.




1956.
 Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κεντρικού Σταδίου Λένιν, η οποία αργότερα έγινε μέρος του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Λουζνικί.


1957.
Στην ΕΣΣΔ, εκδόθηκε το διάταγμα "Για την ανάπτυξη της κατασκευής κατοικιών στην ΕΣΣΔ" και ξεκίνησε η εποχή των κτιρίων 
 του Χρουστσόφ  . Για πολλές σοβιετικές οικογένειες, που ζούσαν σε στρατώνες και «Κομουνάλες»,  ( δωμάτια με κοινόχρηστες τουαλέτες 
 και κουζίνες)τα "Χρουστσοφικά" διαμερίσματα ήταν η πρώτη τους 
 ατομική κατοικία
.1958. Στην Κύπρο οι Τούρκοι σκότωσαν την 44χρονη Όλγα Ιωάννου. 
 Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Χρουστσόφ, επισκέφθηκε κρυφά 
την Κίνα και συναντήθηκε με το, Μάο Τσε-τουνγκ, και άλλους ηγέτες.

1959. Μια ομάδα Βάσκων φοιτητών ίδρυσε την οργάνωση ETA. (Euskadi Ta Askatasuna). (Πατρίδα και Ελευθερία).

1960 . Σε επίσημη τελετή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Έγινε η παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου 
 (ΕΛΔΥΚ), εν όψει της αναχωρήσεώς της για το νησί.

1963. Ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος βρίσκονταν στη σοβιετική πρωτεύουσα για να τιμηθεί με το βραβείο Λένιν, μετά τη συνάντησή 
του με τον Νικίτα Χρουστσόφ στο Κρεμλίνο είπε στη συνέντευξη του 
ότι το πρόβλημα των μακεδονικών μειονοτήτων πρέπει να λυθεί με τριμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας, και αναγέρθηκε σε «αυτόνομη Μακεδονία».

1964. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλλε την ποινή της αργίας που επέβαλε η κυβέρνηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  
Κωνσταντίνο Κόλλια.

1965 .Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τις διαφημίσεις τσιγάρω
ν από την τηλεόραση.

1969 . Η επίσκεψη του Πάπα Παύλου ΣΤ ́ στην Ουγκάντα 


1974.
 Οι Τούρκοι παρά την εκεχειρία και τη Συμφωνία της Γενεύης, 
εξαπέλυσαν  επίθεση εναντίον της περιοχής  του Καραβά ,
δέκα με δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, Σφαγή  45 εγκλωβισμένων αμάχων. Οι 36 πάνω από 65. Ένας 20χρονος, 6 σαραντάρηδες δυο πενηντάρηδες . Σκοτώθηκαν και 8  Καραβιώτες εθνοφρουροί . Οι περίπου 300 Έλληνες αιχμάλωτοι που είχαν 
φορτωθεί στα οχηματαγωγά στο Πέντε Μίλι  έφθασαν  στις φυλακές        των Αδάνων. Ο Κίσινγκερ έστειλε έγγραφο με οδηγίες στις Πρεσβείες Αθηνών, Αγκύρας και Λευκωσίας.

1976.Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής λόρδο Κιλάνιν, πρότεινε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων
 στην Ελλάδα.

1980.Μετά από 66 ημέρες στο διάστημα, το ρωσικό διαστημικό λεωφορείο Σογιούζ 36 επέστρεψε στη Γη με δύο μέλη πληρώματος,
 τον Σοβιετικό Valery Kubasov και τον Ούγγρο Bertalan Farkas.


1981. Στην Κριμαία συναντήθηκαν Τσαουσέσκου και Μπρέζνιεφ.

1984. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή
 για τον αποκλεισμό των F-18 και των Τορνάντο από τον διαγωνισμό 
για την την αγορά 80 μαχητικών αεροσκων για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («Αγορά του αιώνα»). Απέμειναν τα γαλλικά Mirage-2000 
και τα F-16.

1991.Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και
 ο Τζορτζ Μπους υπέγραψαν στη Μόσχα τη συνθήκη START I για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, μεγάλου βεληνεκούς. Στη Γιουγκοσλαβία στο Βούκοβαρ, δολοφονήθηκαν 4 Σέρβοι.

1992. Η Γεωργία έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Συντριβή ενός 
  A310 κοντά στο Κατμαντού .113 θύματα.

1995. Στο Μπριόνι της Αδριατικής πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της κρατικής και στρατιωτικής ηγεσία της Κροατίας, στην οποία συμφωνήθηκαν τα τελικά σχέδια της επιχείρησης «Θύελλα», για τον διωγμό 250.000 Σέρβων από την περιοχή Κράινα.

2001.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη καταδίκασε τον Στέβαν Τοντόροβιτς σε 10 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά μουσουλμάνων και Κροατών στο Μποσάνσκι Σάματς κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

2002. Βάσει συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας στο Κάρλοβατς, ο πρώην ηγέτης των μουσουλμάνων Καζίν Φικρέτ Άμπντιτς καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου από το 1993 έως το 1995 στην        τότε αυτόνομη επαρχία της Δυτικής Βοσνίας.

2003.Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς, έφτασε στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας στην ιστορία των δύο χωρών. Το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Σέρβο Μίλομιρ Στάκιτς σε ισόβια κάθειρξη για 
 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά μη Σέρβων στο Πρίεντορ 
 και τα περίχωρά του το 1992

2006 .Ο Φιντέλ Κάστρο παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του  
Ραούλ. Το τραπεζογραμμάτιο ονομαστικής αξίας 5 χιλιάδων ρουβλίων  τέθηκε σε κυκλοφορία στη Ρωσία. 

2007. Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να σταλεί στο  
Σουδάν, στην περιοχή του Νταρφούρ, ειρηνευτική δύναμη 
αποτελούμενη από 26.000 άνδρες. Τερματίστηκε η παρουσία του Βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία,

2023.Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν σχεδόν 21 χιλιάδες στρατιώτες τον Ιούλιο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σόϊγκου σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.