21/10/24

Σήμερα αρχίσει η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB) . Το κύριο θέμα θα είναι τα πολλά (κρατικά) χρέη, αλλά στην πραγματικότητα κανείς Τοκογλύφος δεν ανησυχεί για τα χρέη τν Φτωχών .Στην πραγματικότητα, το Μέγα Πρόβλημα είναι η νομοτελειακή διαδικασία εξασθένισης της οικονομικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών και του παγκόσμιου συστήματος του δολαρίου

 

Το Bloomberg  μίλησε πριν μερικές εβδομάδες για τις  «απρόβλεπτες συνέπειες» του επαπειλούμενου  «παγκόσμιου σοκ», από το ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων δυνάμεων

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο όγκος αυτών των χρεών θα προσεγγίσει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.


 Επιπλέον, το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία, υπολογιζόμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, θα πέσει κάτω από το 15% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Προηγούμενες προβλέψεις τοποθετούσαν αυτή τη αναμενόμενη  εξέλιξη  στο 2027, αλλά ηρθε δύο χρόνια νωρίτερα λόγω της  επιτάχυνσης της κατάρρευσης του παγκόσμιου συστήματος του δολαρίου και  της (διαρκούς) χρηματοπιστωτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια απότομη αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008-2009. Τότε φόρτωσαν στα Αμερικάνικα Ομόλογα την «Φούσκα» και το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος  από το  36% του αμερικανικού ΑΕΠ εκτινάχτηκε  στο 70% και  κατά της «επιχείρησης ΚΟΒΙΝΤ19», το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ και στις αρχές του 2024, ανερχόταν στο 122,3% του ΑΕΠ και τώρα  είναι ήδη 130% του ΑΕΠ. Και μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει ιδέα πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν  να ελέγξουν το χρέος που πλέον έχει εισέρθει σε τοκογλυφική φάση. 

Το προοστό του Χρέους εναντι του ΑΕΠ, αυξάνεται πλέον από μόνο του, καθώς, τα επιτόκια των αμρικανικών ομολόγων ειναι υψηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επομένω σε μια δίνη .Όλος ο κόσμος αναρωτιέται αν αξίζει να επενδύει στο δολάριο. Ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών μειώνουν τα αποθέματά τους σε πληθωρικά  δολάρια.

Δεδομένου ότι η διόγκωση του χρηματιστηρίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αύξηση της πραγματικής παραγωγής, οι αμερικανικές πολυεθνικές το χρησιμοποιούν για να αντλήσουν πληθωρικά κέρδη. Ετσι δανείζονται με χαμηλά επιτόκια , αγοράζουν, πουλάνε, επιστρέφουν το δάνειο  και απομένει μιας μικρή κερδοφορίας που χρησιμοποιείται για να εξωραΐσει το ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμα της εταιρείας, το οποίο θα προσφέρει ένα καλό μπόνους στον οικονομικό διευθυντή προσωπικά και καλά μερίσματα στους μετόχους.

Ωστόσο, η επιδείνωση  της χρηματιστηριακής αγοράς θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος και σε  αύξηση των ζημιών και αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε έναν άλλο γύρο μείωσης των τιμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα επόμενα χρόνια, το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να πέσει πολύ κάτω από το 15%. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν έχει ακόμη ιδέα πώς να σταματήσει την αύξηση του αμερικανικού  δημόσιου χρέους χωρίς χρεοκοπία. Και η Αμερική δεν έχει πλέον άλλα εργαλεία εκτός από την πολιτική και οικονομική πίεση, υποστηριζόμενη από στρατιωτική πίεση.

Η λύση δηλαδή στο Αδιέξοδο ειναι πάντα ένας Μεγάλος Πόλεμος που ειναι ο Πατήρ των Πάντων. Αυτό προσπαθούν με τον Ζελένσκι και τον Νετανιάχου.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: