http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-11-11-23-15-36-2009111116677/
Στο 150% του πλούτου της χώρας φτάνει η αξία των επιταγών (360 δισ. ευρώ) τους τελευταίους 10 μήνες. Έτσι μιάμιση... Ελλάδα κυκλοφορεί σε επιταγές, ενώ ο 1 στους 2 που έκοψε ακάλυπτη επιταγή θα το ξανακάνει. Στο 150% του πλούτου που παράγει η χώρα σε έναν χρόνο (ΑΕΠ 240 δισ. ευρώ), δηλαδή στα 360 δισ. ευρώ, υπολογίζεται η αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά τους τελευταίους 10 μήνες.
Οι εξάμηνες, οκτάμηνες και 12μηνες επιταγές που κυκλοφορούν ανησυχούν και τους τραπεζίτες, καθώς δεν γνωρίζουν την εξέλιξη που μπορεί να έχουν αυτές οι επιταγές σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν βελτιωθούν.Προς το παρόν, βέβαια, αν και τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (2,4 δισ. ευρώ στο 9μηνο από 815 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2008), το ποσοστό των «σκασμένων» επιταγών παραμένει αναλογικά σε «χαμηλά» επίπεδα.
Το ποσό προκύπτει από τις επιταγές που έχουν περάσει από τα αρμόδια τμήματα συμψηφισμού της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΔΙΑΣ. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι συνολικά πέρυσι διακινήθηκαν επιταγές ύψους 357 δισ. ευρώ.Αυτό σημαίνει ότι η αγορά στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο άυλο χρήμα, και παράλληλα το φαινόμενο αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται και δουλεύουν χάρη στις μεταχρονολογημένες επιταγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου 2009 της «Τειρεσίας ΑΕ», οι ακάλυπτες επιταγές ήταν ύψους 2,42 δισ. ευρώ (και συνολικά σφραγίστηκαν 245.788 επιταγές), από 815,35 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το ίδιο διάστημα του 2008. Ενώ στο σύνολο του 2008 το ύψος των σφραγισμένων επιταγών διαμορφώθηκε στα 1,29 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες όμως είναι αντίθετες στις διαγραφές από το αρχείο της «Τειρεσίας», διότι, όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, «θα τιναχθεί στον αέρα το σύστημα», αφού είναι δεδομένο ότι «η οικονομία σήμερα στηρίζεται στις επιταγές και όλη η πληροφόρηση που έχουμε αντλείται μέσα από το αρχείο της Τειρεσίας».
Συνεπώς η διαγραφή εκείνων που έχουν εκδώσει μία ή δύο ακάλυπτες επιταγές, μόλις τις καλύψουν, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και κυρίως: Θα καταστήσει έωλη την αξιοπιστία του αρχείου, ενώ θα εξισωθεί ο συνεπής πελάτης που πληρώνει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με τον ασυνεπή πελάτη.
Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα στατιστικά στοιχεία του αρχείου της «Τειρεσίας ΑΕ» σχετικά με τη συμπεριφορά των συναλλασσομένων με επιταγές.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι:
Το 53% εκείνων που εξέδωσαν μία ακάλυπτη επιταγή θα το κάνουν και πάλι.
Ο εκδότης που δεν κάλυψε την επιταγή του έχει 30% πιθανότητες να εκδώσει και πάλι ακάλυπτη επιταγή μέσα σε διάστημα 4 ετών.
Ο 1 στους 2 -που έχει καταχωριστεί στο αρχείο- έχει στο ενεργητικό του από 2 μέχρι 10 σφραγισμένες επιταγές.
Οι 9 στους 10 που έχουν εκδώσει ακάλυπτη επιταγή έχουν οφειλή μεγαλύτερη από 5.000 ευρώ.
Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι αλλαγές σε ό,τι αφορά την έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών, αλλά και στον χρόνο τήρησης των αρχείων οικονομικής συμπεριφοράς. Δηλαδή ένας μικρομεσαίος που έχει 1 ή 2 ακάλυπτες επιταγές, να διαγράφεται από τη «μαύρη λίστα» μόλις καλύψει την οφειλή
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΙΣΤΟΡΙΑ: 28 Δεκεμβρίου 1944. Ο Παγκόμιος πόλεμος συνεχιζόταν αλλού. Στην Αθήνα, 25η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας . H ΟΠΛΑ συνέχιζε τις εκτελέσεις. Πάνω από 2000 οι εκτελεσμένοι. Πάνω από 2000 οι εκτελεσμένοι, Τσώρτσιλ και Ηντεν έφυγαν. ΤΟ ΚΚΕ έδωσε γραμμή για υποχώρηση
Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ Ε...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου