3/11/09

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΡΤΕΛ

3-11-2009

Η Οργάνωση STOP CARTEL, ζητει με την προτεινομενη τροπολογια την οποία θά καταθέσει καί πάλι στά αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης καί Δικαιοσύνης, όπως οι συγκεκριμενες παραβασεις των αρθρ. 1 ,αρθρ 2 και 2α του Ν.703/77, χαρακτηρισθουν ως κακουργήματα καί στην Ελλάδα

Η ισχύουσα στην Ελλάδα νομοθεσία για τον Ανταγωνισμό προβλέπει επιβολή μόνο χρηματικών προστίμων και μικρών εξαγοράσιμων ποινών για τις παραβάσεις της.

Η σημερινή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα μέ την ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ στήν Ελλάδα, επιβαλλει την νομοθέτηση εκ μέρους της Πολιτείας, ακρως αυστηρών μέτρων τα οποία θα δρασουν αποτρεπτικά στην δημιουργια και συντηρηση ολιγοπωλιακων και μονοπωλιακων συνθηκων στην Ελληνικη αγορα.

Προς την κατευθυνση αυτή κινειται η Νομοθετική πρακτική Διεθνώς, καθως το πρόβλημα των Καρτελ και Μονοπωλίων αντιμετωπίζουν πλεον όλες οι χωρες σε υπερθετικο βαθμο, στα πλαισια της ελευθερης διακινησης κολοσσιαιων κεφαλαιων , υπο τις συνθηκες οι οποιες διαμορφωθηκαν παγκοσμια τα τελευταια 15 χρονια .

Ηδη ο Οργανισμος Οικονομικης Συνεργασιας και Αναπτπτυξης (ΟΟΣΑ) από το 1998, με απόφαση της Επιτροπης του για των Ανταγωνισμό, προέβη σε οδηγία στις χωρες-μελη του, να προχωρήσουν στην αλλαγή της Νομοθεσιας τους επιβάλλοντας αυστηρές ποινικές κυρώσεις στα φυσικα προσωπα τα οποια μετεχουν σε καρτελ και Μονοπωλια
Η απόφαση αυτή του ΟΟΣΑ, επανελήφθη στην 3η έκθεση για την εφαρμογή της οδηγιας του 1998, τον Δεκέμβριο του 2005.

Η Νομοθεσια χαρακτηρισμου των παραβασεων του Αντιμονοπωλιακου Νομου, ως κακουργηματων, εφαρμόζεται ηδη από το 1890 (Sherman Act.) στις Η.Π.Α με ολοενα αυξανομενη επιτυχια.H επιτυχια αυτή συμβαδιζει με την μεγαλη αυξηση των ποινων φυλακισης για τους ιθυνοντες των μεγαλων εταιριων οι οποιοι ενεχονται σε παρανομες πρακτικες.
Προσφατα πολλες χωρες ακολουθησαν την οδηγια του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποιων η Μ.Βρεττανια και Ιρλανδια, στην Ευρωπαικη Ενωση, η Αυστραλια η Ιαπωνια, κλπ.θεσπιζοντας νομοθεσιες οι οποιες χαρακτηριζουν τις παραβασεις της Νομοθεσιας περι Ανταγωνισμου σαν κακουργηματα, με μη εξαγορασιμες ποινες . Στην Μ.Βρεττανια (Αρθρ.188 του Νεου Εμπορικου Νομου 2002) προβλεπεται μη εξαγορασιμη ποινη μεχρι 5 ετη για τις παραβασεις της Νομοθεσιας περι Ανταγωνισμου.Στις Η.Π.Α οι προβλεπομενες μη εξαγορασιμες ποινες φθανουν στα 10 χρονια.

Στην Ελληνικη Νομοθεσια, οι παραβασεις του Νομου περι Ανταγωνισμου τιμωρουνται για τα εμπλεκομενα φυσικα προσωπα με εξαγορασιμες ποινες και προστιμα τά οποία είναι αναξια λογου και φυσικα αναποτελεσματικα.

Η Οργάνωση STOP CARTEL, ζητει με την προτεινομενη τροπολογια την οποία θά καταθέσει καί πάλι στά αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης καί Δικαιοσύνης, όπως οι συγκεκριμενες παραβασεις των αρθρ. 1 ,αρθρ 2 και 2α του Ν.703/77, χαρακτηρισθουν ως κακουργηματα καί στήν Ελλάδα.

Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως εξής:

Α. Το αρθρο 3 του ν.703/77 (Αρθ. 1 παρ.3 του ν.2296/1995)τροποποιειται ως εξης :

1.Οι κατά το αρθρο 1 παρ. 1. συμφωνιες, αποφασεις και περιπτωσεις εναρμονισμενης πρακτικης, η κατ αρθρο 2 καταχρηστικη εκμεταλευση δεσποζουσας θεσης και η κατ αρθρο 2α καταχρηστικη εκμεταλευση σχεσης οικονομικης εξαρτησης απαγορευονται και οι υπαιτιοι τιμωρουνται με καθειρξη, χωρις προς τουτο να είναι απαραιτητη προηγουμενη εκδοση αποφασης από καποια αρχη.

2. Κάθε φυσικο προσωπο που δρα ατομικά ή ασκεί διοικηση σε νομικά πρόσωπα , όπως και οι κατοχοι του πλειοψηφικου πακετου των

μετοχων κεφαλαιουχικών εταιριών, που προβαίνει στις απαγορευμενες πρακτικες της παρ. 1,, τιμωρουνται με κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλαχιστον 100.000 ευρώ.

3.Οι διαταξεις των αρθρων 29 και 30 ν.703/77, όπως τροποποιηθηκαν με τα αρθρα 26 παρ. 8 και 29 ν. 3373/2005 και αρθρο 30 ν. 3373/2005 αντιστοιχως τροποποιουνται αναλογως ως προς τις ισχυουσες ποινες και τα υπευθυνα φυσικα προσωπα.
STOP CARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια: