«Χαμηλή διπλωματία», σε υψηλό επίπεδο , (αλλά με τεράστιο εθνικό κόστος), προτείνει η Άγκυρα , με την «επιστολή Φάντασμα» του Ερντογάν
Του Σπύρου Χατζάρα
Ο Ερντογάν προτείνει στην Αθήνα «απευθείας διάλογο για το Αιγαίο, το Κυπριακό, τις μειονότητες και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αποκαλεί στην επιστολή του, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική».».Αυτή είναι η είδηση.
Σήμερα η επιστολή- Φάντασμα του Τούρκου πρωθυπουργού προς τον «Έλληνοαμερικανό» ομόλογο του, ήταν πρωτοσέλιδο στην πλειονότητα του Τουρκικού τύπου , οποίος έκανε εκτενείς αναφορές και αναλύσεις για το περιεχόμενο της επιστολής, που παραδόθηκε από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, στον κ. Δρούτσα στις 30 Οκτώβριου.
Τα πράγματα όμως δεν αρχίζουν από εκεί.
Ο Παπανδρέου, πήγε τρέχοντας, τις 10 Οκτωβρίου, ( πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης), να συναντήσει τον Ερντογάν, με την ευκαιρία ενός συνεδρίου του ιδρύματος Κόκαλη, και μιας συνόδου των υπουργών εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του , στην Αθήνα, στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, σημείωσε, ότι τόσο η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία όσο και η δική του στην Ελλάδα, δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές για να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής με τη νέα ηγεσία στην Αθήνα», σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα πλεονεκτήματα από την επίλυσή τους θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Με επιστολή του της 30ης Οκτωβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να συνοψίσει και να δώσει ώθηση στα όσα είχαν συζητήσει μεταξύ τους, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.
Επομένως, η συζήτηση της Κωνσταντινούπολης, είναι η αφετηρία. Και δεν ξέρουμε τι είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Παπανδρέου.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς μας ενημέρωσε ότι «η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία δείχνει ότι υπάρχει η βούληση και από την ελληνική πλευρά, για να επιλυθούν οι διαφορές». Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο και για «θετικά μηνύματα» του «πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου» κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία
Πως εκφράστηκε αυτή η βούληση, από την πλευρά του κ. Παπανδρέου και ποια ήταν τα «θετικά μηνύματα» ;
Η κυβέρνηση της «διαφάνειας» κινείται στο απόλυτο σκοτάδι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είπε σήμερα, για την επιστολή –Φάντασμα ότι «θα υπάρξει απάντηση εν καιρώ και θα δημοσιοποιηθεί». Εν καιρώ, ποτέ; Σε λίγες μέρες έρχεται ο Νταβούτογλου, και αμέσως μετά ο Ερντογάν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής με τη νέα ηγεσία στην Αθήνα», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς , Αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι σηματοδοτεί την νέα εποχή, από την πλευρά της νέας ηγεσίας. Ούτε κανένας γνωρίζει «τα μεγάλα πλεονεκτήματα» για την Ελλάδα από την «επίλυσή» των «διαφορών».
«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος μπορεί να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια.», γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, με βάση τις πληροφορίες που διέρρευσε η τουρκική κυβέρνηση.
Οπότε το ερώτημα είναι ζωτικής σημασίας. Τι είπε ο Παπανδρέου στον κ. Ερντογάν;
Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού» σημειώνει ότι «η Αγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, και διαθέτει την απαιτούμενη βούληση να προβεί σε κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με Τουρκικές διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Ερντογάν καταγράφει όλα τα ζητήματα που συνθέτουν το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διαφορών που θέτει η Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και η τουρκική άποψη «περί ανάγκης διευκρινήσεων για το καθεστώς στο Αιγαίο» . Το ζήτημα αυτό άλλωστε, η Αγκυρα το υπενθυμίζει καθημερινά το τελευταίο διάστημα με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών επάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Ο κ. Ερντογάν, συνοψίζοντας την συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη πρότεινε, τη δημιουργία ενός διμερούς Υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας ,(Ηigh- Level Cooperation Council). με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, αλλά οι συναντήσεις θα γίνονται και σε υπουργικό ή άλλο επίπεδο.
Η δημιουργία τέτοιων συμβουλίων αποτελει πάγια τακτική της Αγκυρας τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν θεσμοθετηθεί τέτοια «φόρουμ» με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Συρία και άλλες χώρες.
O Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια για το περιεχόμενο της επιστολής του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Η Λευκωσία όμως, θεωρεί πρωτίστως επικοινωνιακή κίνηση την επιστολή Ερντογάν και διαμηνύει παράλληλα προς την Αγκυρα πως «αν ως τον Δεκέμβριο δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στο Κυπριακό, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία».
Επομένως ,μέχρι και ο Χριστόφιας, έβαλε «φρένο», στην «πρωτοβουλία» Παπανδρέου.
Ένας «παπαγάλος», (με οικογενειακή παράδοση), ο « δημοσιογράφος και συγγραφέας», Αλέξανδρος Μασσαβέτας που ζει στην Κωνσταντινούπολη και είναι στο «κόλπο», γράφει ότι «η πρόταση για ελληνοτουρκική συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο αποτελεί χρυσή ευκαιρία που θα έπρεπε να αδράξει η ελληνική διπλωματία, βγαίνοντας από το λήθαργο και τις αγκυλώσεις δεκαετιών» , μνημονεύει την , «ελληνοτουρκική διαμεσολάβηση για ειρήνευση στο Μεσανατολικό» των Παπανδρέου –Τζεμ, και αφού τόνισε ότι «η Τουρκία δεν είναι πια μια χώρα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, στο έλεος της στρατοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας» , επισημαίνει ότι είναι «ενας ισχυρος παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα, μια χώρα με ένα πραγματικό οικονομικό οπλοστάσιο και αυξημένη διπλωματική προβολή στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Μια χώρας φιλόδοξη, που ξεπερνά τις υστερίες της και αποπνέει αυτοπεποίθηση».
Εάν τον πλήρωναν, καλύτερα δεν θα μπορούσε να γράψει.
Ο «παπαγάλος» συμβουλεύει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση Πρέπει να αποδεσμευθεί από τις παραδοσιακές «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διπλωματίας, αποσβένοντας την υποθήκη του Κυπριακού πάνω στην εξωτερική της πολιτική» .
Να λοιπόν που το Κυπριακό από «εθνικό θέμα» , έγινε βάρος και υποθήκη.
Το καλύτερο όμως είναι στο τέλος.
«Η πρόταση που δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου αποτελεί, ίσως, την τελευταία ευκαιρία που παρέχεται στην Ελλάδα να διεκδικήσει σημαντικό περιφερειακό ρόλο» .
Και επεξηγεί: «Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί ειλικρινώς αυτή τη σύμπραξη, θέλοντας να δώσει το κύρος μιας ευρωπαϊκής παρουσίας στα τολμηρά ανοίγματά της στην περιοχή. Η Ελλάδα, που διατηρεί στενούς ιστορικούς και άλλους δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου και δε φέρει τη ρετσινιά του πρώην αποικιοκράτη, είναι για την Τουρκία η καλύτερη επιλογή ευρωπαϊκού συμμάχου» .
Το πακέτο, όπως παρουσιάζεται, γίνεται κατανοητό. Τα μεγάλα οφέλη και πλεονεκτήματα από την εκποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου, βρίσκονται στον περιφερειακό ρόλο ως κολαούζος της Τουρκίας.
Ακριβώς αυτό που ονειρεύεται η νέο-οθωμανική ελίτ, στην Αθήνα.
Η πλευρά Παπανδρέου, τρομοκρατήθηκε, από το βάρος που επωμίστηκε , και φοβάται, να μιλήσει ανοιχτά, για την «πρωτοβουλία» που ανέλαβε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στην επιστολή Ερντογάν είπε: «Ο καθένας ζητάει αυτό που θέλει να ζητήσει, η ελληνική κυβέρνηση όμως με την αποφασιστικότητά της και τα βήματα, που κάνει, δείχνει και το στίγμα της εξωτερικής της πολιτικής». Ενώ πρόσθεσε, σε ερώτηση για το αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει η κυβέρνηση σε έναν διάλογο εφ' όλης της ύλης: «Όχι βέβαια. Χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται κανένας διάλογος».
«Ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN - Turk ,υπενθυμίζοντας ότι το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Γιώργο Παπανδρέου,
ΥΓ1. Ο ΓΑΠ θα τα δώσει όλα και δεν θα μιλήσει κανείς!
ΥΓ2. Εσθονικό αεροσκάφος της Frontex ,που επιχειρούσε στην οριογραμμή Ελλάδος - Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών. δέχθηκε στις 04:43 εκπομπή ασυρμάτου από τουρκικό ραντάρ, ενώ πετούσε βορείως του Αγαθονησίου σε ύψος 1.900 ποδών και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο τακτικής επιχείρησης.Ο Τούρκος χειριστής ζήτησε από τον πιλότο του αεροσκάφους της ευρωπαϊκής δύναμης να εγκαταλείψει την περιοχή ισχυριζόμενος ότι αυτό βρισκόταν εντός τουρκικού εναέριου χώρου.Το αεροσκάφος της Frontex συνέχισε κανονικά την αποστολή του.
ΥΓ3. Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. Σχηματισμός αποτελούμενος από έξι μαχητικά, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, έκανε μία παράβαση και δύο παραβιάσεις στο βόρειο Αιγαίο. Δεν σημειώθηκε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Εβραϊκές δουλειές
Η Σαλώμη, η Ιουδαία και Ευρωατλαντική τέως Πρόεδρος της Γεωργίας μόλις βγήκε από το Προεδρικό κατευθύνθηκε στην ιστορική πρωτεύουσα τω...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
AYTOΣ Ο ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ Η ΤΟΥΡΚΟΦΡΩΝ?
ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΜΕΝ ΤΑ ΛΕΓΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1821..
ΑΝ ΤΑ ΛΕΓΕΙ ΩΣ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΡΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...
A NATO Without Turkey?
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704013004574517210622936876.html
Πληροφορουμαι απο εγκυρες πηγες, οτι, σε ο λ ε ς τις εικονικες αερομαχιες στο Αιγαιο, οι Γιγαντες Ελληνες Πιλοτοι εχουν ξεκωλιαση την τουρκιά...
Αναρωτιεμαι, δεν θα βρεθη ΕΝΑΣ, εστω ΕΝΑΣ, Ελληνας Πιλοτος, που δεν θα αντεξη αλλο τις προσβολες και επι τελους θα τραβηξη την σκανδαλη, οπως εκαναν οι δυο Γιγαντες Πιλοτοι μας (οι οποιοι κατερριψαν 4 αεροπλανα της τουρκιάς το 1974);
Δεν νομιζετε οτι θα πρεπει πλεον να σταματησουμε να εκπαιδευουμε τους "ανατολιτες πιλοτους" αλλα να τους βαλουμε στην θεση τους;
Ως ποτε πια αυτος ο ραγιαδισμος και ο στρουθοκαμιλισμος απεναντι στην ποταπη και θρασσυδειλη τουρκιά;.....
Δημοσίευση σχολίου