31/12/09

Πώς επιλέγει η Δανία τους μετανάστες της

Oι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην τεράστια πλειοψηφία τους, δεν επιλέχθηκαν ποτέ από το Ελληνικό κράτος: ήρθαν παραβιάζοντας τα σύνορά μας ή αθετώντας τους όρους της τουριστικής ή φοιτητικής τους βίζας. Το καθεστώς ορισμένων εξ' αυτών νομιμοποιήθηκε εκ των υστέρων.
http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html

Τί κάνει λοιπόν η Δανία;

Πηγή μου το επίσημο σάιτ της Δανέζικης κυβέρνησης nyidanmark.dk:
Coming to Denmark (επισκόπηση των δυνατοτήτων αλλοδαπών να έρθουν στη Δανία) .General information about salaried work (πληροφορίες για όσους θέλουν να εργαστούν στη Δανία).
Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που ισχύουν για τους πολίτες Νορδικών χωρών ,(Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία) ή για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες μεταναστών.

Μαθαίνουμε λοιπόν πως:

Οι μετανάστες (επαγγελματίες ή εργάτες) που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Δανία πρέπει να αποκτήσουν προκαταβολικά άδεια παραμονής και εργασίας.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης ερευνά (για περιορισμένους τύπους επαγγελματιών) αν υπάρχουν κενές θέσεις στην Δανέζικη αγορά εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους υπάρχοντες επαγγελματίες.
Εάν η φύση της εργασίας είναι αρκετά εξειδικευμένη έτσι ώστε να δικαιολογείται η είσοδος του μετανάστη.

Δεν δίνονται συνήθως άδειες εργασίας για ανειδίκευτους εργάτες, όπως ξυλουργούς, χτίστες, ντελιβεράδες, καθαριστές, κτλ.

Ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας, ο υποψήφιος πρέπει να έχει ένα γραπτό συμβόλαιο από Δανό εργοδότη που θα καθορίζει τις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή. Αυτές πρέπει να πληρούν τα Δανέζικα πρότυπα.

Σε ειδικές περιπτώσεις απαιτείται έγκριση από ειδική υπηρεσία, π.χ. για ξένους γιατρούς από το Δανέζικο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης ζητάει και γνωμοδότηση από περιφερειακές ή κλαδικές αρχές εργασίας.

Η Δανία έχει θεσμοθετήσει διαφόρων ειδών τρόπους για να μεταναστεύσει κάποιος:
Θετική λίστα αφορά αυτούς που έχουν δεχθεί προσφορά εργασίας για τομέα που έχει ελλείψεις στη Δανία

Ορίου μισθού αφορά αυτούς που έχουν δεχθεί προσφορά εργασίας με υψηλές αμοιβές λόγω ιδιαίτερων δεξιοτήτων, και η μετανάστευση των οποίων γίνεται με σχετικά εύκολους όρους

Επιχειρηματικό σχήμα αφορά τους υπαλλήλους Δανέζικων εταιρειών της αλλοδαπής που η εταιρεία τους θέλει να μεταθέσει (υπό προϋποθέσεις) στη Δανία

Υπάρχει βέβαια και ένα σύστημα Πράσινης Κάρτας καθώς και ειδικές διατάξεις για αθλητές, ερευνητές, μαθητευόμενους, κτλ στις οποίες δεν θα αναφερθώ.

Το σύστημα της Πράσινης Κάρτας

Το σύστημα της Πράσινης Κάρτας δίνει την δυνατότητα τριετούς άδειας εργασίας στη Δανία σε υποψήφιους που θέλουν να αναζητήσουν εργασία στη Δανία.

Η επιλογή αυτών που θα τη λάβουν γίνεται με ένα σύστημα πολύπλευρης μοριοδότησης:
Επίπεδο σπουδών
Εργασιακή εμπειρία
Ηλικία
Προσαρμοστικότητα
Γνώση γλωσσών
Ο υποψήφιος πρέπει επιπλέον να έχει ασφάλεια υγείας έως ότου καλυφθεί από το σύστημα υγείας της Δανίας και να μπορεί να αυτοσυντηρηθεί για ένα έτος (όσο ψάχνει για δουλειά δηλαδή στη Δανία).

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Το Ελληνικό σύστημα επιβραβεύει τη λαθρομετανάστευση με εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις, το Δανέζικο επιλέγει τους μετανάστες με ποιοτικά κριτήρια.
Στο Ελληνικό σύστημα δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση με τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας, το Δανέζικο προωθεί τη μετανάστευση στους τομείς που υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις
Το Ελληνικό σύστημα βασίζεται σε μετανάστευση χαμηλού επιπέδου (καθαρισμός, οικοδομή, φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων). Το Δανέζικο σε μετανάστευση υψηλού επιπέδου.
Το Δανέζικο σύστημα βασίζεται σε μια σειρά κανόνων που εκφράζει την πολιτική της Δανίας για το ποιούς θέλει να έρθουν, το Ελληνικό στα μπαλώματα και τους αυτοσχεδιασμούς.
Τί πρέπει να κάνουμε;
Πριν δούμε αν πρέπει να αποκτήσουν οι μετανάστες και τα παιδιά τους την Ελληνική ιθαγένεια πρέπει να αποκτήσουμε σοβαρή μεταναστευτική πολιτική: να επιλέγουμε τους μετανάστες με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και τα χαρακτηριστικά τους, να επιλέγουμε τους καλύτερους δυνατούς, να θέτουμε προϋποθέσεις για να ζουν σωστά στη χώρα μας με βάση κανόνες.

Η Δανία επιλέγει αυτούς που θέλει, και τους δίνει ιθαγένεια με δυσκολία.

Δεν προσομοιάζει καθόλου σε Δανία του Νότου η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου.

Dienekes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

21η Ιανουαρίου 1941. 86η ημέρα του Πολέμου. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την θεσσαλονίκη, την Πρέβεζα και τον Βόλο. Ο Μεταξάς Χαροπάλευε

Στο μέτωπο, η 1η Μεραρχία παρ’ όλο τον συνεχή βομβαρδισμό από την ιταλική αεροπορία  κατώθωσε να καταλάβει κάτω από κακές καιρικές συνθήκες ...