31/12/09

Πώς αποκτά κανείς την Ελβετική υπηκοότητα


Σε προηγούμενα άρθρα αναφέρθηκα στο πώς αποκτά κανείς την Δανέζικη και Γερμανική υπηκοότητα: την μεν Δανέζικη επειδή ο Πρωθυπουργός φιλοδοξεί να μας μετατρέψει σε Δανία του Νότου, την Γερμανική γιατί οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας χρησιμοποιούνται ως "επιχείρημα" από όσους θέλουν να πολιτογραφήσουν τους αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα.

http://d-politiki.blogspot.com/2009/12/blog-post_30.html

Αξίζει τον κόπο να δει κανείς πώς αποκτά κανείς την Ελβετική υπηκοότητα.
Η Ελβετία είναι χώρα που χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό άμεσης δημοκρατίας, οικονομικής ευμάρειας, ευνομίας, και μακρόχρονης ειρήνης. Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε πολύ χειρότερα πρότυπα από αυτήν! Ας δούμε λοιπόν τί κάνει η Ελβετία, από το επίσημο σάιτ της χώρας:
Swiss citizenship Regular naturalisation

Κατ' αρχήν να τονίσω πως η Ελβετία έχει ομοσπονδιακό σύστημα και κάποιος γίνεται πολίτης συγκεκριμένης κοινότητας και καντονιού. Επομένως πρέπει να έχει συνήθως επιπλέον προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν στο ομοσπονδιακό επίπεδο και στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.

Σημειώνω μάλιστα πως σε μερικές κοινότητες οι Ελβετοί ψηφίζουν για το αν θέλουν κάποιος να γίνει πολίτης ή όχι.

Ας δούμε όμως τί ισχύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πώς γίνεται κάποιος Ελβετός υπήκοος


Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί τρόποι για να γίνει κανείς Ελβετός
Να έχει έναν Ελβετό γονέα
Να υιοθετηθεί από Ελβετό πολίτη πριν ενηλικιωθεί
Απλοποιημένη διαδικασία πολιτογράφησης για τους/τις συζύγους και τα παιδιά των Ελβετών
Κανονική διαδικασία πολιτογράφησης
Κανένας δεν γίνεται Ελβετός με τη γέννησή του αν δεν έχει Ελβετό γονέα. Παρακάτω θα δούμε τις προϋποθέσεις κανονικής πολιτογράφησης (regular naturalisation):

12 χρόνια νόμιμοι κάτοικοι της Ελβετίας. Τα χρόνια μεταξύ 10 και 20 μετρούν διπλά. Άρα 6 το λιγότερο χρόνια.

Εξετάζεται αν έχουν ενσωματωθεί στον Ελβετικό τρόπο ζωής, γνωρίζουν τα Ελβετικά έθιμα και παραδόσεις, τηρούν τους Ελβετικούς νόμους, δεν θέτουν σε κίνδυνο την εσωτερική ή εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

Όσοι απορρίπτονται δεν έχουν δικαίωμα έφεσης στην απορριπτική απόφαση
Όποιοι γίνονται δεκτοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν τελειώνουν.

Απλά λαμβάνουν την άδεια να ζητήσουν πολιτογράφηση στο επίπεδο του καντονιού και της κοινότητας. Για παράδειγμα τα καντόνια έχουν τους δικούς τους κανόνες για πόσα χρόνια πρέπει να είναι κανείς κάτοικός τους που ποικίλουν από 2 έως 12 χρόνια, ενώ πρέπει σε μερικές κοινότητες να είναι κάτοικοι έως και 5 χρόνια.

Είναι νομίζω προφανές πως η Ελβετία είναι πολύ πιο αυστηρή από το σύστημα πολιτογράφησης που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα και από αυτό που προτίθεται να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελβετίας, της Δανίας, ή της Γερμανίας; Όταν μας ομιλούν για Ευρωπαϊκά ήθη που πρέπει να υιοθετήσουμε, θεωρούν πως αυτές οι χώρες δεν είναι Ευρωπαϊκές;

Έχει σημασία όμως να δούμε πώς η Ελβετία δέχεται και μετανάστες.

Σίγουρα όχι με την πολιτική των εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων με την οποία δημιουργήθηκε ο δικός μας μεταναστευτικός πληθυσμός.

Πώς να μεταναστεύσει κάποιος στην Ελβετία για εργασία

Labour/Work Permits: διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/European Free Trade Association (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Νορβηγία) και για τους πολίτες εκτός αυτών των χωρών για του οποίους: περιορισμένος μόνο αριθμός διοικητικών εργαζομένων, ειδικών, και άλλων υπαλλήλων με προσόντα γίνεται δεκτός.

Καμιά σχέση λοιπόν με τον δικό μας μεταναστευτικό πληθυσμό ο οποίος δημιουργήθηκε ετσιθελικά και αποτελείται κυρίως από άτομα που προσφέρουν ανειδίκευτη εργασία.

Συνοψίζοντας:

Η Ελβετία δέχεται στο έδαφος της για να εργαστούν κυρίως Ευρωπαίους και περιορισμένο αριθμό ατόμων με ειδικά προσόντα από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Όσους δέχεται απαιτεί την πλήρη ενσωμάτωση πριν καν τους δώσει άδεια να ζητήσουν άδεια πολιτογράφησης από τα καντόνια και τις κοινότητες που μπορούν να θέσουν την πολιτογράφησή τους έως και σε δημοψήφισμα!

Έτσι κάνει μια από τις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό είναι άλλωστε ευνομούμενη.

Αν νομίζετε πως η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας έχει να μάθει κάτι από τους Ελβετούς πάτε στο opengov.gr και απαιτείστε δημοψήφισμα για τις προχειρότητες της πρότασης ΠΑΣΟΚ!
Dienekes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...