1/8/13

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των κομμουνιστών

70 χρόνια από την Μάχη των Περιβολίων (Γάρδιτσας)

Η αποφασιστική μάχη του Ελ Αλαμέιν διεξήχθη μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 1942, και έληξε με ήττα των Γερμανών. Ο πόλεμος στην Β. Αφρική ειχε κριθεί.
Η νίκη του Μοντγκόμερυ απέτρεψε οριστικά τη γερμανική απειλή για τη διώρυγα του Σουέζ και τις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής.
Η διάσκεψη της Καζαμπλάνκα των Ρούζβελτ-Τσώρτσιλ έγινε από τις 14 έως τις 24 Ιανουαρίου 1943 .
 Η 6η Στρατιά της Βέρμαχτ παραδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1943. Ο πόλεμος είχε τελειώσει και στην Ανατολή και όλοι οι «παίκτες» ετοιμαζόντουσαν για την «επόμενη μέρα».

Στο τέλος Ιουνίου του 1943, οι Ιταλοί κομμουνιστές και σοσιαλιστές οργάνωσαν σύσκεψη στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή και των «αστικών κομμάτων», ώστε να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση. στο φασισμό.
Η απόβαση στη Σικελία Αμερικανών και Βρετανών ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου του 1943.

Στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 1943 το ΚΚΕ που χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει τους πολλούς την ελληνική σημαία και τις λέξεις «εθνικός» και «ελληνικός» , προσανατόλισε τις οργανώσεις του , την ΟΠΛΑ και τις αντάρτικες ομάδες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, να επιτεθούν στους Έλληνες πολιτικούς τους αντιπάλους και να τους εξοντώσουν, για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάληψη της Εξουσίας μετά την απόσυρση των Γερμανών. Έτσι διαλύθηκαν με δόλιες επιθέσεις οι αντιστασιακές ομάδες Καραχάλιου , Δροσόπουλου και Βρεττάκου στην Πελοπόννησο , Κωστόπουλου και Ψαρρού στη Θεσσαλία και τη Στερεά αντιστοίχως.

Στην Δυτική Πελοπόννησο, στην ορεινή περιοχή της Ολυμπίας και Τριφυλίας , εκτός από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ δρούσε και η αντιστασιακή ανταρτική δύναμη «Ελληνικός Στρατός», που δέχονταν ενίσχυση και οδηγίες από το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής . Στις 6 Αυγούστου 1943 , ενώ οι δυνάμεις του Ε.Σ. κατευθύνονταν σε δύο τμήματα χωριστά από τα Πλατάνια Τριφυλίας προς Ανδρίτσαινα -Ζάχα - Γάρδιτσα , προσεβλήθησαν αιφνιδιαστικά από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ με 200-250 άνδρες με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Στρατίκη, επιτέθηκε εναντίον του τμήματος του Ε.Σ. ,αποτελούμενου από 120-130 άνδρες ,κοντά στο σημερινό χωριό Περιβόλια (τότε Γάρδιτσα ), στα σημερινά όρια Μεσσηνίας και Ηλείας ,δίπλα στον Ποταμό Νέδα.
Οι αντάρτες του Ε.Σ. που δεν είχαν αντιληφθεί την δολιότητα του σχεδίου του ΕΛΑΣ, και δεν είχαν λάβει μέτρα αμύνης έδωσαν μάχη από δυσχερή θέση . Αρχηγός τους ήταν ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κοκκώνης και μεταξύ τους ως Αξιωματικοί οι Ανθυπολοχαγοί Ιωαν. Δογάνης , Αδαμ. Μιχαλακόπουλός ,Ιωάννης Ντάβος (ο Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού το 1974 )και ο Ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακής Γεώργιος Βασιλόπουλος .
 Η μάχη έληξε με επικράτηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και τον θάνατο 20 ανταρτών του ΕΛΑΣ και 12 του ΕΣ. Την ίδια ημέρα άλλο τμήμα του ΕΛΑΣ υπό τον Υπολοχ. Ναπολέοντα Παπαγιανόπουλο χτύπησε στην χαράδρα της Νίβιτσας (κοντά στην σημερινή Καλλιθέα Ολυμπίας ) την ομάδα του ΕΣ υπό τον Λοχαγό Γεώργιο Θεοχαρόπουλο (από την Αρχαία Φιγαλία) και την διέλυσε . Ο Γ. Θεοχαρόπουλος και ο Υπενωμοτάρχης Παπαδάμης οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι σε άλλο σημείο και εκτελέστηκαν από τους Ελασίτες . Η επικράτηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή Τριφυλίας και Ολυμπίας στην Δυτική Πελοπόννησο είχε επιτευχθεί .

Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως «Ελληνικός Στρατός» Ε.Σ. Τριφυλίας και Ολυμπίας τιμά την μνήμη των Ηρώων που έπεσαν στην μάχη των Περιβολίων.
Η φετινή εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στις
11.00 π. μ., στα Περιβόλια Φιγαλείας Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στο Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε τον οικισμό Νικολάεφ-Νταρίϊνο

Ο οικισμός Νικολάεφ-Νταρίινο   βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανική περιοχή Σάμυ.Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή, εκκαθαρίζον...