10/8/13

ΡΩΣΙΑ –ΗΠΑ- ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο για να ανακοινώσει «τις προσπάθειες του για να μην παρακολουθούνται ,(ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ!!!!) , χωρίς δικαστικό ένταλμα οι πολίτες», χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως «τεμπέλη μαθητή που κάνει φασαρία από τα πίσω θρανία», θέλοντας να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ματαίωσε για προπαγανδιστικούς λόγους τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει στη Μόσχα με τον Πούτιν στις αρχές Σεπτεμβρίου, είπε ότι την εποχή που πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο (Εβραίος) Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, και πως, όταν επέστρεψε στην εξουσία ο Πούτιν, εντάθηκε η αντιαμερικανική ρητορική στην Μόσχα. Πάντως σημείωσε ότι οι προσωπικές του σχέσεις με τον Βλαδίμηρο «δεν είναι κακές» αλλά ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να «κάνει ένα διάλειμμα» (για Κιτ-Κατ;), ώστε να επανεκτιμήσει τη σχέση της με τη Μόσχα.

«Το τελευταίο επεισόδιο με τον Σνόουντεν, είναι απλώς άλλο ένα σε μια σειρά από διαφορές αντιλήψεων τους τελευταίους μήνες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Πουστιάς . «Σε μια σειρά ζητημάτων όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο, η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη» είπε ο Ομπάμα, και πρόσθεσε απειλητικά. «Θα εκτιμήσουμε σε ποια θέματα η σχέση μας μπορεί να προάγει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να αυξήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Όπου μπορεί, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, όπου έχουμε διαφορές, θα το πούμε με σαφήνεια».
Ο Ομπάμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερικών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, το 2014, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη νομοθεσία κατά των ομοφυλόφιλων που υιοθέτησε η Ρωσία είπε ότι «αυτός δεν είναι ο κατάλληλος Ανυπομονώ να μας φέρουν χρυσά μετάλλια από το Σότσι κάποιοι (Αμερικανοί) ομοφυλόφιλοι αθλητές και λεσβίες αθλήτριες», είπε κάνοντας ευθεία αναφορά στους Θερινούς Ολυμπιακούς του Βερολίνου του 1936 .

Από τη Μόσχα  διέρρευσαν πληροφορίες  ότι ο Πούτιν απέρριψε την προσπάθεια του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Bandar bin Sultan, να εξαγοράσει τη Μόσχα προτείνοντας την υπογραφή συμβολαίων για την αγορά ρωσικών όπλων σε αντ’αλλαγμα για την εγκατάλειψη του Ασαντ.

Ο σύμβουλος του προέδρου για την εξωτερική πολιτική Yury Ushakov, δήλωσε χθες Παρασκευή, ότι στην συνάντηση της 31ης Ιουλίου στη Μόσχα μεταξύ του Πούτιν και του πρίγκιπα Bandar , «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία". "Πούτιν δεν συζήτησε λεπτομέριες», πρόσθεσε.

Το Reuters ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά των ρωσικών όπλων, και να εγγυηθεί ότι το φυσικό αέριο από τον Περσικό Κόλπο δεν θα αμφισβητήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Σαουδική Αραβία ζήτησε η Μόσχα να μην εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία.

Το συριακό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε την Παρασκευή , ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις , συνεχίζοντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, κατάφεραν να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη της al-Hara στην ύπαιθρο της επαρχίας Dara'a , ενώ προκάλεσαν βαριές απώλειες στους ξένους μισθοφόρους που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης .
Στο Χαλέπι οι μονάδες του στρατού ματαίωσαν προσπάθεια των ανταρτών να διεισδύσουν στην ύπαιθρο και κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Συγκρούσεις υπήρξαν επίσης στην ύπαιθρο της Χομς και έξω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου ο στρατός της Συρίας προκάλεσε βαριές απώλειες στους Αντάρτες.
Οι συριακές δυνάμεις εξόντωσαν την Πέμπτη μια ομάδα takfiri ανταρτών στην παράκτια πόλη της Λατάκειας, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήσαν ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη και το Μαροκο.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: