13/8/13

Αρνήθηκαν να τελέσουν το μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα

ΑΙΣΧΟΣ: Ανθέλληνες και Ρατσιστές
στην Εκκλησία του πράκτορα Αρχοντώνη στην Αλβανία

  Ο ιερέας στη Χειμάρα κατόπιν εντολής του μητροπολίτη Αργυροκάστρου, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να τελέσει την Κυριακή το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα .
Τα κόλλυβα του εθνομάρτυρα «eυλογήθηκαν» μόνον μέσω τρισάγιου... και αυτό, μετά από πιέσεις των πιστών που αρνιόταν να αποχωρήσουν και που περίμεναν μία περίπου ώρα.

Πριν δύο χρόνια, στο ετήσιο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος, διέκοψε την Θεία Λειτουργία και αποχώρησε από τον ναό επειδή στο προαύλιό του είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα. «Μέχρι να απομακρυνθεί η προτομή, ο ναός αυτός δεν θα ξαναλειτουργήσει" είπε, και αποχώρησε. Η Θεία Λειτουργία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έκτοτε στον ναό αυτό απαγορεύθηκε να γίνεται οποιαδήποτε ακολουθία μέχρι να φύγει η προτομή του εθνομάρτυρα (μέχρι και προγραμματισμένη βάπτιση τελέστηκε τελικά εκτός του ναού, στο προαύλιο) .

Πέρσι στο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, και αφού είχε απομακρυνθεί πλέον η προτομή του ήρωα (η προτομή μετακινήθηκε από το προαύλιο της εκκλησίας, στο μνήμα) αν και ήταν ημέρα Κυριακή, στον ναό ΔΕΝ τελέστηκε Θεία Λειτουργία. Κάποια στιγμή, αρκετά αργά, ήρθε ιερέας και τέλεσε μνημόσυνο εντός του ναού και τρισάγιο στον μνήμα.

Φέτος, το μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, «εκτοπίστηκε» σε ένα μικρό παρεκκλήσι τον Άγιο Σπυρίδωνα, νεόδμητο (ώστε να μην γνωρίζει κανείς που βρίσκεται), στο οποίο για να φτάσεις έπρεπε να διασχίσεις ένα χωματόδρομο ανάμεσα σε χωράφια με ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: