Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
2 σχόλια:
Β'ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ-ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Στις 26 Σεπτεμβριου 1939,την παραμονη της πτωσεως της Βαρσοβιας,ο γερμανικος Τυπος και το γερμανικο ραδιοφωνο εξεπεμψαν μια μεγαλη επιθεση ειρηνης.Σε γενικες γραμμες ηταν: Για ποιον λογο η Βρετανια και η Γαλλια θελουν να πολεμησουν τωρα; Δεν υπαρχει τιποτα για το οποιο να πολεμησουν.Η Γερμανια δεν ζηταει τιποτα στην Δυση.
Την ιδια ημερα ο Χιτλερ δεχτηκε στην Καγκελλαρια τον Σουηδο επιχειρηματια Μπιργκερ Νταχλερους,προεδρο της Electrolux.Ο Νταχλερους ειχε στενες σχεσεις με τον πρωθυπουργο Νεβιλ Τσαμπερλαιν και τον υπουργο των Εξωτερικων λορδο Χαλιφαξ,οσο και με τον στραταρχη του Ραϊχ, Χερμαν Γκαιρινγκ.Τα προηγουμενα ετη ειχε αναπτυξει σχεσεις και με τον συμβουλο της βρετανικης πρεσβειας στο Βερολινο, Οτζιλβι Φορμπς.Ο Νταχλερους,στις 24 Σεπτεμβριου,ειχε συναντηθει με τον Φορμπς στη Νορβηγια,οπου ο τελευταιος υπηρετουσε τωρα στην βρετανικη πρεσβεια στο Οσλο με την ιδια ιδιοτητα-"συμβουλος πρεσβειας"(δλδ αρχιπρακτορας της MI6).
Ο Σουηδος μεσολαβητης,ανεφερε στον Χιτλερ,συμφωνως προς ενα εμπιστευτικο υπομνημα του δρ.Σμιτ,οτι ο Φορμπς του ειχε πει,οτι η βρετανικη κυβερνηση "επιζητει ειρηνη".Το μονο ζητημα ηταν:Πως οι Βρετανοι θα περισωσουν την αξιοπρεπεια τους;
"Εαν οι Βρετανοι θελουν πραγματι ειρηνη",απαντησε ο Χιτλερ,"δυνανται να την εχουν εντος δυο εβδομαδων-χωρις να υποστουν κανεναν εξευτελισμο".Θα επρεπε να προσαρμοστουν,ειπε ο Φυρερ,προς το γεγονος,"οτι η Πολωνια δεν δυναται να αναστηθει εκ νεου".Περαν αυτου ηταν διατεθειμενος,δηλωσε,να εγγυηθη το πρωην καθεστως της υπολοιπης Ευρωπης,συμπεριλαμβανομενων εγγυησεων της ασφαλειας της Βρετανιας,της Γαλλιας και των Κατω Χωρων.Επακολουθησε συζητηση περι του πως θα αρχιζαν οι συνομιλιες περι της ειρηνης.Ο Χιτλερ υπεδειξε οπως ο Μουσσολινι πραξη τουτο.Ο Νταχλερους θεωρησε,οτι η Βασιλισσα της Ολλανδιας θα ηταν ισως περισσοτερο "ουδετερη".Ο Γκαιρινγκ-ο οποιος παριστατο επισεις-προτεινε,οπως αντιπροσωποι της Βρετανιας και της Γερμανιας συναντηθουν πρωτα μυστικα στην Ολλανδια και κατοπιν,αν σημειωθει προοδος,η βασιλισσα θα ηδυνατο να καλεσει αμφοτερες τις χωρες σε συνομιλιες περι ανακωχης.Ο Χιτλερ,συμφωνησε τελικα με την προταση του Σουηδου,οπως μεταβη στην Αγγλια την επομενη για να αποστελει την γερμανικη αποψη "προς την υποδειχθεισα κατευθυνση". "Οι Βρετανοι δυνανται να εχουν ειρηνη εαν την θελουν",ειπε ο Χιτλερ στον Νταχλερους οταν αυτος αναχωρουσε,"αλλα πρεπει να σπευσουν".
Στις 28 Σεπτεμβριου η Βαρσοβια συνθηκολογησε.Την ιδια μερα ο Ριμπεντρομπ εφτασε αεροπορικως στη Μοσχα.Οι διαπραγματευσεις ηταν αυτη τη φορα για την διανομη της Πολωνιας.Κατ'αρχας οι δυο κυβερνησεις σκεφτηκαν να ιδρυσουν ενα σκιωδες πολωνικο κρατος του τυπου του Μεγαλου Δουκατου της Βαρσοβιας που ειχε ιδρυσει ο Ναπολεων,για να καταπραϋνουν την παγκοσμια κοινη γνωμη.Αλλα ο Ριμπεντρομπ ανακαλυψε οτι οι μπολσεβικοι ειχαν αναθεωρησει αυτη τη γνωμη."Ο Σταλιν δηλωσε οτι θεωρει λαθος να αφησουμε ενα ανεξαρτητο υπολοιπο Πολωνιας..." Τελικα υπογραφτηκε μια Γερμανο-Σοβιετικη Συνθηκη Συνορων και Φιλιας (με τους μυστικους της ορους περι διανομης της Ανατολικης Ευρωπης).
Ετσι,αφου η Ρωσια καταβροχθησε το μεριδιο της απο την Πολωνια,μετειχε και αυτη στην "επιθεση ειρηνης".
Ο Μολοτωφ και ο Ριμπεντρομπ εβγαλαν ενα κοινο ανακοινωθεν:
" Οι κυβερνησεις της Γερμανιας και της ΕΣΣΔ αφου κανονισαν οριστικως τα προβληματα που προεκειψαν απο την καταλυση του πολωνικου κρατους και εθεσαν ενα σταθερο θεμελειο για μια διαρκη ειρηνη στην Ανατολικη Ευρωπη,εκφραζουν αμοιβαιως την πεποιθηση τους,οτι θα εξυπηρτουντο τα πραγματικα συμφεροντα ολων των λαων,εαν ετιθετο τερμα στην κατασταση πολεμου μεταξυ της Γερμανιας, της Μ.Βρετανιας και της Γαλλιας.Συνεπως αμφοτερες οι κυβερνησεις θα κατευθυνουν τις κοινες προσπαθειες τους προς την επιτευξη αυτου του σκοπου οσο το δυνατον ταχυτερα.
Εαν ομως οι προσπαθεις των δυο κυβερνησεων παραμεινουν ακαρπες,αυτο θα αποδειξει το γεγονος οτι η Μ.Βρετανια και η Γαλλια ειναι υπευθυνες για την συνεχιση του πολεμου".
Ο Τσιανο ειχε μια μακρα συνομιλια με τον Χιτλερ στο Βερολινο την 1η Οκτωβριου.Συνοψιζοντας τις εντυπωσεις του απο αυτην την συναντηση,εγραψε στο ημερολογιο του:
"...Σημερα το να προσφερει στον λαο του μια σταθερη ειρηνη μετα απο μια μεγαλη νικη ειναι ισως ο σκοπος,ο οποιος εξακολουθει να ελκυει τον Χιτλερ. Αλλαν εαν για να τον επιτυχει θα επρεπε να θυσιασει εστω και επι ελαχιστο εκεινα που φαινονται σ'αυτον ως νομιμοι καρποι της νικης του,θα προτιμουσε τοτε χιλιες φορες τον πολεμο".
Οι συνομιλια του Χιτλερ με τον Νταχλερους (υπομνημα Σμιτ,Εγγραφα Γερμανικης Εξωτερικης Πολιτικης-ΕΓΕΠ,τομος VIII,σελ.140-145)
Οι συνομιλιες Ριμπεντρομπ-Μολοτωφ ΕΓΕΠ τομος VIII,σελ 162-168(το κειμενο της συνθηκης με τα μυστικα πρωτοκολλα,η δημοσια διακυρηξη,ενω υπαρχει και μια ανταλλαγη δυο επιστολων μεταξυ Μολοτωφ και Ριμπεντρομπ).
Ημερολογια του Τσιανο,σελ 154-155.
Δημοσίευση σχολίου