28/6/17

Βίτοβνταν

Ο άγιος Βίτος γεννήθηκε στη Σικελία, και μαρτύρησε στην Καλαβρία το 303μ.Χ. κατά τους μεγάλους διωγμούς του Διοκλητιανού.
Ο άγιος Βίτος που ήταν ο προστάτης της συντεχνίας των Ελευθέρων Ξιφομάχων, έγινε πολύ γνωστός μεταξύ των Γερμανών, όταν μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Γερμανία από τον Δούκα της Σαξονίας Λιούντολφ, ο οποίος πήρε μέρος στους πολέμους εναντίον των Νορμανδών και των Σλάβων, το 836. Ο γιός του Όθωνας Α’ χρησιμοποίησε τον Άγιο για να διαδώσει τον χριστιανισμό στους Σλάβους και ο Ερρίκος Ά της Γερμανίας, (919-936), δώρισε το 930 το ένα χέρι του Αγίου στον Δούκα της Βοημίας Βέντσεσλας, που έχτισε και την πρώτη εκκλησία του Αγίου στο κάστρο της Πράγας.
Ο άγιος Βίτος γιορταζόταν με το ενιαίο ημερολόγιο στις 15 Ιουνίου, και την ημέρα της μνήμης του διεξήχθη η μάχη του Κοσσυφοπεδίου.
Έκτοτε η ημέρα του Αγίου Βίτου, το Βίτοβνταν έγινε η Σλάβα των Σέρβων και τιμάται η μνήμη του Αγίου Πρίγκιπος Λαζάρου και των Μαρτύρων που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων κατά την επική μάχη του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά το Βίντοβνταν το 1914 , αλλά με τον Γρηγοριανό, δηλαδή στις 28 Ιουνίου 2017 ο Γαβρίλιο Πρίντσιπ , μέλος του κινήματος «Μλάντα Μπόσνα», δολοφόνησε στο Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο, και τη σύζυγό του.
Η Αυστρο-ουγγαρία, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη δολοφονία στο Σαράγεβο ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Σερβία, και τη συνέχεια την ξέρουν όλοι.

Σήμερα στο Βελιγράδι ξεφτίλισαν και τον Άγιο Βίτο και Άγιο Πρίγκιπα Λάζαρο και τους χιλιάδες Σέρβους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου. Το ιστορικό «γεγονός» ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις της λεσβίας Χάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: