8/6/17

Πολεμικό ρεπορτάζ . «Η Ναπάλμ και το κορίτσι»

Στις 8 Ιουνίου 1972, ο φωτογράφος του Associated Press, Νικ Ούτ (Nick Ut), φωτογράφιζε έξω από το χωριό Τράνγκ Μπάνγκ στο Νότιο Βιετνάμ, που το ειχαν καταλάβει οι Βόρειοι και οι κάτοικοι το εγκατελειπαν. Τότε η αεροπορία χτυοησε με Ναπάλμ τους κατοίκους. (από λάθος). Τα παιδιά από τα αριστερά προς τα δεξιά: Phan Thanh Tam, νεότερος αδελφός του Kim Phuc, ο οποίος έχασε ένα μάτι, Phan Thanh Phouc, νεότερος αδελφός του Kim Phuc, Kim Phuc και ξαδέλφια του Κιμ Χο Van Bon και Χο Thi Ting. Πίσω τους οι στρατιώτες 25ης Μεραρχίας, του στρατού του Νότιου Βιετνάμ.

Το χρονολόγιο της 8ης Ιουνίου θα το βρείτε εδώ.....
.http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/06/h-8.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρονολογιο Β'Παγκοσμιου Πολεμου-Ιουνιος 1941

3/6:Οι Βρετανοι καταλαμβανουν την Μοσουλη.Ο ηγετης του Ιρακ,Ρασιντ Αλι και ο μεγαλος μουφτης της Ιερουσαλημ,Μοχαμαντ Αμιν αλ Χουσαϊνι με τις συνοδειες τους,κατεφυγαν μεσω Ιραν στο Βερολινο.
5/6:Τεσσερις χιλιαδες κατοικοι της πολης Τσονγκτσιν της επαρχιας Σετσουαν στη νοτιοδυτικη Κινα πεθαινουν απο ασφυξια σε καταφυγιο,κατα την διαρκεια του βομβαρδισμου της πολης.
5/6:Απο εκρηξη σε αποθηκη πυρομαχικων,2.500 ατομα χανουν τη ζωη τους και 4.500 τραυματιζονται στο Σμεντερεβο,στα περιχωρα του Βελιγραδιου.
8/6:Δυναμεις της Βρετανικης Κοινοπολιτειας και Γαλλικες δυναμεις του Ντε Γκολ εισβαλουν στη Συρια και στον Λιβανο.Στον στρατο αυτον,προστεθηκε και η "Palmach",μοναδα εβραιων μαχητων,"πνευματικο παιδι" των βρετανικων αρχων στο προτεκτορατο της Παλαιστινης και της εβραικης τρομοκρατικης οργανωσης Χαγκανα.
14/6:Οι Σοβιετικοι εκτοπιζουν στη Σιβηρια 65.000 ατομα απο την Λιθουανια,Εσθονια,Λετονια.
14/6:Η αμερικανικη κυβερνηση παγωνει ολα τα περιουσιακα στοιχεια της Γερμανιας και της Ιταλιας στις ΗΠΑ.
15/6: Βρετανικη επιθεση στο Σολλουμ, προγεφυρωμα του Ρομμελ στην Αιγυπτο(επιχειρηση "Battle Axe").Στοχος η εκδιωξη του Afrika Corps,απο τα αιγυπτικα συνορα,και η ανακουφιση των πολιορκημενων του Τομπρουκ.
16/6:Οι ΗΠΑ διαταζουν το κλεισιμο των προξενιων της Γερμανιας και της Ιταλιας στη χωρα και δινουν διορια στους υπαλληλους σε αυτα να εγκαταλειψουν το αμερικανικο εδαφος μεχρι τις 10 Ιουλιου.Σε αντιποινα οι δυο χωρες προχωρουν ακριβως στο ιδιο μετρο.
17/6: Νεα αποτυχια στη Βορειο Αφρικη:Λογω μεγαλων απωλειων,οι βρετανοι σταματουν την επιχειρηση "Πολεμικος Πελεκυς" στο Σολλουμ.
18/6:Στο Βερολινο υπογραφεται εμπορικη συμφωνια μεταξυ Γερμανιας και Τουρκιας.
22/6:Επεκταση του πολεμου σε γιγαντιαια κλιμακα:Ξεκιναει η Επιχειρηση Μπαρμπαροσσα:Η Γερμανια και η Ρουμανια κηρυσσουν τον πολεμο στην ΕΣΣΔ και οι Ενοπλες Δυναμεις τους εισβαλλουν σ'αυτην.Η Ιταλια κηρρυσει τον πολεμο στην ΕΣΣΔ.
22/6:Ο Τσωρτσιλ δηλωνει δημοσιως οτι η Μεγαλη Βρετανια θα παρεχει καθε ειδους βοηθεια στην ΕΣΣΔ.
23/6:Η Ουγγαρια και η Σλοβακια κηρυσσουν τον πολεμο στην ΕΣΣΔ.
25/6:Τα ξημερωματα,σοβιετικα αεροπλανα βομβαρδιζουν το Ελσινκι.Η Φινλανδια κηρυσσει τον πολεμο στην ΕΣΣΔ.
26/6:Οι Γερμανοι καταλαμβανουν την Λιθουανια.Στο Καουνας και στη Βιλνα(Βιλνιους),ο πληθυσμος τους υποδεχεται ως απελευθερωτες.
27/6:Στο Ζαγκρεμπ της Κροατιας οργανωνεται "Λεγεωνα" εθελοντων για να πολεμησουν στο Ανατολικο Μετωπο.
28/6:Τεραστια κυκλωση σοβιετικων στρατευματων σε δυο θυλακες,στο Μινσκ και στο Μπιαλιστοκ.

Ανώνυμος είπε...

Το 9χρονο κοριτσάκι από το Βιετνάμ σήμερα ζει στο Οντάριο του Καναδά και είναι παντρεμένη με 2 παιδιά:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phan_Thi_Kim_Phuc

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...