25/6/17

25 Ιουνίου 1925. Το Κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου

Το Κίνημα της 25ης Ιουνίου εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τις πληροφορίες ότι ο Κονδύλης και ο υπουργός στρατιωτικών Κωνσταντίνος Γόντικας επρόκειτο να συλλάβουν τον στρατηγό Πάγκαλο, που μετά τη σύλληψη του στρατηγού Λούφα και του συνταγματάρχη Βασίλειου Ντερτιλή ,με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κυβερνήσεως είχε αναλάβει τον έλεγχο των «Δημοκρατικών Ταγμάτων».

Πρώτη ενέργεια του κινήματος, ήταν η απελευθέρωση του συνταγματάρχη Ντερτιλή από το στρατιωτικό νοσοκομείο.
Οι μονάδες της Κινηματιών κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, και εντός της πρωίας η Θράκη και η Μακεδονία βρισκόταν στον έλεγχο του Πάγκαλου. Το θωρηκτό Αβέρωφ κατελήφθη από μυημένους αξιωματικούς και ο Στόλος .

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ανδρέας Μιχαλακόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με τους Καφαντάρη και Κονδύλη. Ακολούθησε νέα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη. Στις 10 π.μ. της 25ης Ιουνίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος έστειλε τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το οποίο ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ύστερα από διαβουλεύσεις του προέδρου Κουντουριώτη έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πήγε στο στρατόπεδο του Ρουφ για να συναντήσει τον Πάγκαλο, ο οποίος αφού πληροφορήθηκε είπε στον Παπαναστασίου να κατέθεσει την εντολή και ότι πρωθυπουργός θα ανελάμβανε εκείνος.

Έτσι το κίνημα επικράτησε αναίμακτα και ο Πάγκαλος σχημάτισε κυβέρνηση την επόμενη 26 Ιουνίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα είχες παίξει σε σιριαλ Πορφύρα και αίμα YENEΔ το 1977 ηθοποιός;

έτσι λέει εδώ


https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82