24/6/17

Ο Θάνατος του Ρήγα στο Βελιγράδι

13/24 Ιουνίου 1798 . Εκτελέστηκαν στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου ο Ρήγας Φεραίος και οι επτά σύντροφοι του. Ευστράτιος Αργέντης, ετών 31 έμπορος της Βιέννης από τη Χίο, Δημήτριος Νικολίδης, ετών 32 από την Ήπειρο Ιατρός, Αντώνιος Κορωνιός, ετών 27, έμπορος και λόγιος από την Χίο, Ιωάννης Καρατζάς, ετών 31 από την Λευκωσία της Κύπρου, Θεοχάρης Τουρούντζιας, ετών 22, έμπορος από τα Σιάτιστα, Ιωάννης Εμμανουήλ, ετών 24 φοιτητής της Ιατρικής και ο αδελφός του Παναγιώτης, ετών 22 από την Καστοριά.
Οι ανωτέρω παραδόθηκαν με υπογραφή αποδείξεως παραλαβής στη Φρουρά του Βελιγραδίου στις 29 Απριλίου και έξι ημέρες μετά και στις 5/16 Μαΐου είχε ενημερωθεί η Κωνσταντινούπολη για την παράδοση τους και για τα έγγραφα που τους συνόδευαν.

ΥΓ. Φωτογραφία από το μνημόσυνο για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα που οργάνωσαν στο χωρο της θυσίας του το 1998 χοροστατούντος του Πατριάρου των Σέρβων Παύλου. Τότε αποκαλύψαμε με την πλακέτα που εγώ τοποθέτησα στον Πύργο.

200 χρόνια δεν είχε γίνει ποτέ μνημόσυνο για την ψυχή του Ρήγα και των επτά. Το έκανα εγώ το 1998 και μετά δεν ξανάγινε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του μνήμη. Αθάνατος. Μπραβο και σε σένα Σπύρο για την πρωτοβουλία.

mike είπε...

Αιώνια η μνήμη τους.
Να είσαι καλά που τους μνημόνευσες.

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Αθανατοι,αιωνια η μνημη τους.Κε χατζαρα σας ευχαριστουμε, ο Θεος να σας εχει παντα καλα.

Ανώνυμος είπε...

Να'σαι καλά.
Αιωνία του η μνήμη.
Μακάρι να είχαμε και σήμερα έναν Ρήγα...

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...