30/6/17

Η Χάγη χάνει την όποια αξιοπιστία της

Η Κροατία φωνάζει και διαμαρτύρεται για την «άδικη» απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης και δηλώνει ότι θα αγνοήσει απόφαση για τον Κόλπο της Τεργέστης στην Ίστρια .

Η Σλοβενία πανηγυρίζει και μιλάει για «ιστορική», απόφαση. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης παραχώρησε στη Σλοβενία το μεγαλύτερο τμήμα του διαμφισβητούμενου Κόλπου Πίραν, τον οποίο όμως εξακολουθεί να διεκδικεί η Κροατία, και έδωσε διάδρομο στη Λιουμπλιάνα.

Η διαφορά μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας για τον κόλπο Πίραν χρονολογείται από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η Πρωθυπουργός της Κροατίας Γιαντράνκα Κοσόρ και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ υπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2009 συνυποσχετικό διαιτησίας και η διαδικασία που ξεκίνησε Ιούνιο του 2014 στη Χάγη. Τον Ιούλιο του 2015, η εφημερίδα «Vecernji list» δημοσίευσε συνομιλίες μεταξύ του Σλοβένου Δικαστή και της εκπροσώπου της σλοβενικής κυβέρνησης που είχαν υποκλαπεί από τις οποίες προέκυπτε η συνεννόηση με τους διαιτητές για να αποδοθεί το 75% των υδάτων του κόλπου Πέραν στη Λιουμπλιάνα.
Η Κροατία κατήγγειλε την διαδικασία και αποχώρησε και είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
Έτσι χθες ανακοινώθηκε μια γνωστή εδώ και δυο χρόνια απόφαση που εκθέτει το διαιτητικό όργανο στο οποίο είχε αποθέσει την ύπαρξη της η ελληνική ψωρο-ελίτ από την εποχή του Αττίλα.

Η απόφαση του διαιτητή είναι πολύ αρνητική για τα ελληνικά «δίκαια» στο Αιγαίο , διότι αγνοεί τις ακτές ,και βάζει "αναλογικά ζητήματα" και με το «διάδρομο» προς την Αδριατική, υιοθετεί την τουρκική άποψη για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: