Η Αλβανική Εθνική Βιβλιοθήκη τίμησε τα 190 χρόνια του «πατέρα» της αλβανικής γλώσσας Κωνσταντίν Χρισοφορίδη.
Ο πατέρας της αλβανικής γλώσσας ήταν έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος και γεννήθηκε στο Ελβασάν το 1827.
Ο πατέρας του ήταν έμπορος και λεγόταν Αναστάσιος Ντέλκος ή Ντέλκας.
Το 1841 όταν ήταν 14 ετών, και αφού τέλειωσε τα μαθήματα στο ελληνικό σχολείο του Ελβασάν ο πατέρας του τον έστειλε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων όπου έμεινε έως το 1850.
Στα Ιωάννινα γνωρίστηκε με τον πρόξενο της Αυστρίας Χαν , ο οποίος ήθελε να μελετήσει την αλβανική γλώσσα και τον βοήθησε να μελετήσει το κείμενο της αλβανικής Καινής Διαθήκης που είχε μεταφραστεί το 1823 από τον Βαγγέλη Μέξη υπό την επιμέλεια του Γρηγόρη Αργυροκαστρίτη, σε ελληνικό αλφάβητο.
Μετά τα Ιωάννινα ο Κωνσταντίνος Ντέλκος ή Ντέλκας έγινε δάσκαλος στο ελληνικό σχολείο στα Τίρανα. Τον επόμενο χρόνο γύρισε στον τόπο του στο ελληνικό Σχολείο στο Ελβασάν και το 1852, πήγε στο ελληνικό σχολείο στο Βεράτι.Το 1853 πέθανε ο πατέρας του και έπεσε στη φτώχεια. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο, και μετα το έριξε στο εμπόριο μπας και βρει την τύχη του.
Στις αρχές του 1857 βρήκε την Τύχη του στη Σμύρνη, όπου τον φιλοξένησαν στην αμερικανική προτεσταντική ιεραποστολή , και από εκεί τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέταξε ένα μνημόνιο για την αλβανική γλώσσα, και άρχισε να εργάζεται ως μεταφραστής για την Βρετανική Βιβλική Εταιρεία.
Τότε άλλαξε και το όνομα του σε Χροσφορίδης.
Από εκεί τον έστειλαν στη Μάλτα, στο Προτεσταντικό Κολέγιο όπου έμεινε από τα τέλη Ιουλίου 1857 ως το 1860 και τελείωσε τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης στις δύο αλβανικές διαλέκτους, τα Γκέκικα και τα Τόσκικα και τα χειρόγραφα στάλθηκαν στο Λονδίνο στις 15 Μαρτίου 1860.
Στη Μάλτα έγραψε και τις ,»Σημειώσεις για την Αλβανική γλώσσα».
Από εκεί , ο Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης, πήγε στην Τύνιδα, όπου παντρεύτηκε την Ελένη με την οποία έκανε επτά παιδιά, τον Αναστάσιο, την Πολυξένη, την Αναστασία, την Κλεοπάτρα, τον Αλέξανδρο, τον Στέφανο και το Φίλιππο,και δίδαξε ελληνικά σε ένα σχολείο μέχρι το 1865 .
Στα τέλη Μαΐου 1865 ήταν στην Κωνσταντινούπολη όπου τον περίμενε ο Αλέξανδρος Τόμσον της Βιβλικής Εταιρείας που του είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο. Το 1866
έβγαλε τα Τέσσερα Ευαγγέλια και τις Πράξεις των Αποστόλων με λατινικό αλφαβήτο. Την ίδια χρονιά έβγαλε το λατινικό αλφαβητάρι για τη Γκέκικη διάλεκτο.
Τον Νοέμβριο 1869 τον έβαλαν στην Επιτροπής για το Αλβανικό αλφάβητο.
Το 1872 έβγαλε σύμφωνα με τις οδηγίες του Λονδίνου το Αλφαβητάρι στα Τόσκικα.
Από το 1874 ως το 1878 υπήρξε μια «ψύχρανση» στις σχέσεις του με τη Βιβλική Εταιρείας, αλλά με την μεσολάβηση του Τομσον έγινε δυνατό να συνεχίσει τις εργασίες με την Βίβλο και μετακόμισε οικογενειακά στην Κωνσταντινούπολη, που το 1879 έβγαλε με ελληνικό αλφάβητο τα Τέσσερα Ευαγγέλια στην Τοσκική.
Το 1882 τυπώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με άδεια από το Οθωμανικό Υπουργείο Παιδείας, μια λατινική γραμματική για την Τόσκικη διάλεκτο.
Τα μόνα βιβλία στα Αλβανικά που κυκλοφόρησαν στην Αλβανία κατά την περίοδο 1865-1879 ήταν τα βιβλία του Χριστοφορίδη που εξέδιδε η Βιβλική Εταιρεία, που εργαζόταν μαζί με την αγγλική πολιτική για να δημιουργήσει εθνική συνείδηση στην ανύπαρκτη «αλβανική» ταυτότητα.
Το 1884 επέστρεψε στην Αλβανία και προσπάθησα να ανοίξει ένα αλβανικό σχολείο στα Τίρανα, αλλά ήταν αδύνατο γιατί οι οθωμανικές αρχές δεν τον άφησαν λόγω της Λήγκας της Πρίζρεν.
Στη συνέχεια αφιέρωσε το σύνολο του χρόνου του στο πιο σημαντικό του έργο, «Το Λεξικό της Αλβανικής γλώσσας».
Το 1888 επέστρεψε στο Ελμπασάν, όπου εργάστηκε ως δικαστής, μέχρι το θάνατό του.
Τον έθαψαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.
Ο έλληνας Κωνσταντίνος Χρισοφορίδης, έγινε πολύτιμος πράκτορας των Αγγλών, βρήκε μεροκάματο, και ενοποίησε τις διαλέκτους δυο διαφορετικών λαών, σε μια «εθνική» γλώσσα, για την οποία προσέφερε το αλφαβητάριο και την γραμματική με δαπάνη του Λονδίνου.
Το Λεξικόν της Αλβανικής Γλώσσης, δημοσιεύθηκε στην Αθήνα το 1904, 25 χρόνια μετά το θάνατο του και ήταν γραμμένο στα ελληνικά.
Σπυρίδων Χατζάρας
ΥΓ.
Η Βαλίτσα με τη Βιβλική Εταιρεία πάει πολύ μακριά.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
2 σχόλια:
ΙΟΥΝΙΟΣ 2017
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Σόιμπλε: Πολ, σε καμμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα χρέη των Ελλήνων και κυρίως όσα λεηλάτησαν οι Ελληνες ολιγάρχες πάνω από μισό αιώνα τώρα. Δεν είναι δυνατόν ο Γερμανός φορολογούμενος να πληρώνει για τα δις ευρώ που έβγαλαν οι Ελληνες ολιγάρχες εκτός της χώρας τους.Ασε που στην Ελλάδα είναι αδιόρθωτοι. Πληροφορήθηκα για παράδειγμα ότι ένας εκδοτικός οργανισμός με δάνεια 220 εκατ. ευρώ στις τράπεζες πουλήθηκε μόλις 22 εκατ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ; Αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως νεο μνημόνιο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ελάφρυνση του χρέους της γιατί είναι μια βαριά βιομηχανία παραγωγής νέου χρέους. Είναι ένα κράτος ξοφλημένο που αρνείται να μεταρρυθμιστεί γιατί έχει την ψευδαίσθηση ότι θα του δίνουμε δάνεια αιώνια.
Τόμσεν:Κοίτα Βόλφγκανγκ, από την εμπειρία μου στην Ελλάδα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ο μόνος τρόπος να πάρουμε από τους Ελληνες όσα μας χρωστούν είναι να αναλάβουμε με τους δικούς μας ανθρώπους την Διοίκηση της χώρας. Θα ξεκινήσουμε ελέγχοντας αρχικά τους Οργανισμούς και τις Γραμματείες κλειδιά του διεφθαρμένου ελληνικού Δημοσίου.
Σόιμπλε:Μα για να γίνει αυτό Πολ, πρέπει να ισοπεδωθεί εντελώς η Ελλάδα, να αφεθεί να χρεοκοπήσει, να παραδωθούν οι Ελληνες και η πολιτική τους ηγεσία. Εγώ σ΄αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια. Θα μας παραδώσουν τα κλειδιά τους όταν θα έχουν χρεοκοπήσει εντελώς. Ας πληρώσει αυτός ο παλαβός Τσίπρας τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο με τα 7 δις που έχει μαζέψει από τους ανοήτους φορολογούμενους. Στην συνέχεια θα έχουν αδειάσει τα Ταμεία του Κράτους και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του και τις νοικοκυρές στους δρόμους με τις κατσαρόλες.Αυτό του αξίζει αυτό θα πάρει. Καμμία ελέφρυνση του χρέους. Ελάφρυνση του χρέους για τους Ελληνες σημαίνει ότι θα την πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Ο Γερμανικός λαός ούτε να ακούσει δεν θέλει ένα τέτοιο σενάριο, όταν μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η αξιολόγηση των υπεραρίθμων δημοσίων υπαλλήλων της, η κάθαρση στην Δικαιοσύνη η οποία ελέγχεται από οργανωμένα συμφέροντα και όλα όσα τους ζητήσαμε να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος εάν επιθυμούν οι Ελληνες να έχουν αύριο.
Τόμσεν:Βόλφγκανγκ, σκέφτεσαι ακόμη το ενδεχόμενο να τους δώσουμε 100 δις ευρώ που περίσσεψαν από τα 3 μνημόνια με την προυπόθεση ότι θα πάρουν ένα 4ο Μνημόνιο της Δραχμής; Οτι αυτή τη φορά θα φύγουν μια κι έξω από την ευρωζώνη;
Σόιμπλε:Κοίτα Πολ, σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελα να πετάξω άλλα δις ευρώ στους Ελληνες. Για την ακρίβεια δεν θέλω να τους δώσω ούτε μισό δις. Προτιμώ να κυβερνάει τη χώρα τους κάποιος σαν τον Τσίπρα που έχει την δυνατότητα να τους εξαπατά και να τους αρπάζει τα λεφτά μέσα από την φορολογία παρά να τους δώσω άλλα λεφτά Ευρωπαίων πολιτών. Σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελα να πάρουν τα 110 και πλέον δις ευρώ που περισσεύουν από τα 3 μνημόνια.Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλά να τους κρατάμε στον αναπνευστήρα και να υπάρχει πάντα ένας Τσίπρας που θα τους φοροληστεύει χωρίς οι ανόητοι Ελληνες να αντιστέκονται.Δεν πρόκειται να τους δώσω ουδεμία ελάφρυνση του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον όταν εμείς, οι δανειστές τους, θα αναλάβουμε πλήρως την διοίκηση και μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου ελληνικού κράτους.
Σόιμπλε:Πολ, πρέπει οπωσδήποτε το Ταμείο να είναι στο πρόγραμμα ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να βάλετε μισό σεντ. Είναι ο μόνος τρόπος να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση…
Τόμσεν:Eννοείς να κάνουμε τον Καλό και τον Κακό Μπάτσο…
Σόιμπλε:Ακριβώς. Κι αυτό γιατί όπως γνωρίζεις η υπόθεση της Ελλάδας είναι ένα πρόβλημα που θα κρατήσει τουλάχιστο 50 χρόνια ακόμη. Δεν θα ζούμε εμείς αλλά θα αφήσουμε παρακαταθήκη το έργο μας
Τόμσεν:Εννοείς ότι ο τρόπος που τιμωρούμε τους Ελληνες για τα λεφτά που λεηλάτησαν από τα ευρωπαικά ταμεία και η κατάσχεση της περιουσίας τους θα μείνει στην Ιστορία…
Σόιμπλε:Ακριβώς αυτό εννοώ. Η τιμωρία των Ελλήνων θα αποτελεί ένα διδακτικό μάθημα και επειδή θα είναι ακόμη πρόσφατη οι λαοί της Ευρώπης θα μάθουν να σέβονται το κοινοτικό χρήμα…
Τόμσεν:Ναι όμως αγαπητέ Βόλφγανγκ υπάρχει και κάτι άλλο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Στην Ελλάδα εκτός από τον ανόητο λαό ευθύνη έχουν και οι ντόπιοι Ολιγάρχες, η ελίτ της χώρας την οποία κι εσύ κατέκρινες το 2010
Σόιμπλε:Ακου Πολ,πράγματι έτσι είναι. Οι Ελληνες Ολιγάρχες και το πελατειακό Κράτος είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας. Αλλά εάν οι Ελληνες δεν μπορούν να απαλλαγούν από τους διεφθαρμένους Ολιγάρχες τους πρόκειται για έναν ανόητο λαό ηλιθίων. Και οι ηλίθιοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά για να συνέλθουν.
Τόμσεν:Πράγματι κι εγώ μετά από 7 χρόνια παρουσίας μας στην Ελλάδα πιστεύω ότι οι Ελληνες είναι ένας λαός κακομαθημένων ηλιθίων, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς αρετές, χωρίς αυτοσεβασμό. Είναι τόσο ηλίθιοι που καταπίνουν το ένα Μνημόνιο μετά το άλλο ενώ βλέπουν ότι αυτά δεν ακουμπάνε το πελατειακό κράτος και τους Ολιγάρχες του.
Σόιμπλε:Δεν είναι δική μας δουλειά Πολ να εξουδετερώσουμε τους Ελληνες Ολιγάρχες και το πελατειακό κράτος. Αυτό είναι δουλειά των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτές όμως στηρίζονται στους Ολιγάρχες και στο διεφθαρμένο πελατειακό κράτος.Είναι θέμα των ηλιθίων Ελλήνων πολιτών να ξεσηκωθούν ενάντια στις κυβερνήσεις τους, τους Ολιγάρχες και το πελατειακό κράτος. Ωσπου να συμβεί αυτό οι ηλίθιοι Ελληνες θα ζουν με Μνημόνια για παραδειγματισμό.
Δημοσίευση σχολίου