12/7/20

Η 12η Ιουλίου στην Ιστορία

1067. Ο Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 52 ετών, ο αδελφός του Ισαάκιου Α΄ Κομνηνού και πατέρας του  Αλέξιου Α΄ Κομνηνού,  Ιωάννης Κομνηνός.  Ο πατέρας του Μανουήλ Ερωτικός ήταν επιφανής στρατηγός της  αυτοκρατορίας επί του  Βασίλειου Β´. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Ισαάκιος ανήλθε στην εξουσία ο Ιωάννης διορίστηκε Κουροπαλάτης και στην συνέχεια διορίστηκε «Δομέστικος των Σχολών», (αρχιστράτηγος) της Δύσης.  Μετά την παραίτηση του Ισαάκιου Α΄ ο Ιωάννης αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή μέχρι τον θάνατο του. Ο Ιωάννης Κομνηνός παντρεύτηκε την Άννα Δαλασσηνή με την οποία απέκτησαν οχτώ παιδιά.


1191.Κατα την Τρίτη Σταυροφορία, μετά από μια πολιορκία δύο ετών η φρουρά του Σαλαντίν στην Άκρα, παραδόθηκε στο Φίλιππο Β' της Γαλλίας, και το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο. 

1213 .O Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν υπέγραψε το χρυσόβουλο με το οποίο προσφέρε την υπακοή του στον Πάπα και δεσμεύτηκε να σέβεται την κανονική εκλογή των επισκόπων, αποδέχτηκε την αρμοδιότητα της Ρώμης για τα εκκλησιαστικά θέματα, και αποποιήθηκε  των δικαιωμάτων του Στέμματος στην προσωπική περιουσία του θανόντος επισκόπου.  Ο Φρειδερίκος Β΄ υποσχέθηκε να χωρίσει μελλοντικά τον τίτλο του βασιλιά της Σικελίας από τον τίτλο του αυτοκράτορα και να ορίσει αντιβασίλισσα στην Σικελία την σύζυγο του Κωνσταντία.

1215. O Φρειδερίκος Β΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο Άαχεν. 
1260. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας Μπέλα Δ΄ που το 1218 είχε παντρευτεί τη Μαρία Λασκαρίνα, κόρη του Αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Α΄ Λάσκαρη και της Άννας Αγγελίνας ηττήθηκε στην αποφασιστική μάχη του Κρέσενμπρουν στην Κάτω Αυστρία, από τον Ότακαρ Β΄ της Βοημίας. Ο Στρατός του Μπέλα στον οποίο μετείχαν και Μολδαβοί και Ρουθίνιοι είχε απώλειες ανδρών 10000. Στη συνέχεια ο Μπέλα κοίταξε να προστατέψει τα υπόλοιπα τμήματα του βασιλείου του, όπως τη Δαλματία, τη Βοσνία και τη Σερβία.
1442. Ο Αλφόνσος Ε της Αραγωνίας έγινε βασιλιάς της Νάπολης 

1470. Οι Τούρκοι κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο της Χαλκίδας, (Νεγκρεπόντε) από Δημοκρατία της Βενετίας. 30.000 στρατιώτες και κάτοικοι εκτελέστηκαν.

1475. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Ιάσιου, μεταξύ του Στέφανου το Μεγα της Μολδαβίας  και του Ματθαίου Κόρβίνου, της Ουγγαρίας με την οποία ο Μέγας Στέφανος, αναγνώριζε τον Ματθαίο Κορβίνο ως Κύριο του  με αντάλλαγμα  στρατιωτική βοήθεια στον αγώνα κατά των Τούρκων

1542. Οι Γάλλοι κατέλαβαν τη Φλάνδρα. 


1561.Τελεστηκαν στην  Μόσχας τα θυρανοίξια  του  καθεδρικού ναού  του Αγίου Βασιλείου.

1573. Κατά τον ογδονταετή πόλεμο,οι Ισπανοί υπό τον δούκα της Άλμπα ,έπειτα από επτάμηνη πολιορκία κατέλαβαν το Χάαρλεμ της Ολλανδίας. 

1679. Ο Κάρολος Β΄ της Αγγλίας υπέγραψε το «Χάμπεας Κόρπους». 

1690. Νίκη των Προτεσταντών του Γουλιέλμου Γ΄ της Οράγγης επί των Καθολικών υπό τον Ιάκωβο Α΄  στη μάχη του Μπόιν.

1704. Ο Κάρολος ΙΒ της Σουδίας εγκατέστησε στον θρόνο της Πολωνίας τον Στανίσλαο Λεζύνσκι με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος με τους οπαδούς του Αυγουστου του Δυνατού της Σαξωνίας. 


1789. Στο Παρίσι, ο επαναστάτης δημοσιογράφος Καμίλ Ντεμουλέν εκανε μια ομιλία σε απάντηση της απομάκρυνσης  του υπουργού Οικονομικών Ζάκ Νεκέρ που ενθάρρυνε τους «πολίτες» να πάρουν τα όπλα για να ξεκινήσει η κατάληψη της Βαστίλης δύο ημέρες αργότερα.

1790. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον διαχωρισμό της γαλλικής εκκλησίας από το Βατικανό και έκανε τους ιερείς τους δημοσίους υπαλλήλους.

1806. Στο Παρίσι, υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, από δεκαέξι γερμανικά κρατίδια που εγκατέλειψαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία καταργήθηκε στις 6 Αυγούστου. Η Συνομοσπονδία διαλύθηκε το 1813, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη Μάχη της Λειψίας.


1822. Ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες έφτασε στις 12/24 Ιουλίου στο Άργος και στρατοπέδευσε γύρω από το Φρούριο της Λάρισας στο οποίο είχαν οχυρωθεί 700 Έλληνες με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη. 

1843. Με Βασιλικό Διάταγμα παραχωρήθηκε το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στους Ρότσιλντ οι οποίοι είχαν βάλει στο χέρι την Εθνική Τράπεζα. 

1848. Έληξε το Σλαβικό Συνέδριο της Πράγας 



1856. Σκοτώθηκε κοντά στο Ζεμενό της Βοιωτίας ο λήσταρχος Χρήστος Νταβέλης. Μεγάλη δύναμη χωροφυλάκων κατόρθωσε να περικυκλώσει, την συμμορία και κατά τη σύγκρουση που ακολούθησε, ο Νταβέλης προσφέρθηκε να μονομαχήσει μέχρι θανάτου με τον πρώην σύντροφό του, Γιάννη Μέγα. Ο Μέγας, με μανία εκδίκησης εναντίον του πρώην αρχηγού του, όρμησε για να του κόψει το κεφάλι με τη λόγχη του όμως ο Νταβέλης πρόλαβε να σκοτώσει τον Μέγα, αλλά τον σκότωσε «υπουλα» άλλος Χωροφύλακας . Οι Χωροφύλακες έκαψαν το κεφάλι του Νταβέλη και καρφωμένο σε ένα κοντάρι στήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος σε κοινή θέα.

1859. Οι Βούλγαροι του Κιλκίς απεύθυναν υπόμνημα στον Πάπα Πίο Θ, ζητώντας του να γίνει δεκτή η βουλγαρική εκκλησία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το πρωί της 12 Ιουλίου ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ εβαλε την υπογραφή του στην Συνθήκη της Βιλαφράνκα την οποία συμφώνησαν η Γαλλία και η Αυστρία και με την οποία διαφωνούσε ο Καβούρ. Οι τελικοί όροι της ανακωχής ήταν: Ο Ναπολέων Γ και ο Φραγκίσκος Ιωσήφ θα ευνοούσαν τη δημιουργία μιας ιταλικής Συνομοσπονδίας με πρόεδρο τον Πάπα. Η Αυστρία παραχωρούσε τη Λομβαρδίας στη Γαλλία με εξαίρεση τα φρούρια της Μάντοβα και της Πεσκιέρα. Η Γαλλία θα μετέφερε την Λομβαρδία στο Βασίλειο της Σαρδηνίας. Το Βένετο θα ήταν μέρος της νέας ιταλικής Συνομοσπονδίας αλλά παρέμενε στην κατοχή της Αυστρίας. Ο Ναπολέων Γ΄ και ο Φραγκίσκος Ιωσήφ ζήτησαν από τον Πάπα να θεσπίσει πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στα παπικά κράτη. Ο Καβούρ και η κυβέρνηση του υπέβαλαν τα παραιτήσεις τους στις 12 Ιουλίου. 

1908. Άρχισε στην Πράγα το πρώτο «Νέο σλαβικό» Συνέδριο. 

1913. Κατά τον Β 'Βαλκανικό Πόλεμο, η 2η Βουλγαρική Στρατιά βρισκόταν στις 11/24 Ιουλίου στη γραμμή Χασάν Πασά, Βίντρεν, Σιμιτλή, Ουράνοβο, ύψωμα 1378, που κάλυπτε την περιοχή της Άνω Τζουμαγιάς. Στις 12 Ιουλίου τα ελληνικά τμήματα εξαπέλυσαν επίθεση στον δεξιό και κεντρικό τομέα του μετώπου, στα στενά της Κρέσνας , όμως η σθεναρή αντίσταση των Βουλγάρων, το ανώμαλο έδαφος και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέφεραν αρχικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Στο ύψωμα 1.378 της Τζουμαγιάς σκοτώθηκαν ο ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου ή «Βελισσάρης» και ο ταγματάρχης Γεώργιος ΚολοκοτρώνηςΤο ελεύθερο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) στο οποίο είχαν εισέλθη οι ελληνικές στις 11 Ιουλίου εόρτασε την απελευθέρωση του. Τα στρατεύματα του Βασίλειου της Σερβίας άρχισαν την πολιορκία του Βίντιν. 

1917.Τα Γερμανικά στρατεύματα στο Υπρ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το «αέριο μουστάρδας». 

1920 . Το 3/40 σύνταγμα Ευζώνων μπήκε χωρίς αντίσταση και απελευθέρωσε την Αδριανούπολη, γενόμενο δεκτό με ενθουσιασμό από τους Έλληνες κάτοικους. Άνοιξε επίσημα τη διώρυγα του Παναμά. Η Σοβιετική Ρωσία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης, και η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία. 



1921. Έληξε στη Μόσχα το τρίτο Συνέδριο της Κομμουνιστικής  Διεθνούς.
Άφιξη στη Σμύρνη του πρωθυπουργού Δημήτριου Γούναρη που στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Κιουτάχεια για να συναντηθεί με τον βασιλιά


1933 .Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να ορίσει κατώτατο ωρομίσθιο τα 33 σεντ ανά ώρα. 

1935. Έληξε ο πόλεμο του  Τσάκο μεταξύ Παραγουάης και Βολιβίας.

1941. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας στον κοινό αγώνα ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.
 Η Λουφτβάφε άρχισε τον βομβαρδισμό της Μόσχας. Στην Τσετίνιε, οι «Μαυροβούνιοι» πατριώτες ανακήρυξαν το κυρίαρχο και ανεξάρτητο Μαυροβουνιο υπό την προστασία της φασιστικής Ιταλίας. 



1943. Κατά τη  Μάχη του Κουρσκ εγινε η αρματομαχία στο σιδηροδρομικό σταθμό Προχορόβκα. Νίκη των Σοβιετικών επί των Γερμανών, που είχαν περισσότερους από 12.000 νεκρούς . Στη Γερμανία, οι αντιναζιστές ίδρυσαν την Εθνική Επιτροπή Ελεύθερης Γερμανίας. Βομβαρδισμός  στην Σικελία  από τους Συμμάχους του Αγκριτζέντο,με περισσότερα από 300 θύματα και 200 τραυματίες.
1944. Στις 20:00 το βράδυ της 12ης Ιουλίου το 2/39 σύνταγμα του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην Αμφιλοχία όπου βρίσκονταν τμήματα Ορεινών Κυνηγών της 104ης Μεραρχίας Αυτή ήταν η μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ σε όλη την διάρκεια της Κατοχής. 


 1948. Στη Βουλγαρία εθνικοποιήθηκαν οι ιδιωτικοί εκδοτικοί οίκοι.

1950 . Ο Ρενέ Πλεβέν έγινε Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Η Τσεχοσλοβακία ψήφισε νόμο που υποχρέωνε  από όλους εκείνους που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το λαϊκό-δημοκρατικό σύστημα να τοποθετηθούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.


1956. Ο βρετανός πρωθυπουργός Άντονι Ίντεν δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνησή του έχει αποδεχθεί την αρχή της αυτοδιάθεσης για την Κύπρο, είπε όμως ότι «η εφαρμογή της όμως δεν ήταν δυνατή λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας».


1958. Τουρκική διακοίνωση προς το Λονδίνο για τις «βιαιότητες» των Ελληνοκυπρίων εις βάρος «αθώων Τούρκων» όπου τονιζόταν η απόφαση της Τουρκίας να λάβει μέτρα σε περίπτωση αδυναμίας της Βρετανίας να το πράξει. Σκοτώθηκε από Τούρκους στη Λεμεσό ο 34χρονος Γεώργιος Δρουσιώτης.

1959 . Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ επισκέφτηκε τη Μόσχα. 

1960. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δαχομέης , του Νίγηρας, της Άνω Βόλτα, της Ακτής του Ελεφαντοστού, του Τσαντ, της Κεντρικής Αφρικής και του Κονγκό.



1979. Η κυβέρνηση Καραμανλή επιστράτευσε τους τραπεζοϋπαλλήλους που απεργούσαν για επτά ημέρες για να επιβάλουν το πενθήμερο στις Τράπεζες. 

1988. Το Περιφερειακό Σοβιέτ του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποφάσισε την απόσχιση της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν. 


1990. Ο ανακριτής κάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάκριση για την Τράπεζα Κρήτης. Ο Μπόρις Γιέλτσιν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα.  

1992. Στα χωριά της Σρεμπρενίτσα,  Ζαλάζιε, Σάσε και Μπιλιάτσα οι μουσουλμάνοι  με επικεφαλής τον Νάσερ Όριτς, κατακρεούργησαν 70 Σέρβους.

1993. Άρχισε η λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου .

 1994 .Δημοψήφισμα στην Αυστρία επικήρωσε την ένταξη στην ΕΕ .

1997. Η  ETA εκτέλεσε τον δημοτικό σύμβουλο του Λαϊκού Κόμματος στην βασκική πόλη της Ερμούα Μιγκέλ Άνκελ Μπλάνκο τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο για 48 ημέρες.

2001. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν μαύρη λίστα των χωρών που δεν άρχισαν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο κατάλογος περιλάμβανε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβία. 

2004. Στην Ποντγκόριτσα, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε το νόμο περί κρατικών συμβόλων, που όριζε  ότι η σημαία είναι κόκκινη με τον χρυσαετό και στη μέση του εχει το οικόσημο της δυναστείας τωνΠέτροβιτς.
2005. Αλβέρτος του Μονακό ορκίστηκε  νέος πρίγκιπας του Μονακό

2006. Επιχείρηση της Χεζμπολάχ  στο ισραηλινό έδαφος.Σκοτώθηκαν  οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες και  δυο  αιχμαλωτίστηκαν. Ακολούθησε ο Δεύτερος Πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου

2010. Στη Βενετία άρχισε να λειτουργεί ο  πρώτος στον κόσμο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση  υδρογόνου.

2014. Οι ΟΥΚΟΙ  βομβάρδισαν την Μαρίνκα  του Ντόνετσκ. Τουλάχιστον 10 άμαχοι  νεκροί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εναντίον των ηγετών των ρωσόφωνων του Ντονμπας και του Λουγκάνσκ.

2015. Στην αντισφαίριση, Ο Σέρβος  Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε στον τελικό του απλού του Γουίμπλεντον τον Ιουδαίο Ρότζερ Φέντερερ και κατέκτησε τον τίτλο για 2η συνεχή χρονιά και 3η στην καριέρα του. 

2016. Το  Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των Φιλιππίνωνστην διαφορά τους με την Κίνα  κρίνοντας ότι η Κίνα δεν έχει δικαιώματα επί του μεγαλύτερου μέρους των υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...