1/11/23

Η 1η Νοεμβρίου 1940 .5η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου. Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση στο Καλπάκι.

Οι Ιταλοί για να κάμψουν το ηθικό των Ελλήνων βομβάρδιζαν  την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Κόρινθο αλλά και την Κέρκυρα. 
Στο μέτωπο.το ιταλικό πυροβολικό βομβάρδιζε συνεχώς τις θέσεις της 8ης Μεραρχίας επί των υψωμάτων Γκραμπάλα, Καλπάκι και Ασσόνισα, με ελάχιστη αποτελεσματικότητα. 
 
Οι Ιταλοί έστειλαν και περιπόλους για αναγνώριση.
 Τρία Μπλένχάϊμ της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού βομβάρδισαν το ιταλικό αεροδρόμιο της Κορυτσάς, και επλήγη η αίθουσα ενημέρωσης. 
 Επτά Ρ24 της 21ης Μοίρας Διώξεως, αντιμετώπισαν ιταλικό σχηματισμό που είχε ως αποστολή το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης. 
 Στον τομέα της Πίνδου κατά την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Γραμμής «Γύφτισσα – Οξυά», έπεσε μαχόμενος ο 29χρονος διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού , υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, από την ιταλοκρατούμενη Χάλκη της Δωδεκανήσου. 
Τη διοίκηση του λόχου ανέλαβε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, που και εκείνος ακολούθησε τον Διάκο στη λεωφόρο των ηρώων.

 Ο Παπάγος, δεν εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε:
 
Tο Γενικό Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν 147 την 1η Νοεμβρίου 1940, ανακοίνωσε:

Οι επιχειρήσεις στην Ήπειρο πραγματοποιούνται σε τακτική βάση. Οι δυνάμεις μας έχουν φτάσει στον οδικό κόμβο Καλπακίου. 
Το έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον υποχωρούντα εχθρό συνεχίζεται. 
 Στη Βόρεια Αφρική, οι φάλαγγές μας επιτέθηκαν στις εχθρικές δυνάμεις και τις καταδίωξαν μέχρι το Alam el Samm (40 χλμ. ανατολικά του Sidi el Barrani). Η αεροπορία μας εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον εχθρικών θέσεων ενώ αντιμετώπιζε εχθρικά μαχητικά, με τα οποία ενεπλάκη σε σκληρές μάχες. Επτά εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Τρία από τα αεροσκάφη μας αγνοούνται. 
Η εχθρική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στα αεροδρόμια της Μαρμαρικής, προκαλώντας έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. μικρές υλικές ζημιές. 
 Στην Ανατολική Αφρική, εχθρικές αεροπορικές επιδρομές στην Adigalla με μικρές ζημιές, τρεις ντόπιοι τραυματίες. στο Agordàt χωρίς συνέπειες. Η εχθρική αεροπορία έριξε αρκετές βόμβες στη Νάπολη, μία από αυτές εμπρηστική, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές στο Bagnoli, την Porta Capuana και το Pomigliano d'Arco. Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...