8/3/24

Η πρόχεια σχεδιασμένη "ερασιτεχνική απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου που έγινε στις 8 Μαρτίου 1970

       

Οργανωτές της επιχείρησης δολοφονίας του Μακάριου ήταν 
ο συνταγματάρχης Δ. Παπαποστόλου ,ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης 
και ο σωματοφύλακας του Μακαρίου Αθανάσιος Πουλίτσας. 
 Αν επιτύχαναν, Πρόεδρος θα γινόταν ο Κληρίδης. 

Στις 5 Μαρτίου του 1969, ο Γεωρκάτζης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν δημιουργήσει το «Ενιαίο Κόμμα Εθνικοφρόνου Παρατάξεως», με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη. 
 
Ο εκτελεστής του Μακαρίου σ,ύμφωνα με το σχέδιο θα ήταν ο Αδάμος Χαρίτωνος, στον οποίο τον Ιανουάριο του 1970, παρέδωσε ένα πιστόλι ο Δημ. Παπαποστόλου, που του υπέδειξε, (όπως κατεθεσε στο δικαστηριο ο Χαρίτωνος) σε περίπτωση σύλληψης να πει ότι ήταν εντεταλμένος από τον Γεωρκάτζη. 
 
Όταν ο Αδάμος είπε ότι δεν  γνώριζε τον Γεωργάτζη , ο Παπαποστόλου του είπε ότι «ο Γεωρκάτζης ούτως ή άλλως δεν θα ζούσε για να διαμαρτυρηθεί». 
 
Το σχέδιο για τη δολοφονία του Μακάριου είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1970, κατά την επιστροφή του Μακαρίου από την Κένυα.
 Την επίθεση ανέλαβαν οκτώ άνδρες από την Εθνική Αντίσταση του Μιχαλάκη Ρωσσίδη και από τους εμπίστους του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.
 Οι συνωμότες χτύπησαν το ελικόπτερο του Αρχιεπισκόπου , από την Ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου, με ένα «Μπρεν», καθώς απογειωνόταν από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου. 
 
Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο Έλλην ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, αν και σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιά, κατόρθωσε να προσγειώσει το ελικόπτερο σε κοντινό οικόπεδο. 
 
Ο Μακάριος, μετά την προσγείωση δεν απομακρύνθηκε του Ε/Π, αλλά έσπευσε στο παρακείμενο δρόμο, όπου σταμάτησε ένα διερχόμενο φορτηγάκι και με την βοήθεια του οδηγού, μετέφεραν τον Ταγματάρχη Παπαδογιάννη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά επέστρεψε στον χώρο προσγείωσης.

Σχεδόν αμέσως συνελήφθησαν 11 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν αργότερα 4.
 
Οι Αδάμος Χαρίτωνος, Αντωνάκης Γεναγρίτης, Αντωνάκης Σολομώντος και Γεώργιος Ταλιαδώρος.
 
Από την Αθήνα γνώριζαν για την δολοφονία το κλιμάκιο της Cia, και ο Ταξίαρχος της Στοάς του «Πυθαγόρα» Δημήτριος Ιωαννίδης, που είχε σιωπήσει για την απόπειρα κατά του αδελφού Παπαδόπουλο όπως επίσης ο «αδελφός» Κωνσταντίνος Ασλανίδης. 

 Ως γνωστόν , η Cia και επομένως η ΚΥΠ γνώριζαν την παρουσία του Αλέκου Παναγούλη στην Κύπρο και τις επαφές του για να οργανωθεί η δολοφονία του Γεωργίου Παπαδόπουλου. 

 Ο υπουργός εσωτερικών και αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολύκαρπος Γεωρκάτζης εντόπισε τον Παναγούλη και τον βοήθησε με τα εκρηκτικά μεν, αλλά ενημέρωσε δε και τους Ασλανίδη – Ιωαννίδη, προσωπικά. 
 
Η απόπειρα απέτυχε και ο Γεωρκάτζης υποχρεώθηκε το 1968. σε παραίτηση. 
 
Η δολοφονία του Γεωρκάτζη, που έγινε επτά ημέρες μετά την απόπειρα κατά του Μακαρίου στις 15 Μαρτίου του 1970, σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Μια Μηλιά της Λευκωσίας , έγινε μάλλον από τον Πουλίτσα , και είχε αποφασιστεί πολύ πριν, όπως  μας δείχνει η δήλωση Παπαποστόλου  προς  τον Αδάμο Χαριτωνος.
 
Και επειδή θυμήθηκα τους «αδελφούς» της Χούντας , ο Κουφός, ο επονομαζόμενος και «εθνάρχης», που ανέλαβε την εξουσία το 1974 μετά την ανατροπή της βάρδιας Ιωαννίδη, ήταν μέλος της «στοάς Αριστοτέλης». 

 Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε, ότι η κατάληψη της μισής Κύπρου από τους Τούρκους το 1974, είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής μασονίας. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

ΥΓ. Στις 8 Μαρτίου 1973 , οι Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο καθαίρεσαν  τον  Μακάριο, από Αρχιεπίσκοπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: