12/5/24

Η 12η Μαΐου στην Ιστορία

Η 12η Μαΐου είναι η 133η ημέρα  του δίσεκτου 2024. Απομένουν 233 μέρες μέχρι το τέλος του έτους996.Εγκαινιάστηκε στο παλιό Κίεβο η πρώτη πέτρινη εκκλησία των Ρως από τον Βλαντίμιρ Σβιατοσλάβιτς η Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε από Έλληνες μηχανικούς στον τόπο του θανάτου του Πρωτομάρτυρα Βαράγκου Θεόδωρου και του γιου του Ιωάννη. Η εκκλησία καταστράφηκε το 1240 από τους Μογγόλους. 

1082.Στη μάχη του Μάϊλμπεργκ, στην Αυστρία, ο Χέρτζοκ (Δούκας) της Βοημίας Βράτισλαβ Β, με 8.000 άνδρες νίκησε τον αντίπαλό του εκλέκτορα της Αυστρίας Λεοπόλδο Β που παρέταξε μόνο 3500.

1191. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγαρία της Ναβάρρας.


1328. Ο Αντίπαπας Νικόλαος Ε΄ χειροτονήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη από τον επίσκοπο Βενετίας .

1364. Ιδρύθηκε  στην Κρακοβία το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Πολωνίας.


1465. Απεβίωσε στη Ρώμη ο μικρότερος γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση,  Θωμάς Παλαιολόγος, έχοντας ασπασθεί τον καθολικισμό . Την κηδεμονία των παιδιών του, του Ανδρέα, του Μανουήλ και της Ζωής(μετέπειτα τσαρίνας της Ρωσίας), ανέλαβε ο καρδινάλιος Βησσαρίων, που φρόντισε να ανατραφούν σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα.

1497. Μετά την «Πυρά της ματαιοδοξίας», ο Ισπανός Πάπας Αλέξανδρος 6ος Βοργίας, αφόρισε τον Δομινικανό μοναχό Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα που ήταν κυβερνήτης της Φλωρεντίας και «μεταρρυθμιστής» . Ο Πάπας Αλέξανδρος το 1498 ζήτησε την σύλληψη και θανάτωσή του. Ένα εξαγριωμένο πλήθος τον συνέλαβε στις 8 Απριλίου. Τον έκαψαν στις 23 Μαΐου 1498.

1525. Κατά την επανάσταση των Αγροτών στη Γερμανία διεξήχθη η πολύνεκρη και καταστροφική για τους αγρότες μάχη του Μπέμπλινγκεν , όπου σκοτώθηκαν πάνω από 3000 χωρικοί ενώ από τους μισθοφόρους της Σουηβικής Ένωσης λιγότεροι από 50. 

1570 .Με Ουκάζιο του Τσάρου Ιβάν του Τρομερού, δημιουργήθηκε το Σώμα των  Κοζάκων του Ντον 1588
. Η 12 Μαΐου 1588, είναι γνωστή ως «η ημέρα των οδοφραγμάτων» στο Παρίσι. Οι καθολικοί οπαδοί του ηγέτη της Ιεράς Λίγκας, Δούκα του Γκυζ, ή Ερρίκου της Λωραίνης , υπό τον συντονισμό του πρέσβη, της Ισπανίας Μπερναρντίνο ντε Μεντόζα, εξεγέρθηκαν και απέκλεισαν με πρόχειρα οδοφράγματα από καρότσια, ξύλα και πέτρες τα κυριότερα σημεία της πόλης, πολιορκώντας ετσι τον βασιλιά με τους Ελβετούς Φρουρούς του στο Λούβρο. Ο Δούκας του Γκυζ δέχθηκε το επείγον μήνυμα από τον βασιλιά και επέτρεψε την αναίμακτη απόσυρση των βασιλικών στρατευμάτων. Μαζί τους έφυγε και

ο Ερρίκος Γ΄, (γνωστός και ως Ερρίκος της Πολωνίας), που κατέφυγε στο Μπλουά.

1664. Στις Βερσαλλίες η πρεμιέρα της κωμωδίας του Μολιέρου «ο Ταρτούφος» 

1671. Στη Μονή Όστρογκ, στο Μαυροβούνιο πέθανε ο μοναχός ο Βασιλίε Γιοβάνοβιτς που αγιοποιήθηκε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία . Ο Άγιος Βασίλειος Οστρόσκι.

1689. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, ως κυβερνήτης της Ολλανδίας και βασιλιάς της Αγγλίας, στο πλαίσιο του εννεαετούς Πολέμου συνομολόγησε τη Μεγάλη Συμαχία της Βιέννης με τον λεοπόλδο της Αυστρία, τον Κάρολο της Ισπανίας, τον Κάρολο της Σουηδίας και τον Εκλέκτορα Βαυαρίας εναντίον του Λουδοβίκου και της Γαλλίας.

1731 .Στη Ρωσία, άρχισε η ναυσιπλοΐα στο κανάλι «Λατόγκα». Αυτό το κανάλι έγινε το τρίτο μεγαλύτερο εργοτάξιο της εποχής του Μεγάλου Πέτρου μετά την Αγία Πετρούπολη και την Κροστάνδη.

1743. Η Μαρία Θηρεσία , μετά την κατάληψη του Μονάχου, της πρωτεύουσας του εκλέκτορα της Βαυαρίας Κάρολου Αλβέρτου, ο οποίος είχε καταλάβει την Βοημία και είχε λάβει το βοημικό στέμμα , στέφτηκε βασίλισσα της Βοημίας, τρία χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της Καρόλου ΣΤ.

1776.Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Τυργκό επειδή ήθελε να φορολογήσει τους αφορολόγητους και ήταν αντίθετος με τον υπέρμετρο δανεισμό της αμερικανικής επανάστασης.

1797
Στις 12 Μαίου 1797 σήμανε το τέλος της Γαληνοτάτης. Παραιτήθηκε ο τελευταίος Δόγης της Βενετίας, ο Λουδοβίκος Μανίν , και το Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας έκανε την τελευταία του συνεδρίαση, ενώ τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βρίσκονταν στις πύλες της Βενετίας. 

1804. Κατά την πρώτη Σερβική Επανάσταση απελευθερώθηκε το Ποζάρεβατς.

1815. Κατά τον Ναπολιτάνικο πόλεμο, τα αυστριακά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Φρίντριχ φον Μπιάνκι κατέλαβαν την Λ' Άκουιλα.

1821. Τη νύχτα της 12//24 Μαΐου ισχυρή δύναμη των Τούρκων από την Τρίπολη επιτέθηκε στους οχυρωμένους έλληνες επαναστάτες στο Βαλτέτσι. Η μάχη κράτησε 23 ώρες και οι Έλληνες κέρδισαν μία από τις λαμπρότερες νίκες της Επαναστάσεως. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς και 500 τραυματίες.

1830. Στάση εναντίον του εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στο Λιμένι, της Μάνης. Ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία του Ισημερινού

1854. Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν τον Πειραιά και την Αθήνα . Αυτοί μετέδωσαν τη χολέρα που θέρισε το 10% των Αθηναίων.

1876 . Σκοτώθηκε σε ενέδρα ο Γκεόργκι Μπενκόφσκι, ένας από τους ηγέτες της βουλγαρικής εξέγερσης του Απριλίου, 

1881. Η Τυνησία έγινε Γαλλικό προτεκτοράτο.

1886. Υπογράφηκε ανακωχή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα. Η ανακωχή ήταν προϊον του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Αγγλογάλλοι.


1902. Ιδρύθηκε στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάστηκε TITAN.

1912. Ιταλικά αγήματα αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν την Κάλυμνο, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Λέρο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, την Πάτμο και την Τήλο.

1919. Η Εθνοσυνέλευση του Βερολίνου απέρριψε τους όρους των Συμμάχων

1925. Ο Πολ φον Χίντενμπουργκ ορκίστηκε ως ο δεύτερος Πρόεδρος της Γερμανίας . Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης ενέκρινε το πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα.


1926. Στην Πολωνία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Στρατάρχη Iωσήφ Πιλσούντσκι εναντίον του πρωθυπουργού Βίτος.

1928. Με διάταγμα καταργήθηκε η διπλή νομισματική βάση Η χρυσή δραχμή έπαψε να κυκλοφορεί επίσημα ως μεταλλικό νόμισμα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκχωρήθηκε το δικαίωμα να κόβει και να εκδίδει μεταλλικά νομίσματα αξίας μέχρι 20 δραχμών.

1932. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί Τύπου. Στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ βρέθηκε νεκρός ο μικρός γιος του Τσαρλς Λίντμπεργκ, δέκα εβδομάδες μετά την απαγωγή του.

1937. Μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου Η , στις 10 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους , λόγω του σκανδάλου με την Γουόλις Σίμπσον, ο Γεώργιος ΣΤ' στέφτηκε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.στο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Η τελετή μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BBC.

1938. Η Γερμανία αναγνώρισε το φιλο-ιαπωνικό κράτος-μαριονέτα Μαντσούκο  στη Μαντζουρία

1940. Η ΡΑΦ με 35 αεροσκάφη βομβάρδισε το Μενχενγκλάντμπαχ στη Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας στοχεύοντας το εργοστάσιο όπλων Κρουπ.

1942. Στην ανατολική Ουκρανία ξεκινησε η μάχη του Χάρκοβο που διήρκεσε μέχρι τις 28 Μαΐου .

1943. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έφθασε στις ΗΠΑ για τη δεύτερη συνδιάσκεψη της Ουάσιγκτον. Με την παράδοση του Γερμανού στρατηγού Χανς φον Άρνιμ στην Τυνησία έληξαν οι μάχες στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Α/Τ "Κανάρης", με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Δαμηλάτη,  συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις της Β. Αφρικής, αποβίβασε άγημα στην νησίδα Ζέμπρα κοντά στην Τύνιδα στο οποίο  παραδόθηκε η  φρουρά της, από  120 Ιταλούς και Γερμανούς.

1944. Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις ανέλαβαν την εκκαθάριση της περιοχής βορείως της γέφυρας Παππάδων Δράμας.

1947.Εγκαινιάστηκε το στρατόπεδο της Μακρονήσου.

1949. Έληξε ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου από την ΕΣΣΔ αφού έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε μιας και οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

1955. Στην Ελλάδα, υπογράφηκε η σύμβαση για την ανέγερση του  θερμοηλεκτρικού εργοστασίου Πτολεμαΐδας
1956. Ο Διγενής ζήτησε την εκτέλεση του Χάρτινγκ.

1961. Ο Μιχαήλ Μποτβίνικ νίκησε τον Μιχαήλ Ταλ  και ανέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή σκακιού.

1965.Το σοβιετικό Λούνα 5 χάθηκε στη Σελήνη. Η Δυτική Γερμανία αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Βόνη.
 1967. Υπογράφηκε στη Σόφια η νέα συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Βουλγαρίας.  
1969. Στη Μεγάλη Βρετανία, ψηφίστηκε ο νόμος για τη μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων  από 21 στα 18 έτη.

1974 . Το 88% των  Ιταλών ψηφοφόρων ψήφισαν στο δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου περί διαζυγίου, και το 59,3%  ψήφισε «ΟΧΙ».Ο νόμος Φορτούνα-Μπασλίνι παρέμεινε σε ισχύ.

1975 . Το Περιστατικό Μαγιαγκέζ: Το καμποτζιανό ναυτικό αιχμαλώτισε το αμερικανικό εμπορικό πλοίο «Α/Π Μαγιαγκέζ» σε διεθνή ύδατα.
1977.Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης που οργανώθηκε στη Ρώμη από το Ριζοσπαστικό Κόμμα για την επέτειο του δημοψηφίσματος για το διαζύγιο, υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία και σκοτώθηκε η 19χρονη Τζωρτζιανα Μάσι

1985. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Γερμανός πραγματοποίησε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ημιτελής Ναό του Αγίου Σάββα η οποία σηματοδότησε την συνέχιση της κατασκευής του.

1988. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι oi ασθενείς με AIDS. ξεπέρασαν τις 34.000.

1991. Οι Σέρβοι της Κράινα ψήφισαν σε δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης με τη Σερβία, με 99% «ναι». Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπόρις Γέλτσιν συμφώνησαν να υπογράψουν μια νέα Συνθήκη Ένωσης.

1992. Η συνέλευση των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη συνεδρίαση της στη Μπάνια Λούκα εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη συγκρότηση του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση του πρακτορείου ειδήσεων SRNA. Ανίκανοι να εμποδίσουν την εξάπλωση της σύγκρουσης αποχώρησαν και οι τελευταίοι παρατηρητές της ΕΟΚ. Στη Σρεμπρενίτσα, οι μουσουλμανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Νάσερ Όριτς επιτέθηκαν στα χωριά Ζάλαζη, Σάσε, Μπιλγιάτσα και Ζγκόνι, όπου  70 Σέρβοι  σκοτώθηκαν , Στη  Γκοράζντε οι Μουσουλμάνοι εξόντωσαν την οκταμελή σερβική  οικογένεια Ντέλιτς

1993. Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι ενέκριναν το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Όουεν.

1997. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο πρόεδρος της Τσευσενίας Ασλάν Μασχάτοφ υπόγραψαν τη συνθήκης ειρήνης με την οποία τερματίστηκε ο Πρώτος Τσετσενικός Πόλεμος.

1999 .Κατά τη 50η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας βομβάρδισαν ξανά τη Νις. 14 άμαχοι τραυματίστηκαν. Στην κοιλάδα του παραπόταμου του Ντρίνα, τον Λήμ , έπεσαν βόμβες διασποράς, και χτυπήθηκαν τρία φορτηγά, που πήγαιναν προς την Ούζιτσε.4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2 τραυματίστηκαν
Βομβαρδίστηκαν ακόμα  το Βλαντίτσιν Χαν όπου δύο σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν. Βόμβες έπεσαν και  στο Πάρατσιν και στην Βράνιε. Βομβαρδίστηκε ξανά και η Κουρσούμλια. Στο Κόσοβο οι στόχοι ήταν στο Ποντούγιεβο, στο  Βουστριτς, στην Κόσοβσκα  Καμένιτσα, το Οράχοβατς, τη Στίμλιε και το Λίπιαν.

2002 .Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ ξεκίνησε  πενθήμερη επίσκεψη στην ΚούβαΣτο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, καταστράφηκε ολοσχερώς το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Μπουράν»

2003 . Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμεντ Κατάμι επισκέφθηκε στο Λίβανο
 Δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τσετσενία. Τουλάχιστον 75 νεκροί.Εκατοντάδεςοι τραυματίες.


2004.Ορκίστηκε Πρόεδρος της πΓΔΜ ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκ.

2008. Σεισμός εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα. Σκοτώθηκαν 69.016. 374,000 τραυματίστηκαν και 5000000 έμειναν άστεγοι. 18.830 παραμένουν αγνοούμενοι

2010. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε την επιβολή μέτρων λιτότητας με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με σκοπό την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

2011. Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι έπειτα από 2 εβδομάδες σιωπής πραγματοποίησε τηλεοπτική εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση.

2012. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέστρεψε για να πεθάνει στη χώρα του έπειτα από  θεραπεία για καρκίνο στην Κούβα. Ο Κάρολος Παπούλιας έπειτα από τρεις αποτυχημένες εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε σύσκεψη Αρχηγών στο πλαίσιο της 4ης εντολής.Ανακάλυψη νέων τμημάτων του ημερολογίου των Μάγιας.

2013.Στις βουλευτικές εκλογές  στη Βουλγαρία το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ του Μπόικο Μπόρισοφ έλαβε το 30,5% των ψήφων, και έβγαλε 97 βουλευτές ακολουθούμενο από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σεργκέι Στάνισεφ (BSP) με 26,6% και 84 βουλευτές. Οι Τούρκοι με 11,3% έβγαλαν 36 και το Εθνικιστικό ΑΤΑΚΑ που πήρες 7% εξέλεξε 23.

2014.Οι ρωσόφωνοι   στο Ντόνετς και στο Λουχάνσκ μετά τα δημοψηφίσματα που οργάνωσαν ανακηρύξαν  την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Νρόνετσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

2016. Η Γερουσία της Βραζιλίας  με ψήφους 55 προς 22 αποφάσισε  να ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλλς, εξαιτίας της επιβολής με διάταγμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που διευκολύνουν τόσο τις προσλήψεις όσο και τις απολύσεις.


2022
Πέθανε (εντελώς) ξαφνικά μια 34χρονη μητέρα 2 παιδιών, στην Άρτα και  στην Κατερίνη πέθανε 18χρονος που έπασχε
«από ξαφνική αδιαθεσία». Το τηλεσκόπιο «Event Horizon» κατέγραψε μια εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας «Sagittarius A».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνια από την προδοσία στην Μικρά Ασία. Η αδυναμία λήψης αποφάσεων. Η 23η Ιουνίου 1922

  Στις 22 Ιουνίου 1922, οι «5», Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιον Μπαλτατζής καὶ Νικόλαος Θεοτόκης μαζί ...