9/5/24

Η 9η Μαΐου στην ΙστορίαΗ 9η Μαΐου είναι η 130η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 236 ημέρες ως το τέλος του έτους

328. Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέχτηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

1087. Άφιξη των λειψάνων του Αγίου Νικολάου των Μύρων στο Μπάρι, που τα έκλεψαν έμποροι  μετά την πτώση της Λυκείας στα χέρια των Τούρκων.

1204. Μετά την άρνηση του Ενρίκο Ντάντολονα γίνει Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης , οι Σταυροφόροι εξέλεξαν τον νέο, έντιμο, ευσεβή και δημοφιλή, Βαλδουίνο ΣΤ του Αινώ ως Βαλδουίνος Α΄ της Κωνσταντινούπολης.
Η εκλογή του έγινε στις 9 Μαΐου 1204 και η στέψη του στις 16 Μαΐου 1204 στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας σύμφωνα με το Βυζαντινό τελετουργικό.

1364. Οι Βενετοί κατέπνιξαν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. 


 1435.
 Κατά τη διάρκεια του ‎‎Εκατονταετούς Πολέμου, νίκη 1800 ‎‎Γάλλων‎‎ εναντίον 3000 ‎‎Άγγλων,‎‎ ‎‎ ‎‎στη Μάχη του Ζερμπερουά της Πικαρδίας. 

1469. Συνθήκη του Σεντ Ομέρ, μεταξύ του Δούκα της Βουργουνδίας Καρόλου του Τολμηρού, και του Δούκα της Αυστρίας Σιγισμόνδου των Αψβούργων. Η συνθήκη προέβλεπε την ανάθεση στον Δούκα της Βουργουνδίας των εδαφών της Άνω Αλσατίας και του Μέλανα Δρυμού που ανήκαν στον Δούκα της Αυστρίας με αντάλλαγμα την καταβολή ποσού 50.000 χρυσών φιορινιών.

1502. Ο Κολόμβος ξεκίνησε από το λιμάνι του Καντίζ με 4 πλοία για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο.

1560. Ο Οθωμανικός Στόλος με διοικητή τον εξωμότη από την Καλαβρία Κιλίτζ Αλή Πασά επιτέθηκε κατά του οχυρού της Τζέρμπας της Τυνησίας, που το υπεράσπιζαν οι στόλοι Ισπανίας, Βενετίας, Γένοβας, Παπικού Κράτος, Δουκάτου της Σαβοϊας και των Ιππότων της Μάλτας. Η μάχη κράτησε μέχρι τις 14 Μαΐου με καταστροφικά αποτελέσματα για τους χριστιανούς αφου οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Τζέρμπα και οργάνωσαν από εκεί την εκστρατεία για την κατάληψη της Μάλτας.

1588. Ερρίκος της Λωρραίνης Α΄ και Δούκας του Γκιζ,
ο ιδρυτής Καθολική Λίγας . εισήλθε με τους οπαδούς του στο Παρίσι παρά την εντολή του Ερρίκο Γ' ο οποίος κάλεσε στο Παρίσι τους Ελβετούς Μισθοφόρους και την Βασιλική Φρουρά. 

1719. Ο Τσάρος Πέτρος Α' διέταξε την απέλαση του τάγματος των Ιησουιτών από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1769. Οι Κορσικανοί αυτονομιστές ηττήθηκαν από τον γαλλικό στρατό στη μάχη Πόντε-Νόβο στην Άνω Κορσική.

1830. (Στις 9/21 Μαΐου), Παραιτήθηκε από υποψήφιος ηγεμόνας της Ελλάδας ο Λεοπόλδος του Σαξκόμπουργκ.

1848. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Ιταλικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας έληξε με υποχώρηση των Ιταλών Πατριωτών η διήμερη μάχη της Κορνούδας που είναι η πρώτη μάχη που διεξήχθη για την Ιταλία.Το ιταλικό απόσπασμα αποτελούνταν από 3000 πατριώτες που στρατολογήθηκαν ως εθελοντές και 1000 επαγγελματίες του παπικού στρατού ,οι οποίοι, και πάλι με πατριωτική επιλογή, αποφασίσαν να μην υπακούσουν στην παπική εντολή να απεμπλακούν από τη σύγκρουση και να επιστρέψουν στις παπικές επαρχίες. Οι Αυστριακοί ήσαν 22000.

1849. Ο Στρατός του Βασιλείου της Σαξονίας με τη βοήθεια των Πρώσων υπό τον Φρίντριχ φον Βάλντερσε κατέπνιξαν την εξέγερση της Δρέσδης . Στα οδοφράγματα στα οποία αγωνίστηκαν ο Μιχαήλ Μπακούνιν και ο Ριχάρδος Βάγκνερ σκοτώθηκαν 343 άτομα. Στην Ιταλία , η Μάχη της Παλεστρίνα. Τα στρατεύματα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας υπό τις διαταγές του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι νίκησαν τον στρατό των Βουρβόνων που βάδιζε για να πολιορκήσει τη Ρώμη.

1854. Κατά την Επανάσταση Ηπείρου και Θεσσαλίας ο Πολιορκημένος από τον Χατζηπέτρο στην Καλαμπάκα Σελήμ Πασάς , μετά την ήττα του στις 5 Μαίου
επεχείρησε να λύσει την πολιορκία επιτιθέμενος κατά των σωμάτων του Κολίνου Πλαπούτα και του Ν. Λεωτσάκου αλλά αποκρούστηκε. Οι απώλειες των τούρκων ήταν 500 νεκροί ενώ των Ελλήνων 19 νεκροί και 20 τραυματίες.


1864.Κατά τον δεύτερο πόλεμο του Σλέσβιχ,
ο μικρός αυστριακός στολίσκος που ταξίδεψε από τη Μεσόγειο στη Βόρεια Θάλασσα υπό τον υποναύαρχο Βίλχελμ φον Τέγκετχοφ, μαζί με τον στόλο της Πρωσίας αντιμετώπισε στη ναυμαχία της Ελιγολάνδης, τον στόλο της Δανίας.
Η ναυαρχίδα των Αυστριακών «SMS Schwarzenberg» κάηκε. Ήταν η τελευταία ναυμαχία ξύλινων σκαφών, και η τελευτάι ναυμαχία του Δανικού στόλου. Η τακτική νίκη των δυνάμεων της Δανίας. δεν είχε πρακτικά αποτελέσματα στην εκβαση του πολέμου.

1873. Αρχή της (πρώτης) Μεγάλης Ύφεσης. Της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη του 19ου αιώνα.
1877. Ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Ρουμανίας. Ισχυρός σεισμός 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις ακτές του Περού και ακολούθησε τσουνάμι. 2.541 νεκροί.

1881.Μετά από πραξικόπημα, σχηματίστηκε η πέμπτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Καζιμίρ Ερνρόθ.

1886. Έναρξη μεθοριακών συμπλοκών στην Θεσσαλία, μεταξύ Ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, που έλαβαν μορφή ακήρυκτου πολέμου. Τμήματα του στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισέβαλαν στο "τουρκικό" εδαφος , για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στην κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. αλλά τρεις μέρες αργότερα υπογράφηκε ανακωχή.

1908 . Άγριο έγκλημα στον Πειραιά. Η 60χρονη χήρα Μαρία Παπαδάκη από τα Σφακιά τεμάχισε το νόθο παιδί της 30χρονης κόρης της, ενώ εκείνη βρισκόταν στο κρεβάτι του τοκετού.

1911. Στο Βελιγράδι Σέρβοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα του Μαΐου και τη δολοφονία του βασιλιά Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς το 1903,ίδρυσαν τη μυστική Εταιρία «Ujedinjenje ili SMRT» (Ενότητα ή θάνατος), με στόχο την απελευθέρωση όλων των Σερβικών εδαφών.Ο Ρώσος επιστήμονας Β. Λ. Ρόσινγκ μετέδωσε την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στον κόσμο. 

1913 .Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Αγίας Πετρούπολης, με το οποίο η Βουλγαρία παρέδωσε τη Σιλίστρα και 3 χιλιόμετρα γύρω από την πόλη στη Ρουμανία.1915. Κατά το Α' Παγκοσμίο Πολέμο, άρχισε η δεύτερη μάχη του Αρτουά μεταξύ Γερμανών και των Γάλλων που διήρκεσε μέχρι τις 27 Μαΐου .Οι απώλειες ήταν 216.000 άνδρες.


1917  Στο δυτικό μέτωπο τερματίστηκε η αποτυχημένη επίθεση του Ρομπερ Ζορζ Νιβέλ (που είχε αγγλίδα μητέρα), αφού στοίχησε την ζωή 270.000 Γάλλων. Οι εκτιμώμενες επί χάρτου απώλειες πριν την επίθεση ήσαν 10.000. Ο βουλγαρικός στρατός νίκησε τα στρατεύματα της Αντάντ στη μάχη της Τσέρνας. Η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ρωσίας, (Κερένσκι) ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση της λογοκρισίας του Τύπου

1918. Οι Γερμανοί απέκρουσαν την προσπάθεια των Βρετανών να αποκλείσουν το λιμάνι της Οστάνδης στο Βέλγιο.

1921. Πρεμιέρα στη Ρώμη του δράματος του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα».1922.
 Στις 9/22 Μάιου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη που διέθετε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού υποστηρίχτηκε από όλα τα αντιβενιζελικά κόμματα. Δυόμιση μήνες αργότερα , στις 28 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του Μετώπου στην Μικρά Ασία, η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη παραιτήθηκε, και ανέλαβε η Κυβέρνηση Νικολάου Τριανταφυλλάκου.
 Ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσσιών Τύχων τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό

1930. Η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία α;ποδεχτηκαν το σχέδιο Γιανγκ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας.

1936.Αιματηρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μεταξύ κομμουνιστών και Εβραίων με τη Χωροφυλακή που αναγκάστηκε να κάνει χρήση πυρός. 9 νεκροί και 280 τραυματίες. Η Ιταλία προσάρτησε επίσημα την Αιθιοπία, και ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας .

1939 .Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντήθηκαν  στη Φλωρεντία.

1940 .Τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλλαν  στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

1941. Το αντιτορπιλικό του Βρετανικού Ναυτικού «Μπουλντόγκ» (HMS Bulldog) συνέλαβε το γερμανικό υποβρύχιο U-110 από το οποίο πήρε μια συσκευή «Αινίγμα» και τα βιβλία με τους κώδικες.
1944. Απαγχονισμός 10 Κομμουνιστών στα Ψηλά Αλώνια των Πατρών. Σε απάντηση στις εκτελέσεις των 46 Αστυνομικών από το ΚΚΕ, ο διοικητής του Τάγματος Ασφαλείας Πατρών Νικόλαος Κουρκουλάκος , παρέλαβε από τις φυλακές 10 κομμουνιστές και τους εκτέλεσε , με απαγχονισμό στα Ψηλαλώνια ,και τους άφησε να αιωρούνται επί 24 ώρες προς...παραδειγματισμό! Μεταξύ των 10 ο σοσιαλιστής δικηγόρος και συνιδρυτής του ΕΑΜ Χρήστος Χωμενίδης που είχε οριστεί πρόεδρος της Πελοποννησιακής Διοικητικής Επιτροπής και ο επίσης δικηγόρος και στέλεχος της ΠΕΕΑ Δημήτρης Πετρίδης. Στην εκτέλεση ήταν παρούσα η «σύντροφος» του Χωμενίδη Κλυτώ , η οποία αφού έδωσε χρήματα στον νεκροθάφτη για να τον βάλει σε ατομικό και όχι σε ομαδικό τάφο, αυτοκτόνησε μετά από λίγες ημέρες στον Κήπο του σπιτιού του Χωμενίδη στην Ακράτα. Η Σεβαστούπολη απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.  Ο αμερικανική αεροπορία, κατά τη διάρκεια της ιταλικής εκστρατείας, βομβάρδισε την πόλη Ρόκα ντι Μέτζο. Σκοτώθηκαν 11 Ιταλοί άμαχοι και 2 Γερμανοί λιποτάκτες


1945
. Πάνω στο αντιτορπιλικό «HMS Bulldog» υπογράφηκε η παράδοση των Γερμανών στις Αγγλονορμανδικές Νήσους στην Μάγχη. 
 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ  παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό. 
Οι Νορβηγοί συνέλαβαν τον Πρωθυπουργό Βίντκουν Κουίσλινγκ. Οι Παρτιζάνοι του NOVJ μπήκαν στο Ζάγκρεμπ . Απελευθέρωση της Πράγας από τον Κόκκινο Στρατό.

1946.Παραιτήθηκε από το θρόνο της Ιταλίας ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ υπέρ του υιού του Ουμβέρτου Β.΄

1948. 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις κατηγορίες της Σοβιετικής Ηγεσίας ενάντια στην πολιτική της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Τέθηκε σε ισχύ το Κομμουνιστικό Σύνταγμα της Τσεχοσλοβακίας.


1949. To ΓΕΣ ανακοίνωσε την εκκαθάριση όλων των
οχυρών" των Κ/Σ επί της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, μεταά από επιχειρήσεις που έγιναν στις 5,6 και 7 Μάϊου. Στην Ζαχάρω συνελήφθη κρυπτόμενος ο αρχισυμμορίτης Γκότσης τεως δικηγόρος.   Ο Ρενιέ Γ' στέφτηκε πρίγκηπας του Μονακό


1950. Αναπτύσσοντας την ιδέα του Ζαν Μονέ, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν , παρουσίασε τη «Διακήρυξη» για τη δημιουργία μίας Ενωμένης Ευρώπης.

1952. Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Γιουγκοσλαβία κατά της Συμφωνίας του Λονδίνου με την οποία η ζώνη "Α" της ελεύθερης περιοχής της Τεργέστης προσαρτήθηκε στην Ιταλία.

1955. Η Δυτική Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ
1956. Η Αθήνα βάφτηκε στο αίμα. Με πρόσκληση της Πανελλήνιας Επιτροπής Ενώσεως Κύπρου (ΠΕΕΚ) χιλιάδες Έλληνες υπό την βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των Βρετανών και να ζητήσουν να μην εκτελεστούν ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Αντρέας Δημητρίου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκαν 4 άτομα και πάνω από 265 τραυματίστηκαν.

1960. Εγκαινιάστηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, το σημερινό «Γεώργιος Γεννηματάς», δυναμικότητας 450 κλινών.

1967 .Το υπουργικό συμβούλιο της στρατιωτικής κυβέρνησης αποφάσισε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό αριστίδην Ιεράς Συνόδου και την εκπόνηση νέου Συντάγματος από εικοσαμελή επιτροπή.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στρατηγός Γρηγόριος Σπαντιδάκης στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα.
 Ο Ρενέ Ζερόνιμο Φαβαλόρο έβαλε  το πρώτο μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας στην ιστορία.

1968. Πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από τα όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στην Λεπτοκαρυά της Πιερίας, ο πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδόθηκε από τον ιατροδικαστή σε έμφραγμα.

1970 . Πόλεμος του Βιετνάμ. Στην Ουάσινγκτον, 100.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τον πόλεμο μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

1974. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε τη διαδικασία για την αποπομπή του Προέδρου Νίξον, λόγω του σκανδάλου Γουότερ .Εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα του μετρό της Πράγας. 

1975. Στην πλατεία Νίκης της Αγίας Πετρούπολης αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ηρωικούς υπερασπιστές του Λένινγκραντ


1976.Η Γερμανίδα δημοσιογράφος και ιδρυτικό και ηγετικό μέλος τηςΦράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF), Ούλρικε Μάινχοφ βρεθηκε κρεμασμένη στο κελί 719 των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Στάμχαϊμ της Στουτγάρδης.
1978. Ο Άλντο Μόρο ,μετά από 54 ημέρες αιχμαλωσίας εκτελέστηκε από τις Ερυθρές ταξιαρχίες και το πτώμα του βρέθηκε σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.


1980 . Ο Γεώργιος Ράλλης ανέλαβε πρωθυπουργός διαδεχόμενος τον Καραμανλή, αφού την προηγουμένη η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τον προτίμησε έναντι του Ευαγγέλου Αβέρωφ. Στην ψηφοφορία που έγινε στην αίθουσα της Γερουσίας , σε σύνολο 175 ψηφισάντων, βρέθηκαν, 88 ψηφοδέλτια με το όνομα Του Γεωργίου Ράλλη, 84 με το όνομα του Ευάγγελου Αβέρωφ και 3 λευκά.

1987 .Στη Βαρσοβία Πολωνικό Ilyushin 62M  της ΛΟΤ έπεσε μετά την απογείωσή του, σκοτώνοντας 183 άτομα.

1992. Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ για την εισβολή στο Κουβέιτ, έχουν προκαλέσει το θάνατο 119.000 ανθρώπων. Οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέλαβαν την πόλη Σούσα (Σούσι). 

1993 . Άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ, που οδήγησαν στη διαίρεση της πόλης σε μουσουλμανική και κροατική πλευρά. Μουσουλμάνοι και Κροάτες, προηγουμένως είχαν συμμαχήσει εναντίον Σέρβων στις μάχες του 1992.

1996. Συνάντηση του Κ. Στεφανόπουλου στο Λευκό Οίκο με τον Μπιλ Κλίντον.

1997.Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, αποφασίστηκε η μη παραπομπή της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Τουρισμού Διον. Λιβανού σε προανακριτική επιτροπή για το θέμα του καζίνο του Φλοίσβου .

1998.Ενθρονίστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

1999. Κατά την 47η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που μπήκε από τη Ρουμανία. 
-Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν στην Ούζιτσε και στο Βαλίεβο, όπου στόχος ήταν και πάλι το εργοστάσιο. «Krusik». Στο Κοσσυφοπέδιο βομβάρδισαν το όρος Γκόλες στο δήμο Λίπλιαν και την ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού στο Ντέτσανι χωρίς ωστόσο να χτυπήσουν ευτυχώς το Μοναστήρι.
Στο Βελιγράδι επικεντρώθηκαν οι επιθέσεις στον Λόφο Κοσμάι όπου βρίσκονταν και θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το υπουργείο εσωτερικών της Σερβίας το ΝΑΤΟ γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της Κινεζικής πρεσβείας. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναστείλει τον βομβαρδισμό στις γειτονιές του Βελιγραδίου όπου υπάρχουν πρεσβείες. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για την Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες με τον Ρουγκόβα, ο οποίος έφτασε από τη Ρώμη στη Βόννη, ανακοίνωσε, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Λιγκας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα συμφώνησε με την αυτονομία της επαρχίας εντός της Γιουγκοσλαβίας και τον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Είπε ακόμα και ότι και ο ίδιος υποστήριξε την ιδέα των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, που θα επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη νότια σερβική επαρχία.

2000. Ο Κώστας Σημίτης ανακοίνωσε τον διορισμό της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του .

2001.Στην Κύπρο πέθανε ο Νίκος Σαμψών. Έλληνας εθνικιστής, αγωνιστής του Εθνικού-Απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και δημοσιογράφος και πολιτικός που διατέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε  γήπεδο στην Άκκρα της Γκάνας,  η αστυνομία σκότωσε 126  εξαγριωμένους οπαδούς, για να επιβάλλει την τάξη.

2002. Στο Νταγκεστάν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης σκοτώθηκαν 42 και τραυματίστηκαν 150 μετά από τρομοκρατική επίθεση 

2004. Ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε από τη Νέα Δημοκρατία τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Δολοφονήθηκε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας ο πρόεδρος Αχμάντ Καντίρωφ. Οι ισλαμιστές είχαν βάλει μια βόμβα στις θέσεις των επισήμων του σταδίου της Δυναμό.

2006. Η Εσθονία επικύρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης του 2004.

2007. Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους 12 καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων . Σε ανασκαφή στο Άργος βρέθηκε μέσα σε μια διαβρωμένη χάλκινη τεφροδόχο , κομμάτι υφάσματος που χρονολογήθηκε από τον 7ο αιώνα π.Χ. καθώς επίσης αποξηραμένα ρόδια.

2010. Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν για πρώτη φορά στην παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. 

2011. Η πρώτη πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» στο Τομσκ, που οργάνωσαν οι δημοσιογράφοι Σεργκέϊ Λαπένκοφ, Σεργκέ Καλοτόβκιν και Ίγκορ Ντιμίτριεφ που βασίστηκαν στην αυθόρμητη παράδοση που προέκυψε στη σοβιετική εποχή, όταν οι άνθρωποι έφεραν φωτογραφίες των συγγενών τους σε μνημεία για τους πεσόντες.

 2012 .Στην Ινδονησία ενα ρωσικό Sukhoi Superjet 100 συντρίβει  στο όρος Σαλάκ κατά τη διάρκεια πτήσης επίδειξης. 45 Νεκροί.

2013.  Η πρώτη πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων» στη Μόσχα,

2016. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του κόμματός του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 
2018 .Η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Μαχαθίρ Μοχάμαντ κέρδισε τις εκλογές στη Μαλαισία,
2021. Βομβιστικές επιθέσεις σε λύκειο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. 55 νεκροί και  περισσότεροι από 150 τραυματίες. Κυρίως μαθήτριες.2022.
 Ο Βαλόντια  είπε στην Κόκκινη Πλατεία ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αγωνίζονται 
στο Ντονμπάς για τους ανθρώπους  και για την Πατρίδα και μίλησε για ο αναπόφευκτο της σύγκρουσης.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. («Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...και ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ