26/3/09

Η μάχη του δολαρίου.

Η Ρωσία και η Κίνα προτείνουν ένα νέο διεθνές «νόμισμα αναφοράς» για την σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( IMF)Ντομινίκ
Στρος-Καν, χαρακτήρισε «δικαιoλογημένες» τις συζητήσεις που γίνονται για αντικατάσταση του δολαρίου από ένα νέο νόμισμα αναφοράς των διεθνών συναλλαγών, όπως πρότεινε η Κίνα, και δήλωσε σήμερα ότι μια συζήτηση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει «τους προσεχείς μήνες».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είπε ότι δεν αναμένει να αφιερώσει η G-20πολύ χρόνο στη συζήτηση για τα πιθανά οφέλη ενός νέου, διεθνούς νομίσματος. «Δεν νομίζω ότι, απ΄όλα τα θέματα (που θα έχουμε προς συζήτηση) στη Διάσκεψη, θα έχουμε συζήτηση διάρκειας για το αν θα πρέπει, σε αυτή τη φάση, να δημιουργήσουμε ένα διεθνές νόμισμα
«Tο δολάριο θα είναι το νόμισμα αναφοράς των διεθνών συναλλαγών για πάρα πολύ καιρό», απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς .
«Η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας απειλεί να μετατρέψει την σύνοδο κορυφής των 20 σε μονομαχία των δύο», υπογραμμίζει η ιταλική La Stampa, και προσθέτει:
«Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να βγάλει από το χειρότερο αδιέξοδο της ιστορίας τους τις ΗΠΑ , χωρίς να χάσουν τον διεθνή ηγετικό ρόλο τους, και ο Κινέζος πρόεδρος, ξέρει πολύ καλά ότι η ζυγαριά δίνει το οικονομικό και πολιτικό προβάδισμα στην Ασία. Έτσι είναι ελάχιστα διατεθειμένος να δεχθεί μαθήματα και επιδιώκει να συμμετέχει πιο ενεργά στη αναδιάρθρωση των παγκόσμιων κανόνων και θεσμών».
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, «Η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας στον τομέα των πυρηνικών, του διαστήματος και του κυβερνοχώρου απειλεί την περιφερειακή ισορροπία στην Ασία», και για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον ζήτησε να υπάρξει «περισσότερος διάλογος» και «διαφάνεια» στα αμυντικά θέματα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Στο Παρίσι η Le Monde, γράφει, ότι 8 μέρες πρίν την συνάντηση του G -20, «η κρίση δεν παρουσιάζει καμία ένδειξη βελτίωσης. παρά τις προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και δεν τηρούνται οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην συνάντηση της Ουάσιγκτον ενώ πληθώρα κυβερνήσεων μπαίνει στον «πειρασμό του προστατευτισμού».

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν έχουν κοινές θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Η Γαλλία θέλει κατ' αρχήν να ρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που ήταν και ο καταλύτης για την σημερινή κρίση, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι «δεν διορθώνεις το σπίτι σου, όταν έχουν πρόβλημα τα θεμέλιά του.», και η Γερμανία δεν θέλει να γίνει τι ευρώ πληθωρικό.
Ο Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε όμως ότι, (για εκείνον) μεσοπρόθεσμα, ο αντιπληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από τον πληθωρισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός , προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τη διαμάχη ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμφωνία» από ότι υποστηρίζεται», ειπε και πρόσθεσε: «Οι ηγέτες Ευρώπης και Αμερικής συμφωνούν ότι θα πρέπει να μελετήσουν τα αποτελέσματα της δράσης που έχει ήδη ληφθεί και να εξεταστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά». Η συζήτηση στην σύνοδο κορυφής θα είναι ένα μπράτεφερ και η σύνοδος θα λήξει χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα,που θα μετατεθούν για την επόμενη. Αυτή φαίνεται ως η πλέον ρεαλιστική προοπτική.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...