30/3/09

H 30η Μαρτίου στην Ιστορία.


Ο Μπελογιάννης Ζει.
Στις 3 το πρωί της Kυριακής της 30ής Mαρτίου του 1952, ανακοινώνουν στον Νίκο Mπελογιάννη, στον Kαλούμενο, τον Aργυριάδη και τον Mπάτση ότι η αίτηση χάριτος απορρίφθηκε. Tης Έλλης Iωαννίδου-Παππά ,γίνεται δεκτή λόγω της πρόσφατης μητρότητας. Eκείνη δεν δέχεται. Δεν την ακούνε. Στις 4 τα ξημερώματα ,θα πέσει η «αυλαία της ματωμένης Kυριακής». «Oι σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος δεν δολοφονούν εμάς. Δολοφονούν την ειρήνευση και την τιμή της Eλλάδος», είχε πει στην απολογία του.Στις 14 Νοεμβρίου 1951 είχαν εντοπιστεί οι ασύρματοι του ΚΚΕστις περιοχές Καλλιθέας και Φαλήρου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους στρατοδίκες, για επιστράτευση του νόμου περί κατασκοπείας. Ο Μπελογιάννης και οι άλλοι κατηγορούμενοι προσάγονται σε νέα δίκη,που αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου 1952, ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών. Ο Μπελογιάννης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και πρόβαλε τις πατριωτικές του ενέργειες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Η δίκη του πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε όλη την Ευρώπη. Έμεινε γνωστός ως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», από ένα φρέσκο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε καθημερινά. Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνεύστηκε ένα διάσημο σκίτσο από την εικόνα του ανθρώπου με το γαρύφαλλο.Παρά την παγκόσμια κινητοποίηση και συγκίνηση το δικαστήριο, αποτελούμενο από τακτικούς στρατοδίκες, καταδίκασε τον Μπελογιάννη και τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη ομόφωνα σε θάνατο. Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.10΄ τη νύχτα, οι τέσσερις μελλοθάνατοι που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο του Γουδί τουφεκίστηκαν. Η ώρα και η ημέρα της εκτέλεσης ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη (οι εκτελέσεις γινόταν πάντα με το πρώτο φως του ήλιου και ποτέ μέρα Κυριακή) και φέρεται να έγινε τότε για να προλάβουν οι υπέρμαχοι της εκτέλεσης τυχόν απονομή χάριτος.

1492-Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπογράφουν διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος δεν ασπαστεί τον Καθολικισμό θα εξορίζεται.
1533-ΟThomas Gramner γίνεται ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι
1814-Οι σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη
1821-Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Θ. Χαλβαντζή εξαναγκάζουν σε παράδοση τους τούρκους του χωριού Μαλανδρίνο Λιδορικίου.
1822-Τουρκικός στόλος από 34 πλοία, υπό τον ναύαρχο Καρά Αλή, φθάνει βόρεια της Χίου. Μπροστά στον μεγάλο αυτό κίνδυνο, το
Υπουργείο Ναυτικών καλεί σε συναγερμό όλα τα ναυτικά νησιά για κοινή αντιμετώπιση του εχθρού.Η Φλόριντα γίνεται Πολιτεία των ΗΠΑ.
1827-Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτου της Ελλάδος από την Γ' Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας.
1841 - Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
1842- Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση με αναισθητικό.
1856 -Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, που τερματίζει τον Πόλεμο της Κριμαίας της Ρώσίας με την Αγγλία την Γαλλία και την Τουρκία..
1863-Ο πρίγκιπας Γεώργιος Σλίσγουϊκ - Χόλσταϊν - Σόντεμπουργκ - Γλίξμπουργκ της Δανίας ορίζεται νέος βασιλιάς της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος Α'.
1867-Η Αλάσκα περνάει στον έλεεγχο των ΗΠΑ μετά την εκμίσθωση της από την Ρωσία έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων.
1870-Το Τέξας προσχωρεί εκ νέου στις ΗΠΑ μετά την ήττα των Νοτίων από τα στρατεύματα της Ομοσπονδίας στον αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
1872-Πεθαίνει ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου Νικόλαος Μάντζαρος.
1884 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάζεται σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
1896-Πεθαίνει ο Χαρίλαος Τρικούπης .Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων.
1903-Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι εξεγέρσεις φέρνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στον Αγιο Δομίνικο για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
1910-Πεθαίνει ο Ελληνογάλλος ποιητής Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος
1912- Το Μαρόκο γίνεται γαλλικό προτεκτεράτο
1919… Η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία αναλαμβάνει την άμυνα του Δνείστερου ποταμού στον τομέα Σαγμίανι-Ολενέστι.
1921- Ο νέος πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα των πολεμικών επιχειρήσεων.
1922- Ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του τονίζει ότι, ο Κεμάλ θα εγκαταλείψει τους όρους, που έχει προτείνει για την αποδοχή της ανακωχής, επειδή οι δυνάμεις της Αγκυρας έχουν εξαντληθεί.
1930- Στο Βερολίνο, η σοσιαλιστική Κυβέρνηση ανατρέπεται και αντικαθίσταται από συνασπισμό κομμάτων της Δεξιάς με επικεφαλής τον Χάινριχ Μπρούνιγκ.
1935- Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία για την από κοινού λήψη μέτρων περιορισμού των επεκτατικών βλέψεων του Ράιχ.
1939- Στην Ισπανία, 100.000 φθάνουν οι συλληφθέντεςαπό το καθεστώς του Φράνκο.
1940- Νέες φορολογίες επιβάλλονται με τον ελληνικό προϋπολογισμό του 1940-41. Το κύριο βάρος επικεντρώνεται στην Αμυνα.
1944- Ο αμερικανικός στόλος επιτίθεται στο Παλάου, κοντά στις Φιλιππίνες.
1945- Τα σοβιετικά στρατεύματα εισβάλουν στην Αυστρία και καταλαμβάνουν τη Βιέννη
1949- Η ηγεσία του συριακού στρατού αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1950- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν καταγγέλλει τον Μακάρθι ως υπονομευτή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
1951- Ο Νικόλαος Πλαστήρας διαγράφει τον Στυλιανό Γονατά από το κόμμα της ΕΠΕΚ.
το 1952-Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο "άνθρωπος με το γαρίφαλο" εκτελείται διά τυφεκισμού στο Γουδί μαζί με τους Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη.
1954... το Τορόντο γίνεται η πρώτη πόλη του Καναδά, που αποκτά υπόγειο σιδηρόδρομο.
1959... στην Ελλάδα ιδρύεται βιομηχανία σιδήρου, σόδας και κυτταρίνης.
1968... ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος λανσάρει το σύνθημα "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" και το συνοδεύει με διαγραφή των χρεών των αγροτών
1972... το Ανόι εξαπολύει μεγάλη επίθεση, περνώντας την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
1973... λήγει και επίσημα ο στρατιωτικός ρόλος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, με την απελευθέρωση και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών κρατουμένων και στρατιωτών.
το 1979... σε δημοψήφισμα, που γίνεται στο Ιράν, το 98% των ψηφοφόρων δηλώνει την προτίμησή του προς την Ισλαμική Δημοκρατία.
το 1980... δολοφονείται ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ, Όσκαρ Ρομένο.
1981... ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν πυροβολείται και τραυματίζεται ελαφρά στο στήθος έξω από το ξενοδοχείο Washington, D.C. από τον John Hinckley,Jr.
1983... στην Ελλάδα, τίθεται σε ισχύ το 5ήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
1991... ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι, παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με τη μεταχείριση των πολιτών στα Κατεχόμενα.
1992... πεθαίνει ο καθηγητή Μανόλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκόσμια γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.
1995... με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απεργών και προπηλακισμούς υπουργών, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
1999... δικαστήριο του Πόρταλντ στις ΗΠΑ διατάζει την καπνοβιομηχανία Phillip Morris να καταβάλει το ποσό των 81.000.000 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια ενός καπνιστή, που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα

Δεν υπάρχουν σχόλια: