27/3/09

Η 27η Μαρτίου στην ιστορία.


Στις 12 Απριλίου 1961, στις 09:07 ώρα Μόσχας, ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.Ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι μέσα στο Βοστόκ 1. Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση, μπήκε σε μια ελλειπτική τροχιά με απόγειο 302 χιλιόμετρα, περίγειο 175 χιλιόμετρα και περίοδο 89 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα, κινούμενος με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (27.400 χιλιόμετρα ανά ώρα). Το κωδικό του όνομα κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν Кедр (Κέδρος).Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο διάστημα, σε Ταγματάρχη - για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά· Ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ' ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από υπολογιστές στη Γη.Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, οι υπολογιστές αυτοί έδωσαν την εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά.


1625... ο Κάρολος Α' γίνεται βασιλιάς της Βρετανίας και της Σκωτίας.
1794... δημιουργείται το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, στο οποίο ανατίθεται και η κατασκευή έξι πλοίων.
1814... η μάχη του Horseshoe Bend. στα πλαίσια του πολέμου του
1812.. μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, οι Αμερικανοί νικούν τη φυλή Κρικ.
1821… ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στην Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Βοιωτία. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδος, Σάλωνα (Άμφισσα).Ο Ραΐπ αγάς με 40 Λαλαίους καταφθάνει σε βοήθεια των πολιορκημένων τούρκων του Χλεμουτσίου και προσβάλλει τους Έλληνες επαναστάτες από τα νώτα, αναγκάζοντάς τους να λύσουν την πολιορκία .
1836... μαίνεται η επανάσταση στο Τέξας, και ο Μεξικανός δικτάτορας Σάντα Ανα διατάσσει να εκτελεστούν 400 Τεξανοί.
1845... γεννιέται ο Βίλχεμ Ρέντγκεν, Γερμανός φυσικός, εφευρέτης των ακτινών Χ και πρώτος νικητής του Νόμπελ Φυσικής (1901).
1854...Τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Καραφίλ Μπέη, καταλαμβάνουν το Μέτσοβο και προβαίνουν σε λεηλασίες, καταστροφές και πυρπολήσεις 400 σπιτιών. Οι Ηπειρώτες επαναστάτες υπό τον Θεοδωράκη Γρίβα καταφεύγουν στον Ζυγό Μετσόβου.
1900... η βρετανική Βουλή εγκρίνει δάνειο 35 εκ. λιρών για τον Πόλεμο των Μπόερς, στη Νότια Αφρική.
1901... οι Αμερικανοί συλλαμβάνουν στις Φιλιππίνες τον ηγέτη των επαναστατών, Εμίλιο Αγκουινάλντο.
1914... πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος στις Βρυξέλλες.
1919... η Ελληνική ΙΙ Μεραρχία διέρχεται το Δνείστερο ποταμό και συγκεντρώνεται στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας, ενώ οι υπόλοιπες Μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος διέρχονται το Δνείστερο στις 29-3-1919 και συγκεντρώνονται στο Μπουγάζ.
1933... η Ιαπωνία ανακοινώνει ότι, θα εγκαταλείψει την Κοινωνία των Εθνών, καθώς κρίθηκε ένοχη για την επίθεση στη Μαντζουρία.
1941... στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατός ανατρέπει την Κυβέρνηση, χρίζει έναν στρατηγό Πρωθυπουργό, τοποθετεί καινούργιο βασιλιά στο θρόνο και συλλαμβάνει τους δυο αξιωματούχους, που είχαν υπογράψει τη νέα συμμαχία με τον αξονα.
1942... οι βρετανικές δυνάμεις καταδρομών πραγματοποιούν τη θρυλική επιδρομή στο γαλλικό λιμάνι της Saint-Nazaire, βάση των γερμανικών υποβρυχίων.
1945... η Αργεντινή κηρύττει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
1952... αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ, κατά την οποία σκοτώνεται ο πυροτεχνουργός Καρλ Ράιχερτ.
1958... ο Νικίτα Χρουτσόφ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Σοβιετικής Ένωσης.
1960... Κομμουνιστικό Κόμμα και κυβερνητικοί επίσημοι στην Κίνα διατάσσονται να αρχίσουν μια εντατική εκστρατεία για την εξάπλωση των μαρξιστικών ιδεών του Μάο Τσε-Τουνγκ στις μάζες.
1961... στην Τουρκία καταργούνται τα πολιτικά κόμματα.
1962... στη Συρία, ο στρατός ανατρέπει την κυβέρνηση.
1964... 125 άνθρωποι σκοτώνονται στην Αλάσκα, μετά από σεισμική δόνηση 8,4 Ρίχτερ, το μεγαλύτερο σεισμό, που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ.
1968... Το MiG-15 του Γιούρι Γκαγκάριν πέφτει κοντά στο Κιρζάτς. Ο αστροναύτης ήταν 34 χρονών.
1969... στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Παρισιού, η αντιπροσωπεία του Βόρειου Βιετνάμ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου του Νότιου Βιετνάμ για απευθείας μυστικές συνομιλίες.
1973... ο Μάρλο Μπράντο αρνείται το Όσκαρ για την ταινία "Ο Νονός", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.
1977... 583 άτομα χάνουν τη ζωή τους, όταν δύο αεροσκάφη Τζάμπο συγκρούονται στην Τενερίφη, λόγω της πυκνής ομίχλης.
1979... σοβαρές ζημιές από το σεισμό στην Ηλεία.
1992... ο ομοσπονδιακός στρατός της Γιουγκοσλαβίας ολοκληρώνει την αποχώρησή του από τη Δημοκρατία των Σκοπίων.
1993... ο Γιανγκ Ζεμίν διορίζεται πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας. Σύμφωνα με στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εσωτερικών, ο πληθυσμός της Κίνας ξεπέρασε το 1,1 δισ. άτομα.
1994... στην Ιταλία, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναδεικνύεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.
1998... κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το χάπι Viagra κατά της ανδρικής ανικανότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...