25/11/09

Το ναυάγιο 28 δις που τόνωσαν τους ισολογισμούς των τραπεζών,

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/438---28-----eurobank

Το ναυάγιο του κρατικού πακέτου των 28 δις. ευρώ για την «ενίσχυση της ρευστότητας» επισημοποίησε με τη χθεσινή του κατάθεση, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος!Το περιβόητο «πακέτο» που εγκρίθηκε για τη στήριξη των τραπεζών –και όχι για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», όπως ήταν ο ψευδεπίγραφος τίτλος του- κατέστη σαφές από τη χθεσινή κατάθεση του κ. Προβόπουλου, ότι μόνο την πιστωτική επέκταση προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν υποστήριξε.

Ο κ. Προβόπουλος δεν ερωτήθηκε σχετικά από τους βουλευτές, αλλά ίσως όφειλε και ο ίδιος να δώσει ορισμένες εξηγήσεις, στο βαθμό που η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του σχεδίου Αλογοσκούφη, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί της ΤτΕ, σχετικά με τις αναμενόμενες επιπτώσεις από την παροχή ενισχύσεων στο τραπεζικό σύστημα διαψεύδονται σήμερα παταγωδώς, με βάση τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος παρουσίασε στους βουλευτές.

Ειδικότερα,

- Η ΤτΕ υπολόγιζε ότι με τα μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών που εγκρίθηκαν το περασμένο φθινόπωρο (μέχρι 5 δις. ευρώ για κεφαλαιακές ενισχύσεις, 8 δις. ευρώ σε ομόλογα και 15 δις. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις δανεισμού) θα επιτυγχανόταν φέτος ο στόχος για πιστωτική επέκταση με ρυθμό τουλάχιστον 10%.

- Μάλιστα, οι «σοφοί» της ΤτΕ είχαν υπολογίσει, ότι αν η πιστωτική επέκταση «κρατιόταν» στο 10% τουλάχιστον, η οικονομία θα κατάφερνε να αποφύγει την ύφεση. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά πολιτικά επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί πριν από ένα χρόνο από την τότε κυβέρνηση, για να δικαιολογηθεί η τεράστια ενίσχυση στις τράπεζες, σε μια εξαιρετικά επιφυλακτική –αν όχι ανοικτά αρνητική- κοινή γνώμη.

- Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Προβόπουλος στους βουλευτές, όμως, αποδεικνύουν ότι το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ, που τελικά δεν αξιοποιήθηκε στο σύνολό τους από τις τράπεζες, αφού προτίμησαν τη φθηνότερη λύση του υπέρογκου δανεισμού από την ΕΚΤ, μόνο στην πραγματική οικονομία δεν έφθασε: «ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι της τάξεως του 4% στο τέλος του 2009», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη εξήγησης αυτής της αποτυχίας, που εν μέρει χρεώνεται και στην ίδια την ΤτΕ.

Μάλιστα, ο διοικητής της ΤτΕ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έρχονται ίσως και πιο δύσκολες μέρες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που προσφεύγουν στις τράπεζες για δανεισμό. «Οι όροι και τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν αυστηρά», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε, ότι «οι επισφάλειες συνεχίζουν να αυξάνονται σε περιβάλλον εξασθενημένης οικονομικής δραστηριότητας και γι’ αυτό απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση».

Το πώς ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα κεφάλαια που διέθεσε στις τράπεζες το Δημόσιο δεν το εξήγησε ο κ. Προβόπουλος, αλλά πολλά μπορεί να καταλάβει ένας προσεκτικός παρατηρητής, από μια ματιά στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Eurobank, που εκδόθηκε χθες.

Η Eurobank, κατ’ εξοχήν ωφελημένη από το σκέλος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που χορήγησε το Δημόσιο, αφού άντλησε σχεδόν 1 δις. ευρώ, δηλώνει υπερήφανα στην ανακοίνωσή της, ότι «ιδιαίτερα ισχυρή διαμορφώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου», αν και σε όλο το σχετικό εδάφιο ξεχνά να αναφέρει πόσο «ισχυροί» θα ήταν οι σχετικοί δείκτες χωρίς το 1 δις. ευρώ από το Δημόσιο.

Μάλιστα, η τράπεζα, στις περίπου 120 λέξεις που αφιερώνει στην προβολή των «ισχυρών» δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στις κρατικές ενισχύσεις, σαν να μην τις έλαβε ποτέ!

Πόσο θετικές επιπτώσεις είχαν, όμως, αυτές οι ενισχύσεις για την ευρύτερη οικονομία; Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η τράπεζα, το Δημόσιο χορήγησε σχεδόν 1 δις. ευρώ κεφαλαιακών ενισχύσεων και αρκετά σημαντικά ποσά ενισχύσεων ρευστότητας, για να επιτευχθεί η αύξηση του υπολοίπου των χορηγήσεων της τράπεζας φέτος κατά το συγκλονιστικό ποσοστό του… 0,5%.

Μάλιστα, στην καταναλωτική πίστη, τομέα όπου η Eurobank είχε κυρίαρχη θέση στην αγορά τα τελευταία χρόνια, το υπόλοιπο των χορηγήσεων μειώθηκε κατά 12,6%, δηλαδή από τα 12,2 δις. ευρώ, στα 10,7 δις. ευρώ. Κάπως έτσι, το Δημόσιο προσπάθησε στην Ελλάδα να τονώσει τη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά κατέληξε να τονώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, χωρίς σοβαρό αντίκρισμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...