Πηγή http://www.badmoney.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1018:alter--lr----&catid=44:2011-05-17-12-53-26&Itemid=7
Όταν ένας απλός καταναλωτής ζητήσει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, η τράπεζα θα ελέγξει προσεκτικά την αξία του ακινήτου που αγοράζει, τα εισοδήματά του και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο credit scoring. Στην περίπτωση, όμως, του τηλεοπτικού σταθμού Alter, κορυφαίοι τραπεζίτες, όπως ο Μ. Σάλλας και ο Α. Βγενόπουλος, δάνεισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να παρατηρήσουν μια ορατή δια γυμνού οφθαλμού «φούσκα» στα περιουσιακά στοιχεία του καναλιού!
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλεκτοί τραπεζίτες που... αίφνης τυφλώθηκαν, θα πληρώσουν ακριβά αυτή τη στιγμιαία απώλεια όρασης. Το ΑΛΤΕΡ έχει ζητήσει προστασία από τους πιστωτές, σύμφωνα με το άρθρο 99 της πτωχευτικής νομοθεσίας, και στη σχετική αίτησή του κάνει στους τραπεζίτες μια πρόταση που δύσκολα θα μπορούσαν να αρνηθούν: να δώσουν στο κανάλι νέα δάνεια 60 εκατ. ευρώ, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσής του και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του.
Αν οι τραπεζίτες αρνηθούν, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για τις τράπεζές τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, που μετράει και η τελευταία ζημιά, ή το τελευταίο ευρώ ιδίων κεφαλαίων. Μια κατάρρευση του ΑΛΤΕΡ θα σημαίνει ότι τα 229 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στις τράπεζες (με στοιχεία γ' τριμήνου 2010) στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χαθούν οριστικά.
Επιπλέον, όμως, το κανάλι είχε άλλα 276 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στην αγορά (επίσης με στοιχεία γ' τριμήνου 2010), που αν καταρρεύσει θα μείνουν απλήρωτες και μέσα από τα συγκοινωνούντα δοχεία της οικονομίας θα επανέλθουν στις τράπεζες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν πελάτες τους με «φέσια» από το ΑΛΤΕΡ (το φαινόμενο που στη γλώσσα των οικονομολόγων λέγεται «συστημικός κίνδυνος»).
Πώς έφθασαν να μπλέξουν τόσο άσχημα τόσες μεγάλες και σοβαρές ελληνικές τράπεζες με το ΑΛΤΕΡ; Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες είναι πολλές, σίγουρο όμως είναι ότι οι τράπεζες που δάνειζαν το κανάλι εκταμίευαν δεκάδες εκατομμύρια χωρίς καν να διαβάζουν τις οικονομικές καταστάσεις του. Αν είχαν μπει σε αυτό τον κόπο, θα διαπίστωναν, μεταξύ άλλων, ότι:
- Το ΑΛΤΕΡ έκρυβε στις οικονομικές του καταστάσεις ένα πρωτοφανή στα ελληνικά (τουλάχιστον...) χρονικά «άυλο» θησαυρό: δήλωνε ότι η αξία κτήσεως των τηλεοπτικών του προγραμμάτων και των δικαιωμάτων ταινιών έφθανε τα 732,6 εκατ. ευρώ! Ακόμη και μετά τις αποσβέσεις, στο τέλος α' εξαμήνου 2010 η αξία του προγράμματος έφθανε, σύμφωνα με τα δηλωμένα στοιχεία, στα 379,6 εκατ. ευρώ.
- Για να αντιληφθούν οι μη ειδήμονες στα λογιστικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εξηγούμε ότι το ποσό των 379,6 εκατ. ευρώ (υποτίθεται ότι...) θα εισέπραττε το κανάλι (ως διαφημιστικά έσοδα) χάρη στην προβολή του προγράμματος και των ταινιών που είχε εξασφαλίσει έναντι του αρχικού μυθικού ποσού των 732,6 εκατ. ευρώ που κατέβαλε για να αποκτήσει το πρόγραμμα και τα δικαιώματα. Φαίνεται ότι το ΑΛΤΕΡ κατείχε κάποια μυστική συνταγή, που μόνο οι υπεύθυνοι του καναλιού γνωρίζουν, αφού όσο και αν... σπάσει κανείς το κεφάλι του είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί πώς το πρόγραμμα ενός ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού θα μετουσιωθεί ως δια μαγείας σε τέτοιο πακτωλό εσόδων. Ακόμη και μεγάλα κανάλια του εξωτερικού, που απευθύνονται σε πολλαπλάσιου μεγέθους αγορές, δεν αποτιμούν τόσο ακριβά τα «άυλα» περιουσιακά στοιχεία τους, αλλά το κανάλι του Μπουρναζίου φαίνεται πώς είχε καταφέρει να συντρίψει τους... άχρηστους μάνατζερ καναλιών στην Αγγλία, ή την Γερμανία.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η «χρυσή», «άυλη» περιουσία ήταν και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του καναλιού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαιτέρως τη... συμμαχία των προθύμων τραπεζιτών (προθύμων να δανείζουν χωρίς σοβαρό οικονομικό έλεγχο). Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου 2010, το 66% του ενεργητικού, δηλαδή της περιουσίας του καναλιού, ήταν... «άυλο», δηλαδή αντιστοιχούσε στην αναπόσβεστη αξία προγράμματος και δικαιωμάτων ταινιών. Εν ολίγοις, δύο στα τρία ευρώ περιουσίας του καναλιού ήταν «άυλα», αλλά αυτό δεν απασχολούσε και πολύ τους τραπεζίτες, που με ανάλογα οικονομικά στοιχεία και στις προηγούμενες χρήσεις δεν δυσκολεύονταν να εκταμιεύουν τεράστια ποσά υπέρ του καναλιού.
Τι ακριβώς έχουν δανείσει μεγάλες τράπεζες της χώρας στο ΑΛΤΕΡ; Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου 2010, τις τελευταίες πλήρεις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει το κανάλι, 100 εκατ. ευρώ είναι το ύψος του ομολογιακού δανείου που κάλυψαν οι τράπεζες Marfin, Πειραιώς, Alpha, Αγροτική και Εθνική. Διαχειριστής πληρωμών, εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διοργανωτής του δανείου ήταν η Marfin Egnatia Bank. Αυτά, όμως, είναι μόνο οι μακροπρόθεσμες χορηγήσεις στο κανάλι, γιατί οι τράπεζες έχουν φροντίσει να του χορηγήσουν άλλα 123,9 εκατ. ευρώ ως βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Όλα αυτά δείχνουν με αρκετά καθαρό τρόπο πώς παίζεται το επιχειρηματικό και τραπεζικό παιχνίδι στην Ελλάδα: ένας έμπορος με «καθαρό» ιστορικό χρειάζεται να δεχθεί προσημειώσεις στα ακίνητά του για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά ένα κανάλι που διαμορφώνει συνειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο μπορεί πολύ εύκολα να ανοίξει τους τραπεζικούς κρουνούς των χορηγήσεων, ακόμη και αν τα δύο τρίτα της περιουσίας του είναι
Σχόλιο Δελτίου11.Εδώ δεν χρεοκόπησε το Alter TV, σιγά μη χρεοκοπήσει ο αέρος-αέρος πράσινος τραπεζίτης.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου