16/5/13

Σε διαδικασία ανάκαμψης

Στο 5,3% η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2013

Σε βαθιά ύφεση παραμένει για έκτη χρονιά η ελληνική Οικονομία. Σύμφωνα με τις μαγειρεμένες «εκτιμήσεις» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε παραπέρα μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3%.
Ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περιορίστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 που ήταν 6,7%.Ακόμα και έτσι να είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να βελτιωθεί αισθητά μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να επαληθευτούν οι προβλέψεις της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μεταξύ 4,2% και 4,5% στο σύνολο του έτους.
Η ελληνική Οικονομία μπήκε σε ύφεση το 2008 με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,2% Ακολούθησαν οι εκλογές του 2009 και ο «λεφτά υπάρχουν» με ύφεση 3,2%, και ακολούθησε το σωτήριο μνημόνιο με ύφεση 5,1% το 2010, 7,2% το 2011 και 6,4% το 2012.

Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 42,25 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2005 (44,2 δισ. ευρώ). Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε ότι οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί για την Ελλάδα που βρίσκεται όμως σε διαδικασία ανάκαμψης αφού «ο ελληνικός τουρισμός ανθεί», όπως είπε.

Ο LSE-Στουρνάρ υπέδειξε ως δείγμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την ανακοίνωση του Eurogroup πως «η Ελλάδα ανακτά με ταχύτητα την ανταγωνιστικότητά της», και την απόφαση για εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπό την προϋπόθεση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ο LSE-Στουρνάρ υποσχέθηκε την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μετά την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-Ελληνική Ανάκαμψη...

-Ελληνική Ανάπτυξη...


Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Ανώνυμος είπε...

οχι. Ξερουμε ομως αυτο με το ολοκαυτωμα

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...