9/6/13

Πλημυρίσαμε στο ρευστό

Λεφτά υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν. Το ερώτημα ήταν πάντα ποιός τα έχει, ή σε ποιόν τα δίνουν. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει την παγκόσμια ρευστότητα κατά 12 τρισ. δολάρια.
Οι αγορές πλημύρισαν στο χρήμα. Και ενώ ο αντιρατσιστής υπερήλιξ ποιητής, ανησυχεί, μαζί με το WJC, και το ΔΟΛιο συγκρότημα για την απήχηση της Χρυσής Αυγής οι άλλοι, οι άνωθεν και ύπερθεν ανησυχούν για τη νέα χρηματιστηριακή Φούσκα.
Στη Wall Street, το φθηνό χρήμα έχει προκαλέσει μία εντυπωσιακή άνθηση. Αφότου άρχισε το Μάρτιο του 2009, το συντονισμένο τύπωμα χρήματος , οι διεθνείς μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 140%. Ο Dow Jones, ξεπέρασε τις 15,000 μονάδες και συνεχίζει .
 «Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν συμπιεστεί σε τέτοιο σημείο ώστε το 50% της κεφαλαιοποίησης των κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο εμφανίζει σήμερα απόδοση χαμηλότερη του 1%», λεέι η Bank of America/Merrill Lynch.
Οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα υψηλού ρίσκου έχουν πέσει από το 23% (το Δεκέμβριο του 2008) στο 5,6% σήμερα και οι αποδόσεις των δολαριακών ομολόγων των αναδυόμενων κρατών έχουν υποχωρήσει από το 6% (τον Ιούνιο του 2007) στο 2,6% σήμερα. Και τη στιγμή που «έχει πλημυρίσει η αγορά με φθηνό ρευστό», και τα κρατικά ομόλογα έχουν επιτόκιο κάτω από 1%, εμάς μας δανείζουν οι σωτήρες φίλοι μας από την ΕΕ, με 4,5%.
Στη Φούσκα και η Τουρκία. Την περίμεναν να σκάσει εντός του 2012, αλλά πήρε μικρή «παράταση». Τώρα με τα επεισόδια, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπεσε στις 81.393 μονάδες, η τουρκική λίρα έπεσε στα 1,8910 έναντι του δολαρίου, και η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου, ανέβηκε στο 7,12%.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...