24/7/13

Τα 1025 χρόνια του εκχριστιανισμού των Ρώσων

Συλλείτουργο των Πατριαρχών
στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα

Άρχισαν σήμερα στη Μόσχα οι εορταστικές εκδηλώσεις της ρωσικής εκκλησίας για τα 1025 χρόνια από τη βάπτιση του Βλαδίμηρου.
 Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Κίεβο και το Μίνσκ.
Στο σημερινό Συλλείτουργο συμμετείχαν οι επικεφαλής οκτώ από τις 15 αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου .
Εκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης των Ρωσίας Κύριλλο, συμμετείχαν οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ, Βουλγαρίας Νεόφυτος, Σερβίας Ειρηναίος και ο 80χρονος Πατριάρχης της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ηλίας Β΄. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Την ελληνική ορθόδοξο εκκλησία εκπροσώπησαν Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και Πατρών Χρυσόστομος , οι οποίοι συνοδεύουν στη Ρωσία τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα, τον οποίο από τις 19 Ιουλίου έχουν προσκυνήσει περίπου 500.000 άτομα.

Στις 26 Ιουλίου, με ειδικό τρένο οι πατριαρχικές αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν από τη Μόσχα για το Κίεβο, όπου θα γιορτάσουν την Ημέρα της Βάπτισης.
Στις 28 Ιουλίου, την ημέρα της μνήμης του αγίου Βλαντίμιρ , ο Πατριάρχης Κύριλλος θα τελέσει μαζί με τον ορθόδοξο κλήρο από διάφορες χώρες του κόσμου Θεία Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. (Πετσέρσκαγια Λαύρα).
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχοντωνης δεν επρεπε να παει σαν "Οικουμενικος"?????

Η 18η Μαΐου στην Ιστορία

Η 18η Μαΐου είναι η 139η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 227 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου . 872.  Ο Λουδοβίκος Β' ο Νεότερος σ...