πηγή http://www.styx.gr
Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου λένε ότι η επίθεση στο Ναϊρόμπι, απέδειξε πως η αλ Κάιντα, γίνεται όλο και ισχυρότερη, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ομπάμα ότι έχει εξασθενίσει. Αλλά η αλ Σαμπαάμπ, δεν είναι ακριβώς παρακλάδι της αλ-Κάιντα. Είναι μετεξέλιξη. Μια πολυεθνική αλ-Κάιντα, που αποτελούν κυρίως άνθρωποι που ξεκίνησαν να πολεμούν στη Σομαλία, εναντίον των ξένων επεμβάσεων και των πουλημένων στους ξένους κυβερνήτες. Είναι ομάδες αποφασισμένων φανατικών εξτρεμιστών, που μπορούν να χτυπήσουν και αλλού. Έτσι, παρενέβησαν και ισραηλινοί κομάντος.
Άραγε τι δουλειά είχαν οι ισραηλινοί στην Κένυα;
Στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα, κοντά στην Καμπάλα όταν επενέβησαν στις 4 Ιουλίου 1976, το είχαν κάνει για να διασώσουν από αεροπειρατές της αλ Φατάχ 276 επιβάτες (100 από τους οποίους ήσαν Εβραίοι) αεροσκάφους της Αιρ Φρανς. Αυτή ήταν όμως μια άλλη ιστορία.
Ως τώρα, είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για δύο επιδρομές κομάντος και δύο επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εναντίον ομάδων που έχουν σχέση με την αλ- Κάιντα στη Σομαλία.
Υπάρχουν ωστόσο και στρατιωτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στο πλευρό και εκπαιδεύουν τα αφρικανικά στρατεύματα της ειρηνευτικής δύναμης καθώς και τη μικρή αντιτρομοκρατική ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει η σομαλική κυβέρνηση.
Ο κατάλογος των δυτικών που βρήκαν το θάνατο στην επίθεση της οργάνωσης αλ Σαμπαάμπ, ίσως αλλάξει τη θέση που έχουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η αλ Σαμπαάμπ, είναι ένα δημιούργημα της σομαλικής κρίσης, που μαίνεται εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Μια κρίση που ξεκίνησε αρκετά πριν, με τον εμφύλιο πόλεμο τη Σομαλία το 1980, την κατάρρευση του σομαλικού κράτους, και την επικράτηση των Σομαλών πολέμαρχων την δεκαετία του ‘90.
Για να καταστεί ένας παγκοσμιοποιημένος πόλεμος μέσα στη πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.
Όταν το διεθνές περιβάλλον πέρασε από τον «ψυχρό πόλεμο» στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας». Ο νέος αυτός πόλεμος, «απαιτεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης, την άμεση επέμβαση των διεθνών δυνάμεων. Τάδε έφη το αμερικανικό νεοσυντηρητικό πνεύμα που ακολουθείται και από την διακυβέρνηση των δημοκρατικών.
Η κατάρρευση του σομαλικού κράτους δεν οφείλεται μόνο σε εσωτερικούς παράγοντες. Ο ευρωπαϊκός νεοαποικισμός που ήθελε να διαιρέσει το σομαλικό κράτος στα πέντε, με τη βοήθεια και της γειτονικής Αιθιοπίας, και του πολέμου για το Ογκαντέν το 1997-98.
Και μην ξεχνάμε την τραγική ιστορία της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Σομαλία, του 1993, που τόσο γλαφυρά περιγράφεται στην κινηματογραφική ταινία Black Hawk Down. Και οι πολέμαρχοι είχαν εξαναγκάσει την αμερικανική στρατιωτική μηχανή να αναδιπλωθεί και να κηρύξει την επιχείρηση «ατελέσφορη», και να εγκαταλείψουν το σομαλικό έδαφος.
Στη θέση τους έβαλαν την «Αφρικανική Ειρηνευτική Δύναμη», που εκπαιδεύουν σε στρατόπεδα στην γειτονική Ουγκάντα. Και χορήγησαν ένα εκατομμύριο δολάρια για τα πρώτα έξοδα.
Μπόχα πετρελαίου
Αλλά τι δουλειά έχουν οι Αμερικανοί στη Σομαλία; «Είναι το πετρέλαιο χαζούληδες», λέω, παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία χαζούληδες».
Δυτικές εταιρίες πετρελαίου από τον Καναδά και τη Νορβηγία έχουν συμβόλαια για την άντληση πετρελαίου από τα πλούσια κοιτάσματα που κρύβει το υπέδαφος στη Σομαλιλάνδη και την Πουτλάνδη…
Μόνο που η Ομάδα Παρακολούθησης της Αφρικής του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει: «Οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου από τις εταιρίες DNO [Norway] and Africa Oil [Canada] υπό την προστασία τοπικών όσο και διεθνών δυνάμεων ασφάλειας, διακινδυνεύει να φουντώσει και πάλι νέα σύγκρουση ανάμεσα στη Σομαλιλάνδη και την Πουτλάνδη.
Η αλ-Σαμπαάμπ
Ας επιστρέψουμε όμως στην αλ-Σαμπαάμπ που σημαίνει «νεολαία»…
Προκάτοχός της η οργάνωση al-Ittihad al-Islami (AIAI), που είχε στόχο τη δημιουργία ισλαμικού εμιράτου στην Somalia. Το 2003 όμως, η οργάνωση αυτή διαλύθηκε και τη θέση της πήρε η αλ-Σαμπαάμπ η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ το 2008. Στόχος της είναι να μετατρέψει τη Σομαλία σε ακραιφνώς ισλαμικό φονταμενταλιστικό κράτος.
Είχε συμμαχήσει με την οργάνωση Islamic Courts Union Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων (ICU), που από μόνη της «απένειμε δικαιοσύνη» στην κατεχόμενη από τους πολέμαρχους πρωτεύουσα Μογκαντίσου.
Η συνένωση των δύο οργανώσεων είχε αποτέλεσμα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Μογκαντίσου. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για τις αιθιοπικές δυνάμεις να εισβάλουν στη χώρα και να ανακτήσουν τον έλεγχο του Μογκαντίσου το 2006, διώχνοντας τα ισλαμικά δικαστήρια.
Τότε ανέλαβε δράση εναντίον των Αιθιόπων η αλ-Σαμπαάμπ για να ανακτήσει τον έλεγχο ενός τμήματος της Κεντρικής και Νότιας Σομαλίας το 2011.
Η αλ-Σαμπαάμπ ευθύνεται για σειρά επιθέσεων στη Σομαλία, εναντίον ξένων εργαζόμενων σε πολυεθνικές εταιρίες, δημοσιογράφων, τοπικών πολιτικών και ανδρών της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης.
Έχει και δράση στο εξωτερικό.
Τον Ιούλιο του 2010 βομβιστική επίθεση που είχε κάνει στην Καμπάλα, στην Ουγκάντα, είχαν βρει το θάνατο περισσότεροι από 70 άνθρωποι. Ανάμεσά τους και αμερικανοί πολίτες που παρακολουθούσαν τον τελικό αγώνα Κυπέλου.
Το μέγεθος της οργάνωσης δεν είναι γνωστό.
Μία έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει πως ένας ηγέτης τους διαθέτει δύναμη ανάμεσα στους 200 ως 500 οι πιο πολλοί από αυτούς, Κενυάτες.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Κένυα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη προστασίας από τη νότια Σομαλία με επιχειρήσεις κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής.
Τον Φεβρουάριο του 2012 ο ηγέτης της οργάνωσης , Ahmed Abdi aw-Mohamed και ο ηγέτης της al-Qaeda Ayman al-Zawahiri έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ανακοίνωναν τη συμμαχία των οργανώσεών τους.
Σάλο έχει προκαλέσει, η είδηση ότι η τρομοκρατική επίθεση της οργάνωσης αλ- Σαμπαάμπ, των Σομαλών ισλαμιστών μαχητών, έγινε υπό τις οδηγίες μιας γυναίκας, της Βρετανίδας 29χρονης Samantha Lewthwaite, της αποκαλούμενης «λευκής χήρας», η ο οποία συμμετείχε και στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, η γυναίκα έδινε εντολές στους δράστες στα αραβικά μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, κατά την εισβολή το περασμένο Σάββατο. Οι περισσότεροι από τους ομήρους εκτελέστηκαν γιατί δε μπορούσαν να απαγγείλουν το Κοράνι ή να προφέρουν το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ.
Όσο για το που βρίσκουν εθελοντές, την απάντηση τη δίνει ο Sheikh Ahmed Matan μέλος της σομαλικής κοινότητας του Λονδίνου, που υποστηρίζει πως πάρα πολλοί νεαροί Σομαλοί, πηγαίνουν στην πατρίδα τους, για να εκπαιδευτούν από μέλη της αλ Σαμπαάμπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σομαλική κοινότητα στις ΗΠΑ.
Οι σομαλικές κοινότητες στο εξωτερικό, εκβιάζονται από μέλη της οργάνωσης να πληρώνουν μιας μορφής αναγκαστική φορολογία για τα έξοδά της, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του 2011.
Η φορολογία αυτή είχε αποδώσει το 2011 ανάμεσα στα 70 και 100 εκ. δολ.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει καλές διασυνδέσεις με ομάδες της
αλ-Κάιντα στην Υεμένη και φοβούνται και για άλλες επιθέσεις .
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου