23/6/14

«Ευρωπαϊκές» οι εκλογές στο Κόσσοβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωση της που εκδόθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, «χαιρέτισε» τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στο Κόσσοβο στις 8 Ιουνίου, ως «ένα βήμα προόδου για την εδραίωση της δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» «Συγχαίρουμε τους ψηφοφόρους για τη συμμετοχή τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» έλεγε η δήλωση της ΕΕ.
Έτσι κι αλλιώς η ΕΕ για να διασφαλιστεί η «δημοκρατική διαδικασία» ανέπτυξε 60 παρατηρητές ενώ άλλες διεθνείς αποστολές έστειλαν περισσότερους.
Η Marian Gabriel, αναπληρωτής επικεφαλής των παρατηρητών, είπε ότι « οι παρατηρητές των εκλογών μπορεί να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία».

Ακριβώς αυτό τονίζει και η αλβανική εφημερίδα «Kosova Sot» της Πρίστινας, που υποστηρίζει τον κ. Θάτσι, σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Σούπερμεν», που αναφέρεται στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσαν περισσότερους σταυρούς από ότι τα κόμματα τους. Ο πρώτος σούπερμαν είναι υποψήφιος του AAK, του Ραμούς Χαραντινάι, ο ποίος σε εκλογικό τμήμα του δήμου «Ντετσάνι», όπου το κόμμα του έλαβε μία ψήφο, εκείνος έλαβε 139. Σε άλλη κάλπη , όπου το AAK έλαβε 137 ψήφους, οι υποψήφιοι του έλαβαν 58 ψήφους περισσότερες . Σε εκλογικό τμήμα στην Djakovica υποψήφιος με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» πήρε μόνο έξι ψήφους περισσότερες.

-Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έστειλε στην Πρίστινα τον σύμβουλο της Andreas Schockenhoff για να πει στον αρχηγό του LDK, Ίσα Μουσταφά, ότι είναι ευθύνη των πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου να δημιουργήσουν μια σταθερή κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με την αναστολή των συνομιλιών με τη Σερβία.
  -Ο κ. Αλμπίν Κούρτι, που συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμμαχία LDK-AAK-NISMA, πρότεινε «τέσσερα σημεία» για τις συνομιλίες με τη Σερβία. 1)Συνομιλίες με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και όχι με το Βελιγράδι 2)Να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, η οποία εντός έξι μηνών ερευνήσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη Σερβία την περίοδο 2011-2014. 3) Η συμφωνία των Βρυξελλών να παραπεμφθεί στην Επιτροπή της Βενετίας, για να εξεταστεί εάν είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου. 4)Διάλογος με τις Βρυξέλλες για τις συμβατικές σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-ΕΕ

15 μέρες μετά τις εκλογές, ακόμα μετράνε. Μέχρι στιγμής τα «αναθεωρημένα» αποτελέσματα σύμφωνα με τις εφημερίδες έχουν ως εξής:

-PDK, (Χ. Θάτσι), 222 .433 ψήφοι. (Αρχικά είχε 214.533) + 7900 ψήφους
-LDK , (Ίσα Μουσταφά), 184.259 από 179.848. +4411
- VETËVENDOSJE (Κούρτι) 99089 από 94.483 + 4606
 -AAK, (Χαραντινάι), 69.682 από 67.213 +2469
- SRPSKA LISTA 38.196 από 29.124 +9072.
-NISMA PËR KOSOVËN 37.678 από 36.570 +1108
  ALEANCA KOSOVA E RE,( έμεινε εκτός βουλής),34 079.

Οι ψήφοι από 1,932 κάλπες έχουν οριστικοποιηθεί .458 κάλπες παραμένουν ακόμα υπό «εξέταση». Υπάρχουν και ενστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην επανάληψη των εκλογών σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Στα Βαλκάνια δεν πλήττει ποτέ κανείς.Στο Κόσσοβο,μετα την αμερικανική έκθεση για «το εμπόριο ανθρώπων»,η αστυνομία συνέλαβε έναν υπήκοο Αλβανίας 25 ετών, με τα αρχικά F.B. ως ύποπτο εκμετάλλευσης ανθρώπου, καθώς εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε ανήλικος τον οποίο εξωθούσε στην επαιτεία. Ο αμερικανός πρέσβης απέφυγε να σχολιάσει αυτή την επιτυχία. Το πρόβλημα, και στο ευρωπαϊκό Κόσσοβο, το εισάγουν οι Αλβανοί.
Στο Κόσσοβο, ακούνε μόνο «Ράδιο Λίμπερτι» και όχι «Ντόιτσε Βέλλε», και το Βερολίνο, που ανέλαβε τις ευθύνες του, και άνοιξε μια γέφυρα στη Μίτροβίτσα συνιστώντας «μεγάλο συνασπισμό», βλέπει ότι η εποχή που ο κ. Κίνκελ μάζευε τον UCK στην Γερμανία παρήλθε, και η γερμανική επιρροή δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την αγορά γερμανικής τεχνολογίας για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, ούτε την εκτέλεση μιας σοβαρής «οδικής εργολαβίας».

  Για το Μαυροβούνιο, οι Μαυροβούνιοι εκτός συνόρων, είναι αλλοδαποί, ενώ οι Τούρκοι εντός συνόρων Μαυροβούνιοι. Οι ανταποκριτές από τα Σκόπια ακόμα μετράνε με τα δάχτυλα τους υπουργούς, για να βρουν πόσοι είναι, ενώ ο φιλελεύθερος Γκρουέφκι χαρίζει χρέη, ως «σοσιαλιστής» , αλλά από τσέπη των άλλων, με «εταιρική ευθύνη». Μάθαμε και τα πήγαινε -έλα στην Ελλάδα του κ. Ζάεφ, διότι εκτός της ΝSA, αρχεία κρατούν και οι ημέτερες βαλκανικές «υπηρεσίες». 
 Η κόρη του Κάρατζιτς, η τέως «Σταχτοπούτα του σερβικού εθνικισμού», η Σόνια, κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τους διώκτες του πατέρα της. Στη Σερβία ο κ. Βούτσιτς βρήκε τις πταίει για την αποκάλυψη των εντολών του για διώξεις του Τύπου. Η αστυνομία. Την οποία πρέπει να ελέγξει. 
 Στη Βουλγαρία, μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο, ούτε διαδηλώσεις ούτε επεισόδια. Προεκλογική ομοψυχία. Με βροχή και πλημύρα. Και πνιγμένους, που δεν ψηφίζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: