Οι αντιδράσεις των Αλβανών στην απόφαση του δικαστηρίου της πΓΔΜ που καταδίκασε σε ισόβια τους δολοφόνους των πέντε νεαρών σλάβων στη λίμνη Σμίλκοβσκο, το Πάσχα του 2012 ήσαν αναμενόμενες.
Η έκταση και ο συντονισμός των αντιδράσεων, που είχαν ως σημείο αναφοράς την «προσευχή της Παρασκευής» και καθοδηγήθηκαν από «εξωθεσμικά» κέντρα, και η επέκταση τους σε όλο τον Αλβανικό χώρο, αλλά κυρίως η αμφισβήτηση της «συμφωνίας της Αχρίδας» του 2000, προσέδωσαν στις «αντιδράσεις» διαστάσεις που υπερβαίνουν τα αναμενόμενα.
Το Κακουργιοδικείο των Σκοπίων , καταδίκασε, (30 Ιουνίου), έξι ισλαμιστές Ουαχαμπίτες που ήσαν αλβανοί υπηκόοι , (Χαλίλ Δεμίρη, Aφρίμ Ισμαήλοβιτς, Αγκίμ Ισμαήλοβιτς, Φεζί Αζίρι, Χαζί Αζίρι και η Σάμη Λιούτα), για τις δολοφονίες που έγιναν στη λίμνη Σμίλκοβσκο το Πάσχα του 2012, και έκρινε ότι «οι δολοφονίες είχαν προγραμματιστεί και έγιναν προκειμένου να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αλβανών» και για το λόγο αυτό τους καταδίκασε ως τρομοκράτες.
Τ
ην επομένη, (1 Ιουνίου), η αλβανική ΜΚΟ «Wake Up», (που συνδέεται με το κίνημα Αυτοδιάθεση του Αλμπίν Κούρτι στο Κόσσοβο), υποστήριξε ότι οι καταδίκες των έξι υποτιθέμενων ισλαμιστών εξτρεμιστών για τρομοκρατία ήσαν «σκηνοθετημένες», ότι η απόφαση του δικαστηρίου είχε πολιτικά κίνητρα , και ότι οι έξι αλβανοί υπήκοοι, καταδικάστηκαν για τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους ενώ οι «πραγματικοί δράστες των φρικιαστικών δολοφονιών», έμειναν ασύλητοι.
Το επόμενο βήμα έγινε την Παρασκευή πριν την προσευχή, (4 Ιουλίου) , και ενώ ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι βρισκόταν σε «επενδυτική περιοδεία» σε Κορέα και Ιαπωνία, όταν περισσότεροι από 5.000 Αλβανοί πήγαν στο Δικαστήριο φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» «UCK», «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «Θέλουμε δικαιοσύνη», «Μεγάλη Αλβανία», «μαφιόζικο κράτος», και προσπάθησαν να καταλάβουν το δικαστικό μέγαρο δια της βίας.
Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή μέσω των «κοινωνικών δικτύων» είχαν γίνει εκκλήσεις στους πολίτες, να διαμαρτυρηθούν για τους αθώους που κατηγορούνται άδικα με βάση το «εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος», για τις δολοφονίες.
Τα θεσμικά πολιτικά κόμματα των Αλβανών το DUI και το DPA, δεν είχαν
καμιά ενεργό ανάμειξη, ενώ η αστυνομία είπε ότι οι οργανωτές των επεισοδίων που ήσαν εξαιρετικά βίαια ήσαν άγνωστοι και ότι θα τους εντοπίσει η διεξαγόμενη προανάκριση.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του βουλγαρικού πρακτορείου «Φόκους» από τα Σκόπια, τις διαδηλώσεις δεν οργάνωσαν ούτε τα αλβανικά κόμματα ούτε οι κοινωνικοί φορείς αλλά «εξτρεμιστικές ισλαμιστές οργανώσεις», και ότι « οι αλβανοί φανατικοί ισλαμιστές κρατούσαν εκτός από την Αλβανική σημαία και τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε».
Μετά τα επεισόδια της Παρασκευής η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια και διάφορες ΜΚΟ απηύθυναν εκκλήσεις για ειρηνικές διαδηλώσεις και «προσεκτική επιτήρηση» από την αστυνομία. Το Σάββατο, οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ, σε κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν τους πολίτες της πΓΔΜ να αποφύγουν τη βία.
Ο Γκρούεφσκι, εκ του εξωτερικού καταδίκασε τα επεισόδια λέγοντας ότι, «oι διαδηλώσεις δεν είναι προς όφελος ούτε δικό μας ούτε των Αλβανών» και πρόσθεσε πως , «διαδηλώσεις που είναι ειρηνικές και μέσω των οποίων οι πολίτες θέλουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να προωθήσουν κάποιες ιδέες, πραγματοποιούνται σε κάθε δημοκρατικό κράτος. Ωστόσο, διαδηλώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται βία είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να στηρίξει, σε κανένα κράτος, σε καμία κοινωνία, όπως και στη χώρα μας».
Το κύμα της «αγανάκτησης», για το «άδικο» που γίνεται στα παιδιά που «απλά διάβαζαν το Κοράνι», εξαπλώθηκε.
Την Κυριακή, (6 Ιουλίου), έγιναν διαδηλώσεις στα Σκόπια , το Τέτοβο, στην Στρούγκα, στο Ντεμπάρ, στο Κίσεβο, στο Γκόστιβαρ και την Αχρίδα με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της συμμετοχής του αλβανικού κόμματος DUI, στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Τα πανό των διαδηλωτών έγραφαν: «Θέλουμε Δικαιοσύνη», «UCK», «Κάτω η Κυβέρνηση», «Κάτω ο Αλί Αχμέτι», «Αλβανικό Έθνος».
Επεισόδια έγιναν μόνο στο κέντρο του Τέτοβο όπου αρκετές εκατοντάδες Αλβανών συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι διαδηλώσεις επανελήφθησαν τη Δευτέρα, στα Σκόπια και το Τέτοβο, όπου η αστυνομία επενέβη με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αλλά και στο Γκόστιβαρ, Στρούγκα, και το Κίτσεβο, ενώ στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια για την υποστήριξη των Αλβανών της «Μακεδονίας».
Καλλιτέχνες και προσωπικότητες της Αλβανίας κάλεσαν τους συμπολίτες τους μέσω των κοινωνικών δικτύων να βγουν στους δρόμους και να υποστηρίξουν, τους αδελφούς τους στη Μακεδονία.
Στις συγκεντρώσεις στα Τίρανα και τη Σκόδρα, οι διαδηλωτές , φώναζαν μεταξύ άλλων τα συνθήματα, « Τα Σκόπια είναι αλβανικά» και «Ένα έθνος, ένα όνειρο».
Στα Τίρανα, ο πυγμάχος και πρωταθλητής Ευρώπης μέσων βαρών, Νούρι Σεφέρι, που έχει γεννηθεί στο Γκόστιβαρ κάλεσε τις αρχές ων Σκοπίων να «σταματήσει να παρενοχλούν τον αλβανικό λαό», και να μην προκαλούν «10 εκατομμύρια Αλβανούς, οι οποίοι δεν θα μείνουν σιωπηλοί».
Στην Πρίστινα, οι διαδηλωτές που ζήτησαν να σταματήσει η «Βία κατά των Αλβανών της Μακεδονίας, έκαψαν την σημαία της πΓΔΜ έξω από την εκεί πρεσβεία της χώρας, και φώναζαν συνθήματα όπως τα «Σκόπια είναι Αλβανικά» και «Σκόπια, η Πρίστινα είναι μαζί σας».
Παράλληλα εμφανίστηκαν με δήλωση τους στην Πρίστινα οι «βετεράνοι του UCK»
που υποστήριξαν ότι «η συμφωνία-Πλαίσιο της Αχρίδας», αν και έχει περάσει πλέον της μίας δεκαετίας απέτυχε να υλοποιηθεί, «λόγω της πονηριάς του σλαβικού σοβινισμού και της αναποτελεσματικότητας της διεθνούς κοινότητας», ότι «η καταστολή του αλβανικού στοιχείου συνεχίζεται, με αποκορύφωμα την υπόθεση των δολοφονιών στη λίμνη Σμίλκοβσκο το 2012, όπου στη δίκη δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος των νεαρων Αλβανών», ενώ κάλεσαν τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου να συντονιστούν με τους πολιτικο-κοινωνικούς ηγέτες στην πΓΔΜ για την διαμόρφωση μιας «εθνικής στρατηγικής που δυστυχώς απουσιάζει».
Οι βετεράνοι του UCK πρότειναν να συνεχισθούν οι διαδηλώσεις στην πΓΔΜ και σε όλες τις πρεσβείες της σε όλον τον κόσμο, αλλά οι διαδηλωτές να μην καταφέρονται κατά των αλβανικών κομμάτων, αλλά μόνο κατά των «σλαβικών σοβινιστικών κύκλων».
Σε μια προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας ο κ. Αλί Αχμέτι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, ζήτησε την Τρίτη ( 8 Ιουνίου) επανάληψη της δίκης.
Πάντως πέραν του συντονισμού του «εθνικιστικού στοιχείου»,που κινείται πέραν των οροθετήσεων των κυβερνήσεων στα Τίρανα και την Πρίστινα, είναι προφανέστατος ο ρόλος τους θρησκευτικού στοιχείου, σε όλον τον αλβανικό χώρο.
Το «θρησκευτικό στοιχείο» δε, συνδέεται με τη σαουντική Αραβία και το Κατάρ, που υποστηρίζουν το δόγμα του Ουαχαμπισμού, (Wahhabism) αλλά και τη νέο-οθωμανική Τουρκία που ήσαν σταθερά οι χορηγοί των θρησκευτικών αναγκών των σουνιτών στην Αλβανία, το Κόσσοβο, την Βοσνία, και την πΓΔΜ. Μέσα από τις «θρησκευτικές ανάγκες» ξεπετάχτηκε και το «κίνημα» των αλβανών «εθελοντών» , που μάχονται στη Συρία και το Ιράκ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
1 σχόλιο:
Σπυρο, εξαιρετικο αρθρο, και σε ευχαριστω για την εωημερωση.
Πιστευω και αλλοι πολλοι να εκτιμουν την προσφορα σου στην αναλυση και την πληροφορηση.
Σταθης Παπανικολαου
(425) 283 8442
Δημοσίευση σχολίου