17/6/15

Republika (De Mec) Makedonija-Shqip-Ρεπούμπλικα της Ντεμέκ Μακεντονίγια-Σκίπ

Σκέψεις για την ονομασία της φίλης και γείτονος στην γλώσσα του Μεγαλέξανδρου
Έχουμε και λέμε. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεντόνιγια, δεν είναι F.Y.R.Makedonia όπως συμφώνησαν οι «αγγλομαθείς» χαζοχαρούμενοι, αλλά БИВША, (και όχι Поранешна) Југословенска Република Македонија, δηλαδή BJRM,(Μπουγιουρουμού) και όχι πΓΔΜ, όπως την γράφουν οι «ξύπνιοι».
Δεν βαφτίσουμε εμείς τη χώρα του γείτονα, για θα μας λέει ,ρε δεν μπα να με λέτε όπως θέλετε εγώ είμαι Република Македонија.
Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί από τον Παπούλια στη Νέα Υόρκη είναι το «Republic of Macedonia».Ειδικά , καθώς ο καημένος ο Κόζιρεφ επέμενε τότε, ότι άλλο πράγμα είναι το «Makedonia» και άλλο το «Makedonija».
Λοιπόν, μια ονομασία erga omnes.
БИВША Југословенска Република Македонија BJRM, και άγγλιστί, για την Ουροβύζιον F.Y.R.Makedonija. Και μία προσωρινή ονομασία erga omnes για το λαό και τη γλώσσα. Makendontsi- Μακέντοντσι-МАКЕДОНЦИ, και όχι Macedoneans ή Macedonians. Και Μακέντονσκι- Makendonsκi για τη διάλεκτο.

Εγώ προσωπικά επιμένω στην σύνθετη Ονομασία , Република Македонија (De Mec). Μπορεί και Република (De Mec) Македонија. Μπορεί και Република (De Mec) Македонија-Shqip, για να επισημανθεί ο ρόλος του συστατικού λαού.
Επειδή το Ντεμέκ θα είναι ακατανόητο, εκτός Θεσσαλονίκης προτείνω να γράφεται αγγλιστί D-m. Δηλαδή Republika (D-m) Makedonija-Shqip.
Που μπορεί να διαβάζεται ως Ρεπούμπλικα της Ντεμέκ Μακεδονίγια-Σκίπ.
Υπέροχο μου φαίνεται.
  Στα Σκόπια ο «λιντερότ», της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ , έδωσε συνέντευξη στην φιλική του τηλεόραση Alsat-M και παραδέχθηκε ότι ο Γκρουέφσκι παραμένει δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά το απέδωσε στον έλεγχο που ασκείται στα μέσα ενημέρωσης και είπε ότι περιμένει επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση της πολιτικής κρίσης πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Δεν είπε όμως ποιος θα έχει την πρωτοβουλία. Ο κ. Ζάεφ είπε ότι επιμένει στην παραίτηση Γκρουέφσκι με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, και είπε ότι χωρίς τις «κατάλληλες εγγυήσεις» δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πρόωρες εκλογές. Είπε ακόμα ότι εάν δεν αποδώσουν οι μεσολαβητικές πρωτοβουλίες θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που ανέτρεψαν μα μαζικές διαδηλώσεις τον Μπορίσωφ. Επανερχόμενος στις τηλεφωνικές υποκλοπές, ο κ. Ζάεφ, έριξε την 38η «βόμβα του», με αποσπάσματα συνομιλιών του αρχηγού του DUI Αλί Αχμέτι, με τους στενούς συνεργάτες του, που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ.Ζάεφ , οτι και ο Αλβανός εταίρος του κ. Γκρουέφσκι εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. «Ο πρωταρχικός στόχος του DUI είναι η δύναμη, η εξουσία, τα προσωπικά συμφέροντα και τα χρήματα» είπε ο κ. Ζάεφ απευθυνόμενος στην πτωχή εκλογική πελατεία του κ. Αχμέτι που περιμένει έναν διορισμό, και προέτρεψε, «τους τίμιους ανθρώπους του DUI και του VMRO-DPMNE να φύγουν από το κόμμα και την κυβέρνηση να συμβάλουν στη δημιουργία μιας διαφορετικής, δημοκρατικής Μακεδονίας».
Η κυβέρνηση, συζήτησε για την αντιμετώπιση του κύματος των εκατοντάδων  Λαθραίων που εισέρχονται καθημερινά στην,Ρεπούμπλικα της Ντεμέκ Μακεδονίγια-Σκίπ, από την Ελλάδα, και ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου για το άσυλο και την διαβίβασε στη Βουλή προς ψήφιση.
Σύμφωνα με την τροποποιήση, «ένας αλλοδαπός πολίτης μπορεί να ενημερώσει έναν αστυνομικό ακόμα και προφορικά, (χωρίς παράβολο), είτε στα σύνορα ή στο εσωτερικό της χώρας, για την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση για άσυλο. Η αίτηση θα καταχωρείται και ο «αλλοδαπός πολίτης», θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης σε 72 ώρες. (Ευρωπαϊκά πράγματα).
Εάν ο ξένος πολίτης δεν μιλάει Μακεντόνσκι, ή αν ο Μακέντονσκι αστυνομικός δεν μιλάει αραβικά δεν προβλέπεται που θα περιμένει ο "ξένος πολίτης"μέχρι να έρθει μεταφραστής, ούτε ποιος θα τον ταΐζει.
Το ουσιαστικό που αποφάσισαν όμως, είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Εργασίας που θα συντονίζει τις ενέργειες, «σχετικά με την αυξημένη εισροή προσφύγων από την Ελλάδα».
Οι εκπρόσωποι των πέντε υπουργείων έχουν εντολή «να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά». Οι πρόσφυγες είναι σε μεγάλο βαθμό προσπαθούν να συνεχίσουν το δρόμο τους στα βόρεια, και το κέντρο συντονισμού των δουλεμπόρων που τους εκμεταλλεύονται βρίσκεται στο χωριό Βακσίντσε.
Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες εισέρχονται στη Ρεπούμπλικα της Ντεμέκ Μακεδονίγια-Σκίπ, ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του τρένου, από το Μοναστήρι. Στα Σκόπια, δεν ανησυχούν για όσους πηγαίνουν προς την Ευρώπη, αλλά για όσους πηγαίνουν συστημένοι προς «τις αλβανικές περιοχές», για …μόνιμα.

Σπ. Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: