30 Οκτωβρίου 1940. Τρίτη ημέρα του Πολέμου. Ο θρασύδειλος και άκαπνος Παπάγος, δεν έδωσε διαταγή υποχώρησης, αλλά «συμβούλευσε» , τον διοικητή της VIII Μεραρχίας, να διατάξει εκείνος την υποχώρηση, διότι στις μάχες της 28ης και 29ης Οκτωβρίου, στον τομέα της Πίνδου, το απόσπασμα Δαβάκη δεν μπόρεσε
ν’ αναχαιτίσει την επίθεση της Μεραρχίας «Τζούλια», και είχε δημιουργηθεί ρήγμα, στην κοιλάδα του Αώου, στο πλευρό του θεάτρου επιχειρήσεων Ηπείρου, και τα ιταλικά τμήματα έφθαναν ως τη Σαμαρίνα, το Δίστρατο και τη Βωβούσα.
Ο Παπάγος έλεγε στη διαταγή του.
«Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι η αποστολή της Μεραρχίας είναι η κάλυψη του θεάτρου της Δυτ. Μακεδονίας από την γενική κατεύθυνση Ιωάννινα-Ζυγός και η απόφραξη των δρομολογίων από την Ήπειρο προς Αιτωλοακαρνανία (…)…Ο κίνδυνος εχθρικής απειλής από της περιοχής Πρεβέζης υφίσταται και δέον να εξασφαλίσετε… τα νώτα σας….. Οι Προσπάθειές σας για την διεκδίκηση εθνικού εδάφους στην Ήπειρο, δεν πρέπει να σας οδηγήσουν στην φθορά των μέσων, έτσι ώστε να κάνουν προβληματική την εκπλήρωση της πιο πάνω αποστολής».
Η διαταγή Παπάγου ήταν στο πνεύμα του «Επιτελικού (Παπαγικού) σχεδίου» που, «δεν ανέμενε παρά της VIII Μεραρχίας νίκας…αλλά ανέμενε εκ ταύτης να σώση την τιμήν των ελληνικών όπλων, και τόνιζε: «Η απώλεια του εθνικού εδάφους δεν θα είχε τόση σημασία, όση θα είχε η αποκοπή δυνάμεων Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας από των προς Θεσσσαλία και Αιτωλοακαρνανία συγκοινωνιών».
Απέναντι στην ηττοπάθεια των αργυρώνητων των Αθηνών και του θρασύδειλου και άκαπνου και πραξικοπηματία Παπάγου, ο Υποστράτηγος Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος είπε το δικό του ΟΧΙ και έριξε το σύνθημα , «Θα τους ρίξουμε στη Θάλασσα», με την υπ' αριθμόν πρωτ. 30904 γενικής διαταγής της VIII Μεραρχίας της 30 Οκτωβρίου 1940, στην οποία ανέφερε:
«Μαχόμεθα εναντίον εχθρού υπούλου και ανάνδρου όστις άνευ ουδεμιάς αφορμής μας επετέθη αιφνιδιαστικώς ίνα μας υποδουλώσει.
Μαχόμεθα δια τας εστίας μας και τας οικογενείας μας και δια την ελευθερίαν μας. Αξιωματικοί και Οπλίται, κρατήσατε σταθερώς και αποφασιστικώς τας θέσεις και έχετε πάντοτε το βλέμμα προς τα εμπρός, διότι εντός ολίγου θα αναλάβωμεν αντεπίθεσιν ίνα εκδιώξωμεν τον εχθρόν εκ του πατρίου εδάφους το οποίον εμόλυνεν δια της παρουσίας του... Εγγύς είναι η ημέρα καθ' ήν ο άνανδρος και δειλός εχθρός θα ριφθεί εις την θάλασσαν. Κρατήστε ισχυρώς τας θέσεις και τούτο θα πραγματοποιηθεί συντόμως. Η παρούσα να κοινοποιηθεί εις άπαντας τους υφ' υμάς Αξιωματικούς και οπλίτας»
Ο Κατσιμήτρος που δεν μίλαγε του Παπάγου την παραμονή του πολέμου στις 27 Οκτωβρίου , σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το αν/χη Κορώζη στο Κεντρο διαβιβάσεων του ΓΕΣ είχε πει : «Αναφέρατε παρακαλώ εις τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. ότι η προσωπική μου γνώμη είναι ότι κατά την διάρκειαν της νυκτός 27 με 28 Οκτωβρίου, θα έχωμεν ιταλικήν επίθεσιν. Η Μεραρχία θα επιτελέση το καθήκον της προς την πατρίδα συμφώνως προς διαταγάς . Δύνομαι να βεβαιώσω υπευθύνως τον κ. Αρχηγόν του Γ.Ε.Σ. και τονίζω τούτο ιδιαιτέρως ότι δεν θα περάσουν Ιταλοί από το Καλπάκι».
Και δεν πέρασαν.
Πρέπει να τονιστεί ότι τελικά τον Απρίλιο του 41 δεν αποκόπηκαν οι δρόμοι προς το Νότο, αλλά περικυκλώθηκε η Στρατιά της Ηπείρου. Εντελώς ανάποδα από τα σχέδια του Παπάγου.
Στο μέτωπο, στις 30 Οκτωβρίου, έγιναν οι πρώτες αερομαχίες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου .Δύο Henschel του 3/2 Ανεξάρτητου Σμήνους Στρατιωτικής Συνεργασίας, ενώ εκτελούσαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το μέτωπο, δέχθηκαν επίθεση από πέντε Fiat CR.42. Τα ιταλικά πυρά διέτρησαν τον κινητήρα του ενός Henschel και πλήγωσαν θανάσιμα τον παρατηρητή Ανθυποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη, ο οποίος ήταν ο πρώτος νεκρός της πολεμικής αεροπορίας το 1940 .Ο χειριστής Αρχισμηνίας Τσάντας, ελαφρά τραυματισμένος, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση ΒΑ της Καστοριάς. Στη συνέχεια οι Ιταλοί καταδίωξαν το δεύτερο Henschel Ηs 126, το οποίο, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στη βάση του. Ο χειριστής Ανθυποσμηναγός Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος έπεσαν μαχόμενοι.
Το βράδυ της 30 ης Οκτωβρίου, ο Ι. Μεταξάς κάλεσε στο Γενικό Στρατηγείο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων και ζήτησε τη στήριξη τους. Για την ομιλία του εκεί δεν έγραψε ποτέ κανείς .Το κείμενο που εμφάνισε η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το 1960, είναι 100% πλαστό και χαλκευμένο, και φτιάχτηκε για να υποστηρίξει την αποδοχή του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από τον Γεώργιο και τον Παπάγο.
Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 30 Οκτωβρίου θα το διαβάσετε εδώ.... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/10/30.html
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
30/10/15
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσίπρας: Μαζί με τις σορούς, το Αιγαίο ξεβράζει και τον ευρωπαϊκό πολυπολιτισμό
ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ
ΠΑΣΑ ΓΗ
ΥΓΡΟΣ ΤΑΦΟΣ
κ. Χατζάρα, η ανάλυση των κινήσεων του Παπάγου και φυσικά του Ι. Μεταξά δεν είναι αυτή που επιχειρήσατε. Ενας Αρχιστράτηγος έχει προϋπολογίσει και την αρνητικότερη εξέλιξη των επιχειρήσεων πριν δώσει την κρίσιμη στρατηγικώς μάχη. Αν η ευψυχία του Στρατηγού Κατσιμήτρου και των ανδρών του ανέτρεψαν κάθε σχεδιασμό του Ιταλικού Στρατηγείου, αυτό ήταν κάτι το πολύ ευχάριστο μεν, αλλά θα μπορούσε να γίνει οδυνηρό αν το μέτωπο Πίνδου, εκεί που ήταν ο Σχης Δαβάκης δεν εσταθεροποιείτο με κάποιον τρόπο . Είναι πολύ κοντά ο θρίαμβος από την ήττα. Κια οι αναλογίες πληθυσμών, Στρατού, οικονομίας, κλπ εκείνης της εποχής δεν επέτρεπαν στον Παπάγο την πολυτέλεια της δεύτερης ευκαιρείας. Σε κάποιο σημείο έπρεπε η Ιταλική επίθεση να ανακοπεί οπωσδήποτε. Υλοποιήθηκε το καλό σενάριο και σήμερα εμείς έχουμε την πολυτέλεια να ψάχνουμε ψίλλους στά άχυρα.
Chris
Επειδή τυχαίνει να κατάγομαι από την περιοχή και ξέρω την γεωγραφία της, οι Ιταλοί υπέστησαν κυριολεκτικά πανωλεθρία γιατί ανέλπιστα επέλεξαν να επιτεθούν στην οχυρωμένη τοποθεσία του Καλπακίου, όπου κυριολεκτικά τους αποδεκάτισε το ελληνικό πυροβολικό, υπό την καθοδήγηση του συνταγματάρχη Μαυρογιάννη και του αφανούς ήρωα ταγματάρχη Κωστάκη.
Για την ακρίβεια των βολών του Κωστάκη είναι χαρακτηριστικό το εξής συμβάν: Ο Κωστάκης από το παρατηρητήριό του στο όρος Κασιδιάρης είδε μια μικρή στήλη καπνού και με την γροθιά του όπως πάντα και χωρίς όργανα έδωσε τις συτεταγμένες και διέταξε βολή. Η οβίδα έπεσε μέσα στο καζάνι των Ιταλών που εκείνη την ώρα είχαν συσσίτιο!
Ο Κωστάκης που είχε πολεμήσει και στη Μικρά Ασία το 1922, πέθανε στα Γιάννενα το 1961 και κανείς επίσημος δεν πήγε στην κηδεία του, γιατί ούτε δεξιός ήταν, ούτε μασόνος...
Δημοσίευση σχολίου