2/10/19

Η 2α Οκτωβρίου στην Ιστορία

534. Πέθανε σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών ο βασιλιάς των Οστρογότθων της Ιταλίας Αθαλάριχος που διαδέχτηκε στο θρόνο τον παππού του Θεοδώριχο το 526 σε ηλικία 10 ετών και την εξουσία ασκούσε αρχικά η μητέρα του Αμαλασούνθα.
829 . Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε , ύστερα από βασιλεία εννέα περίπου ετών, ο αγράμματος και Τραυλός, Μιχαήλ Β και τον διαδέχτηκε ο 16χρονος γιος του, από τον πρώτο του γάμο, Θεόφιλος.

 1187. Ο Σαλαντίν μετά από πολιορκία κατέλαβε την Ιερουσαλήμ , μετά από 88 χρόνια κατοχής της από τους Σταυροφόρους.

1263. Οι Σκωτσέζοι υπό τον βασιλιά Αλέξανδρο Β νίκησαν τους Νορβηγούς του Χάακον στη μάχη του Λαργκς. 



1518. Υπογράφηκε στη βρετανική πρωτεύουσα η συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της  Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία διαπραγματεύτηκε  ο Άγγλος καρδινάλιος Τόμας Γούλσεϋ που στην πραγματικότητα ήταν ένα σύμφωνο μη επίθεσης, και παρέτεινε   την ειρήνη που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη μετά τη νίκη των Γάλλων το 1515 στη Μάχη του Μαρινιάν,  και το τέλος του πέμπτου πολέμου στην Ιταλία. Ο Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας επέστεψε στην Γαλλία την  Τουρναί, που είχε καταλάβει το 1513, έναντι 600.000 κορωνών.

1540. Οι Ενετοί υπέγραψαν με την Τουρκία τη συνθήκη Βενετίας με την οποία – έληξε ο τρίτος Βενετοτουρκικός Πόλεμος (1537-1540). 

1552 . Στη Ρωσία τα στρατεύματα του Ιβάν του τρομερού κατέλαβαν το Χανάτο του Καζάν. 


1569. O πρίγκιπας της Μολδαβίας Μπογκντάν Λαπουνάνου που διαδέχτηκε τον πατέρα του, Αλεξάντρου Λαπουνιάνου που δολοφονήθηκε τον προηγούμενο χρόνο  έδωσε όρκο   τιμής στον  Πολωνό βασιλιά  Σίγκιμουντ Β Αύγουστο. Ο Μπόγκνταν ήταν πολιτικά και προσωπικά προσκολλημένος στους Πολωνούς.

1679. Στο Νιμέγκεν της Ολλανδίας υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Σουηδίας και της Δημοκρατίας των Επτά Ηνωμένων κάτω χωρών.



1700. Ο τριανταπεντάχρονος Κάρολος Β της Ισπανίας , που γεννήθηκε σωματικά και πνευματικά ανάπηρος, και δύσμορφος, και ανέμενε το θάνατό του υπέγραψε τη διαθήκη του  που άφηνε το στέμμα της Ισπανίας στον Δούκα του Ανζού.

1794. Περίπου 100.000 Γάλλοι υπό τους Ζαν Μπαπτίστ Ζουρντέν, Ζαν Μπαπτίστ Μπερναντότ και Αντουάν Μορλό επιτέθηκαν και ανέτρεψαν 76000 Αυστριακούς που κρατούσαν τον ποταμό Ρέρ στο Αλντενχόβεν. 

1814 . Ο Καποδίστριας έφθασε στη Βιέννη. Οι Ισπανοί βασιλοφρόνες νίκησαν του Χιλιανούς επαναστάτες του Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς στη μάχη της Ρανκάγουα. 

1870. Με μεγάλη πλειοψηφία οι Ρωμαίοι, αποφάσισαν με δημοψήφισμα, την ένταξη της πόλης τους στην Ιταλία. Έτσι η Ρώμη έγινε που η πρωτεύουσα του Ιταλικού Βασιλείου. 

1915. Ο ρωσικός στρατός εκκένωσε τη Βίλνα. 

1924.Η Κοινωνία των Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το πρωτόκολλο Γενεύης για την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών. 

1928. Στην Ισπανία, Ο (Άγιος) Χοσέ Μαρία Εσκρίβα ντε Μπαλαγκέρ, ίδρυσε το Έργο του Θεού (Όπους Ντέι).

1935. Η Ιταλία εισέβαλε στην Αβησσυνία .Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την επίθεση και στις 19 Οκτωβρίου επέβαλε κυρώσεις κατά της Ιταλίας. 

1936 .Στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε το πρώτο, μετά την κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης , εργοστάσιο για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. στη Σοβιετική Ένωση αυξήθηκε η μέγιστη ποινή φυλάκισης από 10 σε 25 έτη.
Ο Στρατηγός Φράνκο εξέδωσε τον νόμο για τη διοικητική οργάνωση, στις απελευθερωμένες περιοχές. (Ο Γερμανός πρέσβης χρησιμοποιούσε τον όρο Λευκή Ισπανία).

1937.Στη Δομινικανή Δημοκρατία άρχισε η σφαγή των Αϊτινών.

1938. Στην  Παλαιστίνη, κατά τη διάρκεια της  εξέγερσης των Αράβων,(1936 -1939),  ένοπλοι Άραβες σκότωσαν 19 Εβραίους μετανάστες. (Η σφαγή της Τιβεριάδας).

1941. Η Βερμαχτ ξεκίνησε την επίθεση «Τυφώνας», για την κατάληψη της Μόσχας . 


1942. Στη Μαδρίτη, εκτελέστηκε ο Καταλανός κομμουνσιτής και τες πράκορας της Κομιτέρν Χεριμπέρτο Γκοζάλες, τον οποίο το Κομμουνιστκό Κόμμα Ισπανίας είχε αποκηρύξει ως πράκτορα του Φράνκο. Μαζί του εκτελέστηκαν οι σύντροφοι Λουίς Σεντίν και Ανχελ Γκάρβιν.


1944. Μετά από 63 ημέρες σφοδρές μάχες οι Γερμανοί συνέτριψαν την εξέγερση της Βαρσοβίας. Στο δυτικό γερμανικό μέτωπο άρχισε η μάχη του Άαχεν. Έξι εβδομάδες αργότερα πόλη κατελήφθη από τους συμμάχους.

1946 . Πολυμελής συμμορία Κ/Σ προσέβαλε  τις  δυνάμεις Χωροφυλακής  και Στράτου στη Νάουσα. Η μάχη κρ΄λατησε μέχρι την 07.00' ώρα. Οι συμμορίτες πυρπόλησαν 70 οικίες και εφόνευσαν 7 κατοίκους εξ' ων 4 γυναίκες , ένας άνδρας και δύο παιδιά. Εκ των συμμοριτών βρέθηκαν  πέντε πτώματα . Οι συμμορίτες έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια και ανατίναξαν την  έξωθι της Ναούσης Γέφυρα.

1948. Την πρωΐα,   συμμορία, επιτέθηκε κατά του φυλακίου  Χωροφυλακής στη Σιτάρια Φλωρίνης αποκομισθείσα μετά από συμπλοκή μιας ώρας άνευ απωλειών των ημετέρων. Η ΕΣΣΔ άρχισε στη Σιβηρία την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

 1954. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αποφάσισαν τον επανεξοπλισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. 


1958. Στην Κύπρο σε επιθέσεις και ενέδρες της ΕΟΚΑ σκοτώθηκαν συνολικά  10 Βρετανοί.Η Γουινέα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία με δημοψήφισμα. Πρώτος Πρόεδρος ο Σεκού Τουρέ.

1962. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δοκίμασαν» στην ατμόσφαιρα  μια ατομική βόμβα ισχύος 75 Κιλοτόνων ΤΝΤ,(η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 4,5) η οποία ρίχτηκε από Β-52 σε υψόμετρο 10.270 ποδών , ( 3,130 μέτρα) πάνω από την ατόλλη Τζόνστον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή ήταν η 272η  από τις 1,129 βόμβες  που πυροδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 1945 και του 1992.

1968 .Στο Μεξικό, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο στρατός κατάστειλε διαδήλωση άοπλων φοιτητών. 

1972 . Στη Δανία στο δημοψήφισμα την ένταξή της στην ΕΟΚ, το 65,5% ψήφισε υπέρ. 

1975. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο έφτασε στην Ουάσιγκτον, για επίσημη επίσκεψη. 


1984 . Οι Σοβιετικοί κοσμοναύτες επέστρεψαν στη γη μετά από παραμονή -ρεκόρ 237 ημερών σε τροχιά. Η Ελληνική Αστυνομία, κατηγόρησε τον  Αθανάσιο Νάσιουτζικ, για την δολοφονία του  Θανάση Διαμαντόπουλου που είχε γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στην οδό Διδότου.

 1986.Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ινδού Πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι.

1990. Οι Σέρβοι της Κράινα διέκοψαν τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές από το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ στην ακτή της Αδριατικής. 


1991. Ξεκίνησαν οι μάχες των Κροατών με το Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό γύρω από το Ντουμπρόβνικ.

1996. Στην Αθήνα άρχισε στο πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη του Γεωργίου Κοσκωτά για την υπεξαίρεση 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αντρέι Λουκάνοφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Σόφια. Επανεξελέγη Πρόεδρος της Αρμενίας ο Λεβόν τερ Πετροσιάν. 


1997 .Στο Άμστερνταμ, υπογράφηκε από τους  15 υπουργούς εξωτερικών της Ε.Ε., η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για τη δημιουργία ενός «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Η  Συνθήκη του Άμστερνταμ που είχε εγκριθεί  στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ τον  Ιούνιο, προέβλεπε  την ανάπτυξη Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και τη «βελτίωση» της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων.

2000 . Κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, ενώ η αντιπολίτευση είχε κηρύξει γενική απεργία και είχε παραλύσει τη Σερβία. 

2001. Χρεοκόπησε η ελβετική αεροπορική εταιρεία Swisair. 

2002 . Στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στον Μπους για επίθεση κατά του Ιράκ. Στη Χάγη, η πρώην Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς δήλωσε ένοχη , για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και 
η εισαγγελία απέσυρε τις υπόλοιπες επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας. 


2009 . Στην Ιρλανδία επικυρώθηκε με δημοψήφισμα η Συνθήκη της Λισσαβώνας με 67,13%.

2010. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε  την αποτυχία του πραξικοπήματος για την  ανατροπή.  Στην Λετονία, τα κόμματα του  κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον   Βάλντις Ντομπρόβσκις κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές με  57%.

2016. Στην Ουγγαρία, έγινε δημοψήφισμα για την απόφαση της ΕΕ να αναδιανέμονται οι πρόσφυγες  στις  χώρες της ΕΕ. Η συμμετοχή ήταν κάτω από την προβλεπόμενη  οπότε το λαϊκό ΟΧΙ ακυρώθηκε. Στην Κολομβία η πλειοψηφία, με 50,2% κατά, έναντι του  49,8% που ψήφισε υπέρ, απέρριψε το  τελικό κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Εθνική Ανεξαρτησία, και η θέση της ελλαδικής Πλουτοκρατίας στον Πόλεμο. Το «ΟΧΙ» και ο Ιωάννης Μεταξάς .

Γράφει ο  Σπυρίδων Χατζάρας Ο Ιωάννης Μεταξάς, στο ραδιοφωνικό του διάγγελμα της 22ας Νοεμβρίου 1940, προσδιόρισε τον αγώνα των Ελλήνων υπέρ...