22/11/19

Η 22α Νοεμβρίου στην Ιστορία

1220 . Ο Γερμανός βασιλιάς και βασιλιάς της Σικελίας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν , στέφθηκε στη Ρώμη από τον Πάπα Ονώριο Γ΄ αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής, δίνοντας υπόσχεση ότι θα ηγηθεί σταυροφορίας για την Παλαιστίνη. 

1286. Δολοφονήθηκε στο Βίμποργκ ο βασιλιάς της Δανίας Ερρίκος Ε.

1307.Ο Πάπας Κλήμης ο 5ος εξέδωσε από την Αβινιόν την παπική βούλα "Pastoralis Praeeminentiae" οποία καλούσε όλους τους χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες και να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία.

1318. Ο  Πρίγκιπας  του Τβερ Μιχαήλ Α΄ Γιαροσλάβιτς, από τον Οίκο των Ρουρικιδών- Μετέβη για επιβεβαίωση, δολοφονήθηκε στην πόλη Σαράι, από  τον Τοκτά Χαν της Χρυσής Ορδής. Καταριθμήθηκε μεταξύ των αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας

1354 . Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτήθηκε .

1497.Αναζητώντας τη θαλάσσια οδό προς την Ινδία ο πορτογάλος Βάσκο ντε Γκάμα έπλευσε για πρώτη φορά γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

1699 . Υπογράφηκε στη Μόσχα, στο κτήμα του Μεγάλου Πέτρου, στο Πρεμπραζένσκογιε, η Συνθήκη για τη διχοτόμηση της Σουηδικής αυτοκρατορίας, μεταξύ της Δανίας, της Ρωσίας, της Σαξονίας και της πολωνό-λιθουανικής Κοινοπολιτεία. Μετά τη Συνθήκη, άρχισε μεγάλος βόρειος πόλεμος.

1757. Στον επταετή πόλεμο οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσους στην μάχη του Μπρεσλάου. (Βρόκλαβ σήμερα στην Πολωνία).

1824. Απεβίωσε στο Ναύπλιο προσβεβλημένος από τύφο ο Θεόδωρος Νέγρης που στα τελευταία του ήταν σε σύγκρουση με τον  Μαυροκορδάτο και συμμάχησε με τον Κολοκοτρώνη και έπειτα με τον Ανδρούτσο.

1842. Εξερράγη το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ

1890. Γεννήθηκε στη Λιλ  της Γαλλίας ο δευτερότοκος γιος μιας οικογένειας ρωμαιοκαθολικών της ανώτερης μεσοαστικής τάξης Σαρλ ντε Γκωλ.

1897. 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη 
η Ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης, με τον οποίο έληξε ο άτυχος για την Ελλάδα πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Για να πληρωθεί η αποζημίωση , η Ελλάδα αναγκάσθηκε να λάβει ένα ακόμη δάνειο και τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αυτό είχε ως συνέπεια να εκχωρήσει πηγές των δημοσίων εσόδων στους πιστωτές της και να δημιουργηθούν έτσι τα μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, το αλάτι, το πετρέλαιο, τον καπνό, τα σπίρτα και τα τραπουλόχαρτα, που διατηρήθηκαν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981.


1906. Άρχισε να εφαρμόζεται  στη Ρωσία η αγροτική μεταρρύθμιση του Πιότρ Στολύπιν .

1908. Στο σπίτι του Φεχίμ Ζαβαλάνι, στο Μοναστήρι, έληξε το συνέδριο των Αλβανών διανοουμένων που είχε αρχίσει στις 14 Νοεμβρίου με την απόφαση για την τυποποίηση του λατινικού αλβανικού αλφάβητού. Στο «Κογκρέσο» του Μοναστηρίου συμμετείχαν ο καθολικός ιερέας Gjergj Fishta, ο Μιντάτ Φάσερ , ο Λουίτζι Γκουραγκούγκι , ο Γιωργος Κυριαζής , ο Νάντρε Μιέντια ,ο Γ. Γκίλκα , o Τάκη Μπούντα , ο Σαχίν Κολόνια , ο Σωτήρ Πέτσι , ο Βαίος Τόπουλλης, ο Νιζέτ Βρυώνης και ο Φεχιμ Ζαβαλάνι .

1911. Κατά τον  Ιταλο-Τουρκικό  Πόλεμο άρχισε η μάχη του Τομπρούκ , στην οποία τη διοίκηση των Τούρκων είχαν ο Εμβέρ Μπέης και ο Κεμάλ.

1920. Στις 22 Νοεμβρίου /5 Δεκεμβρίου 1920, έγινε το δημοψήφισμα για την επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ελληνικό Θρόνο. Οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου έκαναν αποχή, θεωρώντας μη έντιμες τις συνθήκες διεξαγωγής του. Το κυρίαρχο σύνθημα της Κωνσταντινικής παράταξης ήταν "Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!". Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν 98% υπέρ της επιστροφής .
Ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα.


1927. Υπογράφηκε το δεύτερο σύμφωνο των Τιράνων, με το οποίο η Αλβανία εγινε στην πραγματικότητα ιταλικό προτεκτοράτο .
1933. Ο ριζοσπάστης  Καμίλ Σοτάν έγινε πρωθυπουργός στη Γαλλία.



1940. Με το πρώτο φως της Παρασκευής 22ας Νοεµβρίου 1940 ,οι μεραρχίες του Γ΄ Σ.Σ. άρχισαν πάλι την επιθετική τους κίνηση.
Στις 15.00, το απόσπασμα Μπεγέτη, κατέλαβε την Μπόριγια. Στην Κορυτσά οι Έλληνες περίμεναν την απελευθέρωση. Διατάχτηκαν ένα τάγμα κι ένας λόχος να την απελευθερώσουν. Ξεκίνησαν αγώνα δρόμου, ποιος θα είχε την τιμή να φτάσει πρώτος. Έφτασαν μαζί στις 17.45, το 1/53 Τάγµα και ο λόχος του 1/27 Τάγµατος. Εισήλθαν στην πόλη µέσα σε ατµόσφαιρα ενθουσιασµού των ελλήνων κατοίκων που τους υποδέχθηκαν. Ο Αντισυνταγµατάρχης Πεζικού ∆ηµήτριος Θεοδωράκης ενημέρωσε τον Μπεγέτη που ενημέρωσε τον Παπάγο με το ακόλουθο σήμα. «Ώρα 17:45. Αναφέρω ότι το υπ’εμέ απόσπασμα εισελθόν εις Κορυτσάν απηλευθέρωσε ταύτην. Μπεγέτης. Συνταγματάρχης».
Ο Ιωάννης Μεταξάς βγηκε στην είσοδο της Μ.Βρετανίας και ανήγγειλε έμπλεος χαράς την απελευθέρωση της Κορυτσάς. «Αγαπητοί μου η Κορυτσά κατελήφθη».
Προηγουμένως, με ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στον λόγο του Μουσολίνι που απειλούσε «να τσακίσει τα πλευρά της Ελλάδος.
Το Α’ Σώμα Στρατού του Δεμέστιχα ανακατέλαβε στην Ήπειρο τους Φιλιάτες και την περιοχή της Μέρτζανης.Το Β’ Σώμα Στρατού μπήκε στην Βόρεια Ήπειρο και απελευθέρωσε το Λεσκοβίκι.18 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας επιτέθηκαν στην Ιταλική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα Henschel χτυπήθηκε από ιταλικά καταδιωκτικά στο λέβητα βενζίνης, έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ 
ο παρατηρητής επέζησε.
Την ίδια ημέρα ο Μουσολίνι, απάντησε στο τηλεγράφημα του Χίτλερ, και απέδιδε την ιταλική αποτυχία, στον «κακό καιρό», στους «Βουλγάρους που έπρεπε να επιτεθούν στην Ελλάδα», και «στους προδότες Αλβανούς που λιποτάκτησαν».

1942. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, που πολιορκούσε το Στάλινγκραντ, ενημέρωσε στον Χίτλερ ότι η 6η Στρατιά περικυκλώθηκε από τους Σοβιετικούς.

1943.Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος Πρωθυπουργός Τσιάνγκ Κάι-Σεκ συζήτησαν το σχέδιο για να νικηθεί την Ιαπωνία. Ο Λίβανος απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1945.Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Κανελλόπουλου σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη, (22 Νοεμβρίου 1945 – 4 Απριλίου 1946) , που την αποτελούσαν οι: Θεμιστοκλής Σοφούλης πρωθυπουργός, Γεώργιος Καφαντάρης αντιπροέδρος, Εμμανουήλ Τσουδερός Β΄Αντιπροέδρος και υπουργός Συντονισμού, Ιωάννης Σοφιανόπουλος υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών,Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης, Θεόδωρος Μανέτας υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Αεροπορίας,Θεόδωρος Χαβίνης υπουργός Δημοσίων Έργων,Δημήτριος Μαχάς υπουργός Μεταφορών,Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Γεώργιος Βοραζάνης υπουργός Εθνικής Οικονομίας,Γεώργιος Καρτάλης υπουργός Εφοδιασμού,Χρυσός Ευελπίδης υπουργός Γεωργίας,Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας υπουργός Παιδείας,Σταμάτης Μερκούρης υπουργός Δημοσίας Τάξεως,Αλέξανδρος Μερεντίτης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος,Αλέξανδρος Μυλωνάς υπουργός Οικονομικών.

1951. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γ. Μαύρος ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπέρ της Κύπρου .Κατόπιν αξιώσεως του Βρετανού αντιπροσώπου Ίντεν, διαγράφηκε από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης η αναφορά του Γ. Μαύρου στην Κύπρο.

1956. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ιμρε Νάγκι εξήλθε από τη Γιουγκοσλαβική Πρεσβεία, στην οποία είχε λάβει καταφύγιο μαζί με συντρόφους του μετά την καταστολή της εξέγερσης, κατόπιν εγγυήσεων του Γιάνος Κάνταρ , αλλά συνελήφθη από τους Σοβιετικούς και εκτοπίστηκε στη Ρουμανία.

1957.Το απολυτήριο του Δημοτικού έγινε απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα.


1958.Η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκρινε τη συζήτηση του ζητήματος της Κύπρου στην Γενική Συνέλευση.

1962. Πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του προέδρου της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, στρατηγός Γκιουρσέλ, διέθεσε στον Μακάριο το προσωπικό του αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στην Άγκυρα, ενώ τον υποδέχθηκε ο ίδιος στο αεροδρόμιο, μαζί με τον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και τον φιλοξένησε στην προεδρική κατοικία. Από την πλευρά του, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.



1963 . Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο Ιρλανδικής καταγωγής, και πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

1971.Η Ινδία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Μπανγκλαντές.

1973. Στην Ιταλία διαλύθηκε η Όρντινε Νουόβο και οι ηγέτες της κατηγορήθηκαν  για επανίδρυση  του διαλυμένου εθνικού φασιστικού κόμματος.

1974. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χορήγησε  το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

1975. Μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.

1989. Ενώ στην Αθήνα οι Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφάσισαν τη δημιουργία οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, στη Δυτική Βηρυτό δολοφονήθηκε ο Προέδρος του Λιβάνου Ρενέ Μουαβάντ.

1990. Μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε αφού έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών.

1992. Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν νηοψίες στα διεθνή ύδατα της Αδριατικής Θάλασσας, προκειμένου να επιβάλουν το εμπάργκο πετρελαίου κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

1993. Η  Αρμενία εισήγαγε το εθνικό της νόμισμα, Ντράμ.

1995. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέστειλε τον οικονομικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας που κράτησε 1.253 ημέρες.

2001. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας αναγνώρισε την ισότητα ανδρών και γυναικών.

2003. Στην Τιφλίδα ο λαός εισέβαλε  στο Κοινοβούλιο για να διώξει  τον  Έντβαρ Σεβαρντάντζε που κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2004. Στην Ουκρανία άρχισε η «Πορτοκαλί Επανάσταση». Στο Βελιγράδι,
 ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα Ντράγκαν Τσάβιτς απηύθυναν έκκληση στους φυγόδικους κατηγορούμενους της Χάγης να αξιολογήσουν πόσο ήταν σημαντικό να παραδοθούν οικειοθελώς και να επηρεάσουν τη βελτίωση της διεθνούς  θέσης της Σερβίας και της Ρεπούμπλικας  Σέρπσκα.


2005.Το Γερμανικό κοινοβούλιο εξέλεξε την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου.
2017. Στο δικαστήριο της Χάγης, απαγγέλθηκε η καταδικαστική απόφαση για τον στρατηγό   Ράτκο Μλάντιτς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

- 1963 . Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο Ιρλανδικής καταγωγής, και πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. -


Για οσους θελουν να μαθουν περισσοτερα για το ΠΟΙΟΙ δολοφονησαν τον Κεννεντυ, ας ανοιξουν κι ας ριξουν μια ματια τον παρακατω συνδεσμο

http://www.unz.com/article/the-umbrella-man-the-sins-of-the-father-and-the-kennedy-curse/



Τοξοτης/Αιγοκερως

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 1941. Η 88η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Το απόσπασμα Κετσέα πήρε το ύψωμα 731. Η Ιταλική προπαγάνδα μετέδιδε πληροφορίες για την Παρουσία Βρετανικών Στρατυεμάτων στην Θεσαλονίκη

Στις 23 Ιανουαρίου, στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου,το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Πεζικού Θεμιστοκλή Κετσέα που αποτελείτο από τους άνδρες τ...