27/11/19

Η 27η Νοεμβρίου στην Ιστορία

176.Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος όρισε τον γιο του, Κόμμοδο, ανώτατο διοικητή των ρωμαϊκών λεγεώνων.

511. Πέθανε στο Παρίσι, (Λουτέτια),  ο βασιλιάς των Φράγκων Χλωδοβίκος Α΄, που ειχε αναγνωριστεί το 508, από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α,΄ σε ηλικία 45 ετών. Διαίρεση του Φραγκικού βασιλείου μετά το θάνατο του Χλωδοβίκου Α΄, ανάμεσα στους τέσσερις γιους του, Θευδέριχο, Κλοδόμερο, Χιδεβέρτιο , και Κλοθάριο.

602. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μαυρίκιος εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού από τον πραξικοπηματία Φωκά. Προηγήθηκε η εκτέλεση των πέντε υιών του αυτοκράτορα.


1095. Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ευλόγησε στο Κλερμόν τους πρώτους Σταυροφόρους.

1237. Στην Βόρεια Ιταλία ο στρατός του Φρειδερίκου Β , αιφνιδίασε τον στρατό της Λομβαρδικής Ένωσης στη Μάχη της Κορτενουόβα. Ο στρατός του Φρειδερίκου αποτελείτο από 2000 Γερμανούς Ιππότες, 7000 Σαρακηνούς από τη Σικελία, 1000 περίπου ορθοδόξους από την Ήπειρο και τη Σερβία και 800 Ιταλούς Γιβελίνους. Οι νεκροί των παπικών ποτέ δεν καταμετρηθήκαν.
Οι αιχμάλωτοι ήταν 4090. Το Σώμα της Λομβαρδικης Ένωσης από 20.000 διαλύθηκε.

1308. Ο Ερρίκος Ζ΄ του Λουξεμβούργου εξελέγη ως «Rex Romanorum», δηλ. Βασιλιάς των Γερμανών από τους επτά εκλέκτορες. 


1382. Οι επαναστάτες της πόλεων της Φλάνδρας ηττήθηκαν στην μάχη του Roosebeke από τον στρατό του Λουδοβίκου Β΄ της Φλάνδρας που τον βοήθησε ο Κάρολος της Γαλλίας. Ο αρχηγός των επαναστατών Φίλιπ βαν Αρτεβέλντε συνελήφθη στη μάχη και στη συνέχεια τον διαμέλισαν και το πτώμα του έμμεινε για παραδειγματισμό κρεμασμένο. 

1705. Ο Μεγάλος Πέτρος υπέγραψε το διάταγμα για τη συγκρότηση Σώματος Πεζοναυτών στη Ρωσία.


1798. Η μάχη του Τέρνι ανάμεσα στους Γάλλους και του Βασίλειου της Νάπολης.1500 Γάλλοι επιτέθηκαν σε 4000 άνδρες της Νάπολης που είχαν επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σανφίλιππο . Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης.Μετά από μια ώρα η ναπολιτάνικη δύναμη το έβαλε στα πόδια. Στα χερια των Γάλλων έπεσαν τα κονόνια, τα εφόδια και 400 αιχμάλωτοι. Ανάμεσά τους και ο Σανφίλιππο.

1812. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέσχισε τον ποταμό Μπερεζίνα της Λευκορωσίας.
1815.Εγκρίθηκε  το Σύνταγμα του Βασιλείου της Πολωνίας, υπό την εξουσία της Ρωσίας.


1912 . Υπογράφηκε η Γαλλό-ισπανική συμφωνία οριοθέτησης των ζωνών επιρροής στο Μαρόκο. Η Ισπανία ανακήρυξε προτεκτοράτο στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου. Η Αλβανία υιοθέτησε γιασημαία της, το δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο.

1919.Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αλεξάνταρ Σταμπολίτσκι υπέγραψε τη Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί των αξιώσεων της επί της Ελληνικής Θράκης , να δεχθεί την επαναφορά των Ρουμανοβουλγαρικών συνόρων στη γραμμή που όριζε η Συνθήκη Βουκουρεστίου του 1913 και να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Βασίλειου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων , στο οποίο εκχώρησε και τις πόλεις Ντιμίτροβγκράντ, Μποσίλεγκραντ και Στρούμιτσα. Υποχρεώθηκε ακόμα να προστατεύσει τις ξένες μειονότητες που ζούσαν στη Βουλγαρία μεταξύ των οποίων και της ελληνικής.

1925. Ο απαγχονισμός στου Γούδη, των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, Διονύσιου Δρακάτου, Αντισυνταγματάρχη Διαχειρίσεως, και του Γ. Ζαφειρόπουλου, Αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής και Διευθυντή της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Ο τρίτος ήταν ο μεγαλέμπορος της εποχής Αϊδινλής, στον οποίο ο Πάγκαλος έδωσε χάρη.

1926. Η κυβέρνηση της Αλβανίας του Αχμέτ Μπεν Ζόγου , υπέγραψε το πρώτο σύμφωνο των Τιράνων, με την Ιταλία και σε αντάλλαγμα έλαβε οικονομική και τεχνική βοήθεια, και ουσιαστικά έγινε ιταλικό προτεκτοράτο.

1939. Η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Φινλανδία, του 1932.

1940.  Κατά την 31η ήμερα του ελληνοιταλικού πολέμου οι μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στο Πόγραδετς.
Πιο δυτικά στο μέτωπο,  το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας, μπῆκε στὸ ἀλβανικὸ ἔδαφος και απελευθερωσε το βορειοηπείρωτικά χωριά Λόγγος, και Πέπελι καὶ κατευθύνθηκε πρὸς τὸ χωριὸ Βοδίνο. Μετά την εκκαθάριση των υψωμάτων της Μπούκας το 15ο Σύνταγμα Πεζικού και το 5/42ου Σύνταγμα Ευζώνων της 8ης Μεραρχίας ενεργούσαν προς Αετοράχη, Αργυροχώρι και προς ύψωμα 669 τα οποία ήταν στα χέρια των Ιταλών. Στις 27 Νοέμβρη 1940 ο 9ος και ο 11ος λόχος, επιτέθηκαν στα υψώματα ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ τα οποία οι Ιταλοί εγκατέλειψαν ατάκτως κσι εγκατέλειψαν 16 πυροβόλα. Στην μάχη εφονεύθησαν ο έφεδρος Ανθ/γός Τσιφτσής του 11ου Λόχου του 5/42 και ο πολυβολητής Γιώργος Στάρρας του 9ου Λόχου του 15ου. Στο ύψωμα Λυκογιάννη σκοτώθηκαν οι στρατιώτες Δημητριος Βλάχος, Γεώργιος Κοψιδάς και Σωτήριος Λιάκης του 6ου ΣΠ.Στη Ρουμανία, δολοφονήθηκαν στις φυλακές από άνδρες της Σιδηράς Φρουράς του Αντονέσκου 60 πρώην κυβερνητικά στελέχη και υπασπιστές του πρώην βασιλιά Καρόλου Β' ,συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Νικολάε Γιόργκα. 
Στη Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Σπαρτιβέντο της Σαρδηνίας το Ναυτικό της Ιταλίας αντιμετώπισε το Ναυτικό της Βρετανίας χωρίς να επικρατήσει κάποια από τις δύο πλευρές. Η Ναζιστική Γερμανία προσάρτησε τη γαλλική επαρχία της Λωρραίνης. 

1942. Μετά την κατάληψη του Βισύ στον ναύσταθμο της Τουλόν οι Γάλλοι βύθισαν 90 πλοία για να μην τα πάρουν οι Γερμανοί.


1944. Ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος,  και υφυπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση Παπανδρέου  σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων εκτίμησε σε 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας.
Το κέντρο της πόλης Φράιμπουργκ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την επιδρομή των συμμαχικών αεροπλάνων . Ο καθεδρικό ναός ως εκ θαύματος έμεινε ανέπαφος. Ο Μωρίς Τορέζ επέστρεψε από την Σοβιετική Ένωση στη Γαλλία.

1952. Ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ από το Βουκουρέστι μετέδωσε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς Νίκος Πλουμπίδης ήταν «από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας». Έφθασε  στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ.
1957 Ινδός πρωθυπουργός Τζαβαχαράλ Νεχρού κάλεσε  τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση να σταματήσουν τις πυρηνικές δοκιμές και να ξεκινήσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό, δηλώνοντας ότι μια τέτοια δράση «θα έσωζε την ανθρωπότητα από την τελική καταστροφή».

1958. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσώφ ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση του Βερολίνου και τη χορήγηση του καθεστώτος της ελεύθερης πόλης.

1961. Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις γενετικές ανωμαλίες στα νεογνά, που προκαλούσε η θαλιδομίδη η Grünenthal GmbH απέσυρε το φάρμακο από την αγορά.

1962. Νέα κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον πρώτο γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τοντόρ Ζίβκοφ. Απέλαση του δεύτερου γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, Πέτρου Μολυβιάτη.

1964. Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετέφερε μυστικά 10.000 στρατιώτες στην Κύπρο και απείλησε με ελληνοτουρκικό πόλεμο.


1965 . Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μπολ υποστήριξε την κατάληψη της Κύπρου από το ΝΑΤΟ και την επιβολή «λύσης» ερήμην του κυπριακού λαού κατά το πρότυπο της επέμβασης στην Κρήτη, τον 19ο αιώνα.
Το Πεντάγωνο ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον  ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ να αυξηθεί από 120.000 σε 400.000, προκειμένου να επιτύχουν οι προγραμματισμένες επιχειρήσεις.

1968. Στην Ολλανδία, ψηφίστηκε ο νόμος για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού. Ο γιουγκοσλαβικός Στρατός και η αστυνομία συγκρούστηκαν με αλβανούς διαδηλωτές στο Κόσσοβο και το Μετόχι, που ζητούσαν η επαρχία της Σερβίας να αποκτήσει καθεστώς Δημοκρατίας.

1969. Νεαρός Άραβας, πέταξε χειροβομβίδα στα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας ΕΛ-ΑΛ στο Σύνταγμα τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα.

1971.Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Μαρς 2» προσεδαφίστηκε  στον πλανήτη Άρη.

1990. Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα εξέλξε  τον Τζων Μέιτζορ  ως διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

1991.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι, και υπογραφή της Συνθήκης της φιλίας,  συνεργασίας και της καλής γειτονίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας .




1992. Αποτυχημένο πραξικόπημα του  Ούγο Τσάβες στην Βενεζουέλα για την ανατροπή του πρόεδρου Κάρλος Ανδρές Πέρες .170 άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1996 . Στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης για Καλπονοθεία στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, οι αρχές διεκοψαν τη λειτουργία των Ρ/Φ σταθμών «Radio B92», και «Radio Index».

1997. Συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και τον ΟΥΤΣΕΚΑ στην πόλη Σκεντεράι του Κοσσυφοπεδίου .Σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας Αλβανός.

2004. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επέστρεψε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που επισκεπτόταν το Βατικανό , τα λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου που εκλάπησαν από την Κωνσταντινούπολη το 1204.


2005. Ο Τίβερης έπνιξε  την Ούμπρια και τη Ρώμη  και η στάθμη του έφτασε τα 12 μέτρα.Έγιναν  εκλογές στην Τσετσενία, υπό αυστηρά μέτρα  όρους ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...