12/11/19

12 Νοεμβρίου 1940. Ο Παπάγος υποβίβασε τον Κατσιμήτρο

Ο ζηλόφθονος Παπάγος, για να στερήσει την δόξα της αντεπίθεσης από τον Κατσιμήτρο, εξέδωσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, σύμφωνα με την οποία από την 12η Νοεμβρίου, η 8η Μεραρχία έπαυε να είναι ανεξάρητη και να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Στρατηγείου και στο εξής θα υπαγόταν στο Α' Σώμα Στρατού, υπό τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα , ο οποίος δεν βρισκόταν στο Μέτωπο, αλλά είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, και κατευθυνόταν δια μέσου της Καλαμπάκας, στο χωριό Βοτονόσι, στο 43ο χιλιόμετρο της οδού Ιωαννίνων—Μετσόβου, όπου θα εγκαθίστατο το Κέντρο Διοίκησης του Πρώτου Σώματος. 
Προς την 8η Μεραρχία διαβιβάστηκε και διαταγή του «Αρχιστράτηγου» με την οποία εκφραζόταν , «ευαρέσκεια» για τις μέχρι τότε επιτυχίες της. 

Στις 12 Νοεμβρίου έφθασε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Χίτλερ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ρίμπεντροπ ο σοβιετικός Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Μολότοφ. Ο Χίτλερ του είπε ότι, «έφτασε ο καιρός να σκεφτούμε διαίρεση του κόσμου μετά τη νίκη μας», και ότι το, «πρόβλημα Αμερική δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία των άλλων εθνών πριν από το 1970 ή το 1980».
 Ο Χίτλερ και ο Μολότοφ συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμιά δουλειά στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία». 
Ο Χίτλερ, εξέδωσε στις 12 Νοεμβρίου την εμπιστευτική διαταγή Γενικών Κατευθύνσεων προς το Γενικό Επιτελείο του, με αριθμό 18, για την εκπόνηση σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: