24/11/19

1826. 24 Νοεμβρίου/ 5 Δεκεμβρίου. Η νίκη του Καραϊσκάκη στη μάχη της Αράχωβας

Η εξαήμερη μάχη της Αράχωβας έληξε με σφαγή των Τούρκων. Την 24η Νοεμβρίου με το Ιουλιανό, (5 Δεκεμβρίου με το καθολικό ημερολόγιο) σημειώθηκε μεγάλη χιονόπτωση . 
Οι Τούρκοι, βλέποντας ότι οι άνδρες του Καραϊσκάκη είχαν αποσυρθεί στα σπίτια της Αράχωβας, επιχείρησαν έξοδο προς το δρόμο που οδηγούσε προς τη Μονή Ιερουσαλήμ. Οι Έλληνες δεν αντελήφθησαν έγκαιρα τη φυγή και όταν έγινε αντιληπτή καταδίωξαν τους Τούρκους με τα γιαταγάνια διότι λόγω του χιονιού η πυρίτιδα ήταν νοτισμένη και τα πυροβόλα όπλα είχαν καταστεί άχρηστα . 
Η καταδίωξη άρχισε δύο ώρες προ της δύσης του ηλίου και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο Καραϊσκάκης, μη ακούγοντας πυροβολισμούς, αρχικά νόμισε ότι οι Τούρκοι διέφυγαν.
 Οι φονευθέντες Τούρκοι εκείνη την ημέρα ήταν περίπου 600 ενώ πολλοί συνελήφθησαν. Από αυτούς ο Καραϊσκάκης μπόρεσε να διασώσει μόνο 50 καθώς οι υπόλοιποι πέθαναν από τα κρυοπαγήματα και τις κακουχίες. 
Οι δύο αρχηγοί του τουρκικού στρατοπέδου επίσης φονεύθηκαν και οι Έλληνες στρατιώτες έφεραν τα κεφάλια τους στον Καραϊσκάκη, που είχε υποσχεθεί μεγάλη αμοιβή σε όποιον συνελάμβανε τους δύο τουρκαλβανούς ζωντανούς. 
300 τουρκικά κεφάλια, μεταξύ τους και αυτά του Μουσταμπέη και του Κεχαγιαμπέη, στήθηκαν ως τρόπαιο στην θέση Πλόβαρμα σε απόδοση δικαιοσύνης για την σφαγή του Μεσολογγίου. 
Ο Καραϊσκάκης απέδωσε την νίκη του στην βοήθεια του Αϊ-Γιώργη.

1 σχόλιο:

Taleban είπε...

Na Mas to grafeis kathe proi auto, etsi oi anapomeinantes ellines na pernoun ta pano tous.

103 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 14/27 Ιουλίου 1922 Καιγόταν η Κινέττα. Μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων είχε ήδη συμφωνηθεί ότι η διάσκεψη των τριών Συμμάχων για την Ανακωχή, μετά την συμφωνημένη «ταχεία εκκένωση» της Μικράς Ασίας. θα γινόταν σε 60 ημέρες περίπου και σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση οι Σύμμαχοι θα συμφωνούσαν πρώτα με την Τουρκία και μετά θα καλούσαν την Ελλάδα να τις ανακοινώσουν τους όρους. Έτσι και έγινε. Οι Σύμμαχοι πρότειναν στον Κεμάλ την διάσκεψη στις 10/23 Σεπτεμβρίου. (Σε 56 ημέρες). Ο Κεμάλ την αποδέχτηκε στις 16/29 Σεπτεμβρίου. (Σε 62 ημέρες).Η διάσκεψη στα Μουδανιά άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου και η συμφωνία των τριών με τους Τούρκους έκλεισε στα Μουδανιά , στις 28 Σεπτεμβρίου/ 11 Οκτωβρίου. Και η Ελλάδα την αποδέχτηκε την 1η/14 Οκτωβρίου.

Ο απεσταλμένος του Λονδίνου στρατηγός Τάσουσεντ συζητούσε στην Άγκυρα όλες τις λεπτομέρειες της λύσεως που θα έφερνε η συμφωνημένη "Νί...